Geen onderdeel van een categorie

Wat te doen tijdens een weekend op de Veluwe?

veluwe

Ik ben gek op de Veluwe vanwege de mooie natuur van bossen, grote stuifzandvlaktes en prachtige heidegebieden. De Veluwe strekt zich uit tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Wageningen, Ede en Harderwijk. Ik woon in Nijmegen en dus ben ik er regelmatig een dagje te vinden! Soms boek ik een hotel en maak ik er ook een heerlijk weekendje weg van. Wandelen, fietsen, lekker uitwaaien en genieten van de natuur vind ik heerlijk op de Veluwe. De Veluwe is in elk jaargetijde weer anders en gaat dan ook nooit vervelen. Maar wat kun je allemaal doen op de Veluwe?

Wat te doen tijdens een weekend op de Veluwe? Ik deel graag mijn 5 favoriete dingen!

1. Kootwijkerzand

Mijn favoriete plek op de Veluwe is het natuurreservaat Kootwijkerzand. Dit is het grootste stuifzandgebied van West-Europa met een oppervlakte van 700 hectare. Kootwijkerzand is een grote aaneenschakeling van door de wind gevormde sierlijke zandduinen.

Vanaf de geweldige uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over deze sierlijke zandduinen en op de Veluwe.

Er zijn diverse gemarkeerde wandelroutes volgen of het gebied met de fiets ontdekken. Ik kies er altijd voor om er heerlijk vrij rond te struinen op de enorme zandvlakte. Het Kootwijkerzand kent, naast het stuifzandgebied, nog een ander leuke bezienswaardigheid namelijk Radio Kootwijk. Dit is een klein plaatsje met bijzondere gebouwen en dit plaatsje had een belangrijke rol in de telecommunicatie tot aan de opkomst van internet. Nu is Radio Kootwijk een gedeeltelijk vervallen plek, waar de ruimtes gebruikt worden voor exposities.

Je parkeert gratis op de parkeerplaats aan de Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk. Kootwijk ligt in het westelijke deel van de Veluwe op ongeveer 20 minuten rijden van Apeldoorn.

Tips-Veluwe
Kootwijkerzand

2. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Jouw bezoek aan de Veluwe is niet compleet zonder een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit is een park waar je veel dieren in het wild kunt spotten, want naast veel klein wild zijn er zo’n 200 herten, 150 reeën, 50 wilde zwijnen en ongeveer 200 mouflons in het park aan het grazen. Het park is circa 5.400 hectare groot. Het is het enige nationale park in Nederland waar de verkoop van entreekaarten de belangrijkste inkomstenbron vormt, aangezien het park vrijwel zonder overheidssubsidie wordt geëxploiteerd.

Dit park is enorm populair met jaarlijks 600.000 bezoekers.

Je maakt gratis gebruik van de witte fietsen en daarom vind ik dit dé ideale manier om het park te verkennen. Er is ruim 40 kilometer aan fietspaden en al fietsend zie je het prachtige en gevarieerde landschap aan je voorbij gaan! Wandelen is ook heerlijk in het park en je volgt dan één van de diverse paaltjesroutes volgen.

Er zijn drie ingangen voor het park: Schaarsbergen, Otterlo en Hoenderloo en op deze drie locaties geldt betaald parkeren en hier kun je ook de gratis witte fietsen krijgen.

Tips-veluwe

3. Paleis het Loo

Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis, maar het is momenteel een museum. Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, kocht in 1684 het paleis en jarenlang was het de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen. De laatste bewoner in 1975 was prinses Margriet. In het museum in het paleis is te zien hoe de leden van het Koninklijk Huis destijds in het paleis leefden. In het museum worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd met items uit de collectie van het Koninklijk Huisarchief.

De stallen vind ik zelf erg interessant om te bezoeken, want hier zie je een grote collectie Koninklijke rijtuigen.

Maar de reden dat ik Paleis Het Loo een bezoek waard vind, zijn de geweldige paleistuinen. De ene kant van de tuin is het spiegelbeeld van de andere kant. De tuinen doen me heel erg denken aan de prachtige tuinen bij Versailles in Frankrijk.

De openingstijden van het paleis en de tuin zijn van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Let op, Paleis het Loo wordt op dit moment (2018) gerenoveerd en is niet open voor publiek.

Tips-Veluwe
Paleis het Loo

4. De Posbank

Dit is een natuurmonument bij Rheden en maakt deel uit van Nationaal Park Veluwezoom. De Posbank zelf is echter een stenen bank die in 1918 aan de rand van Herikhuizerveld op een hoog punt is geplaatst en vanaf hier geniet je van een schitterend uitzicht. Maar de meeste mensen bedoelen met de Posbank het omliggende heidegebied wanneer ze het hebben over de Posbank.

Dit gebied vind ik één van de mooiste plekken van de hele Veluwe.

Vooral aan het einde van de zomer als de heide paars kleurt is het een geweldige mooie plek om een wandeling te maken. Paarden, schapen, Schotse hooglanders, herten en wilde zwijnen leven in dit natuurgebied.

Parkern is gratis bij Paviljoen de Posbank, Beekhuizenseweg 1 te Rheden.

Tips-Veluwe
Posbank

5. Kröller-Müller Museum

Dit museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en hier vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Er zijn 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen aanwezig en er is een wisselende opstelling van circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Super mooi vind ik ook de beeldentuin bij het museum. Dit is één van de grootste beeldentuinen van Europa en er staan ruim 160 sculpturen van kunstenaars.

De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Het museum ligt in het Nationale Park op de Houtkampweg 6 te Otterlo.

Wat vind jij leuke dingen om te doen op de Veluwe?


Tip hotel Veluwe

Een leuke plek om te verblijven is B&B De Droomhoeve. Eigenlijk is alles goed bij deze B&B. De badkamer is geweldig met een fantastisch mooi bad en een stortdouche. Het bed ligt heerlijk en het ontbijt is zeer uitgebreid. De gastvrouw heeft echt oog voor de kleinste details.

  • Check hier de actuele prijzen en de beschikbaarheid van dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties op de Veluwe!
tips-Veluwe
B&B De Droomhoeve

Lees meer over Nederland

Reizen algemeen

Geef een reactie

Share this product!