Lifestyle

Tips om een jetlag te voorkomen

jetlag

Als je ver weg op reis gaat dan kun je te maken krijgen met een jetlag. Je biologische klok raakt in de war als je plotseling in een andere tijdzone bent. Dit kan zowel op heen- als terugreis gebeuren en hiervan kun je een aantal dagen in de war zijn. Super vervelend en de ene persoon heeft er meer last van de ander. Gelukkig heb ik vaak weinig last van jetlags, maar ik merk naarmate ik ouder wordt, dat ook ik er helaas steeds meer last van krijg. Wat zijn nou goede tips om een jetlag te voorkomen?

Dit zijn mijn tips om een jetlag te voorkomen!

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een verstoring van jouw slaap- en waakritme en treedt op wanneer je korte tijd, meestal per vliegtuig, naar een plaats gaat waar het volgens de plaatselijke tijd substantieel vroeger of later is dan op de plaats van vertrek. Het woord jetlag komt van jet (=Engels voor straalvliegtuig) en lag (=Engels voor achteroplopen).

Een jetlag heeft te maken met je biologische klok. We hebben allemaal een biologische klok en deze klok is aangesloten op je oogzenuw. Op het einde van je oogzenuw komen de signalen van licht en donker binnen en zo weten je hersenen of het tijd is om te gaan slapen. Deze klok raakt in de war als je in een andere tijdzone bent gevlogen. Je biologische klok verwacht dat het donker is, maar het is nog licht of natuurlijk andersom. Ook je organen hebben moeite met het aanpassen aan een nieuw ritme. Je nieren en lever moeten ineens langer doorwerken en dit kan klachten geven.

Een jetlag duurt gelukkig maar een aantal dagen en het aantal tijdzones dat je overbrugt speelt hierin een grote rol. Hoe groter het tijdsverschil is, hoe langer de symptomen van de jetlag aanhouden.

Vooral als je in de oostelijke richting (bijvoorbeeld Azië) vliegt, kun je last krijgen van een jetlag. Dit komt omdat je dag dan korter is. Vlieg je naar het westen en dus met de zon mee, bijvoorbeeld naar de VS, dan is de dag langer en ervaar je minder problemen.

tips jetlag voorkomen, Tips om een jetlag te voorkomen

Symptomen van een jetlag

Hoe groter het tijdsverschil, hoe langer de symptomen aanhouden. De symptomen zijn vooral:

  • Vermoeidheid en een algemeen gebrek aan energie
  • Desoriëntatie
  • Dehydratie
  • Verminderde concentratie
  • Verstoringen in de eetlust
  • Diarree
  • Slaapstoornissen

tips jetlag voorkomen, Tips om een jetlag te voorkomen

Tips om een jetlag te voorkomen

Leef direct conform de tijdzone van je nieuwe bestemming. Zet je horloge op de tijd die er op de nieuwe bestemming is zodra je in het vliegtuig stapt. En leef volgens dat patroon. Dus ga lunchen als het op de nieuwe plek lunchtijd is en ga zeker niet naar bed wanneer het nog geen avond is. Mocht je nou echt super moe zijn, doe dan een powernap van anderhalf uur.

Het kan helpen om in het vliegtuig géén alcohol of koffie te drinken. zorg dat je tijdens de vlucht extra water drinkt en zo af en toe een rondje loopt. Door de droge lucht in een vliegtuig verliest je lichaam meer vocht dan normaal en alcohol verstrekt dit alleen maar.

Eet op de dag van vertrek en in het vliegtuig zo licht mogelijk. Door de aanpassingen die je lichaam moet maken door te wennen aan het nieuwe ritme, verloopt jouw spijsvertering langzamer. Eet zo weinig mogelijk koolhydraten en weinig vet. Daarentegen geven eiwitrijke maaltijden je energie.

Je lichaam heeft bij aankomst op de bestemming tijd nodig om te kunnen herstellen. Dus als al vermoeid in het vliegtuig stapt, dan zal de hersteltijd langer duren.

Het is ook aan te raden om je slaapritme vier dagen van te voren al aan te passen en zo al een beetje jouw biologische klok te helpen. Reis je naar het oosten, probeer dan om 1 of 2 uur eerder naar bed te gaan. Andersom als je naar het westen vliegt is het aan te raden om 1 tot 2 uur later naar bed te gaan.

Bij sommige mensen kan het helpen om melatonine in te nemen. Dit is een hormoon dat een grote rol speelt bij de regulering van het dag-/nachtritme en de slaap. Volgens studies heeft melatonine (dosis 0,5 tot 5 mg) een positief effect bij vluchten van méér dan vijf tijdzones.

tips jetlag voorkomen, Tips om een jetlag te voorkomen

Dit zijn mijn tips om een jetlag te voorkomen. Heb jij nog tips om een jetlag te voorkomen?


Tips

Geef een reactie