Cultuur & NatuurReizen

Zo regel je een visum voor Iran

visum iran

Is het moeilijk om een visum voor Iran te regelen? Kan dit ook zonder een visumbureau in te schakelen? Kun je ook een visum op de luchthaven in Iran regelen? Het antwoord op deze drie vragen is ja. Als je naar Iran op reis gaat dan heb je een toeristenvisum nodig. Hoe regel je een visum voor Iran?

Ik heb mijn visum geregeld via de ambassade in Den Haag en mijn blog is geschreven naar aanleiding van mijn eigen ervaringen.

Welke documenten zijn er nodig om een visum Iran te regelen?

• Pasfoto: een recente pasfoto op hoogwaardig fotopapier van de afmetingen 35 mm bij 45 mm. Hoofdbedekking is niet toegestaan (tenzij om religieuze redenen).
• Paspoort en een kopie van het paspoort. De geldigheid van het paspoort moet nog minimaal 6 maanden zijn na vertrek uit Iran.
• Het paspoort moet minimaal twee lege pagina’s naast elkaar bevatten.
• Het paspoort mag geen stempels bevatten van een reis naar Israël.
• Gezondheidszorgkaart en een kopie van deze kaart.
• Aanvraagformulier. Dit formulier kan worden gevonden op de website van de Iraanse ambassade.

visum voor Iran, Zo regel je een visum voor Iran

Belangrijke informatie bij het aanvragen van een visum

• Het visum is maximaal 3 maanden geldig.
• Je kunt maximaal 30 dagen in Iran blijven.
• Op het formulier moet je je beroep doorgeven. Let op dat bijvoorbeeld “Blogger” gezien wordt als journalist en je hierdoor geen toeristenvisum ontvangt.
• Je moet een lijst met landen invullen die je bezocht hebt. Zorg ervoor dat je Israël niet aanstreept.

Heb je een uitnodiging nodig?

Vaak lees je dat je alleen een visum kunt krijgen als je in het bezit bent van een uitnodiging. Dit noemt men ook wel een authorisatiecode. Dit is echter geen correcte informatie. Je kunt gemakkelijk zelf een visum regelen zonder een uitnodiging te hebben.

Hoe werkt het aanvragen van een visum bij de Iraanse ambassade?

De Iraanse ambassade zit in Den Haag en je kunt je visum daar regelen. Je paspoort laat je achter op de ambassade en deze ontvang je enkele dagen later per post thuis. Je kunt je paspoort ook enkele dagen later op de ambassade ophalen.

• De ambassade is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 14:00 tot 16:00 uur.
• De ambassade is niet open op Nederlandse en Iraanse feestdagen.
• Zorg dat je op tijd bij de ambassade bent, zodat je vooraan in de rij staat. En dus lekker snel geholpen kunt worden. Tip: kom ongeveer 30 minuten voor openingstijd.
• Je kunt ervoor kiezen om je te kleden conform de geldende kledingvoorschriften in Iran. Maar dit is niet verplicht.
• Een visum kost € 50,-. En het kost € 10, – om je paspoort retour te laten sturen.
• Je kunt de kosten alleen via de pinautomaat betalen.
• De ambassade heeft een kopieermachine en een automaat om pasfoto’s te maken.

visum voor Iran, Zo regel je een visum voor Iran

Mijn ervaring bij het aanvragen van een visum

Het is super eenvoudig om het aanvraagformulier online aan te vragen en om het in te vullen. Ik was zelf 3o minuten voor de openingstijd aanwezig en stond vooraan in de rij. Tien minuten later was alles al geregeld. Ik woon zelf niet in de buurt van Den Haag en daarom heb ik ervoor gekozen om mijn paspoort per post te laten opsturen. Na vier dagen had ik mijn paspoort weer terug inclusief visum. Kortom, het regelen van het visum ging super makkelijk.

Visum bij aankomst Iran

Sinds kort kun je ook een visum kopen bij aankomst op het vliegveld van Teheran, Esfahan, Shiraz, Mashad en Tabriz. De kosten hiervoor zijn op dit moment € 75,-. Als je over land Iran binnenkomt dan kun je geen visum regelen bij aankomst. Ook bij aankomst op het vliegveld heb je de boven beschreven documenten nodig. En tevens vraagt men de gegevens van een hotel waar je verblijft. Mijn advies is om altijd even contact met de Iraanse ambassade op te nemen indien je naar Iran reist.

visum voor Iran, Zo regel je een visum voor Iran


Tip

De Lonely Planet van Iran is uitgekomen in september 2017 en is up to date en onmisbaar tijdens jouw reis door Iran. Klik hier om deze te bestellen!

Onmisbaar is ook het boek:  Te gast in Iran, Eefje Blankevoort. Een compact en dun boekje met de eerste en belangrijkste tips voor Iran. Klik hier om de te bestellen!

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!

visum voor Iran, Zo regel je een visum voor Iran


Iran

De bezienswaardigheden in Iran

* Dit artikel bevat affliate links. Lees meer in de disclaimer.

Geef een reactie