Cultuur & NatuurReizen

Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten

Iran

Hier zijn de antwoorden op de belangrijkste 8 vragen tijdens je voorbereiding op een reis door het geweldige land Iran. Wat zijn dingen die je vooraf moet weten als je gaat reizen in Iran?

8 dingen die je vooraf moet weten als je gaat reizen in Iran en ik geef tips voor Iran!

1. Kun je pinnen in Iran?

Eén van de belangrijkste dingen om vooraf te weten als je gaat reizen in Iran is dat pinnen in Iran niet mogelijk is. De munteenheid in Iran is de Rial en de Rial is alleen te verkrijgen in Iran zelf. Naar het grenswisselkantoor gaan in Nederland heeft geen enkele zin. Maar er wordt in Iran gerekend met twee munteenheden en dit is verwarrend. De meeste prijzen staan aangegeven in Toman en 1 Toman is 10 Rial. Let hier goed op, want een nulletje verschil maakt een groot verschil in de prijs.

Heel erg belangrijk is het feit dat het momenteel niet mogelijk is om te pinnen in Iran. Ook werken creditcards niet in Iran.

Pas in de toekomst als alle sancties zijn opgeheven en Iran is aangesloten op het wereldwijde bankensysteem, dan pas kun je pinnen en je creditcard gebruiken. Ik heb geen idee wanneer dat zal gaan zijn. Je hebt geen andere keuze dan contant geld mee nemen en of dit Euro’s of Dollars zijn dat maakt niet zoveel uit. Het makkelijkst is wel om kleinere coupures mee te nemen, aangezien het wisselen hiervan makkelijker gaat en tevens is vaak de koers voor kleinere coupures beter dan van de grotere. Wisselen van geld kun je doen bij banken, geldwisselkantoren of op straat.

reizen Iran vooraf weten, Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten

2. Hoe zit het met de kleding voor vrouwen?

Voor vrouwen geldt er een dress code in Iran en dit moet je vooraf weten om je zo goed voor te bereiden met betrekking tot de kleding die je meeneemt als je gaat reizen in Iran. Deze kledingvoorschriften zijn zeer belangrijk om te respecteren en op te volgen. Het belangrijkste is dat je als vrouw verplicht bent om een hoofddoek te dragen. Alleen bij het bezoeken van heilige plaatsen is een chador verplicht en deze is dan te krijgen bij de ingang van bijvoorbeeld een moskee. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd als vrouw je armen en benen te bedekken. Ik vond een loszittende tuniek een perfect kledingstuk voor Iran. Hieronder kun je overigens wel gewoon een skinny jeans of slippers aantrekken. Goed om te weten is dat toeristen volledig met rust gelaten worden door de moraal politie. Lees meer over de kledingvoorschriften!

reizen Iran vooraf weten, Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten

3. Wanneer is de beste reistijd?

Voordat je besluit om naar Iran te gaan, is het handig om te controleren wat het klimaat is. Zo kom je namelijk niet voor onaangename verrassingen te staan. Iran is een bijzonder groot land en kent ook diverse verschillen in het klimaat. In de zomermaanden stijgt de temperatuur naar boven de 40 graden. Hierdoor is het in de zomer wat minder geschikt om naar Iran te reizen en zijn het voorjaar en najaar de beste maanden om naar Iran te gaan. Let hierbij wel even op wanneer het Ramadan is, aangezien dan veel restaurants gesloten zijn overdag en dit een minder leuke periode is om door het land te reizen.

reizen Iran vooraf weten, Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten

4. Hoe regel je een visum voor Iran?

Je kunt je visum voor Iran op een aantal manieren regelen. Dit kan via het Iraanse consulaat in Den Haag of online. Tegenwoordig kun je ook een visum regelen bij aankomst op de luchthaven van o.a. Teheran. Kijk altijd even op http://iranianvisa.com/ en lees mijn blog voor meer informatie.

5. Waar kun je je inlezen voor een reis naar Iran?

Voordat ik naar Iran ging heb ik een aantal interessante boeken gelezen. Dit vind ik de leukste boeken:
Onze man in Teheran, van Thomas Erdbrink
• De Lonely Planet van Iran is in september 2017 uitgekomen is up to date!
Stiekem kan hier alles, van Eefje Blankevoort
Ik ben ook lid geworden van de Facebook groep: See you in Iran”. Hier kun je al je vragen stellen en doordat er veel Iraniërs lid zijn van deze groep, ontvang je veel nuttige informatie en hulp.

6. Hoe zit het met het internet in Iran?

Wifi is beschikbaar in de meeste hotels en zo nu en dan ook in een restaurant. Maar hou er rekening mee dat het internet vaak traag is en dat diverse sites geblokkeerd zijn, bijvoorbeeld Facebook. Je kunt hiervoor overwegen om VNP aan te schaffen zodat je wel overal op kunt.

reizen Iran vooraf weten, Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten

7. Kun je overal foto’s maken in Iran?

Je kunt op heel veel plekken in Iran gewoon foto’s maken, maar het mag niet overal. In bepaalde gebieden is het verboden om foto’s te maken, zoals bijvoorbeeld in de provincie Sistan. Ook is het absoluut niet toegestaan bij overheidsgebouwen, gebouwen van het leger of mensen in functie. Het is totaal geen probleem om bij de bezienswaardigheden foto’s te nemen. Ook kun je gewoon foto’s maken van mensen en het dagelijkse leven op straat. Maar zoals altijd geldt, vraag wel even toestemming voordat je iemand op de foto zet.

reizen Iran vooraf weten, Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten

8. Hoe zit het met de taal in Iran?

Ik leer altijd een heel klein beetje van de lokale taal als ik naar een land reis. Voor mijn reis naar Iran heb ik dus een beetje Farsi geleerd. Hierdoor is het reizen net iets makkelijker, maar vooral ook leuker. De getallen zijn behoorlijk heel makkelijk om te kennen om de prijzen te kunnen lezen of om de juiste bus tijden of nummers te vinden.

• Hallo – Salaam
• Tot ziens – Bèh oomiede diedar
• Dank u – Taashaakkor
• Ja – Bale
• No – Naa
• Hoe gaat het? – Chetori?
• Goed, dank u – Goebaam, mersi
0 صفر sefr
1 یک yak
2 دو do
3 سه se
4 چهار chahar
5 پنج panj
6 شش shesh
7 هفت haft
8 هشت hasht
9 نه noh
10 ده dah

reizen Iran vooraf weten, Reizen in Iran: 8 dingen die je vooraf moet weten

Dit zijn dingen die je vooraf moet weten als je gaat reizen in Iran! Heb jij nog tips met dingen die je vooraf moet weten en die je wilt delen over reizen naar Iran?

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!


Iran

Wat te doen in Iran

Geef een reactie