Cultuur & NatuurReizen

Tips om als vrouw in Iran te reizen

Reizen Iran

Iran is een geweldig mooi en interessant land én ook een veilig land om als vrouw (of als man natuurlijk) rond te reizen. Nog nooit ben ik meer onder de indruk geweest van een land dan van Iran. Ik had veel verwachtingen van Iran toen ik een reis naar Iran boekte. Stiekem was ik ook wel wat zenuwachtig, want ik wist niet echt wat ik kon verwachten. Is het gevaarlijk? Kan ik niet beter met een man gaan reizen daar? Allemaal vragen die door mijn hoofd dwaalden. Ik kan je vertellen dat ik als vrouw met heel veel plezier en een veilig gevoel in Iran gereisd heb!

Mijn tips om als vrouw in Iran te reizen deel ik graag met jullie!

Volg de dresscode

Omdat er in Iran een dresscode geldt, is het geen optie om deze te negeren. Al mijn uitgebreide tips hierover staan beschreven in de blog de kledingvoorschriften in Iran. Wat ik je nog mee wil meegeven, is dat de kledingvoorschriften niet zo’n big deal zijn dan dat het wellicht klinkt. Ook mijn hoofddoek is wel eens afgewaaid en mijn haar was zichtbaar. Ook ik heb uit gewoonte soms mijn mouwen opgestroopt zodat mijn armen zichtbaar waren. Die dingen gebeuren gewoon en zijn bijna niet te voorkomen.

Maar Iraniërs zijn gelukkig vriendelijke mensen en als ze zien dat je het niet kwaad bedoelt, dan wijzen ze je er vriendelijk op en is er helemaal niets aan de hand. Vervolgens zeggen ze vaak ook nog beleefd tegen je dat ze het vervelend voor je vinden dat je een hoofddoek moet dragen.

No worries dus die kledingvoorschriften en laat dit je vooral niet tegenhouden om als vrouw in Iran te gaan reizen.

Tijdens het reizen moet je sowieso al nooit te druk maken over je uiterlijk. Dus laat je mooie en duurdere spullen gewoon thuis! Je hebt ze helemaal niet nodig en dan kunnen ze ook niet gestolen worden.

vrouw reizen in Iran, Tips om als vrouw in Iran te reizen

Volg de tarof regels

In Iran ga je vaak aangesproken worden door de lokale bevolking en krijg je regelmatig telefoonnummers van mensen (mannen en vrouwen) die je willen helpen. Vaak bieden ze je ook nog aan om helemaal mee te lopen naar de plek waar je naar op zoek bent en willen ze je wat te eten of te drinken geven voor onderweg. Ik zeg niet dat niemand er verkeerde bedoelingen mee heeft, maar mijn ervaring is dat ze je oprecht willen helpen. Maar onthoudt in Iran in de communicatie altijd Tarof. Tarof is zó belangrijk in de communicatie met Iraniërs. Dit betekent dat je eerst beleefd 2x nee zegt als iemand je iets aanbiedt en de 3de keer ja zegt. Tarof kom je heel vaal tegen als je als vrouw in Iran reist!

Iraniërs hebben “tarof” echt hoog in het vaandel staan en als vrouw krijg je er ook regelmatig mee te maken.

vrouw reizen in Iran, Tips om als vrouw in Iran te reizen

Bereid je goed voor

Voor iedere reis die je maakt is een goede voorbereiding belangrijk. Zo ook voor Iran. Maak een goed systeem voor jezelf voor je belangrijke spullen, scan je paspoort in en zorg dat je belangrijke telefoonnummers altijd bij de hand hebt. En bedenk goed hoe je ermee omgaat dat je niet kunt pinnen en niet met je creditcard kunt betalen in Iran. Dit houdt in dat je veel contact geld moet meenemen. Verdeel je geld altijd over verschillende plekken. Ik stop het geld ook altijd in volgorde van coupures in mijn portemonnee, zodat ik bij betalingen altijd de kleinste coupures bovenop heb liggen.

Hoeveel geld je meeneemt ligt er natuurlijk aan of je bijvoorbeeld je hotels al van te voren geregeld en betaald hebt. Dit kan namelijk prima en hiervoor heb ik alle informatie beschreven in De Iran guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran.

vrouw reizen in Iran, Tips om als vrouw in Iran te reizen

Doe geen dingen die je thuis ook niet doet

Negeer nooit je onderbuik gevoel, ook niet tijdens het reizen als vrouw in Iran! Wij vrouwen hebben dit goed ontwikkeld en we kunnen en moeten hierop vertrouwen. Zie je op een afstandje bijvoorbeeld mannen die je liever niet tegen wilt komen? Ga dan gewoon aan de andere kant van de weg lopen. Ook in Iran zijn er plekken waar je alcohol kunt krijgen, maar let daar wel een beetje mee op, zoals je ook thuis zou doen.

Ik ben benieuwd wat jouw mening is om als vrouw in Iran te reizen!


Iran

De bezienswaardigheden in Iran

Geef een reactie