Cultuur & NatuurReizen

Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa

slovenie

Slovenië is een nog relatief onbekende vakantiebestemming. Eerlijk gezegd kon ik het land niet eens aanwijzen op de kaart van Europa. Het is één van de kleinste landen van Europa en er wonen nog geen 2 miljoen mensen. Het land ligt in midden Europa en grenst aan Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Slovenië heeft een rijke geschiedenis, prachtige groene natuur, sprookjesachtige dorpjes en kastelen, kristalheldere meren (zoals het meer van Bled en het meer van Bohinj), bruisende rivieren en mooie kleine kustplaatsjes. Reizen naar Slovenië is een aanrader en ik geef je tips!

Slovenië is het best bewaarde geheim van Europa. Waarom is reizen naar Slovenië zó leuk en ik geef je tips waar je moet zijn?

Slovenië biedt alles op een kleine oppervlakte

Het land Slovenië is ongeveer half zo groot als Nederland. Slovenië grenst aan Kroatië, Oostenrijk, Italië en Hongarije. De kustlijn van Slovenië is 47 km en Slovenië telt slechts twee grote steden: de hoofdstad Ljubljana (278.000 inwoners) en Maribor (115.000 inwoners). Het landschap van Slovenië is zeer gevarieerd. In het noorden (bij de grens met Oostenrijk) vind je de Alpen, in het westen zijn er rivieren en bevindt zich de Adriatische kust. En in het middenwesten zijn er uitgestrekte wijnvelden.

Slovenië is een erg klein land en zo kun je in een paar dagen veel verschillende plekken van het land zien!

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa

De bergen

De Julische Alpen liggen in Italië, maar ook gedeeltelijk in Slovenië. De hoogste berg is de “Triglav” met 2864 meter. De bevolking leeft in deze regio van landbouw en sinds een aantal jaar ook van het toerisme. Er zijn een aantal skigebieden in Slovenië, met per gebied ongeveer 25 km piste. De nationale sport van Slovenië is biatlon en dit is een combinatie van langlaufen en schieten. Ook in de zomermaanden kun je met de skilift omhoog, bijvoorbeeld de skilift van Vogel, en daar heerlijk boven op de bergen wandelen en genieten van het eindeloze landschap. De bergen maken Slovenië leuk!!

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa

De outdoor activiteiten

Er zijn in Slovenië diverse prachtige rivieren om in te vissen, op te kanoën en te raften. Het groene landschap is uitgestrekt en je kunt er eindeloos wandelen en fietsen. Je ziet dan ook veel toeristen die Slovenië op de fiets ontdekken! Ook zijn er diverse mtb-routes en downhillparcours te vinden. Doordat het land nog niet massaal is ontdekt door de toeristen, is de natuur op veel plekken nog ongerept en uitgestrekt.

Hoe verder je van de verharde wegen bent, hoe rustiger het wordt en hoe meer je geniet van de prachtige natuur en het reizen in Slovenië!

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa

De grotten

Bij de tips voor reizen naar Slovenië mogen de grotten ook zeker niet ontbreken! Slovenië heeft 8.000 grotten, waarvan er zo’n twintig te bezoeken zijn. Maar ieder jaar worden er nog nieuwe grotten ontdekt. Voor het grootste grottencomplex moet je naar Postojna, want daar bevinden zich maar liefst 24 kilometer aan ondergrondse grotten. Dit zijn tevens de meest bezochte grotten ter wereld! Het is erg bijzonder en indrukwekkend om met een treintje door deze grotten te rijden!

De Sloveense kust

Met slechts 47 km aan kustlijn is de mogelijkheid voor een strandvakantie in Slovenië beperkt. Er liggen slechts een aantal stadjes aan de kust, maar deze zijn wel authentiek, sfeervol en charmant. Je kunt hier genieten van de zee en het mediterrane klimaat. Er zijn geen eindeloze zandstranden te vinden, maar kleine rotsige strandjes. Vooral het havenstadje Piran is erg leuk om te bezoeken!

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa
Piran

De sprookjesachtige omgeving

Er zijn diverse plekken waar het lijkt alsof je in een sprookjesomgeving bent. De kleine dorpjes, de uitgestrekte landschappen, de kerkjes, de rust, de bergen. Het zorgt allemaal voor een bijzondere sfeer. Vooral het meer van Bled is fantastisch, want hier waan je je echt in een sprookje!

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa
Lake Bled

De hoofdstad Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana en deze stad kent een gezellige en romantische sfeer. De stad bestaat uit leuke straatjes met schattige huisjes. De stad ademt zowel een Midden Europa als een Middellandse zee sfeer en is rijk aan geschiedenis, traditie, stijl, kunst en cultuur. Er is een mooi mengsel van barok, art nouveau en latere architectuur. Tips voor reizen naar Ljubljana in Slovenië heb ik hier beschreven!

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa
Ljubljana

De wijn

Slovenië heeft al meer dan tweeduizend jaar een levendige wijncultuur! Volgens de liefhebbers produceert Slovenië één van de beste wijnen ter wereld. Slovenië heeft een perfect klimaat, de grond is zeer geschikt voor wijnproductie en er zijn voldoende heuvels. Bezoek een wijngaard en geniet van de heerlijke wijn! Of rij door de uitgestrekte wijngaarden en geniet van het mooie uitzicht.

De kastelen

Er zijn diverse goed onderhouden kastelen in Slovenië, maar het mooiste kasteel vind ik het kasteel van Predjama. Dit kasteel is 700 jaar oud en is gebouwd op een 123 meter hoge klif. Dit vormt een spectaculair gezicht! Dit kasteel staat in het Guinness Book of World records aangezien het het grootste rotskasteel ter wereld is. Dit kasteel ligt op een half uurtje rijden van Ljubjana.

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa

De prijzen in Slovenië

Ik had verwacht dat Slovenië een erg goedkoop land is, maar dat valt wel wat tegen. De Sloveense bevolking verdient zelf maar gemiddeld 1.000 euro netto per maand, maar de prijzen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. De prijzen in restaurants of op een terrasje liggen wel net wat lager dan in Nederland, zeker als je op de minder toeristische plekken bent.

  • Ben je op zoek naar leuke dingen die je kunt doen en zien in Slovenië? Annemarie heeft leuke tips in haar artikel: 7x doen in Slovenië
Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa
Izola

Reizen in Slovenië met een huurauto

Zoals ik al schreef kent Slovenië een grote verscheidenheid aan landschappen op korte afstand. Daarom is het leuk om er een rondreis te maken! De gave plekken liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en met een auto kun je heel gemakkelijk meerdere dingen op een dag doen.

Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen! Zij verhuren auto’s met een handig all inclusive pakket en zo weet je dat alles goed geregeld is!

Tips reizen Slovenië, Tips reizen naar Slovenië: het beste geheim van Europa


Dagtrip Slovenië vanuit Oostenrijk

Wist je dat je Slovenië ook prima kunt bezoeken met een dagtrip vanuit Oostenrijk? Melissa heeft daar handige informatie en tips voor in haar artikel: Vanuit Karinthië in Oostenrijk op dagtrip naar Slovenië.

Dit zijn mijn tips over reizen naar Slovenië. Heb jij nog tips voor reizen naar Slovenië?


Top 4 boeken Slovenië


Slovenië

Oost Europa

Geef een reactie