ReizenWeekendje Weg

Stein, een goed bewaard geheim in Limburg

stein

Stein is een mooi dorpje in Limburg en het is erg leuk om hier een aantal dagen naar toe te gaan. Je geniet in Stein van de rust, de mooie beschermde dorpsgezichten, de oude kerken en kastelen, de Maas, het bourgondische leven en van een afwisselend landschap. Wil je naar Limburg? Vergeet Maastricht of Valkenburg, maar schakel een tandje terug en ontdek de rust en de natuur in deze mooie gemeente. Ik ben samen met mijn vader een paar dagen naar de gemeente Stein in Limburg geweest en deze gemeente heeft mij verrast!

Ontdek Stein, een goed bewaard geheim in Limburg!

Waar ligt Stein?

Stein ligt in Zuid-Limburg en ligt pal aan de Maas. De Maas vormt de natuurlijke grens tussen Stein en België, want direct aan de andere kant van de Maas ligt de Belgische plaats Maasmechelen. De steden Sittard, Maastricht en Valkenburg liggen enkele kilometers verderop. In totaal bestaat de gemeente Stein in Limburg uit vijf hoofdkernen: Stein, Elsloo, Urmond, Berg aan de Maas en Meers.

Waarom is Stein in Limburg zo mooi?

Wat ik aan Stein mooi vind, zijn de oude kastelen, de imposante kerken en de beschermde dorpsgezichten. Maar het mooiste van de gemeente Stein is voor mij de indrukwekkende natuur! Stein ligt in het RivierPark Maasvallei en dit gebied is erg groen en afwisselend qua landschap. Het landschap kenmerkt zich door een grote verscheidenheid een planten, kruiden en dieren. De Maas stroomt statig dwars door het landschap heen en dit, in combinatie met de charmante en pittoreske dorpjes aan de Maas, maken het gebied bijzonder aantrekkelijk.

Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Stein en de Maas

Wandelen en fietsen

De beste manier om Stein en de prachtige groene omgeving te ontdekken, is door te gaan wandelen of te gaan fietsen. Er zijn een aantal prachtige wandelroutes, zoals de Cultuurroute en de Gedichtenroute. Maar er zijn ook diverse leuke (knooppunt) fietstochten. Je kunt er ook voor kiezen om een internationale wandel- of fietstocht te maken en een veerpont te nemen bij Berg aan de Maas en zo de Maas over te steken en in België verder te wandelen of fietsen.

Ik heb zelf gekozen om de fietstocht “Maaskanter route” te gaan fietsen en deze tocht vind ik een aanrader. De route is 19 km of 27 km en voert je langs de mooiste plekjes in de regio. Je komt onderweg langs de historische kernen, monumenten en de route gaat dwars door de gave landschappen van de gemeente Stein.

Je fietst ook door de beschermde dorpsgezichten Elsloo en Oud-Urmond. Deze dorpjes zijn prachtig en lijken zo van een ansichtkaart af te komen. Onderweg kom je diverse terrasje tegen, waar je even kunt stoppen en van een welverdiend drankje of lunch kunt genieten.

Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Fietsen in Stein

Kasteel van Stein

Ingeklemd tussen Stein en het Julianakanaal ligt een prachtige kasteel ruïne. Er ligt een gracht rondom het hele kasteel en de ruïne bestaat uit de hoofdburcht en de voorburcht met toegangspoort, een westvleugel met koetshuis en een oostvleugel met villa. De kasteelruïne is alleen op afspraak te bezoeken. Ik heb het kasteel van buiten bekeken en het zag er prachtig uit!

Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Kasteel Stein

Brouwerij de Fontein

Brouwerij de Fontein ligt in het dorpje Stein en is erg leuk om te bezoeken. Deze brouwerij produceert op ambachtelijke wijze bier, likeur, vlaai en appelsap. Je kunt een rondleiding volgen en zo hoor je meer over alle facetten van het brouwproces van het bier. Hoe brouwen ze van water, mout, hop en gist en met streekproducten het bier? Ook kun je voor een proeverij kiezen en 4 soorten Fonteinbier testen! Ik kan je vertellen dat het bier erg lekker is!

 • Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 22:00 uur.
 • Locatie: Ondergenhousweg 15,  Stein
Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Elsoo

Musea

Ik heb twee musea bezocht in de gemeente Stein en deze musea zijn allebei erg de moeite waard. De musea zijn alle twee klein, maar de enthousiaste en uitgebreide uitleg van de medewerker zorgt ervoor dat ik mijn bezoek aan deze musea erg leuk vond!

Museum voor Grafcultuur. Dit museum is recent helemaal vernieuwd en toont je de vele manieren waarop de mensen met de dood omgaan en begraven zijn door de eeuwen heen. Dit museum ligt midden in een woonwijk, aangezien het gebouwd is op een plek waar een graf gevonden is van méér dan 3.000 jaar oud. Vervolgens is in de loop van de tijd de woonwijk eromheen gebouwd. Je ziet hier graven en urnen in de loop van de tijd: van de Bandkeramiek (5.100 -4.900 voor Chr.) tot aan de vroegmiddeleeuwen (500 – 700 na Chr.)

 • Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag van 13:00 uur tot 16:00 uur.
 • Locatie: Hoppenkampstraat 14a, Stein
 • Entree: €4,50
Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Museum voor Grafcultuur

Streekmuseum Elsloo. In de beschermde en historische kern van Elsloo en in de Schippersbeurs ligt dit interessante museum. In dit museum maak je een reis door de tijd en krijg je een mooi beeld over de woonsituatie, de werkomstandigheden en de levenswijze van de Maaslaandse bevolking in de periode 1650-1950. Erg leuk om zo terug in de tijd te gaan en de dingen te zien die ik vroeger bij mijn opa en oma zag en de verhalen te horen.

 • Openingstijden: Dinsdag, woensdag, donderdag van 13.00 – 16.00 uur en zondag van 14.00 – 17.00 uur
 • Locatie: Op de berg 4-6, Elsloo
 • Entree: €2,50 per persoon
Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Streekmuseum Elsloo

Kano/rafttocht over de Maas

Op de Maas kun je een toffe en avontuurlijke kano- of rafttocht maken! Deze tochten zijn geschikt voor jong en oud. Het is super leuk! Je kunt dit makkelijk combineren met je wandel- of fietstocht in het gebied. Vanaf het water zie je de prachtige landschappen aan je voorbij trekken en vaar je langs de kleine dorpjes.

 • Openingstijden: 1 mei tot 1 november
 • Locatie: Koevaart 15, Meers
 • Prijs: vanaf €11,- per persoon

Woodhenge

In de Meerser Koegriend staan langs de Maas vijftien boomstammen. Op het eerste gezicht lijkt het alsof dit een afgebrand bos is, maar deze bomen maken deel uit van een monument. Deze bomencirkel wordt gevormd door oude bomen van 1.400 tot 1.700 jaar oud en zij symboliseren de kracht van moeder natuur. De bomen zijn ten opzichte van elkaar zo geplaatst dat ze bijzondere dagen zoals 21 juni en 21 december markeren. Deze plek is een mooi en mystiek!

Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Woodhenge

Eten en drinken

In de regio van Stein in Limburg zijn een aantal leuke gelegenheden om even wat te eten en te drinken! Mijn twee favoriete plekken zijn:

LUNA eten & drinken. In het nieuwe winkelcentrum in Stein ligt dit gezellige eettentje met een uitnodigend terras. Ik heb hier heerlijk gegeten en de sfeer is gemoedelijk en gezellig. Je kunt hier terecht voor een ontbijt, lunch of diner, maar ook voor een high tea, high wine en high beer.

Junn’s coffee.In Elsoo ligt deze nieuwe, kleine en sfeervolle lunchroom. De keuze aan koffie en thee is uitgebreid en de kaart is een mooie mix van gezonde en lekkere gerechten. De panini’s zijn super lekker, maar ook de broodjes en salades zijn heerlijk.

Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Luna eten & drinken

Verblijf

Ik heb zelf geslapen in Hotel Restaurant Kasteel Elsoo en dit is een hele gave accommodatie. Het kasteel ziet er geweldig mooi uit en rondom het kasteel ligt een mooi kasteelpark waar je heerlijk kunt wandelen. Het eten is voortreffelijk en het terras erg gezellig. Dus mocht je hier niet overnachten dan is het aan te raden om naar Kasteel Elsoo te gaan voor een hapje en een drankje.

 • Check hier om dit hotel te reserveren.
 • Niet wat je zoekt? Kijk hier voor meer accommodaties!
Stein Limburg, Stein, een goed bewaard geheim in Limburg
Hotel Restaurant Kasteel Elsoo

Nederland

Regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Geef een reactie