ReizenWeekendje Weg

Wat te doen op de Veluwe?

veluwe

Ik ben gek op de Veluwe! De Veluwe is het mooiste gebied van Nederland met schilderachtige bossen, indrukwekkende zandvlaktes en prachtige heidevelden. De Veluwe strekt zich uit tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Wageningen, Ede en Harderwijk. Ik woon in Nijmegen en ik ben regelmatig op de Veluwe te vinden. Wandelen, fietsen, lekker uitwaaien en genieten van de natuur! De Veluwe is in elk jaargetijde weer anders en gaat dan ook nooit vervelen. Maar wat kun je allemaal doen op de Veluwe?

Wat te doen op de Veluwe? Ik deel graag mijn favoriete dingen!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Jouw bezoek aan de Veluwe is niet compleet zonder een bezoek aan het wereldberoemde Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit is een natuurpark waar je veel dieren in het wild kunt spotten, want naast veel klein wild zijn er zo’n 200 herten, 150 reeën, 50 wilde zwijnen en ongeveer 225 mouflons in het park aan het grazen. Het park is in totaal circa 5.400 hectare groot. Het Nationaal park De Hoge Veluwe is enorm populair met jaarlijks 600.000 bezoekers.

Dé ideale manier om het park te gaan verkennen, is door gebruik te maken van de beroemde gratis witte fietsen. Bij de diverse ingangen zie je de fietsenstallingen vol met de 1.700 witte fietsen staan. Het werkt heel simpel, je pakt een fiets (er zijn volwassen- en kinderfietsen in diverse maten) en je kunt gaan! Er is ruim 40 kilometer aan fietspaden en al fietsend zie je het prachtige en gevarieerde landschap aan je voorbij gaan!

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Het Jachthuis

Fietsen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ik ben mijn bezoek aan het park begonnen bij het centrale punt in het park, (bij Park Paviljoen) en ben vanuit daar naar het Jachthuis Sint Hubertus gefietst. Dat is ongeveer 6 km fietsen dwars door het park. Het Jachthuis is schitterend en daar heb ik dan ook een stop gemaakt. Bij het theehuis dat bij het Jachthuis ligt, heb ik op het terras een drankje genoten en daarna heb ik een wandeling gemaakt. Vervolgens ben ik verder gaan fietsen dwars door het park en genoten van het geweldige uitzicht. Ik ben ook gestopt bij het Kröller-Müller Museum en dit museum is geweldig. De route staat overal duidelijk met bordjes aangegeven en dit maakt het dan ook makkelijk om de plekken te gaan zien die je wilt ontdekken. Behalve fietsen is het ook heerlijk om te gaan wandelen in het park. Je kunt één van de diverse paaltjesroutes volgen.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?

Ingang Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Er zijn drie ingangen voor het park: Schaarsbergen, Otterlo en Hoenderloo en op deze drie locaties geldt betaald parkeren en hier kun je ook de gratis witte fietsen krijgen.

 • Ingang Otterlo: Houtkampweg 9
 • Ingang Hoenderloo: Houtkampweg 13
 • Ingang Schaarsbergen: Koningsweg 17
 • Bezoekerscentrum: Houtkampweg 9c, Otterlo
 • Afstanden tot het Bezoekerscentrum: Hoenderloo: 4 km, Otterlo: 3 km en Schaarsbergen: 10 km.
 • Let op, de ingang bij Schaarsbergen ligt op 10 km fietsen vanaf het centrale deel van het park en bij deze ingang zijn geen fietsen te huur. Het is wel een leuke ingang als je zelf fietsen meeneemt!

Kom je met het openbaar vervoer kies dan in je reisplanner voor de halte Hoenderloo Centrum indien je vanuit Apeldoorn komt. Kom je vanuit Ede of Arnhem kies dan de halte Ingang Otterlo. Zo kom je met Syntus Gelderland naar de entree van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?

Entreeprijzen Het Nationale Park De Hoge Veluwe

 • Kinderen tot 6 jaar: gratis
 • Kinderen 6 tot 12 jaar: € 5,00
 • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: € 9,95
 • Meenemen eigen fiets (excl. entree Park): gratis
 • Per Auto/motor in het Park (incl. parkeren): € 7,05
 • Parkeren buiten de ingangen: € 3,55

Wist je dat dit het enige nationale park in Nederland is waar de verkoop van entreekaarten de belangrijkste inkomstenbron vormt, aangezien het park vrijwel zonder overheidssubsidie wordt geëxploiteerd.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?

Restaurant tip Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Park Paviljoen is een restaurant en infomatiecentrum en is in juni 2019 geopend door Koning Willem-Alexander. Park Paviljoen ligt op het centrale gedeelte van het park. Het restuarant ziet er fantastisch uit en ze serveren prima gerechten voor een fijne prijs. De ideale plek voor een lunch of diner!

Tip: Aan de overkant van Park Paviljoen ligt het museum Museonder. Dit museum is erg leuk voor kinderen en gratis toegankelijk.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Park Paviljoen

Bezoek het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, op ongeveer 1 km vanaf het centrale punt. Hier vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Een must visit voor de ervaren kunstliefhebbers, maar ook voor onbevangen nieuwelingen op kunstgebied! Er zijn 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van deze geweldige kunstenaar aanwezig. Tevens is er een wisselende opstelling van circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Maar er is méér te zien dan alleen Van Gogh….. je ziet er werken van moderne meesters Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Erg mooi is de beeldentuin van 25 hectare bij het museum. Dit is één van de grootste beeldentuinen van Europa en er staan ruim 160 sculpturen van kunstenaars. Je kunt hier eindeloos ronddwalen en overal waar je kijkt zie je weer een totaal ander beeld staan. Prachtig!

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Kröller-Müller Museum

Locatie, entree & openingstijden

 • De openingstijden van het museum zijn van dinsdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.
 • De beeldentuin is geopend van disndag t/m zondag van 10:00 uur tot 16:30 uur.
 • Tip: Vrijdag is over het algemeen de rustigste dag.
 • Combiticket museum en park (excl. parkeren): volwassenen € 19,90, met Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-KAART: € 9,95, kinderen 6 tot en met 12 jaar: € 10,00. Let op: je betaalt als museumbezoeker ook entree voor het park.
 • Het museum ligt in het Nationale Park de Hoge Veluwe op de Houtkampweg 6 te Otterlo.
wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Beeldentuin Kröller-Müller Museum

Wandel op het Klompenpad Ugchelen

Het begin- en eindpunt van dit leuke klompad is het Van Der Valk Apeldoorn – Cantharel. De route van deze wandeltocht staat aangegeven met bruine klompen. In totaal is de route 11 km. De route staat goed aangegeven en is een aanrader, omdat het je door verschillende gebieden brengt. Zowel door landbouwgebieden, door een landschap van bos, heide, heuvels en dalen, maar ook over cultuur historisch terrein…. Je komt vanalles tegen! Je kunt er ook voor kiezen om de speciale klompenpad app op je telefoon te downloaden via de website van het Klompenpad. Via deze app krijg je interessante informatie over alles wat je onderweg tegenkomt.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Klompenpad

Bezoek Kootwijkerzand

Ook een erg mooie plek op de Veluwe is het natuurreservaat Kootwijkerzand. Dit is het grootste stuifzandgebied van West-Europa met een totale oppervlakte van 700 hectare. Kootwijkerzand is een grote aaneenschakeling van door de wind gevormde sierlijke zandduinen. Vanaf de 13,5 meter hoge uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over deze sierlijke zandduinen en op de Veluwe. Je kunt er diverse gemarkeerde wandelroutes volgen of het gebied met de fiets ontdekken. Ik ben vrij rond gaan struinen op de enorme zandvlakte. Tussen zonsopkomst en -ondergang is het vrij te bezoeken.

Hoe kom je bij Kootwijkerzand?

Volg vanaf Kootwijk de Heetweg richting het westen (Kootwijkerbroek). Sla bij de oranje borden linksaf naar de Houtvester v.t. Hoffweg, richting parkeerplaats. Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk. Kootwijk ligt in het westelijke deel van de Veluwe op ongeveer 20 minuten rijden van Apeldoorn.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Kootwijkerzand

Bekijk Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een klein plaatsje met bijzondere gebouwen en dit plaatsje had een belangrijke rol in de telecommunicatie tot aan de opkomst van internet. Nu is Radio Kootwijk een gedeeltelijk vervallen plek, waar de ruimtes gebruikt worden voor exposities. Je kunt dit verlaten gebouw alleen op bepaalde tijden met een rondleiding bezoeken. Bekijk de website van Radio Kootwijk om te zien wanneer dit precies mogelijk is. Van buiten is het een bijzonder gebouw! Je kunt er in de omgeving rondom het zendstation ook prachtig fietsen en wandelen, want het zendstation Radio Kootwijk is gelegen in een prachtig natuurgebied. Parkeren kan op de parkeerplaats achter het voormalige hotel en kost € 5 euro per dag.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Radio Kootwijk

Bekijk Paleis het Loo

Paleis Het Loo in Apeldoorn is een voormalig koninklijk paleis, maar het is momenteel een museum. Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, kocht in 1684 het paleis en jarenlang was het de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen. De laatste bewoner in 1975 was prinses Margriet. In het museum in het paleis is te zien hoe de leden van het Koninklijk Huis destijds in het paleis leefden. In het museum worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd met items uit de collectie van het Koninklijk Huisarchief. De stallen vind ik zelf erg interessant om te bezoeken, want hier zie je een grote collectie Koninklijke rijtuigen. Maar de reden dat ik Paleis Het Loo een bezoek waard vind, zijn de geweldige paleistuinen. De ene kant van de tuin is het spiegelbeeld van de andere kant. De tuinen doen me heel erg denken aan de prachtige tuinen bij Versailles in Frankrijk.

Let op, er vindt een grote renovatie plaats en tot medio 2021 is het Paleis gesloten voor bezoek. De stallen en paleistuinen zijn wel toegankelijk, maar kijk voor meer informatie op de website van Paleis Het Loo.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Paleis Het Loo

Fietsen op de Veluwe

De Veluwe is een perfecte regio om te gaan fietsen! Het mooie aan de Veluwe is de enorme diversiteit. Je fiets het ene moment op open vlaktes, dan weer door de bossen, of langs kastelen of door oude hanzesteden. Neem daarom ook zeker je fiets mee tijdens een bezoek aan de Veluwe! Er zijn diverse uitgezette fietsroutes op de Veluwe in het fietsroutenetwerk, de zogenoemde knooppunten routes.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?


Mijn hotel tip voor jouw bezoek aan de Veluwe

Van de Valk Apeldoorn –  De Cantharel is de plek waar ik graag overnacht wanneer ik naar de Veluwe ga. Het is een ruim, gezellig en sfeervol hotel met 160 kamers. Er zijn meerdere restaurants en een wellness afdeling. De kamers zijn heerlijk ruim en modern ingericht. Het fijne is dat je in de directe omgeving van het hotel urenlang gave wandelingen en fietstochten kunt maken. Bij het hotel hebben ze verschillende fiets- en wandeltochten van verschillende afstanden. Ze hebben ook een eigen fietsenstalling waar je je fiets veilig kunt stallen. Alle hierboven genoemde bezienswaardigheden liggen op korte afstand van dit hotel.

 • Kijk hier voor de beschikbaarheid en prijzen van dit hotel!
wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Van der Valk Apeldoorn – Cantharel

Restaurant tip

Op het terrein van het hotel Van der Valk Apeldoorn – De Cantharel ligt het sfeervolle huiskamerrestaurant Huisje James. De sfeer in dit restaurant doet erg sprookjesachtig aan. De gerechten zijn gemaakt met producten uit de regio en land. Mocht je niet in het Van der Valk Hotel slapen dan kun je ook bij dit sfeervolle restaurant eten. De gerechten bestaan uit een keuze van 4 tot 6 gangen menu en je kunt je laten verrassen. Mocht je dit niet prettig vinden, dan kun je ook om de kaart vragen.

wat te doen Veluwe, Wat te doen op de Veluwe?
Huisje James

De Veluwe

Ik vind de Veluwe de perfecte plek voor een vakantiegevoel in een dag, weekend of midweek. Waar je ook woont in Nederland, je bent altijd zo op de Veluwe. Het is dus lekker dichtbij en er is zoveel te doen, te zien en te beleven.  Ben jij enthousiast over de Veluwe en wil je meer weten? Kijk dan op de website van Visit Veluwe!

Ik ben benieuwd…… wat vind jij leuke dingen om te doen op de Veluwe?


De regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Nederland

Geef een reactie