ReizenUnieke Belevenissen

Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

Sapa

Sapa is dé perfecte plek in Vietnam om een wandeltocht door eindeloze knalgroene rijstvelden te maken. Sapa ligt in het uiterste noorden van Vietnam dichtbij de Chinese grens en het is een toeristisch gebied waar mensen naar toe gaan om te wandelen.  Ik ben twee dagen gaan wandelen in dit prachtige stukje natuur en ik genoot van iedere seconde!

Benieuwd of wandelen in Sapa iets voor jou is? Lees hoe mijn wandeltocht in Sapa was!

Wandelen in Sapa

Je hebt in Sapa meerdere mogelijkheden om te overnachten en dit varieert van redelijk luxe hotels tot aan overnachtingsplekken bij de lokale bevolking en alles wat daar tussenin ligt. Voor iedere wandelaar is er een optie voor een wandeltocht die goed past; je kunt kiezen voor zware meerdaagse trektochten, maar ook voor makkelijke trektochten van een paar uur.

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

Mijn wandeltocht door Sapa

De omgeving van Sapa staat bekend om de eindeloze rijstvelden en de prachtige uitzichten en de eindeloze wandelingen die je er kunt maken. Waar ik ook kijk, overal zie ik rijstvelden op terrassen liggen! Wat is dit mooi! En wat hebben de rijstvelden een bijzondere knalgroene kleur. Ook zie ik waterbuffels lopen en deze enorme beesten struinen door de velden.

In Sapa wonen de mensen nog in hele kleine en simpele huisjes en er zijn een paar kleine dorpjes waar ik doorheen wandel. De kinderen komen breed lachend naar me toe rennen en ze zwaaien enthousiast.

Het valt me op hoe vrolijk ze zijn! Heerlijk om deze blije gezichten te zien!

De gids legt me uit dat in Sapa drie groepen leven: de Hmong, Dao en Tay. Ze hebben allemaal eigen gewoontes, maar één ding hebben ze gemeen en dat valt me direct op. Ze hebben dragen allemaal enorm kleurige kleding. Deze kleding steekt prachtig af tegen de groene achtergrond van de rijstvelden!

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

De eerste dag van de trektocht

Ik wandel als eerste door het dorpje Lao Chai en praat met de lokale bevolking en krijg een beetje inzicht in hoe het dagelijkse leven eruit ziet. Ik wandel verder naar het mini dorpje Ta Van waar ik ga slapen. Ik wordt vriendelijk ontvangen door de gastvrije eigenaars van de homestay waar ik de nacht doorbreng. Op een soort zolder bovenin hun huis hebben ze een aantal bedden staan waar wandelaars kunnen slapen. Samen met een paar andere mensen genieten we van een simpele maaltijd en we besluiten nog even een wandeling door het dorp te maken.

Ik zie direct een massage salon en besluit om mijn voeten even te verwennen. Aangezien ik geen wandelschoenen bij me had, heb ik last minute in Hanoi voor €10,- nog een paar nep Nike sportschoenen gekocht waarop ik de hele dag gewandeld hebt en mijn voeten voelen toch wel wat vermoeid aan.

Na de massage zie ik een café en ik besluit om daar even een drankje te drinken en wat schetst mijn verbazing. Dit café heeft een Nederlandse eigenaar! Ik tref hier nog meer toeristen, want blijkbaar is dit dorpje toch wel een populaire plek om de nacht door te brengen! Het hele authentieke gevoel verdwijnt wel direct, maar het geeft niet, want ik heb een erg leuke avond!

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

De tweede dag van de trektocht

De volgende ochtend moet ik vroeg opstaan en de dag begint met een flinke klim omhoog. Weer zie ik prachtige rijstterrassen waar ik ook maar kijk er komt geen einde aan! Na een uurtje wandel ik ineens in een geweldig bos bestaande uit enorme bamboebomen en als ik het bos uitloop zie ik ineens een waterval. Wat kan moeder natuur toch prachtige dingen creëren! Ademloos sta ik te kijken en een enorm gevoel van geluk overvalt me!

De laatste uren van de wandeltocht loop ik in een rustig tempo verder en het uitzicht blijft onbeschrijfelijk mooi. De laatste stop is het dorpje Giang Ta Chai en hier drink ik als afsluiting lokale rijstwijn met mijn gids en met een paar andere lokale bewoners. Niet veel later haalt een busje me op en brengt me terug naar het hoofddorp in Sapa en zit deze geweldige tocht er al weer op!

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

De gidsen van de wandeltocht

De lokale bevolking in Sapa leeft voornamelijk van de landbouw. Maar sinds enkele jaren is ook het toerisme een belangrijke vorm van inkomsten geworden. De gidsen wandelen in Sapa met je mee. Veelal is de gids van de wandeltocht een vrouw en zij is lid van één van de stammen. Veel vrouwen spreken Engels en werken als gids voor de toeristen en zo verdienen vrouwen wat bij. In mijn geval was het een vrouw van de Hmong stam en zij heeft de hele twee daagse tocht op slippers met een baby op de rug de hele tocht gelopen. Ik heb haar niet anders dan breed glimlachend gezien!

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

Hoe regel je het om te gaan wandelen in Sapa?

• Indien je een volledig georganiseerde rondreis door Vietnam regelt, dan is wandelen in Sapa veelal opgenomen in het standaard reisschema.

• Wanneer je zelf aan het reizen bent in Vietnam dan is het makkelijk om in Hanoi een georganiseerde tocht te regelen bij één van de vele reisbureaus die daar zijn. Je boekt dan een tocht naar Sapa inclusief vervoer heen en terug met de trein of bus, overnachtingen in een hotel of een homestay en de wandeltocht met gids. Je kunt dit regelen in Hanoi en dan een dag later al vertrekken.

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

• Het is ook mogelijk om zelf met de bus of trein naar Sapa te gaan en in Sapa zelf alles te regelen. Er is meer dan voldoende aanbod in Sapa en je hebt zo ook nog de keuze om de wat minder toeristische routes te kiezen of om bijvoorbeeld een privé wandeltocht te gaan maken.

• Er zijn wandeltochten vanaf een halve dag tot wel negen dagen. Voor ieder niveau is er wel een geschikte tocht, dus je hebt geen excuus om niet te gaan. Een gemiddelde trekking bestaat uit een hike van twee dagen. Hier leer je alles over de bergdorpjes en het gebied Sapa. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten. Overnachten in een homestay is een te gekke ervaring om mee te maken.

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam


Inpaklijst voor wandelen in Sapa

 • Neem niet meer dan nodig is mee, want je moet het allemaal zelf dragen tijdens de wandeltocht. Ze hebben opslagruimtes waar je het merendeel van je spullen kunt achterlaten en na de wandeltocht weer op kunt halen.
 • Vraag goed na wat er allemaal bij de tour is inbegrepen. Meestal zijn de basisbenodigdheden zoals handdoeken, slaapzak en kussens aanwezig
 • Neem een fijne rugzak mee waar je al je spullen in kunt doen en die tegen een stootje kan
 • Er is geen mogelijkheid op je batterij op te laden, dus een goede powerbank is onmisbaar.
 • Er is weinig stroom in de locaties waar je slaapt, dus een zaklamp is erg handig.
 • Het is handig om je rugzak in te pakken door gebruik te maken van een Packing Cube set
 • ‘s Avonds kunnen de wandelschoenen uit en dan is het fijn om sandalen of slippers aan trekken.
 • Een sneldrogende handdoek is onmisbaar!

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam


Mijn ervaring met wandelen in Sapa

Ik ben geen enorm fanatieke wandelaar en daarom heb ik een tweedaagse trektocht gedaan. Op beide dagen liep ik een afstand van ongeveer 6 km en dit vond ik prima te doen. Het is de hele wandeltocht stijgen en dalen, maar doordat je niet erg veel kilometers loopt is dit goed vol te houden. Voor mij was deze wandeling een hoogtepunt van mijn reis door Vietnam.

Sapa is een toeristische plek en de bevolking is sterk afhankelijk van de inkomsten van de toeristen. Dit merk je aan alles als je hier bent en voornamelijk aan de verkopers die erg opdringerig zijn met de verkoop van handgemaakte souvenirs.

Lijkt wandelen in Sapa jou leuk?


Tips boeken Vietnam


Visum Vietnam

Sinds 2018 kun je een elektronische visum aanvragen voor jouw reis naar Vietnam. Het e-visum is goedkoper en eenvoudiger aan te vragen en je bespaart tijd op het vliegveld. Ja, je kunt ook nog steeds een visum on arrival regelen, maar de ambassade van Vietnam raadt dit sterk af! Sterker nog de ambassade garandeert niet dat reizigers met het visa on arrival probleemloos voorbij de paspoortcontrole komen.

Dit zijn een paar dingen om voor het aanvragen rekening mee te houden:

 • Je mag Vietnam eenmaal in- en uitreizen.
 • Het e-visum voor Vietnam is maximaal 30 dagen geldig.
 • Je moet het visum al bezitten voordat je aan je reis begint.
 • Je paspoort moet bij aankomst nog minimaal 30 dagen geldig zijn.
 • Je mag geen mentale of overdraagbare ziektes hebben die een gevaar kunnen vormen voor uw omgeving.
 • Je mag in de afgelopen 3 jaar niet uit Vietnam gedeporteerd zijn

Als je een visum wilt aanvragen zijn er een paar documenten die je bij de hand moet hebben:

 • Je paspoort en een scan. Deze scan moet je uploaden tijdens de aanvraag
 • Een pasfoto. Ook deze moet je uploaden tijdens de aanvraag.
 • Je moet aangeven wanneer het visum geldig moet zijn, maar een exacte aankomst- of vertrekdatum hoef je niet op te geven.
 • Je moet bij het aanvragen van een visum minimaal één overnachtingsplaats geregeld hebben.

Het aanvragen van een visum voor Vietnam kan wat ingewikkeld overkomen, maar geen paniek! Het elektronische visum Vietnam kun je geheel online regelen en krijg je vervolgens na een paar dagen per e-mail toegestuurd. Ideaal dus!

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam


Vietnam

Wandelen

wandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnamwandelen Sapa, Wandelen door de rijstvelden van Sapa, Vietnam

Geef een reactie