ReizenStedentrip

Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

Saigon (oftewel Ho Chi Minh) is een erg grote stad in het zuiden van het prachtige Vietnam. Het is een stad vol van historie en herinneringen aan de Vietnamoorlog. Het mooie nummer “Goodnight Saigon” van Billy Joel was voor mij één van de redenen waarom ik heel graag naar Saigon wilde gaan. Dit emotionele nummer gaf mij iedere keer kippenvel als ik het hoorde, omdat het zo verdrietig en tegelijk hoopgevend is. Maar als ik nu het nummer hoor dan denk ik met een glimlach aan de leuke tijd die ik in deze mooie stad heb gehad! Saigon is een stad met een rijke geschiedenis, een chaotische stad en een stad waar veel te zien is! Maar wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

Ik neem je mee met al mijn tips voor een bezoek aan een stad vol geschiedenis! Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon!

Heet de stad Saigon of  Ho Chi Minh?

Officieel heet de stad sinds 1976 Ho Chi Minh en is de oude naam Saigon komen te vervallen. Dit is gebeurd tijdens de vereniging van Noord- en Zuid Vietnam en sindsdien is de stad vernoemd naar de grote leider Ho Chi Minh. Maar de meeste Vietnamezen noemen deze stad nog steeds Saigon, vandaar dat ik de stad ook Saigon noem in de rest van deze blog.

wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

De stad Ho Chi Minh / Saigon en de geschiedenis

Saigon is de grootste stad van Vietnam, maar het is totaal onduidelijk hoeveel mensen er in de stad wonen. De hele stad is opgedeeld in diverse districten en er wonen tevens erg veel illegale inwoners in de buitenwijken. Een ruwe schatting is dat er ongeveer 10 tot 12 miljoen mensen in Saigon wonen.

Ook is het volstrekt niet duidelijk hoeveel scooters er in Saigon rond rijden. Dit aantal is ook een mysterie, maar loopt ook in de miljoenen.

Saigon is de meest moderne stad van Vietnam, maar het verkeer in de stad is een drama. Ik vind het echt één van de meest chaotische steden waar ik ooit geweest ben! De vele brommers en scooters maken het verkeer onoverzichtelijk en zorgen voor ontelbare verkeersopstoppingen en maken het oversteken van een weg een drama. Een groot deel van de stad en de bezienswaardigheden kun je allemaal te voet bereiken, maar voor sommige stukken heb je een taxi of een brommer nodig. Er is helaas nog geen metronetwerk in de stad.

wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

Er zijn diverse historische en indrukwekkende plaatsen die ik allemaal bezocht heb, omdat ik dat altijd erg interessant vind. Maar vergis je niet, Saigon is ook zeker een stad waar je het heel erg gezellig kunt hebben en totaal niet geconfronteerd wordt met het heftige verleden van Vietnam.

Dit vind ik de leukste dingen om te doen in Saigon waar je ook kennis maakt met de geschiedenis:

De historische plekken: De stad zit vol met heftige en historisch interessante plekken waar je veel informatie over de Vietnamoorlog vindt. Als je op de juiste plekken een wandeling maakt door de stad, kom je op de historisch interessante plekken uit zoals het Burning Monk monument en het geheime CIA gebouw.

War Remnants museum: Voor de geïnteresseerden in de Vietnamoorlog is het War Remnants museum een absolute aanrader. Dit is het meest bezochte museum in Vietnam en ik vond het een heftig, maar ook zeer interessant museum.

wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

District 1: Dit is de leukste en meest levendige wijk van Saigon waar ik erg veel plezier heb gehad. Hier zijn de vele winkeltjes waar (nep)producten van de merken Nike en The North Face goedkoop zijn. Ik heb hier een paar hele toffe Nike sportschoenen gekocht voor 10 euro! Dit is ook de beste wijk om in te verblijven. ’s Avonds komt deze wijk helemaal tot leven en drink je hier goedkoop bier en cocktails. Er is zelfs een eigen kleine versie van de beroemde Khoa San Road in Bangkok: Bui Vien straat.

Street Food tours: De beste en leukste manier om bekend te raken met de Vietnamese keuken is een Street food tour. Achterop een scooter ga je naar verschillende restaurantjes en proef je diverse dingen. XO Tours is een organisatie die volgens mij de beste Street Food Tours aanbiedt.

Vietcong Tunnels: Kruipen door de Vietcong tunnels is iets wat alleen in Vietnam kan en is de manier om je dichtbij de Vietnam oorlog en de Vietcong strijders te brengen. Hier zie je van dichtbij hoe de Vietcong gestreden heeft. Dit vond ik mega indrukwekkend en interessant. De Cu Chi tunnels liggen dichtbij Ho Chi Minh en een dagtripje hierheen is makkelijk te regelen bij een van de vele reisbureaus.

wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

Het postkantoor: Dit postkantoor is ontworpen door de Franse architect Gustave Eiffel en binnenin waan je je even in het oude Frankrijk. De architectuur is geweldig en het is nog steeds een postkantoor. Mocht je hier zijn, kijk dan even of je de 85-jarige vertaler Duong Van Ngo ziet. Hij werkt hier al bijna 60 jaar en spreekt vloeiend Frans en Engels. Zijn baan is al zestig jaar het vertalen van brieven. Ik heb een tijdje gesproken met deze man en dit is geweldig.

De Ben Thanh markt: Dit is de grootste en leukste markt van Saigon en deze markt ligt in district 1.

Reunification Palace: Dit is het Paleis van de Hereniging en dit is de plaats waar de Vietnam oorlog in 1975 werd beëindigd. Tevens is dit het oude presidentspaleis. Voor dit paleis staat nog de tank die als eerste het terrein opreed.

wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

Chinatown: In district 5 vind je Chinatown en dit is de wijk waar de Chinezen wonen. Hier staan mooie Chinese tempels en pagodes en waan je je even in China. Als enorme liefhebber van Chinatown heb ik hier een heerlijke middagwandeling gemaakt.

Bitexco Toren: Met zijn 265 meter is dit is het hoogste gebouw van Saigon. Vanaf de 49e verdieping heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Notre Dame kathedraal: Dit is een prachtige kathedraal die lijkt op de beroemde kathedraal in Parijs. De kerk vormt een oase van rust in deze drukke stad. De Vietnamese naam voor deze kerk is Nha Tho Duc Ba.

wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?

Mijn mening over Ho Chi Minh / Saigon

De stad Saigon is bijzonder leuk voor een aantal dagen. Saigon is een stad die volop in beweging is en een proces van verwestering aan het doormaken is. De stad verliest hierdoor een deel van haar charme en authenticiteit gaat helaas steeds meer lijken op de andere Aziatische steden.

Ho Chi Minh / Saigon is een stad met een fascinerende geschiedenis! Ben jij weleens in Saigon geweest? Heb jij nog tips voor deze lijst met wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?


Tip hotel Ho Chi Minh / Saigon

Ik heb zelf geslapen in het Golden Central Hotel en ik vind het een prima hotel! Er is een heerlijk zwembad op het dak met een tof uitzicht! De locatie is ook super centraal naast de Ben Than Markt.

  • Check hier de beschikbaarheid van dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Saigon/Ho Chi Minh!
wat te doen Ho Chi Minh, Wat te doen in Ho Chi Minh / Saigon?
Golden Central Hotel

Saigon / Ho Chi Minh

Vietnam


Tips boeken Vietnam

Geef een reactie