Lifestyle

Tips voor vrouwen om alleen te reizen

Alleen reizen vrouw

Het kan een drempel zijn om alleen te gaan reizen als vrouw, maar dat is helemaal niet nodig! Alleen reizen is leuk en veilig en dat geldt ook voor vrouwen. Ik heb meerdere reizen alleen gemaakt, zowel korte stedentrips zoals bijvoorbeeld naar Sevilla en Tarifa, maar ook langere reizen naar bijvoorbeeld Vietnam, Laos, Thailand en Indonesië. Veel vrouwen reizen met veel plezier de hele wereld over. Wat ik vaak hoor als ik vertel dat ik alleen op reis ga is of het niet gevaarlijk is? Of eenzaam? Of saai? En wat nou als je ziek wordt? Al jarenlang reis ik met veel plezier in mijn eentje de wereld over! Ben je op zoek naar tips voor vrouwen om alleen te reizen? 

Ik geef je al mijn tips voor vrouwen om alleen te reizen!

Waar moet je opletten tijdens de voorbereidingen?

De voorbereidingen zijn super belangrijk als je alleen gaat reizen. Je bent immers op jezelf aangewezen en een goede voorbereiding is het halve werk en kan veel problemen en stress voorkomen.

8 tips bij je voorbereiding om alleen te reizen als vrouw

1. Verdeel altijd je pinpas(sen) en je creditcard op verschillende plekken in een backpack of koffer en maak gebruik van een goede moneybelt.
2. Zorg dat je altijd minimaal één pinpas en één creditcard meeneemt.
3. Maak een kopie of scan van je paspoort en bewaar deze in je email, op je telefoon of op een usb stick.
4. Belangrijke telefoonnummers, bijvoorbeeld van je reisverzekering, moet je altijd opslaan op meerdere plekken, zowel digitaal als op papier.
5. Maak voor jezelf een duidelijk systeem waar je belangrijke spullen inpakt en gebruik handige packing cubes.
6. Onderzoek goed wat de kledingvoorschriften van het land zijn en wat het klimaat is.
7. Een ouderwetse truc is om een “trouwring” te dragen om zo meer respect te ontvangen in sommige landen.
8. Uiterlijk is totaal niet belangrijk als je reist en neem dus geen dure spullen mee, dan kunnen ze ook niet gestolen worden.

tips vrouwen alleen reizen, Tips voor vrouwen om alleen te reizen


Waar moet je opletten tijdens je reis?

Ook tijdens je reis zijn er een aantal dingen die ervoor zorgen dat je met meer plezier en meer ontspannen alleen kunt reizen.

7 tips tijdens het alleen reizen als vrouw

1. Besef dat je houding erg belangrijk is en zorg dat je altijd respectvol bent naar de lokale bevolking.
2. Doe altijd alsof je weet waar je heen gaat, ook als je geen enkel idee hebt.
3. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt, want dit zorgt ervoor dat je minder lastig gevallen gaat worden.
4. Zie je mannen op straat die je liever niet wilt passeren, loop dan gewoon aan de andere kant van de straat.
5. Vertrouw altijd op je eigen onderbuik gevoel. Wij vrouwen hebben dit niet voor niks goed ontwikkeld en het waarschuwt ons voor eventueel gevaar.
6. Doe de dingen die je thuis niet doet, ook niet op reis.
7. Kijk uit met het drinken van veel alcohol of het gebruiken van drugs.

tips vrouwen alleen reizen, Tips voor vrouwen om alleen te reizen


Waar moet je opletten als je ziek bent?

Als je voor langere tijd weggaat, dan kom je er bijna niet onderuit dat het gaat gebeuren dat je ziek wordt. Dit vind ik het meest vervelende aspect van het alleen reizen. Zoals je hier kunt lezen, ben ik helaas regelmatig bij de dokter geweest in het buitenland.

6 tips als je ziek bent tijdens het alleen reizen als vrouw

1. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt. Hierbij het is het belangrijk dat je de medische kosten in het buitenland bijverzekerd hebt. Indien je echt goed ziek bent, dan heb je namelijk niet voldoende aan enkel je zorgverzekering.
2. Realiseer je dat het telefoonnummer van je verzekering het belangrijkste telefoonnummer is dat je moet onthouden. Bewaar ook het pasje goed.
3. Naast de reisverzekering is er SOS International en zij kunnen je helpen. Ze zijn 24 uur per dag beschikbaar en geven advies met betrekking tot een arts/ziekenhuis in de regio waar je bent. Naast deze praktische ondersteuning zijn ze ook een fijne gesprekspartner voor mentale ondersteuning. Tevens kunnen ze helpen met vertalen als je bijvoorbeeld bij een slecht Engels sprekende arts bent.
4. Probeer altijd te voorkomen dat je in je eentje ziek bent en dat niemand weet dat je ziek op je kamer ligt.
5. De werknemers van het hostel of hotel waar je verblijft, kunnen altijd helpen met bijvoorbeeld je naar een apotheek verwijzen.
6. Vergeet niet dat ook andere reizigers je altijd willen helpen.

tips vrouwen alleen reizen, Tips voor vrouwen om alleen te reizen


Waar moet je opletten als je eenzaam bent?

Hou er rekening mee dat als je alleen reist dat er altijd momenten van eenzaamheid zijn. Maar dit is zeker niet altijd vervelend, soms is alleen zijn heerlijk en moet je accepteren dat je soms even geen andere reizigers ontmoet. Duurt dit te lang dan kun je inderdaad wel het nare gevoel van eenzaamheid ervaren en dit is wel vervelend.

8 tips om eenzaamheid te voorkomen tijdens het alleen reizen als vrouw

1. Wanneer je slaapt in dorms ontmoet je heel makkelijk andere reizigers.
2. Hou je niet van slapen in dorms, dan is het handig om een hotel te boeken waarvan je ziet dat er veel beoordelingen zijn op bijvoorbeeld Booking.com of Agoda. Dan weet je namelijk zeker dat het een drukbezocht hotel is en tevens kun je ook zien in de beoordelingen of het hotel populair is bij alleen reizigers.
3. Een hotel met een gemeenschappelijke ruimte zoals een zwembad of een dakterras is de beste plek om andere reizigers te ontmoeten.
4. Ga een dagje mee op een tour en dan ontmoet je nieuwe mensen.
5. Je kunt lid worden van diverse groepen op Facebook, bijvoorbeeld de Azië backpackers groep, en hier kun je contact leggen met andere reizigers.
6. Sta open voor iedereen en wees niet te kritisch en heb zeker geen vooroordelen.
7. Ga in je eentje eten en begin zelf eens een gesprek met de mensen aan de tafel naast je.
8. Realiseer je dat je op ieder moment van de dag iets aan je eenzaamheid kan veranderen en je in gesprek komt met iemand. Geloof me eenzaam zijn is een tijdelijke fase die vaak snel weer over is.

tips vrouwen alleen reizen, Tips voor vrouwen om alleen te reizen


Ga alleen reizen!

Tijdens het alleen reizen ervaar je de ultieme vrijheid en hoef je met niemand rekening te houden. Je bent zo vrij als een vogel en je leeft helemaal in het nu. Geniet van wat iedere dag je brengt en iedere dag zal een verassing zijn. Go with the flow!

Dit zijn mijn tips voor vrouwen om alleen te reizen! Heb jij nog tips voor vrouwen om alleen te gaan reizen?

tips vrouwen alleen reizen, Tips voor vrouwen om alleen te reizen


Mijn favoriete boeken over alleen reizende vrouwen

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!

Wild, Cheryl Strayed. Cheryl wandelt in haar eentje 1700 kilometer over de Pacific Crest Trail van Californië tot aan Oregan. Maar Cheryls leven is één grote chaos; haar moeder is overleden, ze is net gescheiden en ze is verslaafd aan drugs en seks. Echter is ze geen ervaren loper en is haar rugzak letterlijk en figuurlijk veel te zwaar. Klik hier voor meer informatie!

Op zoek naar de hemel, Hans Peter Roel. Eva reist in haar eentje naar India en hier leert ze mediteren en krijgt ze inzicht in oude wijsheden. Op haar pelgrimage naar Santiago de Compostela leert ze om haar rugzakje leeg te houden. Klik hier voor meer informatie!

Backpack, Emily Barr. Als Tansys vriend het op het laatste moment laat afweten, vertrekt ze alleen op reis naar het Verre Oosten. Daar aangekomen voelt ze zich tamelijk bedonderd: in tegenstelling tot wat de glossys haar hebben voorgespiegeld, is Saigon een smerige en luidruchtige stad. Klik hier voor meer informatie!

Ik hoor graag of jij nog tips hebt voor vrouwen om alleen te gaan reizen. Of hoe jij alleen reizen vind of wat je tegenhoudt om het te gaan doen!


Reizen

tips vrouwen alleen reizen, Tips voor vrouwen om alleen te reizentips vrouwen alleen reizen, Tips voor vrouwen om alleen te reizen

Geef een reactie