Hidden GemsReizen

Sidemen, ontdek het authentieke en groene Bali

sidemen

Wil je het authentieke en groene Bali ontdekken dan is Sidemen de plaats waar je moet zijn. Sidemen ligt in een schilderachtige omgeving met rijstvelden, valleien en groene heuvels. Zo mooi, dat dit hele gebied is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De tijd heeft hier stil gestaan en het dagelijkse leven van de Balinezen is hier nog steeds zoals het vroeger was. Je kunt het een beetje vergelijken met het Ubud van 20 jaar geleden. Sidemen is rustig, mooi, artistiek en gelegen in een prachtige omgeving en ligt in het oosten van Bali. Vanaf Ubud is het ongeveer een uurtje rijden. Sidemen ademt rust, kalmte en sereniteit uit. Hier ben ik volledig tot rust gekomen in de rijstvelden!

Ontdek alles wat je moet weten voor een bezoek aan Sidemen op Bali!

Toerisme in Sidemen, Bali

Het toerisme staat nog een beetje in de kinderschoenen in Sidemen, maar steeds meer toeristen weten Sidemen te vinden. De wegen richting Sidemen zijn echter smal en daardoor niet geschikt voor grote bussen, dus het massatoerisme met de grote touringcarbussen kan hier helemaal niet komen. Dat vind ik goed nieuws!

Er zijn een aantal mooie accommodaties in Sidemen en ze beschikken (bijna) allemaal over een infinity pool met uitzicht op de rijstvelden. De prijzen liggen een stuk lager in vergelijking met bijvoorbeeld Ubud. Ik vind dat je echt waar voor je geld in Sidemen krijgt. De keuze in restaurantjes en winkeltjes is zeer beperkt in Sidemen, maar ze hebben sinds kort wel een pinautomaat in de hoofdstraat.

Sidemen Bali, Sidemen, ontdek het authentieke en groene Bali

Wat kun je doen in Sidemen?

Ik ben een aantal dagen in Sidemen op Bali geweest en ik heb er een heerlijke relaxte tijd gehad. De omgeving is erg rustgevend en er zijn niet veel dingen die je er kunt doen. Doordat de hotels er erg mooi zijn en ook bijna allemaal gave infinity pools hebben, heb ik veel tijd doorgebracht met een boekje lezen in de zon en te genieten van het uitzicht en het niets doen en moeten. Ook heb ik iedere dag wel een wandeling door het kleine dorpje gemaakt. Toch heb ik ook een paar dingen ondernomen en ik heb mijn favoriete drie activiteiten in Sidemen beschreven.

Sidemen Bali, Sidemen, ontdek het authentieke en groene Bali

1. Wandeling met gids door de rijstvelden

Sidemen op Bali ligt midden in de rijstvelden en het is een hele leuke ervaring om daar een wandeling doorheen te maken onder begeleiding van een lokale gids. Ieder hotel biedt deze optie aan en er zijn wandelingen van één, twee of drie uur mogelijk. Je loopt midden over de rijstdijken en dwars door rivieren heen. Belangrijk is om goede schoenen aan te trekken, aangezien de ondergrond nat en glad kan zijn. In de droge maanden kan er geen natte rijst worden verbouwd, dan worden er andere gewassen verbouwd op het land.​ De kosten voor een wandeling met twee personen voor twee uur zijn Rp.70.000.

Sidemen Bali, Sidemen, ontdek het authentieke en groene Bali

2. Volg een zilver workshop

Met behulp van de lokale zilversmid maak je in een paar uur tijd je eigen fantastische ring of hanger. Samen met een deze zilversmid maak je stap voor stap het sieraad dat je wilt en dat je zelf ontworpen hebt. De smid doet de techniek voor en alles gaat nog ouderwets en zonder behulp van grote machines. De zilversmid van het dorp spreekt redelijk Engels en is zeer kundig, geduldig en behulpzaam. Je kunt een eigen ontwerp maken of een sieraad namaken wat in de etalage ligt. Een workshop kost ongeveer dertig euro, afhankelijk van het aantal gram zilver wat je gebruikt. Mijn ring bestond uit 5 gram echt zilver en de prijs daarvoor was omgerekend dertig euro.

Deze eigengemaakte ring is mijn favoriete souvenir uit Bali.

Sidemen Bali, Sidemen, ontdek het authentieke en groene Bali

3. Bezoek de Tukad Cepung waterval

Zonder twijfel komt deze waterval bij mij met stip op de eerste plaats van mooiste watervallen op Bali. Deze waterval is absoluut niet druk bezocht en ligt dichtbij de stad Bangli, in het oosten van Bali. Vanaf Sidemen is het ongeveer een half uur rijden. Deze waterval is een verborgen juweeltje midden in een grot. De wandeltocht vanaf de parkeerplaats is ongeveer 15 minuten naar beneden door een bos en het laatste deel is door de rotsen in de grot. Deze waterval is bijzonder mooi in de vroege ochtend en dat komt door de stralen zonlicht die door de opening heenkomen en dit is een magisch uitzicht.

Bekijk hier mijn reisroute voor Bali en Lombok 2 weken

Tip hotel

Er zijn een aantal erg mooie en goed betaalbare hotels in Sidemen op Bali. Ik verbleef zelf in het hotel Vila Karma Loka en dit is mij erg goed bevallen. De infinity pool is geweldig en kijkt uit op de eindeloze rijstvelden van het dorp! De locatie is perfect en de kamers zijn mooi, schoon en groot.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor Vila Karma Loka.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Sidemen!
Sidemen Bali, Sidemen, ontdek het authentieke en groene Bali
Vila Karma Loka

De beste reistijd voor Bali

Bali heeft twee seizoenen: het natte seizoen en het droge seizoen. Op Bali valt vanaf oktober tot april de meeste regen en de piek van dit regenseizoen ligt in december en januari. De buien zijn vooral kort en heftig en vallen aan het einde van de dag. In het droge seizoen regent het ook zo nu en dan, maar de hoeveelheden en de frequentie van de buien is een stuk lager.

De ligging van Bali vlak bij de evenaar zorgt ervoor dat het aan de kust van Bali het hele jaar warm is met temperaturen rond de 30 graden. Maar de temperaturen in het hoger gelegen binnenland zijn koeler door de hoogteverschillen. Overdag is het vrijwel altijd rond de 30 graden en ‘s nachts koelt het bijna altijd af naar 24 graden. Hou er rekening mee dat in het natte seizoen de luchtvochtigheid hoger is, waardoor het klammer en benauwder aanvoelt.

De beste reistijd voor Bali is tussen mei en september en de natuur is op zijn mooist aan het begin van deze maanden. Wanneer je voor de zon komt en op het strand gaat liggen zijn augustus en september de beste maanden.

  • Kijk hier voor leuke hotels op Bali!

Sidemen Bali, Sidemen, ontdek het authentieke en groene Bali


Bali

Indonesië


Tips boeken Bali

Geef een reactie