ReizenWeekendje Weg

Wat te doen in Monschau, de parel van de Eifel

Monschau

Als je door de straten van Monschau wandelt, dan begrijp je direct waarom dit pittoreske dorpje “de parel van de Eifel” en misschien wel van heel Duitsland wordt genoemd. Voor mij voelde het alsof ik meer dan tweehonderd jaar terug in de tijd was. Dit komt door de typische vakwerkhuizen die je overal in het dorpje ziet staan. Een ander groot pluspunt van Monschau is de sprookjesachtige ligging in een vallei. Dit prachtige plaatsje ligt in het noorden van de Eifel en zeer dicht bij de Nederlandse en Belgische grens. Dit maakt Monschau ideaal voor een weekendtrip bestemming, omdat het niet te ver van huis ligt. Of als je, net zoals mij, dicht bij de grens met Duitsland woont, dan bezoek je Monschau in een dag! Wat te doen in Monschau?

Lees wat ik vind dat je moet doen in Monschau!

Het stadje Monschau

Monschau is een stadje van 12.000 inwoners in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en ligt in een kleine en diepe vallei van de Roer op vier kilometer van de Belgische grens. Monschau heet pas sinds 1918 zo door een keizerlijk besluit in die tijd. Voorheen was de naam van dit stadje Montjoie. De pittoreske binnenstad met de diverse met leisteen beklede huizen in diverse kleuren geeft de stad een mooi en schilderachtig aanzicht. In het stadscentrum zijn diverse gezellige cafés, heerlijke restaurants en souvenirwinkeltjes te vinden. De meeste restaurants serveren het in Monschau gebrouwen Felsenkeller Zwickelbier en dit is een prima biertje. Er zijn ook een aantal hotels in het stadje waar je kunt overnachten.

Hoe kom je in Monschau?

De makkelijkste manier is om met de auto naar Monschau te rijden. Vanaf Utrecht is Monschau ongeveer 2,5 uur rijden. Er zijn diverse betaalde parkeerplaatsen aan de rand van het centrum.

Wat vind ik 6 dingen die je moet doen in Monschau?

1. Bewonder de vakwerkhuizen

De grootste trekpleister van het stadje zijn voor mij de bijzondere en sprookjesachtige huizen in het stadje. In totaal zijn er 400 vakwerkhuizen in de oude stadskern en deze vallen allemaal onder de monumentenzorg. De meeste vakwerkhuizen zijn gebouwd in de 17de eeuw en zo goed mogelijk in de originele staat gerenoveerd. Ze zijn op een speciale manier gebouwd om de kou buiten de huizen te houden en de daken zijn diep aflopend en de woonruimte ligt ver achterin het huis. De kleuren en de vormen van de gevels vind ik bijzonder mooi om te zien.

De huizen lijken allemaal wat scheef te staan, maar of dat gezichtsbedrog is dat weet ik eigenlijk niet.

wat doen in Monschau, Wat te doen in Monschau, de parel van de Eifel

2. Wandel op de diverse paden

De omgeving van het stadje is prachtig groen en heuvelachtig. De gemeente heeft diverse wandelpaden in de directe omgeving van het stadje aangelegd. In de plaatselijke VVV koop je een plattegrond met daarop de diverse routes vermeld. De routes zijn er in verschillende afstanden, van 2 kilometer tot aan 25 kilometer. De routes hebben verschillende kleuren en deze staan duidelijk aangegeven met bordjes.

Ik heb gekozen voor een korte wandeling van een paar kilometer en onderweg heb ik alle bezienswaardigheden van de stad gezien. Door het heuvelachtige landschap liep ik ook langs tal van mooie uitzichtpunten. De vele bordjes die langs de wandelroutes staan, geven tevens leerzame informatie over de omgeving en de natuur.

wat doen in Monschau, Wat te doen in Monschau, de parel van de Eifel
Monschau

3. Bekijk het kasteel

Het kasteel van Monschau is gebouwd in de 13e eeuw en jaren later is het vervolgens pas ommuurd. Sinds 1543 was het kasteel in eigendom van Keizer V totdat de Fransen het innamen en het kasteel verkochten. De nieuwe eigenaar was niet in staat om het kasteel te onderhouden en daarom werd het een ruïne. Na de eerste wereldoorlog kwam er nieuw leven in het kasteel doordat het een jeugdherberg werd. In de zomer wordt het kasteel gebruikt voor concerten en opera’s. Nu is het een mooi kasteel om te bezoeken. Eerlijk is eerlijk, ik heb wel mooiere kastelen gezien. Al helemaal in Duitsland, maar toch is het leuk om het even te bekijken.

4. Volg een rondleiding in het bierbrouwerijmuseum

Al meer dan 150 jaar brouwt men het Felsenkeller bier in Monschau. Tijdens de rondleiding ontvang je alle informatie over bierbouwen. Ook bezoek je de Felsenkeller, die in 1830 uit de berg gehouwen is. In deze ondergrondse kelder werd het bier koud gehouden in de tijd dat er nog geen koelkasten waren. Na afloop van de rondleiding geniet je in het Brauhaus geniet van een heerlijk lokaal gebrouwen biertje.

wat doen in Monschau, Wat te doen in Monschau, de parel van de Eifel
Monschau

5. Bezoek de glasblazerij

De glasblazerij en het bijbehorende museum zijn leuk om even een kort bezoekje te brengen. In de glasblazerij zie je hoe er op de ouderwetse ambachtelijke manier glas geblazen wordt. Je ziet dat alles van glas gemaakt kan worden zoals glazen, borden, vazen en diverse kunstwerken. Het is leuk om een glasblazer aan het werk te zien. In het museum zie je glaswerk dat tentoongesteld is.

6. De kerstmarkten

Tijdens de kerstperiode is er ieder weekend in het centrum van Monschau een gezellige kerstmarkt. Er staan diverse sfeervolle kerststalletjes en je kunt de typische kerstmarkt producten kopen. De sfeer in het stadje is intiem en gelukkig is er ook warme Glühwein in overvloed.

Dit vind ik 6 dingen die je moet doen in Monschau! Ben je al eens in Monschau geweest en heb je nog tips wat te doen in Monschau?


Duitsland

Geef een reactie