ReizenUnieke Belevenissen

Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar

Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar

Het bezoeken van de tempels van Bagan is een bijzondere en bij vlagen zelfs een mystieke belevenis. Op een oppervlakte van ongeveer 40km staan méér dan 4400 oude tempels, pagodes, stoepa’s en kloosters en het vormt daarmee het grootste tempelcomplex in de wereld. De ene pagode is nog fantastischer en unieker dan de andere en de binnenkant van al deze bouwwerken is verrassend mooi. Het geeft een indrukwekkend beeld weer van de rijkdom van dit gebied van duizenden jaren geleden. Het hele gebied ademt een sfeer uit die ik zo mystiek vind en nergens anders ter wereld zo ervaren heb.

Ga jij binnenkort naar Bagan? Lees mijn tips voor een bezoeken van de tempels van de Bagan.

Entree Bagan

Er zijn twee manieren om in Bagan te komen: via het water met een boot of over de weg met een bus of taxi. Voor beide manieren is het beginpunt van je bezoek aan de tempels van Bagan het dorpje Nyang-U. Hier moet je twintig dollar contant betalen voor de entree en ontvang je een betalingsbewijs.

Tip: Dit betalingsbewijs moet je goed bewaren en ook meenemen als je de tempels bezoekt. Bij sommige tempels vraagt men namelijk naar dit betalingsbewijs.

Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar

Kledingvoorschriften voor het bezoeken van de tempels in Bagan

Het is aan te raden om een sarong en een sjaal en/of vestje of iets met lange mouwen mee te nemen in je tas. Aangezien het tempels zijn die je bezoekt, is het absoluut niet toegestaan om blote schouders of knieën te hebben. Ben je onderweg op je fiets/ebike/scooter van de ene naar de andere tempel dan is een korte broek etc. wel gewoon toegestaan. Zodra je de tempel wilt binnentreden gelden de kledingvoorschriften. Alle tempels moeten ook bezocht worden op blote voeten.

Tip: Het is handig om slippers aan te trekken, zodat je ze makkelijk aan en uit kunt doen bij het betreden van de tempels.

Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar

Hoeveel dagen heb je nodig voor het bezoeken van de tempels van Bagan?

Er staan duizenden tempels in Bagan en mijn advies is om lekker de tijd te nemen om deze tempels op een relaxte manier te bezoeken. Er is namelijk zoveel te zien en te beleven! Een bezoek van drie hele dagen in Bagan is zeker nodig. Het gebied is enorm groot en het is niet mogelijk om dit te voet te ontdekken. Mijn 5 favoriete tempels staan hier beschreven.

Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar

De opties om de tempels van Bagan te bezoeken

 • De E-bike is een elektrische scooter die geen geluid maakt. Hiermee rij je super relaxt het hele gebied met tempels door en kun je ook zonder problemen op de diverse zandpaden rijden. E-bikes rijden op een batterij en het is handig om deze een beetje in de gaten te houden. Gelukkig hebben alle verhuurbedrijven op de e-bikes hun telefoonnummer geplakt. Sta je met een lege batterij langs de kant van de weg, dan kun je even bellen en dan komen ze een nieuwe accu brengen.
 • De fiets is ook een toffe manier om Bagan te verkennen, maar kost wel meer energie dan de e-bike. Door de hitte en de grootte van het gebied is dit wel een vermoeiende manier.
 • De scooter is een prima alternatief voor de e-bike. Het is wel even opletten met de scooter op de zandwegen i.v.m. slippen.
 • Per paard en wagen is ook een manier om Bagan te zien. Rondrijden zo duurt allemaal wel wat lang en je ziet hierdoor niet alles van het gebied. Maar het is wel een geinige en romantische manier.
 • De taxi is de duurste manier om Bagan te bezoeken. Dit is tevens het minst authentiek, maar wel de snelste manier om de tempels te kunnen zien, indien je weinig tijd hebt.
 • Vanuit een luchtballon is de allermooiste optie om de tempels van Bagan te bekijken. Hierdoor zie je pas echt goed hoe uitgestrekt en imponerend het gebied is.

Tip: Huur een E-bike! Dat vind ik de meest handige en leuke manier om het hele gebied te bekijken.

Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar

Wat zijn de kosten voor het bezoeken van de tempels van Bagan?

• E-bike: 5000 Kyat per dag, omgerekend €3,60.
• Fiets: 2500 Kyat per dag, omgerekend €1,80.
• Scooter: 10.000 Kyat per dag, omgerekend €7,20.
• Paard en wagen: 20.000 Kyat per dag, omgerekend €14,60.
• Taxi: 35.000 Kyat, omgerekend €25,-.
• Hete luchtballon: 320 Dollar, hier lees je alles over in mijn blog een ballontocht boven Bagan.


Tip hotel Bagan

Een leuk hotel om te verblijven is het Bagan View Hotel. Het hotel ligt in New Bagan op een prima locatie. In 20 minuten fietsen/ebiken ben je al bij de pagodas! Het dakterras is prachtig. Het personeel is super vriendelijk en behulpzaam en het ontbijt is uitgebreid en lekker. Het hotel is zowel van buiten als binnen mooi.

 • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Bagan!
Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar
Bagan View Hotel

Visum voor Myanmar

Iedereen die naar Myanmar reist moet een visum aanvragen. Dit houdt in dat je een “approval letter” nodig hebt en dit vormt de bevestiging dat je zal worden toegelaten in Myanmar. Bij de paspoortcontrole in Myanmar krijg je het daadwerkelijke visum door middel van een stempel in je paspoort. Je hoeft ter plekke geen extra kosten meer te betalen.

Dit zijn een paar dingen om voor het aanvragen rekening mee te houden:

 • Het toeristenvisum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen.
 • Je mag maximaal 28 dagen aaneengesloten in Myanmar blijven.
 • Paspoort moet bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Je mag geen (vrijwilligers)werk doen met een toeristenvisum.

Als je een visum wilt aanvragen zijn er een paar documenten die je bij de hand moet hebben:

 • Je paspoort en een scan. Deze scan moet je uploaden tijdens de aanvraag.
 • Een pasfoto. Ook deze moet je uploaden tijdens de aanvraag.
 • Voor het aanvragen moet je één overnachting geregeld hebben.
 • Je vluchtgegevens (inclusief retour datum). Je moet bij aankomst aantonen dat je een terug- of doorreis vliegticket hebt.
 • Het is alleen mogelijk om Myanmar in te reizen via de internationale vliegvelden van Yangon, Mandalay en Nay Pyi Taw, of via de grensposten van Tachileik, Myawaddy of Kawthaung. Ook kun je alleen het land uitreizen via deze plekken. Wil je via een andere plek Myanmar binnenkomen dan moet je daarvoor een speciaal visum aanvragen bij de ambassade in Brussel.

Het aanvragen van een visum voor Myanmar kan wat ingewikkeld overkomen, maar geen paniek! Het elektronische visum voor Myanmar  kun je geheel online regelen en krijg je vervolgens na een paar dagen per e-mail toegestuurd. Super fijn dus!

Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar


Tips boeken Myanmar


Bagan

Tempels

Tempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, MyanmarTempels Bagan bezoeken, Tips voor het bezoeken van de tempels van Bagan, Myanmar

Geef een reactie