Cultuur & NatuurReizen

Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way

Ierland Wild Atlantic Way

Hoge kliffen, kale bergen, ruige kust, 50 tinten groen, uitgestrekte meren, geweldige autoroutes, ongekende schoonheid! Dat is in het kort de westkust van Ierland. Dit is dé plek om een hele gave roadtrip te maken! Bij de westkust van Ierland is het geweldig om (een gedeelte) van de Wild Atlantic Way te volgen.

Mijn 9 tips voor een roadtrip door de westkust van Ierland, de Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way

De langste toeristische kustroute ter wereld is de Wild Atlantic Way in Ierland. In totaal is deze route maar liefst 2.500 km. De route loopt vanaf Malin Head naar Kinsale en voert je langs de prachtige en ruige westkust van Ierland. Onderweg passeer je talloze hoge kliffen, levendige en kleurrijke dorpen, verborgen stranden en geweldige baaien. Als je tijd genoeg hebt kun je ervoor kiezen om de hele route van 2.500 km te rijden, maar je kunt ook een gedeelte van de route volgen en zo de schoonheid van dit deel van Ierland ontdekken. Onderweg kun je op diverse plekken je auto parkeren en je verwonderen over het uitzicht en kijken naar de woeste golven van de Atlantische Oceaan. De route wordt duidelijk aangegeven door middel bordjes met het blauw-witte logo van de Wild Atlantic Way. Volg je de route in zuidelijke richting dan staat er een (S), voor de noordelijke richting een (N).

Ik heb ervoor gekozen om tijdens mijn reis in Ierland het gedeelte van de Wild Atlantic Way af te leggen rondom Connemara, Galway, Clifden en Killary Harbour.

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Wild Atlantic Way

Mijn 9 tips voor een roadtrip door de westkust van Ierland, een gedeelte van de Wild Atlantic Way

1. Ontdek het gebied Connemara

Connemara is een adembenemend mooi en ruig gebied en ligt in het woeste en zeer dun bevolkte achterland in het westelijke deel van het Ierse graafschap Galway. Alleen langs de kust kom je in dit gebied een aantal kleine dorpjes tegen, de rest is verlaten en bestaat enkel uit natuur. Dit is de streek waar de beroemde Connemara pony vandaan komt.

Connemara is een onherbergzaam, heuvelachtig gebied, met moerassen, kale rotsen en weinig begroeiing.

Twee grote meren sluiten het gebied Connemara bijna geheel af van de rest van Ierland. Door deze geïsoleerde ligging hebben de oorspronkelijke Ierse taal en tradities zich hier goed kunnen handhaven. Connemara is doordrenkt met een uniek cultureel erfgoed. Ook bijzonder in deze regio is de eeuwenoude zeevaarttraditie en de gerookte vis is dan ook een lokale specialiteit. Vooral de gerookte zalm en de gerookte makreel zijn aanraders!

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Connemara

2. Bezoek het Nationaal Park Connemara

Ongeveer 30 km2 van dit gebied vormt het Nationaal Park Connemara. Het park bestaat uit bergen, veengronden, heidevelden, moerassen, graslanden en prachtige flora en fauna. In het midden van het park is de vallei van Glanmore waar de Polladirk rivier stroomt. In het park zijn sporen van oude nederzettingen, waaronder 4.000 jaar oude hunebedden. Het middelpunt van het park is de top van Diamond Hill. Hier heb je een spectaculair uitzicht. Er zijn 4 paden naar de Diamond Hill en in volgorde van moeilijkheid zijn ze:

 • Ellis Wood (1 km, groene wegwijzers)
 • Sruffaunboy (1.5 km, gele wegwijzers)
 • Lower Diamond Hill (2.5 km, blauwe wegwijzers)
 • Upper Diamond Hill (6 km, rode wegwijzers)

De mooiste en meest uitdagende wandeling is de Upper Diamond Hill die begint bij het bezoekerscentrum. De wandeltocht van 6 km duurt ongeveer 3 uur. Let op, het laatste stuk van deze route is een steile klim naar de top en bij slecht weer is dit geen aanrader.

Het is aan te raden om je bezoek aan het park te beginnen bij het bezoekerscentrum van het park. Dit centrum ligt aan de N59 in Letterfrack en is geopend van maart t/m oktober en is gratis te bezoeken. Hier krijg je door een rondleiding door het museum en ontvang je meer informatie over het interessante park. In de zomermaanden organiseren ze diverse wandelingen door het park onder begeleiding van een gids.

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Connemara

3. Bewonder Kylemore Abbey

Het meest romantische bouwwerk van Ierland bevindt zich in Connemara. Dit is namelijk Kylemore Abbey, ook wel de meest bezochte attractie in het westen van Ierland! De abdij ligt direct aan meertje en aan de voet van steile bergen. Zo mooi! Dit klooster werd in 1867 gebouwd door het echtpaar Mitchell en Margaret Henry en het was hun buitenverblijf. Drie jaar na de voltooiing stierf Margaret en besloot Mitchell een kerk te bouwen ter nagedachtenis aan zijn vrouw. Het is gebouwd in 1867 als een romantisch cadeau. In 1920 werd de abdij verkocht aan de Irish Benedictine Nuns, want zij waren op zoek naar een klooster. Tot 2010 hebben de nonnen het klooster gerund als kostschool voor katholieke meisjes. Wist je dat zelfs Madonna haar dochter Lourdes naar de Kylemore Abbey wilde laten gaan? Doordat het aantal studenten afnam is het de kostschool gesloten in 2010. Kylemore Abbey is een aanrader vanwege de prachtige ommuurde Victoriaanse tuin, de mooie gotische kerk en de rondleidingen door de abdij. Er is ook een restaurant, tea room en een winkel.

 • Locatie: iets buiten Letterfrack aan de N59 tussen Clifden en Westport.
 • Entree: €14,- voor volwassenen, kinderen tot 10 jaar gratis.
 • De abdij is 7 dagen per week het hele jaar geopend van 9:00u tot 18:00u.

Kylemore Abbey is één van de meest bekende en gefotografeerde gebouwen in Ierland.

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Kylemore Abbey

4. Ontdek Killary Fjord met een boottocht

Killary Harbour is enige fjord in Ierland en het strekt zich 16 km uit vanaf de Atlantische kust tot aan Aasleagh Falls. Het is verbluffend mooi en het vormt de grens tussen de graafschappen Galway en Mayo. Het fjord is omgeven door bergen en het uitzicht is adembenemend. Helemaal aan het hoofd van Killary fjord ligt het dorpje Leenane. Dit is een gezellig dorpje met een paar barretjes, restaurants en hotels.

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Killary Fjord

Aanrader is om een boottocht te maken door het fjord en met geluk zie je dolfijnen. De beste kans om de dolfijnen te zien is in de lente en het begin van de zomer. Tijdens het 90 minuten durende boottochtje ontvang je boeiende informatie over het fjord en andere plekken in de omgeving.

 • De boottocht kun je maken gedurende de maanden april t/m oktober.
 • In juni, juli en augustus vaart de boot om 10:30u, 12:30u, 14:30u en 16:00u. In de overige maanden vaart de boot om 12:30u en 14:30u.
 • Prijs: volwassenen € 23,50
 • Locatie: Nancy’s Point, 2 km vanaf Leenane
 • Meer informatie kun je vinden op de website van Killary Harbour Boat Cruise
Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Killary Fjord

5. Verken The Lost Valley

The Lost Valley is een bijzondere plek waar je een unieke kijk krijgt in het cultureel erfgoed van het westen van Ierland. Het is een actieve boerderij waar je een rondleiding kunt volgen. The Lost Valley ligt enorm afgelegen en dit maakt het een bijzondere plek. Je ervaart het leven en leert alles over de historie van deze volledig afgelegen plek. De vallei rondom de boerderij is uitgestrekt en prachtig. De eigenaren (Gerard en Maureen Bourke) van de boerderij zijn gepassioneerd en geven je een uniek inkijkje in hun leven. The Lost Valley is grotendeels ongewijzigd gebleven sinds de dorpelingen werden verdreven tijdens ‘The Great Famine’ in het midden van 1800.

 • Locatie: Vanuit Westport volg je de R335 naar Louisburgh, ongeveer 22 km. Ga rechtdoor door het dorp Louisburgh op de A378. Aan het einde van de weg is de boerderij.
 • Prijs: volwassenen € 20,- en kinderen € 10,-.
 • Reserveren is noodzakelijk.
 • Meer informatie kun je vinden op de website van The Lost Valley.
Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
The Lost Valley

6. Bezoek het dorpje Clifden

Clifden is één van de grootste en meest gezellige plaatsen in deze regio. Het barst er van de winkeltjes, bars en restaurants. Het dorpje is kleurrijk en sfeervol. Net iets buiten het centrum aan de Sky Road ligt het kasteel van Clifden. Dit kasteel werd gebouwd in 1812 door John D’Arcy. Het landgoed van Clifden Castle was oorspronkelijk meer dan 17.000 hectares groot, maar toen de familie D’Arcy failliet ging (als gevolg van de schulden opgelopen tijdens de Grote Hongersnood) is er veel land verkocht en van eigenaar gewisseld. Op dit moment is het kasteel een ruine en deels begroeid met dikke klimop.

 • Locatie: Sky Road leidt ongeveer 2.5 km ten westen van Clifden.
 • Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar het kasteel.
 • Entree is gratis.
Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Clifden
Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Clifden

7. Bezoek de stad Galway

Galway was ooit een klein vissersdorp, maar is tegenwoordig uitgegroeid tot een gezellige studentenstad. Het is de grootste stad in dit gebied van de westkust van Ierland. Tijdens een wandeling door het centrum van de stad zie je zowel de oude stadmuren uit de middeleeuwen, de Spanish Arc, maar kom je ook moderne winkels tegen. Er zijn straatmuzikanten die de traditionele Ierse muziek spelen. De pub de King’s Head aan de High Street bestaat al 800 jaar en heeft iedere avond livemuziek. Ook het Galway city museum is erg leuk! Hier vind je alles over de cultuur en historie van Galway en snap je ook waarom deze stad een Unesco film stad is! Galway ligt aan de Atlantische Oceaan en de leukste wijk om te bezoeken vind ik dan ook Salthill. Dit ligt aan de zee en heeft een gezellige promenade van 2 km. Dé plek om heerlijke fish & chips te eten, op het strand te zitten en de zonsondergang te bekijken. Erg gezellig is ook de bar O’Connor’s. In Galway zijn veel eetcafés, bistro’s en restaurants in de stad en dit maakt de stad een fijne culinaire bestemming. Ben je in de zomer in Galway? Zorg dan dat je één van de vele festivals bezoekt!

Het Galway International Oyster & Seafood Festival is een aanrader. Ieder jaar in september komen circa 500.000 bezoekers naar dit grootste food festival van Ierland. En zij eten meer dan 3 miljoen oesters!

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Galway

8. Actief bezig zijn in Connemara

De regio is perfect geschikt voor diverse activiteiten. Naast natuurlijk de vele wandelingen en fietstochten die je er kunt maken, zijn er nog veel meer opties, zoals abseilen, vissen, bodyboarden, paardrijden, kajakken, bergbeklimmen, zeilen, duiken, surfen en nog veel meer. Mijn tip is dat vooral het kajakken een aanrader is!

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way

9. Gave andere korte autoroutes in regio

The Inagh Valley Road. Het mooiste stukje autoweg in Connemara is deze weg! De weg slingert door de bergen, rond schilderachtige meren en door de heide. Je wilt hier werkelijk ieder moment stoppen om foto’s te maken! Het uitzicht verandert continue en is zelfs op ieder tijdstip van de dag anders. Er zijn mogelijkheden om je auto te parkeren en een wandeling te maken.

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Inagh Valley Road

The Sky Road. Kustroute bij Clifden en wordt ook wel de meest indrukwekkende kustroute van Ierland genoemd vanwege de panoramische uitzichten onderweg. Deze route is een rondje en begint en eindigt in Clifden, de grootste stad in Connemara County. Vanaf Clifden kun je kiezen tussen de onder en boven route. Op de boven route is er halverwege een parkeerplaats met een adembenemend panoramisch uitzicht op Clifden Bay en de eilanden voor de kust.

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Sky Road

Hoe kom je er?

Ik ben gevlogen op Dublin en heb daar een auto gehuurd. Vanaf Dublin rij je helemaal naar de andere kant van het land. Je rijdt dwars door het hart van Ierland en dat doe je ongeveer 2 uur over de snelweg. Dat gaat lekker snel en is wellicht een beetje saai, maar als je eenmaal van de snelweg af bent, kom je op kleine en smalle wegen terecht. Het links rijden, de smalle wegen en het prachtige uitzicht zorgt ervoor dat je het laatste deel van de tocht niet meer zoveel kilometers per uur rijdt. Maar het is genieten! Hoe meer je naar het westen rijd, hoe mooier het wordt. Het is helemaal niet erg dat je een behoorlijke tijd in de auto zit, voordat je uiteindelijk op dit deel van de Wild Atlantic Road bent. In totaal hebben we er bijna 4 uur over gedaan om in te checken in ons eerste hotel (Leenana hotel ).

Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Wild Atlantic Way

Tips hotel West Ierland

Wil je in Ierland dit gedeelte van de Wild Atlantic Way gaan ontdekken, dan zijn er in Connemara voldoende hotels en kleine B&B’s waar je kunt overnachten. Wil je dit deel van Ierland ontdekken dan is het stadje Clifden, en het gebied daar in de buurt, een prima uitvalsbasis om Connemara te verkennen. Dit zijn de accommodaties waar ik geslapen heb en die zijn me goed bevallen.

Leenana Hotel is een fijn hotel en ligt op een prachtige locatie aan het fjord. Bijna alle hotelkamers hebben uitzicht op het water en de steile heuvels. Het eten in het restaurant is uitstekend en alles is lokaal geproduceerd. De lounge is sfeervol met een open haard en lekkere banken. De receptie geeft uitgebreide informatie over de streek. De kamers zijn prima, maar een tikkeltje oubollig, maar dit maakt het lekker knus. Het personeel is heel vriendelijk. Het hotel is zeer centraal gelegen om diverse uitstapjes in de Connemara te maken.

 • Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Leenane Hotel.
 • Niet wat je zoekt? Bekijk hier meer accommodaties in de Connemara regio.
Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Leenane Hotel

Hillside Lodge is gelegen aan de Sky Road in Clifden. Deze B&B is een aanrader, want de locatie is prachtig. Er is aandacht voor detail en dat zie je overal terugkomen in de B&B. De gastvrijheid van de vriendelijke eigenaren is enorm prettig. De kamers zijn prima en schoon, de bedden zijn heerlijk en het ontbijt is goddelijk lekker. Leuke bijkomstigheid is dat de man van de dame die de B&B runt, de technicus van U2 is. Overal in de accommodatie zie je dan ook foto’s hangen. Tegenover deze B&B ligt het kasteel van Clifden.

 • Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Hillside Lodge
 • Niet wat je zoekt? Bekijk hier meer accommodaties in de Connemara regio.
Ierland Wild Atlantic Way, Roadtrip westkust Ierland: Wild Atlantic Way
Hillside Lodge

Ierland

Geef een reactie