Cultuur & NatuurReizen

Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?

Alentejo

Denk je aan Portugal, dan denk je al snel aan de Algarve of aan Lissabon of Porto. Maar er is zoveel meer te zien, zoals de bijzondere regio Alentejo. Deze regio is leuk voor een roadtrip, waar je uren kunt rijden zonder andere mensen of auto’s tegen te komen. Natuur, historie, wijngaarden, olijfbomen, charmante dorpjes…. Alentejo is het onontdekte pareltje van Portugal. Een roadtrip door Alentejo: wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Alentejo?

Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?

De regio Alentejo

Alentejo is de regio die start ten oosten van de stad Lissabon en zicht uitstrekt via de kust tot aan het binnenland boven de Algarve. Het is de grootste regio in Portugal en is ongeveer net zo groot als heel België. Maar er wonen maar ongeveer 700.000 mensen en dus kun je je voorstelen hoe uitgestrekt, rustig en dunbevolkt het er is. Ontelbare olijf- en kurkbomen, uitgestrekte wijngaarden, glooiende groene heuvels en slaperige dorpjes zijn de dingen waar deze regio om bekend staat. Het is één van de warmste regio’s van heel Europa. Je kunt er heerlijk actief bezig zijn en eindeloos wandelen op de meer dan 1.000 km aan wandelroutes die de regio rijk is. Erg mooi is de wandelroute “Rota Vicentina”: een 400 km bewegwijzerde wandelroute met een route langs de kust (de Fisherman’s Trail) of een route landinwaarts (de Historical way). Maar je kunt er ook geweldig fietsen, paardrijden tussen de wijngaarden en diverse watersporten beoefenen zoals surfen, zeilen en kanovaren. Er staan talloze kastelen, kloosters, kleine charmante dorpjes en grote boerderijen.

Een roadtrip door Alentejo is de leukste manier om de regio te ervaren, te beleven en ook te voelen. In Alentejo kom je even helemaal tot rust en schakel je automatisch een tandje terug. Het landschap bestaat uit glooiende heuvels en het doet mij vooral een beetje denken aan Toscane van jaren geleden. Het is een duurzame bestemming waarbij je al heel snel merkt dat alles uit de regio zelf afkomstig is. Vol trots worden de Alentejo wijnen, olijven en kazen door de lokale restauranthouders aangeraden. Er gaat geen maaltijd voorbij zonder een goed glas wijn uit eigen streek!

De ervaring is authentiek en de mensen geven alles wat ze hebben. Alentejo heeft geen behoefte om trendy te zijn, maar is gewoon zichzelf. Hoe fijn is dat!

roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?

Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je zijn en wat zijn leuke bezienswaardigheden?

1. Het oude dorpje Mértola

Mértola is een prachtig dorpje en het ademt de middeleeuwen. Overal waar je loopt proef en ervaar je de historische sfeer. Het ommuurde stadje is gebouwd op een rots, precies daar waar de Oeiras samenkomt met de Rio Guadiana. Vanuit de historie is Mértola een strategisch belangrijke plek en vanuit de haven van Mértola werden diverse producten afkomstig uit de landbouw en de mijnen vervoerd naar de Middellandse zee. Alle volken die een rol speelden in Portugal hebben duidelijk hun sporen achtergelaten in dit dorpje. Fantastisch is de Igreja Matriz die gebouwd werd in de 12e eeuw als moskee, maar tegenwoordig dienst doet als kerk. Uniek in Portugal! Het kasteel van Mértola is ook van Moorse oorsprong en het uitzicht wat je hebt vanaf de top van het kasteel is geweldig. Je ziet het fantastische stadje, de kronkelende rivier de Guadiana, de bijzondere kerk en het uitgestrektste natuurpark Vale do Guardiana. De straatjes in Mértola zijn kronkelig, smal en stijl! In de omgeving van Mértola vind je diverse geweldige uitgezette wandelroutes en het is een paradijs voor de liefhebbers van vogels spotten. Wist je trouwens dat je vanaf Faro (de Algarve) dit dorpje in een uurtje kunt bereiken?

roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Mértola
 • Restaurant tip Mértola: Casa Amarela. Vanaf het terras van dit restaurant heb je een geweldig uitzicht op het kasteel en het eten is er goddelijk lekker.
 • Festival tip Mértola: Eens in de twee jaar vind in mei hier het Islamitische festival plaats. Ik had het geluk om er precies te zijn gedurende de dagen van dit festival. Overal in het dorpje zijn optredens, er is een souk met allemaal leuke kraampjes met diverse Moorse producten.
 • Op zoek naar een accommodatie? Kijk hier voor leuke accommodaties in Mértola.
 • Benieuwd naar Mértola? Kijk hier voor meer informatie over Mértola.
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Mértola

2. Het charmante dorpje Serpa

Serpa is een klein, maar vooral schilderachtig mooi dorpje met maar ongeveer 600 inwoners. Het dorpje is charmant en ook hier zijn de straten smal, met keien en zijn alle huisjes wit. Er is een botanische tuin vol met bananenbomen, diverse planten, een speeltuintje, cafetaria, fonteintje en bankjes waar je rustig op kunt zitten en kunt genieten. Het centrale plein in Serpa is prachtig en sfeervol, maar ook de kerk en het kasteel zijn een bezoekje meer dan waard. er zijn een aantal leuke musea. Ronddwalen in de smalle straten Serpa is heerlijk en voeren je terug in de tijd. In de omgeving van Serpa zijn diverse mooie wandeltochten te maken.

roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Serpa
 • Restaurant tip Serpa: Op het centrale plein ligt het restaurant O Zé en dit is een aanrader! Erg lekker eten en de sfeer is het restaurant is gezellig en authentiek.
 • Festival tip Serpa: Een keer per jaar in de laatste week van Februari is in Serpa het kaasfestival. Waarbij de lokale kaas, maar ook de andere producten uit de streek centraal staan.
 • Op zoek naar een accommodatie? Kijk hier voor een leuke accommodatie in Serpa
 • Benieuwd naar Serpa? Kijk hier voor meer informatie over Serpa
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Serpa

3. Het mooie dorpje Monsaraz

In het oosten van Alentejo ligt het wellicht mooiste dorpje uit de regio: Monsaraz. Dit dorpje heeft 1.000 inwoners en is vooral bekend vanwege de perfecte mogelijkheden om sterren te kijken. De Melkweg is gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien boven het nabijgelegen Alqueva meer. De donkere hemels met lage lichtvervuiling maakt deze plek zo geschikt om de sterrenhemel te bewonderen. De hotels en accommodaties passen zelfs hun diner- en ontbijttijden aan voor deze astro toeristen. Het Alqueva-meer heeft een oppervlakte van 250 vierkante km en is één van de grootste door de mens gecreëerde meren in Europa. Daarnaast komen ook de beste wijnen uit de regio hier vandaan. Ook is dit de enige plek in de regio waar stierengevechten nog toegestaan zijn. Het pittoreske dorpje ligt op 342 meter hoogte, bovenop een heuvel en het uitzicht is dan ook prachtig. De huizen zijn wit met rode daken en smeedijzeren balkons, de straten zijn smal, het kasteel is prachtig en de tijd heeft in dit vestingstadje echt even stil gestaan. In het dorpje is het hele jaar door een wisselende kunstcollectie te bewonderen aan de muren van de huisjes. Vergeet ook niet om in een van de sfeervolle restaurantjes even een koffie of wijntje te drinken!

roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Monsaraz
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Monsaraz

4. De hoofdstad Évora

Évora is de hoofdstad van de regio Alentejo en het is de meest toeristische en ook drukke stad van de regio. De binnenstad van Évora is UNESCO werelderfgoed en kenmerkt zich door smalle straatjes, witte huisjes met geel omrande deuren en ramen. Erg mooi is de Romeinse tempel, de grote kathedraal en de São Francisco kerk inclusief de indrukwekkende Bottenkapel. In Evora kun je heerlijk ronddwalen, souvenirtjes kopen, terrasje pakken en genieten van de Portugese keuken. In het centrum is het plein Praça do Giraldo en de marmeren fontein uit de 18e eeuw. Evora is een studentenstad en dat zorgt voor een gezellige sfeer!

 • Restaurant tip Évora: Mr. Pickwick ligt vlakbij het centrale plein en hier serveren ze voor een fijne prijs de lekkerste lokale gerechten. Dit restaurant is populair bij de locals en toeristen.
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Évora
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Évora

5. Spot dolfijnen bij Setúbal

Setúbal is een charmant vissersdorpje waar je dolfijnen kunt spotten die hier voor de kust zwemmen. Het is zo leuk om deze geweldige dieren in de zee te zien zwemmen! Er leeft een groep van 28 dolfijnen in de rivier de Sado en in de baai van Reserva Natural do Estuário. Je hebt een zeer grote kans om ze te zien, ofwel in de rivier, het open water of in de rivierdelta. Goed om te weten is dat ze strikte regels hanteren voor de toeristenboten die dolfijnen gaan spotten. Dit om de dolfijnen niet teveel te storen. Zo mogen er maar maximaal 3 boten bij de dolfijnen komen, de andere boten moeten wachten. Na 30 minuten moeten de boten weer weg bij de dolfijnen en is het de buurt aan de volgende 3 boten. Ook moet iedere boot een vergunning hebben. De kustlijn die je ziet vanaf de boot is prachtig en je ziet onder andere Praia dos Galapinhos. Dit strand is in 2017 verkozen tot het beste strand van Europa. Na ongeveer 3 uur varen en dolfijnen spotten keert de boot weer terug naar de haven. Mocht je in Setúbal zijn, vergeet dan ook niet om een bezoek te brengen aan de lokale markt.

roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Setúbal
 • De prijs voor een boottocht van ongeveer twee uur is €30,- voor volwassenen en €15,- voor kinderen.
 • De boot vertrekt 5x per dag (van 9:00 u t/m 17:00 u)
 • Ik heb zelf de boottocht geregeld via SadoArrábida en dat is mij goed bevallen.
 • Setúbal ligt op een klein half uur rijden vanaf Lissabon.
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Setúbal

6. De stranden in Alentejo

De kust van deze regio wordt Alentejo Litoral genoemd en er is een kustlijn van ongeveer 125 kilometer. De stranden kenmerken zich voornamelijk door steile kliffen, kleine en rustige strandjes, azuurblauwe zee en pittoreske vissersdorpjes. De badplaats Vila Nova de Milfontes is een aanrader vanwege de talloze restaurantjes, markten en een gezellige vissershaven. Porto Covo is een charmante badplaats met prachtige baaien en strandjes en omringd door lage kliffen. Je vindt uitgestrekte en geweldige zandstranden bij Costa de Santo André en Fonte do Cortiço.

roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?

7. De keuken van Alentejo

Reizen door Alentejo is een culinair hoogtepunt en het is dan ook een aanrader om ook de regio te proeven. De wijn, de delicatessen, de kaas, de verse olijven en de ham zijn aanraders. Leuk is om daarom om een bezoek te brengen aan de lokale markt om de beste producten van de lokale boeren te kopen. De keuken is vooral bekend om zijn eenvoudige, eerlijke keuken met Iberisch varkensvlees en typische Portugese broodsoep. Zo heerlijk klaargemaakt! Ook de toetjes en taartjes zijn goddelijk lekker en met veel eigeel. Alentejo is een echte wijnregio en er zitten dan ook meer dan 250 wijnboeren met grote hectare grond waarop ze druiven telen. Je merkt al snel dat de Portugezen dol op rode wijn zijn. Tijdens een roadtrip door Alentejo is het ook zeker een aanrader om in een willekeurig dorpje te stoppen en in het lokale restaurantje te gaan genieten van het daggerecht!


Accommodaties in Alentejo

De regio is nog niet heel erg toeristisch en er is keuze genoeg voor accommodaties in Alentejo. Er zijn kleinschalige hotels, luxe hotels, pousades (hotels in oude kloosters, kastelen en andere historische gebouwen), je kunt er op diverse plekken aan glamping doen. Voor alle leeftijden en budgetten is een geschikte accommodatie te vinden! Tijdens een roadtrip door Alentejo is het natuurlijk ook erg leuk om op meerdere plekken te overnachten en te variëren in type accommodatie waar je slaapt!

Dit zijn de accommodaties waar ik geslapen heb en die mij erg goed bevallen zijn:

Barradas da Serra: Dit is een heel mooie oude boerderij die nu als hotel gebruikt wordt. Het ligt op een groot landgoed waar je kunt wandelen en fietsen. Er is een heel gaaf zwembad en het ontbijt is heel uitgebreid en erg lekker. De standaard kamers zijn groot en van alle gemakken voorzien en je hebt zelfs een klein tuintje erbij. De eigenaren zijn erg vriendelijke mensen en de sfeer is erg prettig.

 • Kijk hier voor de beschikbaarheid en prijzen
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Barradas da Serra

Vila Galé Clube de Campo: Middenin de wijngaarden en omringd door de natuur ligt dit mooie hotel. Het is een groot complex met een binnen- en buitenzwembad. De kamers zijn lekker groot, het restuarant is prima. In het hotel kun je bij de organisatie Emotion Portugal diverse activiteiten regelen zoals een luchtballonvaart, een jeepsafari over het landgoed, fietstochten etc.

 • Kijk hier voor de beschikbaarheid en prijzen
roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?
Vila Galé Clube de Campo

Praktische informatie reizen en een roadtrip naar Alentejo

Alentejo ligt in zuid centraal Portugal en is te bereiken vanaf het vliegveld in Faro of Lissabon. De beste reisperiode ligt tussen april en begin juni en september en oktober. De temperatuur ligt er dan rond de twintig graden. In het hoogseizoen (juli/augustus) is het vaak erg warm met temperaturen van rond de 30 tot 35 graden.Vanaf Amsterdam vlieg je rechtstreeks met Tap Air Portugal naar de dichtstbijzijnde luchthavens van Lissabon en Faro. Een vlucht duurt ongeveer 3 uur en vanaf Lissabon is het nog ongeveer 1,5 uur rijden naar Alentejo en vanaf Faro ongeveer 2,5 uur. Zoals eerder gezegd is een roadtrip door Alentejo maken de leukste manier om de regio te ontdekken.

Ben je enthousiast over de regio Alentejo? Meer informatie kun je vinden op: Visit Alentejo en Visit Portugal.

roadtrip door Alentejo, Een roadtrip door Alentejo! Waar moet je heen?


Portugal

Geef een reactie