In het Rijk van Nijmegen is het heerlijk wandelen! Mijn favoriete plek zijn de Hatertse en Overasseltse Vennen. De Hatertse en Overasseltse Vennen liggen ten zuidwesten van Nijmegen. Het is een heerlijke plek om een paar uur te wandelen en lekker uit te waaien! Dit natuurgebied is zoals een natuurgebied hoort te zijn.
Wandelen in Nijmegen: Hatertse en Overasseltse Vennen
De Hatertse en Overasseltse Vennen
Dit grote natuurreservaat is sinds 1964 in beheer van Staatsbosbeheer en ligt vlakbij de stad Nijmegen. Met de auto ben je vanuit het centrum in ongeveer 10 minuten bij dit mooie natuurgebied. De Hatertse en Overasseltse Vennen zijn vrij toegankelijk voor iedereen en vele bewoners in de omgeving (zoals ik) komen hier regelmatig. Het gebied van de Hatertse en Overasseltse Vennen is in totaal ongeveer 520 hectare groot en bestaat uit bestaat diverse vennen, bos, heide, akkers en weilanden. Vennen zijn waterpartijen die niet gevoed worden door grondwater, maar zijn grotendeels op regenwater aangewezen.
Waarom zijn de Hatertse en Overasseltse Vennen zo mooi?
Ieder jaargetijde heeft bij de Hatertse en Overasseltse Vennen zijn eigen unieke kleur en geur. Dit natuurgebied bestaat uit grotere en kleinere vennen met intrigerende namen als Gagelven, Botersnijder, Eendenven en Uivernest. In de Hatertse en Overasseltse vennen groeien ook veel bijzondere planten zoals de zonnedauw, veenpluis, snavelbies en melkeppe. Ook broeden er vele vogels en zijn er dassen, reeën, vossen, konijnen en hazen. Bij de vennen zie je salamanders, padden en kikkers. Vooral in de herfst vind je er ook veel bijzondere paddenstoelen.
Ik hoop dat je de bijzondere schoonheid van dit natuurgebied ziet op mijn foto’s in dit artikel!
Startpunten van de wandeltochten
Het gebied is groot en daardoor zijn er ook meerdere officiële en onofficiële startpunten van de wandeltochten door de Hatertse en Overasseltse Vennen. Maar de twee meest gebruikte startpunten inclusief parkeerplaatsen zijn:
1. Het Informatiepaneel van Staatsbosbeheer op de parkeerplaats De Diervoort, nabij de Kaasboerderij, Staddijk 17, 6603 LM Wijchen. Landwinkel Diervoort is een boerderij met een kleine winkel met lokale producten en een klein cafeetje waar je terecht kun voor een kopje koffie of thee.
2. De parkeerplaats bij Restaurant St. Walrick, St. Walrickweg 5, 6611 KG Overasselt. Het St. Walrick restaurant is een prima plek om na afloop van de wandeling te genieten van een drankje of een hapje.
Mijn twee favoriete routes starten beiden vanaf het parkeerterrein bij St. Walrick. Als je daar de weg oversteekt kun je direct de rode of de gele route volgen aan de hand van de gekleurde paaltjes. De rode route is 3,5 km lang en de gele route 6,5 km lang. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen route plannen via het knooppuntennetwerk of gewoon zelf rondwandelen. Vrijwel aan het begin van de wandelroutes vanaf St. Walrick kom je bij een de ruïne van een 15e -eeuwse kapel die gewijd is aan Sint Walrick, de beschermheilige van de zieken (voornamelijk koorts). Je kunt bidden in deze kapel, maar mensen komen er ook naar toe om “de koorts van zieken af te binden”. Het verhaal is dat als een lapje stof aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt.
De regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen
- Alles wat je wilt weten voor jouw citytrip naar Nijmegen
- 7x waarom je Nijmegen moet bezoeken
- 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen
- Wat te doen tijdens een weekend op de Veluwe?
- Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur
- Bezoek het China Light festival in Ouwehands Dierenpark
Nederland
- Amsterdam-Oost ontdekken op een unieke manier
- De 5 mooiste dorpen van Nederland
- Kinderdijk bezoeken, een leuk dagje weg in Nederland
- Hidden Gems in Friesland: Sneek, Woudsend en palingvissen
- Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
- Bijzondere plekken om te overnachten in Flevoland
- 5x leuke dingen doen op Texel
- Camp The Night: slapen aan de Euromast en abseilen
- 22 leuke weetjes over Nederland
- Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht