Hidden GemsReizen

De fantastische Wadi Rum woestijn in Jordanië bezoeken

Wadi Rum woestijn

De Wadi Rum woestijn is een magische woestijn in Jordanië en haar buitenaardse natuurlijke schoonheid heeft mij enorm verrast tijdens mijn bezoek. De Wadi Rum woestijn wordt ook wel de “Vallei van de maan” genoemd, omdat het landschap zo op de maan lijkt. Het landschap is spectaculair en eindeloos! Het bestaat natuurlijk uit heel veel zand, maar er zijn ook diverse rotsen die statig boven de horizon uitsteken! Wat mij opvalt zijn de verschillende kleuren zand en de kleur van de rotsen. Deze schoonheid van moeder natuur betoverde mij direct! Dit is één van de mooiste woestijnen die ik ooit gezien heb! De Wadi Rum woestijn bezoeken is een belevenis die niet mag ontbreken tijdens jouw reis naar Jordanië.

Benieuwd hoe het bezoeken aan de Wadi Rum woestijn eruit ziet? Ik neem je mee naar deze bijzondere plek.

Het bezoeken van de Wadi Rum woestijn

Een bezoek aan Wadi Rum begint altijd bij het grote bezoekerscentrum en dit vormt de “ingang” naar de woestijn. Je ontvangt hier alle informatie over het gebied en hier kun je een gids regelen of hier ontmoet je jouw gids als je die al geregeld hebt. Het aantrekkelijkste van de Wadi Rum woestijn is het uitgestrekte en prachtige landschap. De eindeloze vlaktes zijn indrukwekkend en het uitzicht is overal in de woestijn adembenemend. Wadi Rum is een zeer groot woestijngebied met meer dan 700 vierkante kilometer aan wildernis en uitgestrekte vlakte en rotsen. Vooral de diverse kleuren rood en oranje van de rotsen zijn indrukwekkend en heb ik nergens anders ter wereld gezien. Erg bijzonder in de Wadi Rum woestijn zijn ook de vele rotstekeningen die eeuwen geleden achtergelaten zijn door de Nabateeërs.

bezoeken Wadi Rum woestijn, De fantastische Wadi Rum woestijn in Jordanië bezoeken

Een leuke kennismaking met de Bedoeïenen

In Wadi Rum woestijn leeft nog steeds een grote groep nomaden, namelijk de bedoeïenen. Tijdens een bezoek aan Wadi Rum kom je gegarandeerd in contact met deze bedoeïenen, want in totaal leven er ongeveer 6500 bedoeïenen. Een klein deel daarvan leeft nog steeds op de authentieke en traditionele manier, maar het merendeel woont tegenwoordig in een van de kleine dorpjes dichtbij Wadi Rum woestijn. Ze leven nog steeds volgens de tradities en volgens de cultuur van de bedoeïenen. Ze hebben meestal werk als gids, kok of werken in een van de tentenkampen voor toeristen.

De bedoeïenen zijn een zeer gastvrij en vriendelijk volk en het contact met hen vond ik zeer inspirerend.

bezoeken Wadi Rum woestijn, De fantastische Wadi Rum woestijn in Jordanië bezoeken

Wat kun je allemaal doen in de Wadi Rum woestijn?

De mogelijkheden voor het ontdekken van Wadi Rum zijn eindeloos. Voor ieder is er wat wils, maar de meeste mensen kiezen ervoor om de woestijn per jeep te verkennen. Ik heb de woestijn ook met een jeep verkent en ik heb ook nog een klein stukje op een kameel gereden. De jeep is zeker aan te raden, omdat dit de snelste en makkelijkste manier is om heel veel van deze grote en indrukwekkende woestijn te zien.

Behalve een tocht in een jeep kun je in de Wadi Rum woestijn diverse activiteiten doen:
• Paardrijden
• Een tocht op een kameel
• Rotsklimmen
• Ballonvaart
• Wandeltochten

bezoeken Wadi Rum woestijn, De fantastische Wadi Rum woestijn in Jordanië bezoeken

Hoeveel tijd heb je nodig voor het bezoeken van de Wadi Rum woestijn?

Ik vind het zeker het beste om twee dagen uit te trekken voor een bezoek. Dit houdt in dat je een nacht in de woestijn doorbrengt in één van de vele tentenkampen die er zijn. Deze tentenkampen zijn er in alle vormen, van heel erg luxe met een echt bed en een douche tot aan super basic. Een nacht slapen in de woestijn onder de prachtige sterrenhemel is een super bijzondere ervaring en dit moet absoluut op jouw bucket list staan.

Wat is de beste tijd om de Wadi Rum woestijn te bezoeken?

Maart en April en Oktober en November zijn de beste maanden om de woestijn te bezoeken. Dit komt omdat het in de overige maanden erg koud kan worden ’s nachts of dat het er veel te warm overdag is.

bezoeken Wadi Rum woestijn, De fantastische Wadi Rum woestijn in Jordanië bezoeken

Mijn tips voor het bezoeken van de Wadi Rum woestijn

• Het bezoeken van de Wadi Rum woestijn kun je vanuit Aqaba regelen of terplekke bij het bezoekerscentrum.
• De zonsondergang is hier zo mooi en één van de mooiste die ik ooit in mijn leven gezien heb. Deze mag je gewoon echt niet missen. De woestijn kleurt tijdens de zonsondergang rood, geel, oranje en alle mogelijke kleuren daar tussenin!
• Neem de juiste kleding mee. ’s Nachts koelt het af in de woestijn en heb je zeker warme kleren nodig. Voor overdag is het belangrijk om je hoofd en lichaam te bedekken vanwege de zon.
• Het Distant Heat Festival vindt één keer per jaar plaats in de Wadi Rum woestijn. Dit is een geweldig feest waar allerlei bekende dj’s komen draaien. Ik heb het helaas niet zelf meegemaakt, maar dit staat zeker nog op mijn bucket list.

Heb jij nog vragen over een bezoek aan de Wadi Rum woestijn? Stel ze dan gerust!


Klimaat en beste reistijd Jordanië

Jordanië is qua seizoenen gelijk aan Nederland, maar er heerst overwegend een woestijnklimaat. Het landschap in Jordanië varieert en de klimatologische omstandigheden verschillen enigszins. In de zomermaanden (juni t/m augustus) loopt de temperatuur zeer hoog op. Maar het is een zeer droge warmte én het koelt ’s avonds wel af in de hoger gelegen plekken zoals Petra en de woestijn. Het gebied bij de Dode Zee kent een hogere luchtvochtigheid en daardoor is het er in de zomermaanden wel erg warm en voelt het aan als een oven. De beste maanden voor een reis naar Jordanië zijn maart t/m mei en september en oktober. De temperaturen zijn dan mild en prettig en er valt over het minder regen. De watertemperatuur van de Rode Zee is ongeveer 20°C in de winter en 28°C in de zomer.

bezoeken Wadi Rum woestijn, De fantastische Wadi Rum woestijn in Jordanië bezoeken


Lees meer over Jordanië

Lees meer over het Midden Oosten

Geef een reactie