ReizenZon, Zee & Strand

Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

reis zanzibar

Zanzibar is een heerlijk eiland voor de oostkust van Afrika en hoort bij Tanzania. De geschiedenis van het eiland is kleurrijk, want het is in handen geweest van de Arabieren, Portugal, Oman en het Verenigd Koninkrijk. Je vindt er wuivende palmbomen, een azuurblauwe zee en parelwitte stranden! Wil jij ook op reis naar Zanzibar? Ik heb de antwoorden op de vragen die jij waarschijnlijk ook hebt over op reis gaan naar Zanzibar, dingen die je vooraf aan jouw vakantie wilt weten!

Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je vooraf wilt weten

1. Waar ligt Zanzibar?

Zanzibar ligt bij de oostkust van Afrika in de Indische Oceaan. Zanzibar ligt 40 km van de kust van Tanzania en bestaat uit meerdere eilanden. De grootste eilanden zijn Unguja en Pemba en de kleinere eilanden zijn onder andere Mafia, Latham, Hadimu en Tumbatu. Het eiland heeft een totale oppervlakte van 1658 km² en er wonen ongeveer 800.000 mensen.

2. Hoe zien de stranden op Zanzibar eruit?

Er zijn in totaal ongeveer 25 stranden op Zanzibar. Volgens velen zijn dit de mooiste stranden van heel Afrika. De stranden zien er op alle plekken perfect uit door witte zandstranden, de azuurblauwe zee en de grote palmbomen. Zanzibar is een paradijs voor de zon-, zee- en strandliefhebbers! De zee is geschikt om te duiken, snorkelen, kite surfen, suppen etc.

reis Zanzibar vooraf weten, Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

3. Hoe lang is het vliegen naar Zanzibar?

Vanuit Nederland is het ongeveer 10 uur vliegen naar Zanzibar. Er is een directe verbinding van Schiphol naar Zanzibar International Airport. Je kunt ook een vlucht naar Dar es Salaam (Tanzania) nemen en vanaf daar een korte vlucht van 15 minuten te namen naar Zanzibar. Er zijn meerdere vliegtuigmaatschappijen die deze korte vlucht uitvoeren en er gaan dan ook op diverse tijden vluchten. De kosten voor een enkele reis zijn tussen de 60 en 120 dollar. Je kunt ook in de haven van Dar Es Salaam de ferry naar Zanzibar te nemen. Deze overtocht duurt ongeveer 1,5 uur en kost 35 dollar voor een enkele reis.

4. Heb je een visum nodig voor Zanzibar?

Je hebt een paspoort nodig dat op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Het visum kun je regelen bij aankomst op Zanzibar of van te voren online regelen. Op het vliegveld en/of in het vliegtuig in Dar es Salaam of Zanzibar krijg je een formulier wat je in moet vullen. Dit formulier geef je aan de balie bij de douane af. Daarna loop je naar de volgende balie en betaal je 50 dollar. Hou er rekening mee dat deze twee rijen lang kunnen zijn en het allemaal niet heel snel gaat. Wanneer je Zanzibar verlaat moet je wederom een formulier invullen maar geen kosten betalen. Indien je Zanzibar weer verlaat, moet te wederom een formulier invullen.

reis Zanzibar vooraf weten, Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

5. Hoe zit het met vaccinaties voor Zanzibar?

Indien je naar Zanzibar gaat is de vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht als je in de zeven dagen ervoor in een gele koorts land geweest bent. Officieel moet je een cholerastempel in je vaccinatiepaspoort hebben, maar dit wordt niet heel streng gecontroleerd. Ik kwam zelf met de ferry aan op Zanzibar en aan mij werd naar een bewijs van deze vaccinatie gevraagd. Ik had dit niet bij me en daarom werd mijn temperatuur gecontroleerd en vervolgens kon ik ook doorlopen. De aanbevolen vaccinaties voor Zanzibar zijn DTP, Gele koorts en hepatitis A. Raadpleeg altijd even de GGD voordat je op reis gaat naar Zanzibar!

6. Moet je fooi geven op Zanzibar?

De mensen die in de toeristische sector werken, zijn gewend om fooi te krijgen. Het is niet verplicht om deze mensen iets te geven. Realiseer je dat deze mensen veelal de fooien hard nodig hebben om te kunnen voorzien in het levensonderhoud. Ik geef zelf meestal een fooi van ongeveer 10% – 20%.

reis Zanzibar vooraf weten, Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

7. Kun je het kraanwater drinken op Zanzibar?

Je kunt het kraanwater op Zanzibar niet drinken. Wel is het schoon genoeg om je tanden ermee te poetsen, maar je moet het water niet inslikken. Bij de goede hotels en restaurants is het veilig om drankjes met ijsklontjes drinken. Maar dit is niet aan te raden buiten de hotels of in de minder goede restaurants. Koop altijd flesjes water waarvan de sluiting nog dicht is.

8. Welke religie hebben de inwoners van Zanzibar?

Op Zanzibar is 98% van de inwoners moslim. Dit merk je niet bij de toeristische plekken en in de hotels. Wel zie je op straat in de kleinere dorpjes en steden dat de vrouwen gekleed gaan met een hoofddoek of boerka. Ik raad je aan om hier rekening mee te houden als je op deze plekken bent en kleding te dragen die je schouders bedekt en een broek/rok te dragen tot over de knie. Deze richtlijnen voor kleding gelden ook als je een bezoek aan Stone Town brengt.

reis Zanzibar vooraf weten, Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

9. Hoe zit het met de gezondheidszorg op Zanzibar?

De gezondheidzorg op Zanzibar is beperkt. In de hoofdstad Stone Town is een privékliniek waarbij de kwaliteit van de zorg de beste van het hele eiland is. Mocht er echt iets ergs aan de hand zijn, dan moet je naar het vaste land van Tanzania of Kenia. Hou er rekening mee dat de meeste verzekeraars geen contracten hebben met zorginstellingen op Zanzibar. Dit houdt in dat je de medische kosten ter plaatse (contant) af moet rekenen. Deze kosten krijg je later wel vergoed van je verzekeraar.

10. Welke taal spreekt men op Zanzibar?

De officiële taal van Zanzibar is Swahili. Deze taal wordt ook gesproken door mensen in Tanzania, Kenia, Uganda, Congo en Rwanda. Het Swahili is een mengeling van diverse talen en je kunt er als toerist niets van verstaan. De inwoners die banen hebben waarmee ze in aanraking komen met toeristen spreken redelijk goed Engels. Door de inwoners wordt je vaak aangesproken in Swahili:

  • Jambo= goede dag / hallo
  • Hakuna Matata= maak je geen zorgen
  • Pole Pole= rustig rustig, maak je niet druk
reis Zanzibar vooraf weten, Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

11. Heb je een wereldstekker nodig op Zanzibar?

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Op Zanzibar heb je Engelse stopcontacten en dus heb je een wereldstekker nodig.

12. Hoe zit het pinnen op Zanzibar?

Op Zanzibar is het officiële betaalmiddel de Tanzaniaanse shilling. Er zijn coupures van 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000. De munten zijn er in een waarde van 50, 100, 200 en 500. Eén euro is ongeveer 2.500 shilling waard. Maar je kunt op Zanzibar prima met euro’s en dollars betalen. Handig is om dan kleinere coupures mee te nemen, want het wisselgeld is vaak in shilling. Er zijn niet heel veel pinautomaten te vinden zijn op Zanzibar. Vooral in Stone Town kun je contant geld pinnen (met een maximum van 200 euro per dag). In de meeste hotels en restaurants kun je ook met een creditcard betalen.

reis Zanzibar vooraf weten, Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

13. Is er een tijdsverschil op Zanzibar?

Zanzibar ligt in de tijdszone UTC+ 3:00. Het eiland heeft geen winter- of zomertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Zanzibar en Nederland in de zomertijd één uur en in de wintertijd twee uur.

14. Wat is de beste reistijd voor Zanzibar?

Zanzibar heeft een tropisch moessonklimaat. De ligging niet al te ver van de evenaar zorgt ervoor dat gedurende het hele jaar de temperatuur rond de dertig graden Celsius schommelt. In de nacht koelt het tussen de vijf en de tien graden af. Door de verkoelende zeewind voelt het aan de kust wat minder warm aan dan in het binnenland. Er zijn op Zanzibar twee regenperiodes: april tot en met juni en van oktober tot en met januari. Vooral in het binnenland zorgt de neerslag in combinatie met de hoge temperaturen voor hoge luchtvochtigheid. In deze periodes krijg je te maken met stevige buien die maximaal een uur duren.

Dit is mijn lijst met dingen die je voor jouw reis naar Zanzibar vooraf wilt weten.

  • Ben je op zoek naar een leuke accommodatie op Zanzibar? Kijk dan eens hier!
reis Zanzibar vooraf weten, Op reis naar Zanzibar: 14 dingen die je wilt weten

Zanzibar

De Kaapverdische eilanden

Marokko

Geef een reactie