Cultuur & NatuurReizen

Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten

Israel

Het wordt steeds goedkoper om van Nederland naar Israël te vliegen en daarom gaan er steeds meer mensen op reis naar Israël. Ik ben zelf een paar maanden geleden naar Israël geweest en ik had vooraf een aantal vragen. Je hoort zo nu en dan weleens negatieve berichten over Israël in het nieuws en dat zorgt er mogelijk voor dat je twijfelt aan de veiligheid van het land. Wil jij gaan reizen naar Israël? Ik geef antwoord op de vragen die ook jij wellicht hebt over reizen naar Israël.

Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten!

Reizen naar Israël

Israël is een democratische republiek in het Midden Oosten en heeft een totale oppervlakte van 22.145 km2. Israël is daarmee bijna een half keer groter als Nederland. Het land is langgerekt en is van noord tot zuid ongeveer 420 kilometer lang. Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en aan de Gaza Strip. Er wonen ongeveer 8 miljoen mensen in Israël en de officiële talen van het land zijn Hebreeuws en Arabisch. 82% van de bevolking zijn volgelingen van het Joodse geloof, 14% volgelingen van de Islam, 2,7% Christenen en 1,7% van de bevolking zijn Druzen.

De hoofdstad van Israël is de heilige stad Jeruzalem. Eén van de populairste bestemmingen in Israël is de badplaats Tel Aviv. Israël ligt aan de dode zee en door het hoge zoutgehalte kun je hier drijven op het water.

reizen naar Israël, Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten

1. Is het veilig om naar Israël te reizen?

Het is belangrijk om het actuele reisadvies van de Rijksoverheid te controleren voor je vertrekt. Ondanks dat je op veel plaatsen in Israël weinig tot niets merkt van de onrust, zijn er soms op bepaalde plekken toch spanningen. Dit zie je door de militairen op straat en doordat je te maken krijgt met strenge controles bij veel bezienswaardigheden. Maar ik heb me geen moment niet veilig gevoeld in Israël.

2. Moet ik vooraf een visum voor Israël regelen?

Je hoeft niet vooraf al een visum te regelen voor jouw reis naar Israël. Bij aankomst op het vliegveld in Israël krijg je een visum on arrival en zo kun je 90 dagen in Israël blijven. Je ontvangt géén stempel in je paspoort, maar een los papiertje wat je goed moet bewaren.

reizen naar Israël, Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten

3. Is de controle streng op het vliegveld in Israël?

Op de luchthaven in Nederland krijg je al een paar korte vragen gesteld over jouw reis naar Israël. Let op, dat je een paspoort hebt dat bij vertrek uit Israël nog meer dan zes maanden geldig is. De controle op het vliegveld in Israël is erg streng en ze stellen je erg veel vragen. Dit geldt bijna voor iedereen, maar al helemaal als je aardig wat stempels van vorige reizen in je paspoort hebt staan. Het is slim om voor de eerste nachten of voor je hele reis al de accommodaties te regelen zodat je dit kunt overleggen aan de douane.

Vragen die gesteld kunnen worden bij aankomst in Israël:

  • Wat zijn jouw plannen in Israël?
  • Waar ga je naartoe in Israël?
  • Ken je mensen in Israël?
  • Hoe lang blijf je in Israël?
  • Wat voor werk doe je?
  • Wat zijn de volledige namen van je vader en opa?

Antwoord altijd eerlijk op alle vragen, want hoewel de controle erg streng is, zul je niet snel geweigerd worden.

4. Kom ik Israël in met stempels van Iran, Jemen en Soedan in mijn paspoort?

Een half jaar voor mijn reis naar Israël had ik een nieuw paspoort gekregen en daardoor stonden er maar een paar stempels uit landen in Azië in mijn paspoort. Ik ben zelf in Iran geweest, maar daarvan stond geen stempel in mijn nieuwe paspoort. Ik heb van andere reizigers gehoord, dat als je stempels uit bijvoorbeeld Iran, Jemen en Soedan in je paspoort hebt staan, je wel Israël  toegelaten wordt, maar dat je wel erg veel vragen kunt verwachten.

reizen naar Israël, Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten

5. Is reizen in Israël duur?

Ik vind Israël geen goedkope bestemming en uiteten gaan en boodschappen zijn net zo duur als in Nederland. Alcohol en accommodaties zijn ook zeker prijzig.

6. Moet je rekening houden met de shabbat in Israël?

Shabbat is van vrijdag 16:00 uur tot zaterdag 19:00 uur en dit houdt in dat op zaterdag vrijwel alle winkels en restaurants gesloten zijn, maar ook dat bussen en treinen niet rijden. Op deze dagen kun je alleen reizen met taxi’s of  gedeelde sharuts (kleine busjes).  Palestijnse bussen rijden wel gewoon en de winkels in de Arabische en Christelijke wijken zijn vaak wel geopend.

reizen naar Israël, Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten

7. Spreekt men Engels in Israël?

In Israël zijn veel dingen, zoals menukaarten en informatieborden, aangegeven in het Hebreeuws. En het is erg lastig om dit te kunnen lezen. Maar gelukkig spreken veel Israëliërs Engels en zijn ze bereid om je te helpen.

8. Hoe zit het met pinnen in Israël?

Ik heb overal in Israël gewoon kunnen pinnen, maar ik heb van andere reizigers gehoord dat ze soms wel problemen hadden. Je kunt ook bijna overal met je creditcard betalen en daarom is het handig om deze mee te nemen. Je kunt ook op diverse plekken met Euro’s of Amerikaanse dollars betalen.

reizen naar Israël, Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten
Shuk HaCarmel

9. Waar kan ik foto’s van maken in Israël?

Het is verboden om foto’s te maken met militairen plekken of van militairen. Je merkt ook dat veel orthodoxe Joden het niet prettig vinden als je een foto van ze maakt.

10. Kun je makkelijk vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden reizen?

Het is voor toeristen makkelijk om vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden te reizen. Vanuit Jeruzalem kun je binnen een uur middenin de Westelijke Jordaanoever zijn en weinig tot geen controles tegenkomen. Reis je vanuit Palestina terug naar Israël dan wordt je wel gecontroleerd.

Enthousiast over Israël? Lees dan ook mijn artikel Dé route om de hoogtepunten van Tel Aviv in 1 dag te zien!

reizen naar Israël, Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten


Top 4 boeken Israël


Wat is de beste reistijd voor Israël?

De beste reistijd voor Israël zijn de maanden van april tot en met oktober. In deze maanden zijn de weersomstandigheden ideaal voor zowel een actieve vakantie, rondreis als voor een strandvakantie. De beste maanden voor puur een strandvakantie in Tel Aviv zijn juni, juli, augustus en september. Tijdens deze maanden valt er ook geen regen in de kustregio en de zee kent een watertemperatuur tussen de 24 en 27 graden Celsius. Het aantal zonuren per dag is 10 tot 12 en de temperatuur schommelt overdag tussen de 28 en 31 graden Celsius. De beste periode voor een rondreis met veel sightseeing zijn het voorjaar en het najaar en dan is de temperatuur tussen de 21 en 26 graden. In oktober is het gemiddeld warmer dan in het voorjaar met temperaturen tussen de 25 en 28 graden. Gemiddeld regent het in deze maanden op twee tot acht dagen.

reizen naar Israël, Reizen naar Israël, 10 dingen die je vooraf wilt weten
Jaffa

Israël

Jordanië

Iran

Geef een reactie