Cultuur & NatuurReizen

Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto

Portugal

Noord-Portugal is een regio die nog puur Portugees, zeer gevarieerd en kleurrijk is. Deze regio oogt pittoresk, primitief en karaktervol. De zandstranden zijn er breed en lang, het landschap is groen en vruchtbaar en de mensen zijn er vriendelijk en gastvrij. De grootste stad in deze regio is Porto en deze stad is gezellig, charmant en kent diverse mooie bezienswaardigheden. Ik ben op uitnodiging van het Portugees verkeersbureau een aantal dagen gaan wandelen in het noorden van Portugal. Ik heb genoten van iedere stap die ik in deze mooie regio gezet heb! Wandelen in het noorden van Portugal is leuk!

Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto

Noord-Portugal

Het noorden van Portugal is minder bekend bij veel reizigers dan het zuiden, zoals de Algarve. Maar deze regio is zeker niet minder mooi! Het noorden van Portugal kenmerkt zich door indrukwekkende natuurgebieden, authentieke dorpjes, eindeloze stranden, mooie watervallen, kronkelende rivieren en talloze wijngaarden. Het is er groener, ruiger en rustiger in vergelijking met de rest van Portugal.

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Portugal Green Walks

Wandelen in het noorden van Portugal

Voordat ik vertel waar je in deze regio leuke wandeltochten kunt maken, is het belangrijk om te melden dat ik géén extreem geoefende wandelaarster ben. Dagen achter elkaar wandelen is iets wat ik zelden doe. Af en toe een aantal kilometer wandelen, dat vind ik heerlijk! En zó nu en dan maak ik op reis een wandeltocht van een aantal dagen. Ik geniet van het uitzicht onderweg, maak foto’s van alles wat ik zie, maak een praatje met mensen die ik tegenkom en stop voor een lekkere en uitgebreide lunch in de middag. Dat is het soort wandelaar zoals ik ben!

Recent ben ik gaan wandelen in het noorden van Portugal. Wandelingen die voor iedereen van ieder wandelniveau goed te doen en leuk zijn. Met afstanden van maximaal 10 km op een dag.

Ik deel graag mijn 3x leukste wandeltochten in het noorden van Portugal!

1. Wandel (een deel van) de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje

In het noorden van Portugal kun je de pelgrimsroute naar Santiago lopen, oftewel de bekende Camino de Santiago. De Camino is een uitgebreid Europees netwerk van pelgrimspaden en eindigt in Spanje bij de kathedraal van Santiago de Compostela (de kathedraal van Sint Jacobus). De Portugese Camino route kent een officieel startpunt in de stad Porto en eindigt 240 km verderop in Santiago de Compostella in Spanje. De route start in Porto en je wandelt door de prachtige Douro vallei in een mooi landschap met groene heuvels met wijnvelden. De Douro vallei staat bekend om de quinta’s, dit zijn de landhuizen met uitgestrekte wijngaarden. Hier groeien dé druiven waar de beroemde port en Douriwijn gemaakt wordt!

Wil je het Camino gevoel ervaren, maar heb je niet de tijd om weken of maanden onderweg te zijn, overweeg dan om (een deel van) de Portugese Camino te lopen.

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Camino

De routes van de Portugese Camino wandelen in Portugal

Er zijn twee verschillende routes van de Camino in het noorden van Portugal die je kunt lopen: De Camino Costal (265km) en de Camino Central (241 km). De ene route voert je langs de kust en de andere route gaat dwars door het binnenland. Beide routes zijn prachtig om te wandelen! De routes bestaan hoofdzakelijk uit glooiende paden zonder extreme hoogteverschillen en ze voeren je langs oude stadjes en dorpjes. In sommige dorpjes lijkt de tijd echt stil te hebben gestaan.

De Camino in Portugal is minder druk dan de (meeste routes) in Spanje. Een ander voordeel is dat de route erg goed aangegeven staat met gele pijlen. Je wandelt voornamelijk door kleine dorpjes en kleine en onverharde wegen. Het is een zeer groene route, waarbij je veel gebieden van bossen en wijngaarden doorkruist. De lokale mensen zijn enorme behulpzaam en vriendelijk onderweg.

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Camino

Waarom lopen mensen de Camino?

De Camino is een bijzondere wandeltocht, die de meeste mensen niet zomaar lopen. Even weg zijn van alles, is een belangrijke reden waarom mensen de Camino lopen. Geen afleidingen en alleen maar wandelen.

Het leven op de Camino is eenvoudig. Het enige waar je aan moet denken is eten, drinken, wandelen en slapen.

De fysieke uitdaging kan ook een reden zijn om de Camino te willen wandelen. Het vergt heel wat van je lichaam om dagen achter elkaar 20 km tot 25 km te wandelen. Mensen lopen ook de Camino om spirituele redenen of om simpelweg te genieten van het landschap onderweg en de gastronomie van het land. Mensen lopen vaak ook omdat ze op zoek zijn naar een bepaalde vorm van verlichting of om bepaalde gebeurtenissen om plek te kunnen geven.

Tips voorbereiding Camino

 • Loop je schoenen goed in
 • Test je spullen vooraf. Maak een lange wandeling met je rugzak en test je regenkleding
 • Bedenk goed wat je mee wilt nemen en kies voor een rugzak van ongeveer 10 kg
 • De periode om te wandelen is van maart t/m september
 • De meest populaire maanden zijn mei en september
wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Camino

Mijn ervaring van de Camino wandelen in Portugal

Ik heb er zelf voor gekozen om één dag de Camino te lopen en ik ben gestart in Ponte de Lima. Dit stadje ligt op 120 km vanaf Porto. Deze stad heeft een prachtige autovrije en middeleeuwse stadskern en is een waar pareltje. In Ponte de Lima loop je over de beroemde Romaanse brug over de rivier de Lima. Een prachtige plek om te beginnen! Onderweg kwam ik een aantal “echte” Camino wandelaars tegen en het is leuk om in gesprek met ze te gaan. De omgeving is zó mooi en landelijk. Om me heen alleen maar kleine dorpjes en wijngaarden. Ik voelde een serene rust en ik heb de hele tijd bijna gedachteloos gelopen. Een heerlijk gevoel! Ik vond het daarom jammer dat ik niet meer tijd had om meer dan één dag te gaan lopen.

Ik ga graag nog een keertje terug om dan wel de hele twee weken van de Camino te voltooien!

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Ponte de Lima

Portugal Green Walks

Je kunt ervoor kiezen om het wandelen van de Camino in Portugal helemaal zelf te regelen of op de bonnefooi te gaan lopen, maar een fijne optie is om het van te voren goed te regelen via Portugal Green Walks. Ze kunnen deze route helemaal naar jouw persoonlijke wens inrichten. Zo kun je bijvoorbeeld regelen dat zij je bagage vervoeren, zodat je dit niet zelf hoeft te dragen tijdens de route. Ze hebben ook diverse opties om te overnachten, van slapen in luxe hotels tot aan het overnachten in herbergen in slaapzalen. Je kunt de hele route van 240 km door hen laten plannen of een route van één dag of een paar dagen. Zij bieden overigens ook talloze andere mooie wandeltochten in het noorden van Portugal aan.

Bekijk de website van Portugal Green Walks voor meer leuke wandeltochten!

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Portugal Green Walks

2. Wandelen door het Arouca Geopark in noord Portugal

Op een uurtje rijden vanaf de stad Porto ligt het Arouca Geopark en dit is een unieke plek in de wereld. Dit park kent een klimaat van hete zomers en koude winters en daardoor is er bijzonder geologisch erfgoed te vinden. Het is een geologisch openluchtmuseum en heeft een oppervlakte van 328 km2.

Er zijn diverse gebergten in het gebied en ook verschillende rivieren en watervallen. Canyoning, kanovaren, kayaken en bergbeklimmen zijn dingen die je hier perfect kunt doen. Maar het is ook een heel mooi gebied met voorzieningen om te wandelen. Ik heb in het park een aantal korte wandeltochten gemaakt die duidelijk aangegeven staan met bordjes. Het mooie is dat ik zo diverse plekken gezien heb. Het uitzicht is overal wijds en indrukwekkend. Je ziet watervallen en bergen en een paar kleine dorpjes.

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Arouca Geopark

Waarom is het Arouca Geopark zo bijzonder?

Het bijzondere van dit gebied zijn de stenen van graniet. Door erosie is er een continue proces van nieuwe stenen die er ontstaan. In het park is een centrum waarin in een duidelijke 3D film wordt uitgelegd hoe dit proces precies werkt. Door dit continue “geboren” worden van stenen is er ook (bij)geloof dat zegt dat als je zwanger wilt worden, je een steen van dit park mee moet nemen en onder je kussen moet leggen. Dit verhoogd jouw kans op een zwangerschap.

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Arouca Geopark

3. Wandelen van de Passadicos do Paiva in noord Portugal

De Paiva looppaden hebben een totale lengte van 8.700 meter en voeren je dwars door de natuur. De schoonheid van het landschap is uniek en onderweg zijn er een aantal strandjes aan de rivier waar je even kunt rusten en afkoelen. De looppaden bevinden zich op de linkeroever van de rivier de Paiva.

Je kunt de wandelroute starten vanuit twee punten: Espiunca of Areinho. De makkelijkste route is vanaf Areinho, want zo loop je stroomafwaarts (en ook bergafwaarts) naar Espiunca. In een normaal wandeltempo duurt deze route van Areinho naar Espiunca ongeveer 2,5 uur.  Je kunt ook op 4 km de route onderbreken en dan bijvoorbeeld een taxi nemen naar de parkeerplaats bij Areinho of Espiunca. Wil je ook weer teruglopen naar Areinho, dan duurt de route ongeveer twee keer zo lang, omdat het voornamelijk bergop gaat. Voor degenen die de looppaden in beide richtingen willen lopen, in totaal ongeveer 17 km, is het raadzaam om te beginnen in Espiunca.

In 2019 wordt hier de langste hangbrug van Europa geopend en dit zag er nu al veelbelovend uit! Een goede reden voor mij om nog eens terug te willen naar dit gebied.

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Passadicos do Paiva

Entreebewijs en openingstijden

Deze looppaden zijn enorm populair en om die reden is er een maximaal aantal bezoekers per dag ingesteld. Daarom is het aan te raden om je kaartje vooraf via de website te reserveren. De kosten van een entreebewijs zijn €1,- voor volwassenen en kinderen onder 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

Openingstijden:

 • April (maandag t/m vrijdag): 09:00 uur tot 18:00 uur
 • April (weekend en vakanties): 09:00 uur tot 19:00 uur
 • Mei t/m september : 08:00 uur tot 20:00 uur
 • Oktober t/m maart : 09:00 uur tot 17:00 uur
wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Passadicos do Paiva

Dit zijn mijn tips om te wandelen in noord Portugal? Heb jij nog leuke tips om te wandelen in Portugal?


Stedentrip Porto

Ben je in het noorden van Portugal dan mag je de stad Porto natuurlijk niet overslaan. Waarschijnlijk is dit ook de stad waar je aankomt op het vliegveld. Porto is een charmante en sfeervolle stad waar je heerlijk geniet van alles wat de stad te bieden heeft. Cafés, restaurants, kathedralen, kerken en musea gaan hand in hand! De stad kent mooie hoofdstraten, maar ook tal van smalle straatjes met sfeervolle pleintjes. De stad is gebouwd op een aantal heuvels, waardoor je regelmatig een prachtig uitzicht hebt.

Porto kun je prima te voet verkennen, maar hou wel rekening met steile straatjes omhoog en weer naar beneden.

Je hoeft je géén moment te vervelen in Porto. Dit zijn een aantal dingen die je zeker moet doen:

 • Bezoek de kerken: Igreja do Carmo en Capela das Almas
 • Bekijk het São Bento treinstation. In de hal zie je één van de mooiste azulejos kunstwerken van de stad.
 • Port proeven! De porthuizen bevinden aan de overkant van de Douro
 • Vila Nova de Gaia kabelbaan brengt je naar de top bovenaan de brug
 • Slenter door de wijk Ribeira. Een doolhof van smalle steegjes, winkeltjes, wijnbarretjes en porthuizen
 • Bekijk de stad vanaf de Porto is de Ponte Dom Luis I. Dit is een grote ijzeren brug met 2 verdiepingen die de Douro-rivier overspant
 • Livraria Lello is een boekhandel die uit een Harry Potter film komt en is beeldschoon. Je moet hiervoor wel een kaartje kopen.
 • Maak een cruise over de Douro-rivier. Je vaart langs wijnvelden en stapt uit bij lokale wijnboeren
wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Porto
wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Porto

Hotel tip Porto

Zoek je een leuk hotel in Porto dan heb ik twee leuke opties voor je!

Hotel Solverde Spa & Wellness ligt 15 minuten rijden buiten het centrum van Porto in het plaatsje Espinho. Het hotel is prachtig en ligt op 5 minuten lopen van het strand. Het ontbijt is heerlijk en lekker uitgebreid. Ze hebben verschillende sauna’s en wellness baden. ‘s Avonds is het gezellig in de bar van het hotel door de live muziek.

Hotel Porto Nautico ligt middenin het centrum van Porto en is een kleinschalig complex met een aantal kamers. Ze hebben een heerlijk zwembad op het dakterras. Bij ontvangst krijg je een fles wijn!

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto
Hotel Nautico

Beste reistijd voor het noorden van Portugal

Voor het noorden van Portugal zijn het voor- en najaar de beste reistijden. In begin mei kan het er nog wel wat fris zijn. Van november t/m april kan er ook veel regen vallen. In de winter valt in het noorden van Portugal sneeuw in onder andere de Serra da Estrela. De zomers zijn warm en zonnig in deze regio. In augustus is het heerlijk vertoeven aan het strand, want dit is de droogste én warmste maand van het jaar. Er valt dan slechts 20 millimeter aan neerslag, in vergelijking met 180 millimeter in de natste maand.


Meer informatie

Wil je meer informatie over deze prachtige regio, bezoek dan de website van Porto Convention & Visitors Bureau of de website van Visit Portugal.

Informatie voor het boeken van vliegtickets naar Porto kun je vinden op de website van TAP Air Portugal.


Tips boeken Portugal


Portugal

Wandelen

wandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Portowandelen in Portugal, Wandelen in het noorden van Portugal & stedentrip Porto

Geef een reactie