ReizenUnieke Belevenissen

Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

Tsjernobyl bezoeken

Wil je de overblijfselen van de kerncentrale Tsjernobyl bezoeken? En een kijkje nemen in de spookstad Pripyat? Het bezoeken van deze vreemde plek regel je met een excursie vanuit Kiev. Een bezoek aan Tsjernobyl is bizar, indrukwekkend en zeker een geschiedenisles die veel indruk maakt. Ik vind het bezienswaardigheid die je eens in je leven gezien moet hebben….Wil je Tsjernobyl bezoeken? Ik leg je alles uit over een een bezoek aan Tsjernobyl.

Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

De geschiedenis van Tsjernobyl

Door een fout bij een test ontploft op 26 april 1986 een reactor in de kerncentrale van Tsjernobyl. Die nacht komen er 31 mensen om het leven. In de daarop volgende dagen worden alle mensen in een straal van de kernreactor van 30 kilometer geëvacueerd. Ze moeten ineens hun huis en al hun bezittingen achterlaten. Het radioactieve materiaal die vrij is gekomen, wordt door de wind de regio ingeblazen. Vanwege deze hoge radioactiviteit moet de omgeving rondom Tsjernobyl hermetisch op slot.

Deze ramp is de grootste nucleaire ramp die de wereld ooit heeft gekend.

De oude kerncentrale en de gebouwen staan nu nog steeds overeind. Het is nu een spookgebied vol met verlaten straten en gebouwen geworden waar de natuur al jaren vrij spel heeft. Met 65.000 inwoners is Pripyat de grootste stad in de omgeving. Sinds een aantal jaar kun je het gebied rond de Tsjernobyl kernreactor, inclusief de verlaten stad Pripyat, bezoeken.

Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev
Pripyat

Tsjernobyl bezoeken: Hoe regel je een excursie?

In Kiev zijn verschillende touroperators die excursies aanbieden. Er zijn excursies van 1 dag of van twee dagen en je kunt kiezen voor een privé excursie of een groepsexcursie. Via de touroperators is alles geregeld: het vervoer, de toestemming om het gebied te betreden, een gids, je verzekering en een lunch. Bij een tweedaagse tour is ook een overnachting in een hotel in het gebied inbegrepen. De verschillende touroperators bieden allemaal een vergelijkbaar programma aan. De verschillen in de excursies zitten erin of je opgehaald wordt bij je hotel of naar een centrale plek in Kiev moet komen en of je een dosimeter krijgt tijdens de excursie om de straling te meten.

De kosten voor een excursie naar Tsjernobyl:

  • 1 dag: ongeveer € 119,-
  • 2 dagen: ongeveer € 279,-
  • De excursie moet je aan aantal dagen van te voren regelen.
  • Ik heb zelf de excursie online geregeld via dit bedrijf en dat is prima bevallen. Het online reserveren was makkelijk, de gids sprak goed Engels en heeft veel boeiende informatie gegeven.
Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

Hoe ziet een excursie naar Tsjernobyl eruit?

Vanuit Kiev vertrekken we om half 8 vanaf het centrale station in een bus met een gids en samen met nog 4 andere toeristen naar Tsjernobyl. Dit is een ritje van ongeveer twee uur. In de bus wordt een documentaire afgespeeld over de Tsjernobyl ramp en alle gevolgen. We komen na twee uur rijden in de vervreemdingszone: Chernobyl Exclusion Zone. Voordat we hier naar binnen rijden krijgen we eerst naar een strenge controle door de politie. We moeten allemaal uit de bus stappen en onze paspoorten worden gecontroleerd. De slagboom gaat open en we rijden het vreemde gebied binnen. Het valt meteen op dat er niets en niemand is. De wegen zijn verlaten. We zijn in een soort niemandsland beland. Bizar!

Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev
Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

We rijden ongeveer 15 minuten door de Chernobyl Exclusion Zone en zien vanuit de bus de verlaten dorpen Zalisja en Kopatsji en het beroemde ontsmette Rode Bos. We komen vervolgens aan bij de stad Pripyat en we stappen uit de bus voor een wandeling van ongeveer twee uur. De verlaten stad Pripyat is gebouwd voor de medewerkers van de centrale en was een modelstad voor de Sovjet-Unie. Nu is het een volledig verlaten plek met duidelijk een hele tragische geschiedenis. Hier bezoeken we onder andere het ziekenhuis, het gemeentehuis, de brandweerkazerne, het Polissya-hotel, de supermarkt, het kinderdagverblijf en het beroemde nooit geopende pretpark met het reuzenrad en de botsauto’s. Al deze gebouwen zijn verlaten en verweerd door de loop van de tijd. De gids heeft foto’s bij waarop te zien was hoe de stad eruit zag in zijn volle bloei. Vlak voordat de ramp plaatsvond. Het is gek om de foto’s te zien en te beseffen dat er van het ene op andere moment geen leven meer in deze stad was. Rondlopen in deze stad is vreemd. Het is bijzonder om te zien dat de gebouwen overwoekerd zijn door de natuur. We hebben allemaal een meter gekregen waarmee we de straling kunnen meten. Zo zijn we veilig en kunnen we zien dat op sommige plekken de straling wel degelijk iets hoger is dan op andere plekken.

Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev
Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

Na de wandeling stappen we weer in de bus en bezoeken we de kerncentrale. In deze kerncentrale zijn nog steeds mensen aan het werk. Er is sinds een aantal jaar een grote (en hele dure) sacrofaag om de centrale geplaatst. Het is nu eenmaal niet mogelijk om een kerncentrale ineens uit te zetten, dat duurt tientallen jaren voordat zoiets kan. De gids vertelt dat er nog steeds mensen werken en afhankelijk van je baan, werken ze een x aantal uur voordat ze i.v.m. de straling uit de kerncentrale moeten. We gaan lunchen in het enige restaurant wat in deze zone aanwezig is. Vervolgens gaan we naar Duga 3, een indrukwekkend groot radarsysteem tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Het systeem is meer dan een kilometer lang. Een bizar systeem waarvan veel onbekend is, zoals wie het er geplaatst heeft, wie het betaald heeft en wat nou daadwerkelijk de functie is geweest. Feit is dat het afbreken van dit systeem veel te duur en gevaarlijk is en daarom staat het er nog. Daarna rijden we de zone weer uit en moeten we allemaal door de controle. Zo wordt er gecontroleerd of we geen radioactieve deeltjes op onze kleding en schoenen hebben zitten. Gelukkig hebben we allemaal niets en stappen we weer in de bus en rijden we terug naar Kiev. Rond 18.00 uur zijn we weer terug in de stad. Onze hoofden zitten allemaal volledig vol met indrukken en verhalen, want wat een indrukwekkende dag is dit geweest!

Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev
Duga 3

Voorbereiding excursie Tsjernobyl

  • Voor het bezoeken van Tsjernobyl en de omliggende zones heb je een visum nodig. Het kost tijd om dit te regelen en daarom is het aan te raden om je tour op tijd (minimaal een week van te voren) te regelen.
  • Tijdens het reserveren van je tour is het noodzakelijk om je paspoortgegevens door te geven.
  • Tijdens de tour heb je ook je paspoort nodig, want voor je de bus in stapt controleren ze of alles in orde is met je paspoort.
  • Het dragen van dichte schoenen en kleding die je armen en benen volledig bedekken is verplicht.
  • De tour is niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen onder de 18 jaar.
Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

Is het gevaarlijk om Tsjernobyl te bezoeken?

De directe omgeving van de kernreactor is nog steeds radioactief en dat is de reden dat de overheid het gebied in een straal van 30 kilometer heeft afgezet. Maar het is niet gevaarlijk om Tsjernobyl te bezoeken, mits je goed naar de aanwijzingen van de gids luistert. Dit houdt o.a. in dat je niets aanraakt of oppakt en nergens op gaat zitten. De gids zorgt er ook voor dat je de meest veilige paden neemt. De hoeveelheid radioactieve straling is minimaal en is te vergelijken met de straling die je oploopt tijdens een röntgenfoto bij de tandarts. Je krijgt een geigerteller en die geeft het aan als je in de buurt van een te hoge straling komt. Bij het verlaten van de vervreemdingszone zijn er nog twee verplichte stralingscontroles die controleren of je radioactief besmet bent.

Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

Kiev combineren met een excursie naar Tsjernobyl

Ik heb gekozen om een stedentrip Kiev te combineren met een bezoek aan Tsjernobyl. Tsjernobyl ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Kiev. Kiev is een leuke stad om te bezoeken en hier lees je alles over een bezoek aan deze stad.

Tsjernobyl bezoeken, Tsjernobyl bezoeken: een excursie vanuit Kiev

Duistere plekken bezoeken

Geef een reactie