Hidden GemsReizen

Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!

Tuol Sleng

De Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh is één van de meest indrukwekkende plaatsen van Cambodja. Hier zie je dingen die je helemaal niet wilt zien en/of weten, omdat het allemaal zo gruwelijk is. Het toont de gruwelijke kant van de menselijke geest gedurende het Rode Khmer regime in Cambodja. Dit is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Cambodja en daarom mag een bezoek aan deze gevangenis niet ontbreken tijdens een reis door Cambodja. Zo leer je namelijk het land en de geschiedenis beter kennen en begrijpen. Mijn advies is dan ook om je ogen niet te sluiten voor deze gruwelijke geschiedenis en de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh te bezoeken!

Benieuwd hoe een bezoek aan de Tuol Sleng gevangenis  in Phnom Penh eruit ziet?

De historie van de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh

De naam gevangenis is eigenlijk niet correct, want het was helemaal geen gevangenis maar een vernietigingskamp waar mensen gemarteld en ondervraagd werden. De gevangenis is gebruikt tijdens het Rode Khmer regime van 1975 tot 1979 en in totaal zijn er 13.000 Cambodjanen omgekomen. Ik vind het absurd om te beseffen dat deze afschuwelijke massamoord nog maar 40 jaar geleden heeft plaatsgevonden! De gevangenis is een oud schoolgebouw en heeft als bijnaam de S-21 gevangenis.

De strategie van de gevangenis was erg simpel en akelig: zorg ervoor dat de gevangene de misdaden bekend waarvan hij beschuldigd wordt.

De manier waarop de bekentenis tot stand komt, maakt niet uit. Er hebben echt gruwelijke martelingen plaatsgevonden en deze methodes worden beschreven op de bordjes die er staan bij de diverse martelwerktuigen.

De Rode Khmer had allerlei opmerkelijke redenen om te besluiten om iemand op te sluiten. De redenen waren bijvoorbeeld het dragen van een bril, het spreken van een vreemde taal of de opleiding die je gevolgd hebt. Het merendeel van de gevangenen was hierdoor hoger opgeleid, zoals bijvoorbeeld advocaten en artsen. Deze mensen werden gezien als een tegenstander van het regime en waren dus ten dode opgeschreven.

Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh, Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!

De Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh bezoeken

De gevangenis is een oud en groot schoolgebouw en bestaat uit een aantal onderdelen. Tegenwoordig is het een aangrijpend museum waar veel informatie te vinden is over het Rode Khmer regime en haar onmenselijke werkwijze, de gevangenis en de martelingen. Diverse vreselijke martelwerktuigen zijn nog aanwezig inclusief uitleg hoe ze gebruikt werden.

Je merkt aan alles dat de Rode Khmer erg gestructureerd en systematisch te werk is gegaan.

Een sadistische gewoonte van de Rode Khmer was om iedere gevangene voor, tijdens en na de marteling te fotograferen. Deze enorm ingrijpende foto’s hangen in het zwart wit aan de muren van het museum. Je ziet de angstige blik in de ogen en dit is hartverscheurend. Ineens is het geen slecht verhaal meer uit een boek, maar komt het tot leven.

Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh, Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!

Praat met de overlevenden in de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh

In totaal zijn er slechts twaalf mensen die de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh hebben overleefd. Twaalf mensen van de 13.000!! De reden dat deze mensen het overleefd hebben is dat zij een bepaald talent hadden, wat ze gered heeft. Het zijn voornamelijk beeldhouwers en schilders die gespaard zijn door Pol Pot, omdat zij portretten van de grote leider moesten maken. Vaak zijn deze overlevenden of familieleden dagelijks aanwezig bij de gevangenis en zij praten graag met jou over de gruwelijke periode.

Een gesprek met hen is zeer indrukwekkend.

Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh, Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!

Informatie Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh

De gevangenis ligt in het centrum van Phnom Penh.
• Hoek straat 113 & straat 350
• Entree: vijf dollar
• Openingstijden: 8.30 uur – 11.00 uur & 13.30 uur – 17.00 uur

Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh, Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!

Hoe kom je bij de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh?

Voor een paar dollar neem je een tuk tuk die je naar de gevangenis brengt. Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde tour te boeken en dan combineer je een bezoek aan de gevangenis met een bezoek aan de Killing Fields.

Wat vond jij van een bezoek aan deze gevangenis?


Tip hotel Phnom Penh

Ik heb zelf geslapen in het Okay Boutique Hotel en dit is mij erg goed bevallen! De locatie is top en het personeel is vriendelijk personeel. Het hotel ziet er mooi uit en je hebt een geweldig uitzicht op de stad vanaf het rooftop terras. Het zwembad is heerlijk en de WiFi werkt perfect op de kamer. Check hier de actuele prijzen en de beschikbaarheid van dit hotel.

  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Phnom Penh!
Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh, Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!
Okay Boutique Hotel

Tip boeken Cambodja


Cambodja

Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh, Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh, Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. Alles wat je moet weten!

Geef een reactie