Lifestyle

Vertraging of annulering van je vlucht? EUclaim!

EUclaim

Het is enorm vervelend als je vakantie begint of eindigt met stress en irritatie, omdat je vlucht vertraagd of geannuleerd is. Zit je op het vliegveld klaar om je vlucht te halen en dan loopt het niet zoals gepland. Uit eigen ervaring weet ik dat zoiets enorm frustrerend is! Maar wist je dat je in deze gevallen waarschijnlijk in aanmerking komt voor een financiële compensatie? Helaas zijn veel reizigers niet op de hoogte van deze rechten, vandaar dat ik dit artikel schrijf om je hierop te wijzen!

Claim bij EUclaim simpel je vergoeding bij vertraging of annulering van je vlucht!

Vertraging of annulering van mijn vlucht

Als reisblogger stap ik gemiddeld twee keer per maand in een vliegtuig en heb ik zo nu en dan te maken met een vlucht die vertraagd is. Ik word er altijd chagrijnig van, zeker als het op de heenweg is! Voor mij voelt het als verloren vakantie tijd. Maar ook als het op de terugweg is, dan vind ik dit totaal niet prettig. Op een vliegveld vermaak ik me door een wandelingetje te maken, wat winkels te bekijken en door even wat te eten. Maar uren op een vliegveld doorbrengen? Ik vind dat altijd zó saai!

Tijdens één van mijn recente vluchten was ik het helemaal zat. Mijn vlucht vertrok vanuit Granada via Madrid naar Amsterdam, maar doordat de vlucht vanuit Granada vertraagd was, miste ik de aansluiting van mijn vlucht van Madrid naar Amsterdam. Hierdoor kon ik pas de volgende dag naar Amsterdam vliegen en moest ik een nacht doorbrengen in een airport hotel in Madrid. Deze vertraging zorgde ervoor dat ik me in allerlei bochten heb moeten wringen, maar het ergste was dat ik een belangrijke afspraak heb gemist.

Ik was zo geïrriteerd dat ik op internet ben gaan kijken of ik niet ergens recht op had en zo ben ik bij EUclaim terecht gekomen.

EuClaim, Vertraging of annulering van je vlucht? EUclaim!

Waarom heb ik voor EUclaim gekozen?

Ik ben internet gaan googelen en heb gekozen om EUclaim in te schakelen. De reden hiervoor was dat zij al méér dan tien jaar vliegtuigpassagiers helpen bij het ophalen van een vergoeding voor een vertraagde of geannuleerde vlucht. Ze hebben jarenlang ervaring en een slagingspercentage van 97%!

Hoe verliep mijn aanvraag bij EUclaim?

Ik heb de gegevens van mijn vertraagde vlucht ingediend op de website van EUclaim. Er werd direct een online dossier aangemaakt en zo kon ik de documenten makkelijk uploaden en toevoegen en zo ben ik van iedere stap op de hoogte gehouden. Zo wist ik precies wat de status van mijn aanvraag was. Het bleek dat het bedrag waar ik recht op heb, bij de vertraging die ik in Madrid op heb gelopen,  €400,- is. Super fijn! Ze hebben voor mij de claim ingediend bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij en zo hebben ze het regelen van de vergoeding volledig op zich genomen.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het proces via EUclaim zeer fijn is gelopen bij mij en daarom deel ik dit graag met jullie!

EuClaim, Vertraging of annulering van je vlucht? EUclaim!

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Sinds 2005 bestaat de Europese Unie Verordening 261/2004. Hierin zijn de rechten van de vliegtuigpassagiers vastgelegd. Het belangrijkste wat hierin is vastgelegd, is dat een passagier recht heeft op een financiële vergoeding indien:

  • Je vlucht minimaal 3 uur vertraagd is.
  • Je vlucht kort voor vertrek geannuleerd is.
  • Je vlucht overboekt is.
  • Je door eerdere vertraging of annulering je aansluitende vlucht gemist hebt.
  • Je geweigerd bent bij instappen.
  • Er is geen sprake van een buitengewone omstandigheid 

Waar je wel goed op moet letten is dat je vlucht moet vertrekken vanuit een EU-land of dat je een vlucht hebt die vertrekt vanuit een niet EU-land, maar naar een land vliegt dat wel in de EU ligt. De voorwaarde is ook dat je vliegt met een vliegtuigmaatschappij uit Europa.

Heb je méér dan drie uur vertraging met je vlucht? Dan heb je recht op max. €600,-!

Controleer hier direct of je recht hebt op een vergoeding!

EuClaim, Vertraging of annulering van je vlucht? EUclaim!

Hoeveel geld kun je terugkrijgen?

Wat ik niet wist en wat mij ook positief verbaasde, is dat de hoogte van je vergoeding helemaal niet afhankelijk is van het bedrag dat je voor je ticket hebt betaald. De hoogte van de vergoeding hangt namelijk af van het aantal uren vertraging en het aantal kilometers van je vlucht.

Zie hieronder de maximale vergoedingen per afstand:

Vluchtbestemmingen binnen de EU:
€250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
€400 vergoeding bij een vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU:
€250 vergoeding bij een vlucht tot 1500 km
€400 vergoeding bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
€600 vergoeding bij een vlucht van meer dan 3500 km

EuClaim, Vertraging of annulering van je vlucht? EUclaim!

Wat moet je doen om geld terug te krijgen?

Als je voldoet aan de eerder genoemde voorwaarden kun je contact opnemen met EUclaim. Zij geven gratis advies over jouw rechten op een vergoeding bij een vertraagde vlucht. EUclaim helpt je met je vragen en geeft je meer informatie en kan je helpen om je vergoeding te ontvangen.

Op de website van EUclaim kun je je vluchtnummer en de datum van je vlucht invullen en zo gratis controleren of je recht hebt op een vergoeding. Nadat je deze gegevens hebt ingediend, gaat EUclaim aan de slag. Ze checken jouw vluchtgegevens en controleren of je recht hebt op een vergoeding. Het is ook mogelijk om in één keer een claim in te dienen voor meerdere passagiers.

Wist je dat je een vlucht tot wel twee jaar terug kunt indienen?

Zoals al eerder gezegd, is het belangrijk dat er géén sprake is van een buitengewone omstandigheid. Indien dit niet het geval is, dan accepteert EUclaim jouw aanvraag. Vervolgens ontvang je per e-mail gegevens en daarmee kun je jouw dossier online raadplegen. Hierin staat alle informatie van jouw claim en door middel van dit dossier blijf je op de hoogte van het hele proces. In dit online dossier voeg je de documenten en gegevens toe die EUclaim nodig heeft.

Per e-mail krijg je nog een volmacht toegestuurd die je (digitaal) moet ondertekenen en zo kan EUclaim namens jou de claim indienen bij de betreffende vliegtuigmaatschappij. Nadat EUclaim al deze gegevens heeft, neemt ze schriftelijk contact op met de vliegtuigmaatschappij. En dit kun je dus allemaal volgen in het online dossier!

Hou er rekening mee dat het hele proces een aantal weken in beslag neemt en dit heeft te maken met de snelheid waarmee de vliegtuigmaatschappij reageert en de het bedrag overmaakt. Gemiddeld duurt het 4 tot 8 weken duurt voordat je de vergoeding (minus de succesfee en administratiekosten) ontvangt.

Check hier direct of je recht hebt op compensatie!

EuClaim, Vertraging of annulering van je vlucht? EUclaim!

Wat heeft EUclaim van je nodig?

Eigenlijk hebben ze niet zo heel veel van je nodig. Enkel jouw vluchtgegevens: het vluchtnummer en datum van de vertraagde vlucht. Tevens hebben ze een kopie van je paspoort nodig. Voor sommige vliegtuigmaatschappijen heb je wel een boardingpass nodig, maar voor anderen is een boekingsbevestiging voldoende.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijs ik je naar de website van EUclaim.