ReizenWeekendje Weg

Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

winterinantwerpen

Antwerpen is een leuke stad om een dagje of weekendje te bezoeken in de winter. De stad is dan erg sfeervol, want diverse straatjes en pleinen staan vol met kerst kraampjes! Schaatsen en tuben kan ook in Antwerpen. Wil je Antwerpen van bovenaf bekijken dan kun je bij de Schelde in een enorm reuzenrad stappen. Op het stadshuis is een videomapping show en dit is ook gaaf. De winter in Antwerpen is sfeervol, gezellig en er is genoeg te doen! Wat zijn leuke tips voor een winter citytrip naar Antwerpen?

Heb jij plannen om de komende tijd naar Antwerpen te gaan? Dit zijn mijn tips voor een winter citytrip naar Antwerpen!

Mijn 7 tips voor een winter citytrip naar Antwerpen

1. Wandelen langs de kerst kraampjes

Op de Groenplaats staat een ijsbaan met allemaal kerst kraampjes waar je leuke spulletjes kunt kopen. Ook geniet je hier van een hapje en een drankje zoals heerlijke glühwein. Nog veel meer kerst kraampjes vind je op de Grote Markt! Het Steenplein is omgetoverd tot een groot gezellig openluchtterras met kraampjes en vuurelementen om je op te warmen. Erg leuk is ook de videomapping show op het Stadshuis. Door middel van projectie wordt het stadshuis veranderd in een bewegend beeld. Een knap staaltje werk! Maar volgens mij staan de leukste kerst kraampjes op de weg naar de Schelde en op het Steenplein bij het reuzenrad.

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

2. Schaatsen op de overdekte ijspiste

Op de Groenplaats kun je schaatsen op een prachtige overdekte schaatsbaan. Je kunt je eigen schaatsen meebrengen of je leent ze aan de kassa. De schaatsbaan is maar liefst 1.200 m2 groot en naast de schaatsbaan ligt een gezellig terras van de winterbar met een geweldig uitzicht op de kathedraal.

Tarieven Schaatsbaan:

  • Toegang zonder schaatshuur: €6,- en tot 12 jaar €4,-
  • Schaatsverhuur: €3,-
  • Huur glij-ijzers: €3,-
  • Huur schaatshulpje: €3,-

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

3. Een ritje maken in het reuzenrad

Een reuzenrad is natuurlijk altijd leuk en Antwerpen van bovenaf bekijken is gaaf. Je hebt een prachtig uitzicht op de stad, de Schelde en de haven. Aan de Schelde op het Steenplein staat in de winterperiode een groot reuzenrad. Je draait ongeveer 5 rondjes op 50 meter hoogte.

  • Locatie: Steenplein
  • Prijs: €7,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen tot 12 jaar

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

4. China Light in ZOO Antwerpen

Elke avond zijn de toegangspoorten van de ZOO Antwerpen geopend en kun je het China Light Festival bezoeken. Metershoge kleurrijke lichtkunstwerken veranderen de dierentuin in een magische plek. Het verhaal van de Lotusprinses en haar geliefde leiden je in de avond door het park en dit is een mythisch en avontuurlijk verhaal. In totaal staan er maar liefst 71 composities in de dierentuin! Waaronder een paleis van 30 meter, een feniks van 50 meter en een drakenboot van 60 meter. In totaal hebben er 98 kunstenaars in China aan de lichtkunstwerken gewerkt, is er 25.000 meter satijn gebruikt en zijn er 30.000 lichtjes. Het China Light Festival is geopend van eind november tot en met half januari.

  • Prijs: €17,- voor volwassene en €14,- voor kinderen.
  • Je kan China Light ZOO bezoeken tijdens één van deze 3 tijdssloten: van 18:00 tot 19:30, van 19:00 tot 20:30 en van 20:00 tot 21:30. Om 21:30 is China Light ZOO de gesloten.

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

5. Een Chocolade tour door Antwerpen

Ik heb een Chocolade wandeling door de stad gemaakt onder begeleiding van een gids. Super gaaf en een aanrader! Tijdens deze wandeling vertelt de gids Natasha je alles over chocolade en kom je langs boeiende historische plekjes. Natuurlijk krijg je diverse lekkere stukjes chocolade om te proeven. Meer informatie over een chocolade tour vind op de website van Smakelijke Stad. Wil je op eigen houtje meer te weten komen over chocolade en/of de lekkerste chocolade proeven, dan heb ik de leukste plekjes voor je uitgezocht:

– Chocolate Nation: In de winter van 2018/2019 kun je het Chocolate Nation bezoeken. Dit is een museum  volledig gewijd aan de wereldberoemde Belgische chocolade. Je leert er alles over de Belgische chocolade en je kunt er zelf chocolade maken en chocolatiers aan het werk zien. Het museum bevindt zich recht tegenover het Centraal Station.

– The Chocolate Line: Dit is een chocolade-atelier en winkel in het Paleis op de Meir en bonbons maken is hier tot een ware kunst verheven. Je kijk je ogen uit zo is bijvoorbeeld de toonbank één grote chocoladereep. Je kunt je eigen chocolade kerstballen met jouw naam erop kopen! Dit is de mooiste chocoladewinkel van Antwerpen en werd geopend door meester chocolatier Dominique Persoone. Achterin de winkel neem je een kijkje in het chocolade-atelier en zie je de chocolatiers aan het werk. Locatie Paleis op de Meir.

– Burie Chocolatier & Confiserie: Deze winkel is een must voor iedere chocolade liefhebber. De etalage ziet er prachtig uit en je ruikt de chocolade al als je voor de winkel staat. Sinds 1962 maakt men hier met de hand de lekkerste ambachtelijke pralines. Locatie: Nationalestraat 42.

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

6. Leuke bezienswaardigheden in Antwerpen

Er zijn talloze bezienswaardigheden in Antwerpen en ik heb zelf dan ook een aantal musea en andere attracties bezocht. Dit zijn niet zozeer tips voor een winter citytrip in Antwerpen, want ze kunnen ook in de overige maanden van het jaar bezocht worden. De bezienswaardigheden die ik het leukste vind:

Rubenshuis: In dit museum stap je in het leven van één van de grootste barokkunstenaars ter wereld. Peter Paul Rubens heeft 25 jaar in dit paleis gewoond en heeft hier het grootste deel van zijn oeuvre gemaakt. De audiotour maakt een bezoek aan dit museum erg interessant! Locatie: Wapper 9-11.

Diva, home of Diamonds: Dit museum ligt vol met geweldige bling bling van diamanten, juwelen en edelsmeedkunst. Je leert alles over het Antwerpse diamantverhaal door middel van boeiende verhalen en je ziet uniek vakmanschap in een permanentie collectie aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen. Locatie: Suikerrui 17-19.

Onze Lieve vrouwenkathedraal: Deze kathedraal is het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. Het is een grote schatkamer vol met verschillende kunstwerken, orgels en geweldige glas-in-loodramen. Een prachtige kathedraal en je kunt er gratis rondleidingen volgen. Een bezoek aan Antwerpen zonder deze kathedraal te bezoeken is ondenkbaar! Locatie: Handschoenmarkt 3.

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

7. Lekker eten en drinken in Antwerpen

Tijdens de winterperiode kun je heerlijk eten bij de diverse kerst kraampjes die overal in de stad staan. Maar wil je even warm binnen zitten in een restaurant of even snel iets eten, dan heb ik een aantal leuke opties voor je:

Désiré de Lille: Dit is dé plek waar je heerlijke warme wafels kunt eten. Op de hoek van de Schrijnwerkersstraat,  middenin het centrum, kun je de wafels afhalen en er is een tearoom. Ik heb een heerlijke wafel bij de take-out gehaald, aangezien het erg druk was in de tearoom. Locatie: Schrijnwerkersstraat 16.

Cuperus: Antwerpse handjes zijn erg lekkere koekjes of chocolaatjes in de vorm van een hand. De hand is immers het symbool van de stad Antwerpen. Dit is een typische lokale lekkernij! Bij Cuperus kun je gaan zitten en een kopje koffie/thee drinken en de Antwerpse handjes proeven of kopen om mee naar huis te nemen. Locatie: Sint-Katelijnevest 51.

Native: Deze verbogen parel is leuk om te lunchen of voor diner. Het is een klein en gezellig restaurantje met voornamelijk gezonde (en lekkere) gerechten. Men kookt hier met verse seizoen producten, veelal helemaal glutenvrij en ze hebben diverse vegan opties op de kaart staan. Ze serveren ook heerlijke desserts. Locatie: Muntstraat 8.

Graanmarkt 13: Graanmarkt 13 is een restaurant, winkel, galerij én appartement, en dat allemaal onder één dak. Dit maakt het tot een bijzondere en sfeervolle locatie! De combinaties van de gerechten zijn verrassend, origineel en  erg smaakvol. De gerechten hebben allemaal een zeer sterke nadruk op de groenten. De bediening is er uitermate professioneel, ongedwongen en sympathiek.

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip
Restaurant Native

Tip Hotel Antwerpen

Ik heb zelf geslapen bij Les Nuits. Dit is een boutique hotel midden in de stad met gave design kamers. De ontvangst lijkt een beetje vreemd doordat het hotel tussen de winkels verstopt zit en de receptie op de vierde verdieping is. Ik heb heerlijk geslapen, want het bed lag zó lekker. De badkamer is lekker ruim en de meeste kamers hebben een bad. Locatie: Lange Gasthuisstraat 12.

  • Kijk hier voor de beschikbaarheid van Les Nuits!
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Antwerpen.

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip


Tips winter citytrip Antwerpen: de Antwerpen City Card

Een handige en voordelige manier om Antwerpen te ontdekken is met de Antwerpen City Card. Deze kaart voor Antwerpen kost €25,-,  €32,- of €37,- per persoon en geeft gedurende 1, 2 of 3 dagen gratis toegang tot alle Antwerpse musea. Je ontvangt ook een gids waar alle musea op vermeld staan en je krijgt korting bij diverse attracties. En tevens rijdt je kosteloos met het openbaar vervoer. Ook krijg je op de speciale evenementen tijdens de winter in Antwerpen diverse kortingen! Je kunt de Antwerpen City Card kopen aan de infobalie van de Stad Antwerpen aan de Grote Markt, aan de infobalie op het Centraal Station en in het Fotomuseum.


Wil jij ook Antwerpen bezoeken in de winter?

Winter in Antwerpen kan je beleven van begin december tot en met begin januari. Check het actuele programma, praktische informatie en tips voor een winter citytrip naar Antwerpen op: www.winterinantwerpen.be.

Wist je dat je heel gemakkelijk met de trein naar Antwerpen kunt reizen? Kijk voor meer informatie op NS International!

Dit zijn mijn tips voor een winter citytrip naar Antwerpen! Heb jij nog tips voor een winter citytrip naar Antwerpen en wil je deze delen? Reageer dan op dit artikel!

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip


Dagje en weekendje weg

tips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytriptips winter citytrip Antwerpen, Antwerpen: 7 tips voor een winter citytrip

Geef een reactie