ReizenUnieke Belevenissen

Slapen en abseilen aan de Euromast!

Euromast

Camp The Night is een jaarlijks terugkerend evenement van Campspace en dan slapen er op diverse plekken in Nederland mensen op bijzondere locaties op een soort van micro campings. Ik was één van de zeven personen die een nacht mocht gaan geslapen op 100 neter hoogte aan de Euromast en abseilen. Wat een bijzondere ervaring! Het was eng, gaaf, bijzonder en de adrenaline gierde door mijn lijf!

Hoe was mijn nacht slapen en abseilen aan de Euromast op 100 meter hoogte in een portaledge?

Camp The Night, slapen en abseilen aan de Euromast!

Het event Camp the Night vindt één keer per jaar plaats en is een initiatief van Campspace. Het bedrijf Campspace is het Airbnb van de kampeerwereld, want iedereen kan wereldwijd zijn of haar achtertuin verhuren als kampeerplek. Andere mensen kunnen dit dan natuurlijk reserveren en zo overnachten op een micro camping.

Met het evenement Camp The Night willen ze extra benadrukken dat kamperen zoveel méér is dan de standaard campings met animatieteams en 300 symmetrisch geparkeerde caravans. In 2017 is de eerste editie van Camp The Night gehouden en toen sliepen er onder andere mensen op de middenstip van het Olympisch Stadion.

Dit jaar hadden ze diverse bijzondere kampeerplekken door heel Nederland, zoals het Afrika Museum in Nijmegen, forteiland Pampus en op diverse plekken “gewoon” bij mensen in de achtertuin. De meest bijzondere plek dit jaar was het kamperen aan de Euromast!

Ik was één van de deelnemers die aan de Euromast geslapen heeft!

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!

Slapen aan de Euromast en abseilen!

De meest bijzonder locatie dit jaar was de Euromast in Rotterdam. In totaal zijn er op 7 juli 2018 zeven mensen, waaronder ik, gaan slapen terwijl we aan de Euromast hingen! Op honderd meter hoogte waren er vier alpinetenten (portaledges) van The North Face opgehangen en dat was dé bijzondere slaapplek voor de nacht. Hoe uniek! Met 112 meter is de Euromast de hoogste Urban Campsite ter wereld! Op het dek van de Euromast zelf stonden ook diverse tenten van The North Face waarin mensen gekampeerd hebben. Ik ben dus gaan slapen aan de Euromast en natuurlijk gaan abseilen!

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!
Photocredits: Dennis van Hoek

Siebe VanHee

Om ons voor te bereiden op deze bijzondere nacht was bergbeklimmer Siebe Vanhee (namens The North Face) aanwezig. Hij is een avonturier en bergbeklimmer en heeft o.a. maar liefst negentien dagen geklommen en geslapen op de Torres del Paine in Chili. Hij weet als geen ander hoe het is om op grootte hoogte in een alphinetent te slapen.

Voor de duidelijkheid, ik heb nog nooit een berg beklommen en ik ben ook nog nooit gaan abseilen. Oftewel ik ben een volledige amateur op dit gebied! Maar ik heb géén last van hoogtevrees en dat is natuurlijk wel een enorm pluspunt voor het slapen op 100 meter hoogte.

We hebben op het dek van de Euromast met de hele groep de indrukwekkende documentaire Valley Uprising van Siebe Vanhee gekeken en zo een goed inzicht gekregen in het fascinerende leven van een bergbeklimmer. Hij heeft ook uitgebreid verteld over zijn avonturen en ik kan niet anders dan diep respect voor hem hebben. Het constant ontdekken en verleggen van je grenzen in combinatie met een enorme fysieke uitdaging, is iets wat niet voor veel mensen is weggelegd.

Mijn conclusie is dat een leven als bergbeklimmer niets voor mij is!

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!

Een portaledge, hoe werkt dat?

De vier portaledges waren opgehangen op 100 meter hoogte onder het dek van de Euromast. Toen ik uitgenodigd werd om hier te gaan slapen, had ik eerlijk gezegd nog nooit van een portaledge gehoord. En ook nog géén seconde ooit nagedacht hoe bergbeklimmers eigenlijk slapen. Een portaledge lijkt nog het meeste nog op een brancard. Het is niets meer dan een soort plankje, zonder dak, waar je heel dicht tegen elkaar op ligt. Je ligt er omgekeerd van elkaar op en dus liggen de voeten van de andere persoon bij jouw hoofd. Als de andere persoon een beweging maakt, dan voel je de portaledge wiebelen.

Het moment dat ik de portaledge voor het eerst zag hangen en Siebe lachend vertelde dat je als sardientjes op elkaar geplakt ligt, kreeg ik wel even angst. Vooral om het feit dat er geen dak boven zit en je werkelijk in de open lucht slaapt.

Als mensen dit dagen achter elkaar doen ergens hoog in de bergen, dan moet ik er toch ook wel een nachtje op kunnen slapen!?

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!

Gelukkig legt Siebe ook duidelijk uit dat het veilig om zo te slapen en je absoluut niet naar beneden kunt vallen. Het tuigje hou je ten alle tijden aan en zo slaap je gezekerd en kan er niets gebeuren. Overigens was er bij de Euromast de hele nacht personeel aanwezig van het bedrijf Height Specialist. Ook had ik een walkie talkie bij me en mocht er iets aan de hand zijn, dan kon ik hulp oproepen.

En nu de grote vraag. Wat te doen als je moet plassen!?!?

Plassen kan in een flesje en dat is zoals de echte bergbeklimmers dat doen. Het was ook niet toegestaan alcohol te drinken voor het slapen i.v.m. de veiligheid. Uiteindelijk heb ik gewoon uren voordat ik naar beneden ging al niets meer gedronken, want dat plassen in die fles zag ik niet zo zitten.

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!
Photocredits: Thomas Roos

Het abseilen naar de portaledge en het slapen aan de Euromast

Nadat de film was afgelopen, zijn we allemaal gaan abseilen naar de portaledge. Het is inmiddels donker en het begint ook een beetje te waaien. Ik krijg een rugzak aan mijn tuigje gekoppeld en daarin zit een matje, een slaapzak en mijn camera en voor de rest neem ik niets mee.

Als het mijn beurt is om af te dalen, klim ik heel stoer de rand van de Euromast op. Ik heb er zin in en dat abseilen is veilig en er kan niets gebeuren, ik heb geen hoogtevrees en dus hoe eng kan het zijn? Dat is in ieder geval wat mijn hoofd zegt, maar ondertussen stijgt mijn hartslag, giert de adrenaline door mijn lijf en maak ik de fout om naar beneden te kijken. Damn, wat is het hoog! Wat nou als er iets fout gaat? Als ik naar beneden val, dan overleef ik het niet.

De stress slaat enorm toe en ik begin te twijfelen of ik dit wel durf!

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!

Het abseilen is onder begeleiding van professionele medewerkers en ze beginnen om mij in te praten en wonder boven wonder lukt het mij vrij snel om een knop in mijn hoofd om te zetten. Ik ga dit gewoon doen! Ik ben hier immers niet gekomen om in een tentje op het dek te slapen. Wat overigens ook erg tof is! Ik wil deze ervaring van mijn bucket list af kunnen strepen!

Ik begin met het abseilen en ik klim over de rand en hang achterover en begin zo in de touwen te hangen. Gelukkig voelt dit vrij stevig aan en ik besluit om absoluut niet meer naar beneden te kijken. De eerste meters heb ik nog een muur waar ik mijn voeten tegenaan kan zetten. Ik ben al snel op de hoogte van het restaurant gekomen. Het restaurant is verlaten op dit tijdstip en er is gelukkig niemand die de angst op mijn gezicht kan zien.

Als ik op het punt ben gekomen dat ik echt los kom te hangen, merk ik tot mijn grote verbazing dat ik het niet eng vind!  Ik daal nog een paar meter af en zie mijn portaledge hangen en ik neem plaats op mijn matje. Na wat geklungel lig ik dan eindelijk op het matje en in mijn slaapzak.

Adrenaline overheerst en ik voel me onoverwinnelijk en zó stoer!

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!

De nacht en het ontbijt op bed!

Het uitzicht vanaf de portaledge is adembenemend mooi en het is zonde om te gaan slapen. Het voelt alsof ik in een film decor lig. Ik voel me comfortabel en veilig en kijk om me heen en geniet! Wow, wat is dit gaaf, is wat er maar door mijn hoofd blijft gaan! Ik besluit om een aantal foto’s te maken, om dit unieke moment voor eeuwig vast te leggen. Samen met de andere zes kampeerders op de portaledge, zijn we aan het genieten. We voelen ons onoverwinnelijk en geluksvogels! Uiteindelijk val ik in een diepe, maar korte slaap.

Al vroeg worden we gewekt door een stem die in de walkie talkie zegt dat we ontbijt op bed krijgen! Hoe cool is dat. In een zakje worden er croissantjes en verse jus naar ons gebracht. Ik eet rustig mijn ontbijt op en dan is het tijd om naar beneden te gaan. Ik kijk nog even naar de fantastische skyline van Rotterdam. En realiseer me hoe bijzonder deze nacht was!

Euromast abseilen, Slapen en abseilen aan de Euromast!

Abseilen

We moeten allemaal naar beneden gaan abseilen en aangezien ik toch wel nodig moet plassen, ga ik als eerste. Naar beneden gaan duurt zo’n 10 minuten en dan sta ik op de vaste grond. Uiteindelijk heb ik maar een uurtje geslapen, maar de adrenaline giert nog door mijn lichaam en dat zorgt ervoor dat ik totaal niet moe ben. Het was zo gaaf en zo bijzonder, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik geen bergbeklim- en/of abseiltalent blijk te hebben!

Mijn dank gaat uit naar Campspace, The North Face en Dennis van Hoek voor het mogelijk maken van deze nacht die ik nooit ga vergeten!

Wil jij ook abseilen aan de Euromast?

Vanaf mei t/m september kun je elk weekend abseilen vanaf de Euromast. De prijs is € 55,- per persoon en dat is inclusief een entreeticket voor de Euromast.

Hoe lijkt het jou om te slapen aan de Euromast en het abseilen?


Nederland

Regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Geef een reactie