ReizenStedentripWeekendje Weg

Wandelen in Nijmegen: Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen

In het Rijk van Nijmegen is het heerlijk wandelen! Mijn favoriete plek zijn de Hatertse en Overasseltse Vennen. De Hatertse en Overasseltse Vennen liggen ten zuidwesten van Nijmegen. Het is een heerlijke plek om een paar uur te wandelen en lekker uit te waaien! Dit natuurgebied is zoals een natuurgebied hoort te zijn.

Wandelen in Nijmegen: Hatertse en Overasseltse Vennen

De Hatertse en Overasseltse Vennen

Dit grote natuurreservaat is sinds 1964 in beheer van Staatsbosbeheer en ligt vlakbij de stad Nijmegen. Met de auto ben je vanuit het centrum in ongeveer 10 minuten bij dit mooie natuurgebied. De Hatertse en Overasseltse Vennen zijn vrij toegankelijk voor iedereen en vele bewoners in de omgeving (zoals ik) komen hier regelmatig. Het gebied van de Hatertse en Overasseltse Vennen is in totaal ongeveer 520 hectare groot en bestaat uit bestaat diverse vennen, bos, heide, akkers en weilanden. Vennen zijn waterpartijen die niet gevoed worden door grondwater, maar zijn grotendeels op regenwater aangewezen.

Hatertse en Overasseltse Vennen, Wandelen in Nijmegen: Hatertse en Overasseltse Vennen

Waarom zijn de Hatertse en Overasseltse Vennen zo mooi?

Ieder jaargetijde heeft bij de Hatertse en Overasseltse Vennen zijn eigen unieke kleur en geur. Dit natuurgebied bestaat uit grotere en kleinere vennen met intrigerende namen als Gagelven, Botersnijder, Eendenven en Uivernest. In de Hatertse en Overasseltse vennen groeien ook veel bijzondere planten zoals de zonnedauw, veenpluis, snavelbies en melkeppe. Ook broeden er vele vogels en zijn er dassen, reeën, vossen, konijnen en hazen. Bij de vennen zie je salamanders, padden en kikkers. Vooral in de herfst vind je er ook veel bijzondere paddenstoelen.

Ik hoop dat je de bijzondere schoonheid van dit natuurgebied ziet op mijn foto’s in dit artikel!

Hatertse en Overasseltse Vennen, Wandelen in Nijmegen: Hatertse en Overasseltse Vennen

Startpunten van de wandeltochten

Het gebied is groot en daardoor zijn er ook meerdere officiële en onofficiële startpunten van de wandeltochten door de Hatertse en Overasseltse Vennen. Maar de twee meest gebruikte startpunten inclusief parkeerplaatsen zijn:

1. Het Informatiepaneel van Staatsbosbeheer op de parkeerplaats De Diervoort, nabij de Kaasboerderij, Staddijk 17, 6603 LM Wijchen. Landwinkel Diervoort is een boerderij met een kleine winkel met lokale producten en een klein cafeetje waar je terecht kun voor een kopje koffie of thee.

2. De parkeerplaats bij Restaurant St. Walrick, St. Walrickweg 5, 6611 KG Overasselt. Het St. Walrick restaurant is een prima plek om na afloop van de wandeling te genieten van een drankje of een hapje.

Mijn twee favoriete routes starten beiden vanaf het parkeerterrein bij St. Walrick. Als je daar de weg oversteekt kun je direct de rode of de gele route volgen aan de hand van de gekleurde paaltjes. De rode route is 3,5 km lang en de gele route 6,5 km lang. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen route plannen via het knooppuntennetwerk of gewoon zelf rondwandelen. Vrijwel aan het begin van de wandelroutes vanaf St. Walrick kom je bij een de ruïne van een 15e -eeuwse kapel die gewijd is aan Sint Walrick, de beschermheilige van de zieken (voornamelijk koorts). Je kunt bidden in deze kapel, maar mensen komen er ook naar toe om “de koorts van zieken af te binden”. Het verhaal is dat als een lapje stof aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt.

Hatertse en Overasseltse Vennen, Wandelen in Nijmegen: Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen, Wandelen in Nijmegen: Hatertse en Overasseltse Vennen


De regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen


Nederland

Geef een reactie