Lifestyle

Virtueel op reis met de Oculus Go

Oculus Go

Weet jij hoe leuk het is om virtueel op reis te gaan? Ik heb op een beurs wel eens een Virtual Reality bril opgezet en dit was een leuke ervaring, maar verder heb ik me er nooit in verdiept. Totdat ik de Oculus Go kreeg en er een hele nieuwe (virtuele) wereld voor mij open ging! Oké, reizen vanuit je woonkamer kan natuurlijk nooit op tegen het daadwerkelijk reizen met o.a. de mooie herinneringen die je maakt en de nieuwe vriendschappen die je sluit. Maar virtueel reizen komt er wel heel erg dichtbij. Denk je eraan om Rome te bezoeken? Waarom niet eerst even virtueel testen of deze stad je leuk lijkt.

Ik ga uitleggen waarom ik enthousiast ben over virtueel op reis gaan met de Oculus Go!

Wat is een Virtual Reality bril?

Voordat ik meer vertel, is het handig om te weten wat een Virtual Reality bril is. Een VR-bril gebruik je bijvoorbeeld voor het spelen van VR-games, het bekijken van VR-films of VR-360 video’s of om live video’s te streamen. Door het opzetten van een VR-bril belandt je in een totaal andere wereld. Een wereld die 100% echt lijkt en je ervaart het alsof je er daadwerkelijk bent. Dat maakt het een bijzondere ervaring! Je ziet ook niets anders, want de VR-bril omsluit je ogen volledig zodat je totaal bent afgesloten van je huidige omgeving. Heb je een VR-bril op en kijk je naar links of naar rechts, dan verandert het beeld wat je ziet mee met jouw beweging. Kortom een VR-bril is 3-dimensionaal, interactief en 360 graden.

Gezien ik niets om gamen geef en ook niet heel vaak films kijk, gebruik ik vooral de mogelijkheid om virtueel nieuwe plekken te bezoeken. Dus vandaar dat mijn artikel over deze gave ervaring gaat!

Over mijn Oculus Go VR-bril

Ik heb gekozen voor de Oculus Go VR-bril en deze keuze was voor mij simpel. Oculus is een bekend bedrijf wat virtual reality headsets maakt. Met betrekking tot het assortiment van Virtual Reality brillen, heb je eigenlijk maar twee keuzes: een dure bril aangesloten op een pc of een simpele VR-bril waarbij je je telefoon op de bril klikt. Omdat ik deze twee opties niet handig vind, kwam ik vrij snel uit bij de Oculus Go. Dit is namelijk een alles-in-één VR-bril waarbij je dus géén dure computer of smartphone nodig hebt. Ideaal voor de niet zo handige en totaal niet technische mensen zoals ik. Het enige wat ik doe als ik gebruik wil maken van mijn VR-bril is de headset uit de doos halen, de bril op- en aanzetten en dan ben ik al in mijn virtuele wereld. Je kunt heel veel met de Oculus Go, zoals natuurlijk gamen en films kijken, maar ik gebruik hem voornamelijk om virtueel op reis te gaan en om zo verre plekken te bezoeken gewoon vanaf de bank in mijn woonkamer.

Oculus Go, Virtueel op reis met de Oculus Go

Wat is er zo leuk aan virtueel op reis te gaan?

Hou jij van reizen? Maar heb je niet het geld of de tijd om alle plekken die op jouw bucket list staan te gaan bezoeken? Of twijfel je of een bestemming wel iets voor je is? Wil je alvast even ‘spieken’ voordat je de reis boekt? Of wil je weten wat je tijdens jouw city trip allemaal kunt gaan doen? Alvast een wandeling door een park maken? Of even kijken of je de zonsondergang op dat eiland wel mooi vind? Al deze dingen kun je heel simpel doen en ervaren met de Oculus Go. Hoe gaaf is het dat je nieuwe plekken in virtual reality kunt beleven! Het is anders en ook zo veel leuker dan een beetje op internet te Googlen en foto’s of filmpjes kijken van een bestemming.

Hoe gebruik ik mijn VR-bril?

Ik vind het heerlijk om mezelf zo nu en dan even voor een uurtje te teleporteren naar de andere kant van de wereld en een plek te bekijken die ik graag wil zien. En dat gewoon vanaf de bank in mijn woonkamer of waar ik dan ook ben op dat moment. Ik gebruik de Oculus Go voor verschillende dingen:

 • Ik gebruik de Oculus Go om voorpret te hebben voor mijn volgende reis. Zo kan ik alvast de plekken bekijken en ervaren. Als jij mij volgt via mijn social media kanalen op al mijn reizen, dan kun je natuurlijk ook met jouw VR-bril meekijken naar waar ik ben en zo met mij mee op reis gaan. Mijn volgende reis gaat naar Portugal en ik heb alvast gekeken hoe het er daar uitziet en ik weet al waar ik zeker foto’s wil gaan maken!
 • Als ik twijfel of ik bijvoorbeeld een specifiek museum wil gaan bezoeken dan volg ik regelmatig alvast een virtuele rondleiding via de Oculus Go. Zo heb ik het American Museum of Natural History, het Guggenheim in New York, het Louvre in Parijs en de Rock & Roll Hall of Fame al virtueel bezocht. Ook lekker handig is dat een virtueel museum natuurlijk nooit sluit. En ik heb al deze musea allemaal op één dag bezocht! Super fijn, want zo kom ik niet meer in een museum waarvan ik de collectie bij nader inzien toch niet zo interessant vind!
 • Ik zit vaak uren in een vliegtuig en ook dan vind ik fijn om te kijken naar iets wat ik ook graag wil zien. Dan zet ik dus mijn VR-bril op en zo ben ik alvast op mijn vakantiebestemming. Heerlijk! Of ik kijk naar die ene film die ik graag wil zien. Dit doe ik natuurlijk ook wel eens als ik gewoon in Nederland in de trein of bus zit. Oké, eerlijk is eerlijk, mensen kijken je wel een beetje vreemd aan met zo’n VR-bril op je hoofd. Maar ach, daar zie je toch niets van met de bril op je hoofd.
 • Ik vind het ook fijn dat je live kunt streamen met de Oculus Go op Facebook. Dus als ik op reis ben, neem ik mijn volgers op deze manier via Facebook mee en ik laat ik ze mee genieten van mijn reis en de toffe plek waar ik op dat moment ben of het gave uitzicht wat ik dan zie.
 • Op reis maak ik met mijn camera ook wel eens 360 graden-foto’s. Als ik dan weer thuis ben na mijn reis dan vind ik het fijn om vanaf mijn bank in mijn woonkamer mijn reis nogmaals te beleven. Vaak maak ik zoveel mee op een reis en dit is een mooie manier om nogmaals te ervaren wat ik ook alweer allemaal gedaan heb. Ik zet mijn VR-bril op en ik ben direct weer terug op de plek waar ik toen was. Ik kan dan ook nog eens de andere kant op kijken dan toen ik op dat moment deed. Geweldig vind ik dat!

Oculus Go, Virtueel op reis met de Oculus Go

Hoe werkt het virtueel op reis gaan met de Oculus Go?

Bij het installeren van de Oculus Go heb je wel even een smartphone nodig om de Oculus app te downloaden. Je maakt de koppeling van de bril met je Wi-Fi-netwerk en je logt in met je Facebook-account of met een Oculus-account. De app op je telefoon kun je later gebruiken om meer apps te downloaden, maar dat hoeft niet. Je kunt daarvoor ook de Oculus Go zelf gebruiken en dat doe ik altijd en werkt simpel. Zo heb ik ook mijn telefoon niet nodig. Je begint een vr-sessie altijd op het homescreen. Vandaaruit kun je naar je al eigen apps toe, de store bekijken, instellingen aanpassen en bijvoorbeeld screenshots maken of een livestream starten via Facebook. Een kind kan de was doen, zo simpel werkt het. Geloof me, als het mij lukt om de Oculus Go te snappen, dan snapt iedereen het.

Tips voor leuke reis apps op de Oculus Go

Wil je ook virtueel gaan reizen met je VR-bril? Dit is makkelijk en dit kun je doen door apps te downloaden en deze op jouw VR-bril te zetten. Je kunt in de app store kiezen uit meer dan 1.000 apps die je kunt downloaden en vervolgens simpel kunt installeren op de Oculus Go.

Ik deel graag met jou mijn favoriete reis apps:

 • Wander. Deze app lijkt een beetje op Google Earth. Je kunt ieder adres in de wereld opzoeken en zo gaan verkennen. Je leest ook veel achtergrondinformatie over de bestemming. Wat ik ook leuk vind, is dat je ook terug in de tijd kunt. Zo zie je hoe een plek er een aantal jaar geleden uitzag. Heel grappig om te zien! Met deze app kun je gemakkelijk je vrienden laten zien waar je geweest bent in plaats van dat ze de honderden foto’s van je reis moeten gaan doorspitten. Uit ervaring kan ik vertellen dat je vrienden dat leuk gaan vinden! Kortom, ik vind dit een ideale app om je reis te plannen, maar ook op je reis her te beleven.
 • Gala 360, See the world. Ook met deze app kun je diverse plekken in de wereld bezoeken, zowel door foto’s en films. De kwaliteit van de beelden is geweldig. Het geinige is dat je ook plekken kunt bezoeken die niet eens echt bestaan, maar bijvoorbeeld bekend zijn uit films.
 • 360 stories. Met deze app kun je ook allerlei plekken in de wereld bezoeken. Het leuke van deze app is dat je veel nuttige informatie erbij krijgt. Ze hebben ook een community van mensen die hun eigen reiservaringen toevoegen aan deze app. Er zijn ook excursies die je kunt bekijken en ook direct via de app kunt boeken. Ik vind deze app vooral heel erg handig als je ook daadwerkelijk een plek gaat bezoeken door de nuttige informatie.
 • You visit Showcase. Deze app is erg leuk als je van rondleidingen op gave plekken houdt met muziek, interessante mensen en adembenemende vergezichten. Ik ben met deze app op reis gegaan naar New York en heb genoten van een helikopter tocht boven New York City. Aanrader hoor!
 • Wonders of the world. Met deze app kun je alle wonderen in de wereld bezoeken en het gave vind ik dat je ook terug kunt gaan in de tijd naar het bouwjaar van het object.
 • Let Hawaii Happen. Deze app is zo leuk, omdat je hiermee virtueel Hawaii kunt bezoeken. Een plek waar ik nog nooit geweest ben, maar zo graag een keertje wil bezoeken. Met een local als gids wordt je meegenomen op een persoonlijke tour. Ik ben nog meer enthousiast geworden over Hawaii door deze app.
 • Gaudi. Ik ben een liefhebber van Gaudi en met deze app heb ik Gaudi in een nieuw licht leren kennen door een geweldige tentoontelling van Gaudi.

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke apps over reizen te dowloaden, maar dit zijn toch echt zonder twijfel mijn favoriete apps die ik regelmatig raadpleeg. Iedere reisliefhebber moet deze apps ook op zijn VR-bril zetten! Er zullen ook ongetwijfeld veel meer gave apps in de nabije toekomst komen. Ook zie je dat steeds meer toeristische ondernemingen zoals cruisemaatschappijen, hotelketens en luchtvaartmaatschappijen beseffen dat het een hele nieuwe mogelijkheid biedt. Zo worden jouw virtuele wereld en jouw reismogelijkheden dus alsmaar groter en groter…..

Oculus Go, Virtueel op reis met de Oculus Go

Wat vind ik van de Oculus Go?

 • Je hebt niets anders nodig: het scherm, de processor, het geheugen, de wifi chip, de luidsprekers zijn allemaal ingebouwd. Je hebt dus géén pc, telefoon of koptelefoon nodig. Lekker overzichtelijk en makkelijk en daar hou ik als onhandig persoon van.
 • De beelden op het scherm zien er verrassend goed uit, want het scherm in de bril heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Nu heb ik geen ervaring met andere VR-brillen, maar ik vind de kwaliteit van de beelden prima.
 • Deze VR-bril werkt heel erg simpel. Zonder problemen en zonder hulp in te schakelen snap ik hoe de menu’s, de app store, het maken van screenshots etc. werkt. Ik ben zeker iemand die nogal onhandig is met dit soort dingen en ik kan normaal niets installeren zonder hulp.
 • Ik vind de bril lekker zitten. Sinds ik hem goed afgesteld heb, krijg ik ook niet van die rode kringen op mijn gezicht. Dat komt doordat er een hoofdband aan de zijkant én aan de bovenkant zit en door de zachte voering.
 • De controller is ook fijn en werkt op een simpele manier en is bovendien accuraat.
 • Het geluid is prima en je hebt niet eens een koptelefoon nodig. Ook je omgeving heeft geen last van het geluid als je met deze VR-bril op iets aan het bekijken bent.
 • De batterij gaat ongeveer 2,5 uur mee en dat vind ik meer dan voldoende.

Ik ben benieuwd of jij ook enthousiast bent om virtueel op reis te gaan met de Oculus Go!

Tip: De Oculus Go is goed geprijst bij Bol.com!


Reizen

Geef een reactie