Lifestyle

Mijn tips en ervaring met duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Let’s face it: duurzaam reizen is hot! Maar andere plekken en culturen ontdekken is voor mij één van de mooiste dingen die er bestaat. En ook iets wat ik niet op wil geven! Echter is de reisindustrie één van de meest vervuilende sectoren en we moeten natuurlijk met z’n allen zuinig op onze planeet zijn. Voor mij ook de hoogste tijd om me voor het eerst ook te gaan verdiepen in duurzaam reizen. Tijdens mijn recente reis naar Kroatië ben ik bewust stil gaan staan bij de dingen die ik kan doen om (iets) duurzamer te reizen.

Mijn tips en ervaring met duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Ik heb voornamelijk veel gereisd in Azië en ik heb mijn hart verloren aan dit continent. Maar de vraag die ik echter steeds vaker krijg vanuit mijn omgeving: “Moet je nou echt iedere keer naar de Azië (= de andere kant van de wereld) vliegen om een bijzondere reis te maken?” Lange tijd was mijn antwoord op deze vraag volmondig “ja”. Maar ik merkte toch dat er een zaadje in mijn hoofd gepland was. Er is natuurlijk ook dichterbij huis genoeg moois te bewonderen en daarom besloot ik om naar Kroatië op reis te gaan. Een stukje onontdekt Oost Europa, wat voor mij nog totaal onbekend was. Tegelijkertijd voor mij een moment om bewust stil te staan wat ik doe én kan doen om duurzamer te reizen. Iets waar ik me tot aan deze reis toe nog nooit een seconde mee bezig had gehouden. Ik weet het, shame on me, maar het wel de waarheid.

Mijn ervaringen met duurzaam reizen

1. Het vervoer naar je bestemming

Als ik op reis ga dan start mijn reis vrijwel altijd met het zoeken naar een goedkoop vliegticket. Voor reizen binnen Europa (naar Kroatië in mijn geval) is de trein nemen natuurlijk een stuk minder vervuilend dan vliegen. Dat weet ik natuurlijk ook wel. Vooral met de langere reisafstanden is de trein simpelweg de meest milieuvriendelijke optie. Maar ook de auto is een manier om in Kroatië te komen en dus ben ik op internet dingen gaan uitzoeken. Ik las dat uit onderzoeken komt dat vervoer per trein gemiddeld vijf keer minder milieubelasting oplevert dan reizen met de auto. Zelfs nu met de zuinige auto’s. Oké, ik ga dus niet met de auto naar Kroatië, maar ik ben gaan zoeken naar een treinkaartje.

Ik ontdekte dat er toch ook wel een paar nadelen zijn voor het kiezen van de meest duurzame optie van reizen met de trein:

 • De trein is in verhouding duurder vergeleken met de kosten voor een vliegticket.
 • Het kost me meer tijd om op mijn bestemming te komen. Zo duurt het ongeveer 30 uur als ik met de trein van Nijmegen naar Split in Kroatië zou reizen. En met een vlucht ben ik er in een paar uur.

Mijn conclusie voor deze reis was dat ik een vliegticket heb geboekt naar Kroatië, simpelweg omdat ik niet genoeg tijd had om met de trein te gaan. Tja, nooit meer in het vliegtuig stappen, is voor mij als wereldreiziger geen optie. Hoe moet ik dan in hemelsnaam op de verre bestemmingen komen? Maar ook als je gaat vliegen zijn er opties om dat zo duurzaam mogelijk te doen en waar je rekening mee kunt houden:

 • Boek een rechtstreekse vlucht. Wist je dat een vliegtuig veel CO2 uitstoot tijdens het stijgen en landen?
 • Kies een chartervlucht of low budget maatschappij, want deze vluchten zijn vaak beter bezet.
 • Vlieg met een groot toestel.
 • Reis met zo min mogelijk bagage.
 • Compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht.

duurzaam reizen, Mijn tips en ervaring met duurzaam reizen

2. Op je bestemming

Eenmaal op je bestemming aangekomen vind ik dat je op een makkelijke manier een aantal dingen zijn die je kunt doen om de lokale economie te stimuleren. Kleine dingen die niet eens een hele grote impact op je vakantie hebben en ik ontdekte in Kroatië dat dit veelal dingen zijn die ik vaak al totaal onbewust doe. Yes, ik heb eindelijk weer een beetje goed gevoel, na het slechte gevoel dat ik toch weer het vliegtuig gepakt had. Ook hierbij wil ik eerlijk zijn en vermelden dat ik onderstaande dingen doe, omdat er naast dat het duurzaam is ook andere voordelen aanzitten die mij erg aanspreken.

 • Ik eet voornamelijk in de kleine en lokale restaurantjes, daar waar ik ook altijd de locals zie eten. Keuze te over in Kroatië om dit soort tentjes te vinden! Hier eet ik altijd, omdat ik het eten hier vaak het lekkerst vind en de sfeer het gezelligst. Maar een ander groot voordeel is dat de producten bij deze eettentjes meestal niet worden ingevoerd. Lekker duurzaam dus! Stiekem kies ik ook voor dit soort eettentjes, omdat het vaak iets goedkoper is.
 • Tijdens mijn verblijf in Split sliep ik in een appartement en heb ik mijn boodschappen gewoon bij de kleine supermarkt in de straat gehaald.
 • Ik vermijd vaak om te eten en te overnachten bij de grote en bekende internationale ketens. Deels omdat ik dit vaak geen sfeervolle plekken vind, maar het is natuurlijk ook zo dat de lokale bevolking hier niets van terug gaat zien. Dus alle Starbucks en McDonalds in Kroatië heb ik genegeerd en ik heb mijn koffie gewoon op de hoek van de straat gehaald.
 • Ik neem van iedere reis altijd wel een souvenir mee en de leukste souvenirs zijn de souvenirs die gemaakt zijn door de lokale bevolking. Deze zijn origineel en er staat geen “made in China’ achterop. Het spreekt voor zich dat je geen souvenirs mee naar huis neemt waar koraal, schelpen of dieren in verwerkt zijn. In Kroatië heb ik een handgemaakte kussen meegenomen.
 • Nog een paar kleine tips voor het plastic wat ook belangrijk is: neem je eigen waterfles mee, drink je drankjes zonder plastic rietje en neem je eigen tas mee voor boodschappen etc.

duurzaam reizen, Mijn tips en ervaring met duurzaam reizen

3. De accommodatie

Slapen in een enorm luxe hotel is heerlijk en daarom heb ik in Dubrovnik geslapen in het Sheraton hotel. Maar hoe luxer de accommodatie, hoe groter de impact op het klimaat is. Oeps, ik realiseerde dat de keuze voor mijn hotel in Dubrovnik niet heel erg bijdraagt aan het duurzaam reizen. Wat ik wel altijd doe, is het kaartje “niet storen” op mijn kamerdeur hangen. Mijn kamer hoeft niet iedere dag schoon gemaakt te worden, dat doe ik thuis ook helemaal niet. Dus een klein beetje duurzaam en bewust ben ik wel bezig geweest.

Ik slaap zoals gezegd zo nu en dan in een luxe hotel, maar mijn voorkeur van verblijf is een kleinschalige accommodatie uitgebaat door locals. Zo eentje waar ik in Split in geslapen heb, want deze zijn vaak knusser en gezelliger! Deze accommodaties zijn ‘groener’ doordat ze bijvoorbeeld minder vaak de handdoeken en beddengoed wassen en ze gebruiken vaak ook energiebesparende middelen.

Wat zijn de duurzame dingen waar ik op let tijdens mijn verblijf in een accommodatie:

 • Ik gebruik mijn handdoek altijd vaker dan 1x, want dat doe ik thuis immers ook.
 • Ik probeer altijd een (redelijk) korte douche te nemen en ik negeer (meestal) het bad.
 • Ik neem nooit de foldertjes op de balie mee en als ik het wel doe dat zet ik de folder na gebruik weer terug.
 • Ik zet de airco of verwarming zo minimaal mogelijk aan.

duurzaam reizen, Mijn tips en ervaring met duurzaam reizen

4. Ga voor slow travel

Waar ik tijdens mijn reizen altijd voor ga, is om langer op één plek te blijven in plaats van heel snel na het zien van de highlights weer direct verder te reizen. Voor mij vormt dit de enige manier om de plaatselijke cultuur en bevolking goed te kunnen ervaren. Heerlijk vind ik dat! Bijkomend voordeel is dat dit ook vanzelf minder belastend is voor het milieu. Ja, hier scoor ik wel weer een groot aantal pluspunten op het gebied van duurzaam reizen! Super duurzaam dus dat ik ervoor gekozen had om 5 dagen in Dubrovnik te zijn om zo de stad echt helemaal goed te keren kennen. Omdat ik toch tijd genoeg had, heb ik ervoor gekozen om Dubrovnik gewoon lekker wandelend te ontdekken. Het gaat wat minder snel, maar ja het is vakantie en haast hoor daar voor mij niet bij. Gezien de heuvelachtige omgeving was het huren van een fiets niet echt een goed idee, maar anders had ik dat zeker gedaan.

duurzaam reizen, Mijn tips en ervaring met duurzaam reizen

5. Excursies

Als ik op reis ben dan probeer ik altijd de excursies bij een lokale organisatie die met lokale gidsen werkt te regelen. Dit is tegenwoordig lekker makkelijk te vinden door op internet wat rond te kijken en wat reviews te lezen. Bovendien is het voordeel dat een local zijn of haar stad als geen ander kent en zo ontdek je met een tour met een lokale gids de mooiste plekken. Ik geef ook altijd fooi aan de gidsen, omdat ik weet dat in sommige landen de fooien voor de lokale bevolking een zeer belangrijk onderdeel van het salaris vormen. Dus de stadtour die ik Split heb gevolgd, heb ik geboekt bij een lokale organisatie.

Maar er is natuurlijk meer wat belangrijk is tijdens de excursies op reis. Tijdens mijn bezoek aan het KRKA Park in Kroatië heb ik bewust rekening gehouden met een aantal dingen:

 • De vegetatie zoveel mogelijk intact
 • Enkel wandelen op de aangelegde paden
 • Geen dieren storen
 • Zo min mogelijk lawaai maken
 • Geen rommel achterlaten in de natuur

Ik heb me volledig aan deze dingen gehouden en ik geloof niet dat er een manier is waarop ik meer duurzaam door dit park heb kunnen lopen. Om me heen zag ik natuurlijk wel mensen die van de paden afweken en ik heb ze daar ook op gewezen. Respect voor de omgeving om je heen is zo belangrijk!

duurzaam reizen, Mijn tips en ervaring met duurzaam reizen

6. Een duurzame reisorganisatie

Ik heb mijn reis naar Kroatië gewoon zelf geregeld. Maar wil je het regelen van je reis uitbesteden dan kun je ervoor kiezen om met een duurzame reisorganisatie te gaan. Ecotoerisme is populair en daarom zijn er ook veel reisorganisaties die claimen dat hun accommodaties duurzaam zijn. Zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Better Places is een mooi voorbeeld van een organisatie die kleinschalige accommodaties aanbiedt en bewust kiest voor samenwerkingen met de lokale bevolking.

Leave nothing but footprints, oftwel: ruim je eigen rommel op en ruim ook andermans rommel op!

Mijn mening over duurzaam reizen

Ik besef dat ik verre van een “groene” reiziger ben, maar ik ben me wel steeds bewuster thuis en op reis wat ik doe en welke impact het heeft. Veel van de dingen die ik doe zijn klein en niet meer dan een hele kleine druppel op een gloeiende plaat. Maar het is mijn manier om mijn steentje bij te dragen.


Duurzaam reizen

Kroatië

Geef een reactie