ReizenStedentripWeekendje Weg

Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht

Haarlem bezoeken

De stad Haarlem bezoeken is erg leuk, want Haarlem heeft het allemaal: een gezellig centrum, gave bezienswaardigheden, veel winkels, gezellige restaurants en ook het strand ligt dichtbij. Zin in een leuk dagje uit of weekendje weg? Bezoek Haarlem en laat je verrassen door de deze leuke e veelzijdige stad. Mijn favoriete activiteit in Haarlem? Klim naar de top van de KoepelKathedraal en bekijk Haarlem vanaf 60 meter hoogte!

Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht en bekijk Haarlem vanaf 60 meter hoogte!

De stad Haarlem

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en in de regio Kennemerland. Haarlem telt 161.213 inwoners en is daarmee na Amsterdam de grootste stad van Noord-Holland. In 1245 kreeg Haarlem de stadsrechten van Willem II van Holland en vooral aan het eind van de middeleeuwen was Haarlem één van de belangrijkste steden van Holland. De binnenstad van Haarlem heeft nog altijd een mooi en historisch karakter. Het centrum kenmerkt zich door kleine hofjes, pleinen, grachten en kerken. Dit maakt rondwandelen door de binnenstad van Haarlem erg leuk! Haarlem is ook een geweldige stad om te winkelen en verspreid door het centrum liggen veel gezellige terrassen en restaurantjes.

Haarlem bezoeken, Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht

Mijn tip voor Haarlem: Klim naar het Licht

De leukste activiteit die ik recent in Haarlem heb gedaan, is het beklimmen van de torens van de kathedrale Basiliek Sint Bavo (ook wel de KoepelKathedraal genoemd). In deze kathedraal heeft recent een omvangrijke restauratie plaatsgevonden, waardoor deze kathedraal in Haarlem nog mooier is dan dat hij voorheen al was! Van buiten is het een parel om te zien, maar van binnen is de kathedraal ook prachtig! Om het afronden van restauratie van de kathedraal te vieren, kan je dus op een bijna 60 meter hoge tijdelijke loopbrug van toren naar toren lopen! Ik heb dit gedaan en dit is een onvergetelijke ervaring. Je bevindt je hoog boven de stad en je hebt een geweldig uitzicht. Je ziet de Haarlemse binnenstad, Amsterdam, Leiden, de duinen en de zee……. Zo mooi!

Haarlem bezoeken, Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Dit beklimmen van de torens kan dus in de De Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. Sinds kort wordt deze kathedraal ook wel de KoepelKathedraal van Haarlem genoemd. Deze kathedraal is enorm groot en van een ongekende architectonische schoonheid. Zowel van buiten als van binnen. Je ziet deze kathedraal ook duidelijk aanwezig in de skyline van Haarlem. De kathedraal is gebouwd tussen 1895 en 1930 en ontworpen door Jos Cuypers en Jan Stuyt. En is daarmee één van de laatste grote kathedralen van Europa die gebouwd is. Bijzonder is ook dat de kathedraal een dubbelfunctie heeft, want het is een bisdomkerk én een parochiekerk. Ook het KathedraalMuseum is ontzettend leuk om te bezoeken. Je vindt er schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels en liturgisch zilverwerk en je leert er meer over de historie van de kathedraal.

Haarlem bezoeken, Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht
Via deze gave wenteltrap klim je omhoog.

Openingstijden Klim naar het Licht

Het is een tijdelijke activiteit dat je de torens van deze kathedraal kunt gaan beklimmen en kunt genieten van het fantastische uitzicht. Dit is namelijk enkel mogelijk van 1 mei 2019 tot en met 31 juli 2019.

 • Zondag t/m vrijdag van 12.00 – 18.00 uur
 • Zaterdag van 10.00 – 16.00 uur (na afloop is er orgelmuziek)
 • Informeer vooral ook naar de Audiotour!

Prijzen Klim naar het Licht

Tickets voor de Klim naar het Licht kun je het beste online rechtstreeks via de website van de kathedraal bestellen. Je kiest vervolgens op welke dag en welk tijdstip je de Klim naar het Licht gaat doen. Je kiest zo op welke dag en welke tijd je omhoog gaat klimmen. Omdat ze een beperkte mogelijkheid aan aantal bezoekers hebben, is het aan te raden om op tijd de kaartjes te reserveren, zodat je zeker weet dat je deze spectaculaire klim niet gaat missen!

 • € 7,50 voor een bezoek in de maand mei (early birds)
 • € 8,50 vanaf 1 juni t/m 31 juli
 • € 4,00 kinderen 6 t/m 12 jaar
 • € 1,00 kinderen t/m 5 jaar

Heb je geen kaartjes online gereserveerd dan is het ook mogelijk om kaartjes aan de kassa te halen. Let wel even op, want je kunt alleen pinnen of met creditcard betalen.

 • € 7,50 voor een bezoek in de maand mei (early birds)
 • € 10,00 vanaf 1 juni t/m 31 juli
 • € 4,00 kinderen 6 t/m 12 jaar
 • € 1,00 kinderen t/m 5 jaar

Een ticket geeft ook toegang tot een bezoek aan de kathedraal (t.w.v. € 4,00).

Haarlem bezoeken, Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht
De loopbrug tussen de twee torens.

Wist jij dat…

Deze prachtige kathedraal samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf behoort van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950? En dat de majestueuze koepel aan de binnenzijde bijna net zo hoog is als die van de Sint Pieter in Rome?

Haarlem bezoeken, Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht
De kathedraal is prachtig.

Haarlem bezoeken: de bezienswaardigheden

Als je naar Haarlem gaat dan zijn er zeker nog meer hele leuke dingen die je er kunt doen, naast het beklimmen van de torens van de kathedraal. Haarlem is gewoon een heerlijke stad voor een dagje of een weekendje weg. Ik heb mijn favoriete bezienswaardigheden voor je op rij gezet:

Grote Markt. De grote markt is een plek waar een aantal belangrijke gebouwen en monumenten staan, zoals het standbeeld van Laurens Janszoon Coster. Hij is de uitvinder van de Nederlandse boekdrukkunst. Ook bevinden zich op de grote markt de oude Vleeshal, het Stadhuis en de Grote of St. Bavokerk.

Rondvaart. Haarlem ligt aan de rivier Spaarne en door het toevoegen van grachten en kanalen is er een uitgebreid waternetwerk in de stad. De perfecte plek dus voor een grachtenrondvaart! Een rondvaart duurt een klein uurtje en je passeert meerdere bezienswaardigheden en je hebt een mooi uitzicht op de vele grachtenpanden die de stad Haarlem rijk is. Ik heb een rondvaart gedaan via Smidje Canal Cruises (Spaarne 11A, 2011 CC Haarlem) en dit is een aanrader!

Grote of St. Bavokerk. Deze middeleeuwse kerk is één van de grootste kerken in Nederland. De Grote of St. Bavokerk heeft trouwens ook nog een heel bijzonder feitje: op de orgel heeft Mozart namelijk wel eens een muziekstuk gespeeld. Locatie: Grote Markt 22 (noordzijde). Prijzen: volwassenen € 2,50 en kinderen vanaf 12 jaar € 1,25 per persoon. Kinderen onder de 12 zijn gratis.

Jopenkerk Haarlem. In deze kerk brouwt Jopen volgens eeuwenoude recepten zowel oude als nieuwe bieren. Het is een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Erg leuk voor een rondleiding, een bierproeverij en een borrel. Locatie: Gedempte Voldersgracht 2.

Teylers Museum. Het Teylers Museum is volledig gewijd aan de kunstverzameling van de Nederlandse zakenman Pieter Teyler van der Hulst. Zijn nalatenschap is enorm. In dit interessante museum ontdek je alles over wetenschap en kunst door de aanwezigheid van kunst van beroemde meesters, oude fossielen, mineralen, boeken en vernuftige instrumenten. Het pand zelf is ook al een bezoekje waard! Locatie: Spaarne 16. Prijzen: Volwassenen € 14,00, kinderen 0-5 jaar gratis, kinderen 6-18 jaar € 2,00. Combiticket: € 21,00 ( Met het combiticket bezoek je zowel Teylers als het Frans Hals Museum. Het ticket is 48 uur geldig).

Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem. Het vernieuwde Frans Hals Museum is één museum op twee locaties en dé plek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Historische werken hangen naast eigentijdse werken en deze ontmoeting tussen oude meesters en eigentijdse kunst is bijzonder. Locatie: Hof, Groot Heiligland 62 en Hal, Grote Markt 16. Prijzen: volwassenen € 16,- en kinderen 0 tot 18 jaar gratis. Combiticket: € 21,00 ( Met het combiticket bezoek je zowel Teylers als het Frans Hals Museum. Het ticket is 48 uur geldig).

Haarlem bezoeken, Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht

De Hofjes van Haarlem. Haarlem heeft 21 hofjes en is daardoor een echte hofjesstad. In de hofjes woonden in de enorm kleine woningen arme en ongetrouwde vrouwen. Het oudste nog bestaande hofje is het Hofje van Bakenes, in 1395 gesticht door Dirc van Bakenes. De hofjes zijn in principe geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is een deel van de hofjes gesloten. Op zon- en feestdagen zijn de hofjes niet toegankelijk.

De Gouden Straatjes. Wil je uniek winkelen dan moet je in deze zeven pittoreske straatjes met honderden bijzondere winkeltjes, vol ambachtelijke producten en unieke verhalen zijn. Nergens anders vind je zoveel ambachtelijkheid gecombineerd met conceptstores, fashion, vintage en design.

Molen de Adriaan. Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een bezoek aan deze molen. De Adriaan is gebouwd in 1779 en deed jaren dienst als een tabaks- en graanmolen, maar tegenwoordig is de molen een museum. De ligging van de molen is schilderachtig aan de rivier het Spaarne. Locatie: Papentorenvest 1a. Prijzen: volwassenen
€ 5,50, kinderen 5 t/m 12 jaar € 2,50 en kinderen t/m 4 jaar gratis.

Heb jij nog tips voor mensen die Haarlem gaan bezoeken?


Tip hotel Haarlem

Een erg leuk hotel in Haarlem om te verblijven is het Ambassadeor City centre hotel. Dit hotel bevindt zich op een perfecte locatie: middenin het centrum van Haarlem en dichtbij een parkeergarage en het station. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De kamers zijn stil en ik de badkamer is erg fijn, ruim, schoon, goede verlichting en een heerlijke douche.

 • Klik hier voor meer informatie en prijzen
 • Niet wat je zoekt? Klik hier voor meer accommodaties.
Haarlem bezoeken, Tips Haarlem bezoeken: Klim naar het Licht
Ambassador City Centre Hotel

Nederland

Regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Geef een reactie