Cultuur & NatuurReizen

Reisroute voor het noorden van Peru

Peru

Het noorden van Peru is relatief geïsoleerd van de rest van Peru en een geweldige manier om een nog onontdekte kant van Peru te zien. Weg van de gebaande paden, weg van de reisroute met de bekende bezienswaardigheden in het zuiden van Peru zoals Machu Picchu, Arequipa en de Nazcalijnen. Ga de Amazone in! Ik heb het noorden van Peru ontdekt en ik ben verliefd geworden op dit prachtige deel van het fantastische Peru. Geloof me, je krijgt geen spijt van het bezoeken van het noorden van Peru! Maar wat is nou een leuke reisroute voor het noorden van Peru?

Reisroute voor het noorden van Peru!

De reisroute door het noorden van Peru

Deze regio is het Amazone gebied van Peru en de reisroute door het noorden van Peru brengt je dus naar de Amazone! Het is er groen, er zijn veel bergen, rivieren, kleine dorpjes, kronkelige wegen, een rijk flora en fauna, koffieplantages, palmbomen en er komen nog maar weinig toeristen. Wat ontzettend jammer is, want deze regio is geweldig mooi. Vanuit Lima vlieg je in ongeveer anderhalf uur naar de Amazone of je neemt een bus die er ongeveer 15 uur over doet vanaf Lima. De beste optie is om jouw reisroute in het noorden van Peru te starten in de stad Chachapoyas. In een kleine week kun je met deze stad als uitvalsbasis voor jouw reisroute door het noorden van Peru om zo veel mooie plekken in deze regio ontdekken!

Een aantal dagen in de Amazone is een must voor iedereen die Peru bezoekt en moet op de planning van jouw reisroute door het noorden van Peru staan!

De stad Chachapoyas

Chachapoyas is dé perfecte uitvalsbasis voor jouw reisroute en het ontdekken van het noorden van Peru. Het is één van de oudste steden van Peru en ligt op een hoogte van 2.335 meter. De Chachapoya-cultuur regeerde over een groot gebied van wat nu de Amazone regio van noordelijk Peru is. De naam Chachapoya is afgeleid van de Quechua taal: regenwoud. De stad Chachapoyas is een aangename plek om een aantal dagen te verblijven en van waaruit je diverse leuke dagtripjes kunt maken.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru
Chachapoyas

Hoe kom je in Chachapoyas?

Vanaf Lima kun je rechtstreeks naar Chachapoyas vliegen, maar dit is een vlucht die zo nu en dan geannuleerd wordt vanwege de weersomstandigheden (regen) in combinatie met het kleine vliegveld in Chachapoyas. Wil je meer zekerheid hebben over je vlucht dan is het aan te raden om een vlucht van Lima naar Jaén te boeken. Vanaf Jaén is het ongeveer vier uur rijden naar Chachapoyas. Deze weg is hobbelig en kronkelt door de bergen, maar is prachtig. Je ziet zo het landschap steeds groener worden naarmate je dieper de Amazone en dus het regenwoud inrijdt.

Beste reistijd

De beste tijd voor een bezoek aan Chachapoyas is tijdens het droge seizoen, dat van april tot december loopt. In de maanden juni tot september valt er de minste regen, maar ook in het regenseizoen regent het zelden langer dan een paar uur achtereen.

Accommodatie Chachapoyas

Haciënda Casa Achamaqui is een mooie locatie om te overnachten. Vooral voor families is de haciënda zeer geschikt. De ligging is prachtig in een dal omringt door bergen en een rivier. De haciënda heeft een grote tuin met zwembad! Het is er mooi en er worden activiteiten georganiseerd. Het nadeel van de haciënda is dat het op een half uurtje rijden vanaf Chachapoyas ligt. Bij het bezoeken de diverse plekken in de regio ben je extra reistijd kwijt, omdat je iedere keer het dal uit moet rijden om op de hoofdwegen te komen.

Hotel Villa de Paris is een leuk en klein hotel dichtbij het centrum van Chachapoyas. De tuin rondom het hotel is erg mooi en zorgt ervoor dat het lekker rustig is in dit hotel ondanks de centrale ligging. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Het gezellige centrum van Chachapoyas ligt op loopafstand en dit zorgt ervoor dat je vanuit je hotel zo de winkels en de restaurantjes kunt opzoeken.

Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Chachapoyas!
reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru
Haciënda Casa Achamaqui

Tip restaurant Chachapoyas

Cafe Fusiones is een gezellige plek om even een koffie te drinken of te lunchen. Dit café ligt zeer centraal op de Plaza de Armas en is een gezellige plek om te dineren. Het interieur is zeer artistiek met veel kunst en het personeel vriendelijk. Locatie: Jr. Ayacucho 952.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru
Cafe Fusiones

Hoogtepunt: De Gocta waterval bezoeken

Tijdens de reisroute door het noorden van Peru mag deze waterval absoluut niet ontbreken!! Sterker nog, voor mij was deze waterval het hoogtepunt van mijn reis door deze regio in Peru. Met een hoogte van 771 meter is de Gocta waterval héél erg hoog. Het is zelfs de derde hoogste waterval ter wereld! Maar er is ook al jaren discussie gaande of de waterval toch niet op plaats zestien moet staan qua hoogste watervallen ter wereld. Dit komt doordat het water in twee etages naar beneden valt. Of deze waterval nu op plaats drie of zestien staat, het is een onwaarschijnlijk mooie en indrukwekkende waterval!

Een bezoek aan de Gocta waterval is een indrukwekkende ervaring en je ervaart hoe overweldigend de natuur kan zijn. Dit moet op de planning van jouw reisroute door Peru staan!

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

De ontdekking van de Gocta waterval

De Gocta waterval is al eeuwenlang bekend bij de lokale bevolking. Dit komt omdat je vanuit het dorpje Cocachimba een geweldig zicht hebt op de waterval. Maar het is bizar dat de rest van de wereld deze waterval pas in 2005 ontdekt heeft. De locals dachten namelijk dat de Gocta waterval behekst was en dus vermeden ze de waterval. Maar in 2005 ging de Duitser Stefan Ziemendorff op expeditie naar de waterval en hij overtuigde de Peruaanse overheid dat ze de de waterval op de kaart te moesten zetten. Dank je Stefan!

Hoe kom bij de Gocta waterval?

De Gocta waterval ligt tussen dorpjes San Pablo en Cocachimba. Vanuit Chachapoyas is het ongeveer een uur rijden naar Cocachimba. Vanuit Cocachimba loop je in ongeveer tweeënhalf uur naar de waterval en dit is een geweldige wandeltocht. Je loopt eerst door open velden met een wijds uitzicht en later door het regenwoud. Het pad is kronkelig en gaat omhoog en omlaag. In totaal loop je er ongeveer vijf uur (heen en terug) over. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste paar kilometer te paard af te leggen. Echter is het laatste deel niet begaanbaar voor de paarden en moet je dat deel dus lopen. De waterval is ook bereikbaar vanuit San Pablo, maar deze wandeltocht is een stuk zwaarder.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

Beste reistijd

In de maanden mei en juni is de waterval het grootste qua volume. Ik heb zelf de waterval in oktober bezocht en de waterval had toen een grootte van ongeveer 20% (aldus de gids). Maar zoals je op de foto’s ziet, is de waterval met 20% ook zeer indrukwekkend. De maanden mei en juni zijn ook de maanden dat de waterval door de meeste toeristen bezocht wordt.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

Tip bezoeken Gocta waterval

We zijn de wandeltocht vroeg in de ochtend (rond 9 uur) begonnen en we kwamen onderweg amper andere toeristen tegen. Bij aankomst bij de waterval waren we dan ook bijna de enige personen! Dit is gaaf! Op de terugweg kwamen we aanzienlijk meer toeristen tegen die onderweg waren naar de waterval. Start je wandeltocht dus rond een uurtje of 9 om de toeristen voor te zijn.

Hoe kom je in Cocachimba?

Je kunt de waterval via een dagtrip bezoeken vanuit Chachapoyas en dit is ongeveer een uur rijden. Dit is prima te doen en kun je gemakkelijk regelen via een van de reisbureaus of via je hotel in Chachapoyas. Maar Cocachimba is ook zeker een erg leuk dorpje om te overnachten. Steeds meer toeristen bezoeken de Gocta waterval en dit zijn vooral Peruanen. Je merkt dat in Cocachimba het toerisme zich aan het ontwikkelen is. Er komen steeds meer restaurantjes en hotels en veelal met uitzicht op de waterval. Maar het toerisme in het dorpje staat nog steeds in de kinderschoenen.

Accommodatie Cocachimba

Een leuke plek om te verblijven in Cocachimba is Gocta Miradors. Je hebt een geweldig uitzicht op de waterval. Het is een klein hotelletje met hele lieve eigenaren. De kamers zijn er schoon en het ontbijt is top. In het hotel kun je een gids regelen voor de wandeling naar de waterval.

Vind hier meer accommodaties in Cocachimba!
reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru
Cocachimba

Ontdek Kuélap

In je reisroute in het noorden van Peru mag ook zeker Kuélap niet ontbreken! De ruïnes van Kuélap zijn bekend als het ‘onontdekte’ alternatief voor Machu Picchu.

Kuélap is ouder en groter dan Machu Picchu!

Kuélap is een wonderlijke stad en één van de belangrijke archeologische sites in Peru waar je overblijfselen vind van de Chachapoya cultuur. De Chachapoyas zijn een relatief onbekend volk en ze heersten in Peru voor de Inca’s.

De ligging van Kuélap

Kuélap ligt op een geweldige plek op zo’n 3.000 meter boven zeeniveau in het noorden van de Amazone. Je hebt een fenomenaal 360 graden uitzicht over de hele regio en je ziet duidelijk hoe de natuur deze plek beschermd heeft. Ik begrijp waarom ze deze fantastische en onbereikbare plek kozen! Hoog vanaf de berg zagen ze hun vijanden al van ver aan komen. Er zijn in totaal 420 stenen huizen, die allemaal perfect rond zijn. Maar in tegenstelling tot Machu Picchu, lijkt Kuélap meer op een ruïne in het bos. Een groot deel van Kuélap is groen en wild en geeft je het gevoel dat jij de eerste bezoeker bent in dit oude rijk. Een geweldig gevoel vond ik!

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

De geschiedenis van Kuélap

Kuélap is gebouwd in de pre-Inca cultuur van de Chachapoyas, tussen 800 en 1.470 na Christus. Het is gebouwd om de stad te verdedigen, maar de Chachapoyas zijn uiteindelijk verdreven door de Inca’s. Pas in het jaar 1.843 werd Kuélap ontdekt en in 2003 is het uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De overheid van Peru is pas 3 jaar geleden begonnen met het restaureren van Kuélap en dit betekent dat een groot deel van de ruïnes momenteel nog onder de grond ligt.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

Hoe kom je bij Kuélap?

De entree voor Kuélap is 20 soles en je kunt Kuélap met of zonder gids bezoeken. Aan te raden is om een gids te regelen of bij het boeken van de tour of gewoon bij de ingang van Kuélap. De geschiedenis is ontzettend fascinerend en komt meer tot leven als je verhalen hoort. Vanaf de ingang is het ongeveer 20 minuten lopen naar de oude ruïnes.

Wandelen: Vanuit de stad Chachapoyas kun je een wandeltocht maken van 4 tot 4,5 uur. Deze tocht kun je het beste regelen via een organisatie en met een gids die de weg in de omgeving kent.

Auto: Via een tour of taxi kun je vanuit Chachapoyas naar de ruïnes rijden. Deze tocht duurt ongeveer 3,5 uur en gaat dwars over slechte en kronkelige wegen.

De kabelbaan: Dit is mijn favoriete optie! Vanuit Chachapoyas rij je in een klein uur naar de plek vanaf waar deze spectaculaire kabelbaan vertrekt. De kabelbaantocht is een gave ervaring en brengt je in 20 minuten naar Kuélap. Helaas was er onderhoud aan de kabelbaan op de dag dat ik naar Kuélap ging en moesten we dus nog 2,5 uur verder rijden met de auto om er te komen.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

Accommodatie Kuélap

Voor zover ik weet zijn er weinig tot geen opties te overnachten in een accommodatie dichtbij Kuélap. Kuélap ligt hoog op een berg in een redelijk onbewoond gebied en gedurende de autorit erheen heb ik maar weinig dorpjes gezien. Daarom is Kuélap het beste te bezoeken met een dagtocht vanuit Chachapoyas.

Beste reistijd Kuélap

De beste maanden om de ruïnes te bezoeken zijn april, mei, juni, juli, augustus, september en oktober. Dit is namelijk het droge seizoen. Kuélap ligt op 3.000 meter hoogte en het is er frisser dan in bijvoorbeeld Chachapoyas. De overige maanden van het jaar regent het regelmatig, maar nooit heel lang.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru


Bezoek een koffieplantage

Tijdens je reisroute door het noorden van Peru mag een bezoek aan een (organische) koffieplantage niet ontbreken. Er zijn diverse koffieplantages en het is leuk om te zien hoe stap voor stap de koffie gemaakt wordt. Ik heb een koffieplantage bezocht in Mendoza, maar er zijn ook zeker genoeg koffieplantages te bezoeken die iets dichterbij Chachapoyas liggen.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

Hoe ziet een bezoek aan een koffieplantage eruit?

Mijn bezoek aan de koffieplantage start met het helpen van de boeren met het plukken van de bonen. Ik krijg een zak over mijn arm gehangen en heb zo twee handen vrij om mee te helpen met plukken. Ze geven een duidelijke uitleg: ik mag alléén de rode bessen in de tas stoppen en absoluut geen stokjes of blaadjes! Dit om zo de kwaliteit van de koffie te waarborgen.

Ik kom er al snel achter dat koffieplukken een heel secuur werk is.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

Het hele proces op de koffieplantage

Na een half uurtje bonen plukken, laten ze me zien hoe het proces verder gaat. Na het plukken worden de rode bonen gewassen door ze in een speciale machine te doen. Vol trots vertelt de boer mij dat deze machine sinds kort op stroom loopt en ze de machine niet meer handmatig hoeven te bedienen. Ik zie hoe de bonen uit de koffiebes gehaald worden en vervolgens klaargemaakt worden voor het fermentatie proces. De bonen worden te drogen gelegd in een speciale ruimte waar het lekker warm is. Nadat ze voldoende gedroogd zijn worden de koffiebonen ontdaan van de fliesjes en daarna worden ze op een ouderwets houtgestookt fornuis gebrand. De bonen moeten even afkoelen voordat ze gepeld en gemaald kunnen worden.

Na het zien van dit hele proces kijk ik toch iets anders aan tegen de koffie die ik drink. Het is echt super veel werk en het meeste werk wordt allemaal met de hand gedaan. De liefde en passie voor koffie straalt van de boeren af! Dag in dag uit zijn de boeren hier druk mee en dit meestal al generaties achter elkaar.

Als beloning voor het meehelpen met plukken, krijg ik een heerlijke kop koffie. Dat is genieten!

Vanaf de stad Chachapoyas zijn er diverse koffieplantages die je kunt bezoeken. Vraag in je hotel naar informatie of regel het via een reisbureau in Chachapoyas.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru


Stranden in Peru

Bijna niemand denkt bij Peru aan een strandvakantie. Maar strand moet je zeker ook opnemen in jouw reisroute door het noorden van Peru! De stranden in het noorden van Peru zijn prachtig. En hoe lekker is het om een reis te eindigen met een aantal dagen relaxen op het strand!

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru
Máncora

Reisroute noorden van Peru

Dag 1: Vliegen van Lima naar Jaen en van daaruit reis je verder naar de Chachapoyas. Of je vliegt rechtstreeks naar Chachapoyas, rekening houdend met het feit dat deze vluchten een wat grotere kans hebben om geannuleerd te worden. De rest van de dag is leuk om door te brengen door het stadje Chachapoyas te verkennen. Dwaal rond door het stadje, bezoek een paar winkels en drink ergens heerlijke koffie uit de Amazone.

Dag 2: De hele dag naar Kuélap. Begin de dag vroeg zodat je als één van de eerste bij de ruïnes arriveert. Kuélap is vanaf 8:00 uur geopend. Regel vervoer naar de kabelbaan en dat is een uurtje rijden. Stap in de kabelbaan en 20 minuten later ben je bij de ingang van Kuélap. Dwaal een paar uur rond bij de ruïnes en lunch daarna bijvoorbeeld bij het restaurantje wat bij Kuélap ligt. Daarna rij je terug naar Chachapoyas en kun je eventueel nog een tussenstop maken in één van de kleine dorpjes die je passeert.

Dag 3: Verlaat je hotel in Chachapoyas en ga op weg naar Cocachimba voor een bezoek aan de waterval. Dit is ongeveer een uurtje rijden en je kunt onderweg ervoor kiezen om een koffieplantage te bezoeken. Check in bij je hotel in Cocachimba en dwaal een beetje rond in dit kleine dorpje. Ontmoet de vriendelijke en gastvrije bevolking van dit stadje. In de middag kun je een kleine wandeling door het geweldige gebied maken of lekker chillen in een hangmat bij je hotel en genieten van het uitzicht op de waterval! Dineer in één van de kleine restaurantjes in het dorp.

Dag 4: Begin vroeg (rond 9 uur) met de wandeltocht naar de Gocta waterval, zodat je als eerste persoon dit geweldige natuurverschijnsel ziet. Neem wat eten en drinken voor onderweg mee en als het weer het toeklaat kun je een duik nemen in het water bij de waterval! Breng de middag door in Cocachimba of kies ervoor om nog een van de andere wandelingen te regelen in de prachtige omgeving.

Dag 5: Ga op weg naar het vliegveld in Jaen op drie uur rijden van Cocachimba en vlieg terug naar Lima. Maar leuker is om daarna naar Talada te vliegen en de stranden in het noorden van Peru te bezoeken.

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru


Gids tijdens jouw reisroute door het noorden van Peru

Mijn advies is de (gedeeltes van de) reisroute in het noorden in Peru met een gids te doen. Je kunt ervoor kiezen om ieder onderdeel zelf te regelen, maar ik heb al deze dagen doorgebracht met dezelfde gids. Christian uit Chachapoyas was mijn gids en hij is afgestudeerd in natuurwetenschappen. Hij weet alles over de regio, de natuur, de geschiedenis en vertelt leuke en boeiende verhalen. Hij kent veel mensen in de regio en brengt je zo ook op een natuurlijke manier in contact met de locals. Iets wat ik altijd erg leuk vind! Hij regelt het vervoer van je vanaf het vliegveld en naar Kuélap en Cocachimba. De ideale gids voor jouw reisroute door Peru! Christian is bereikbaar op Whats App via: +52 979724565.

Dit vind ik een leuke reisroute door het noorden van Peru! Heb jij nog leuke tips voor een reisroute door Peru?


Tips boeken Peru


Peru

Zuid Amerika

Midden Amerika

reisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Perureisroute noorden van Peru, Reisroute voor het noorden van Peru

Geef een reactie