Hidden GemsReizen

Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk

Persepolis

Persepolis is de oude hoofdstad van het eens zo machtige Perzische rijk en deze antieke ruïnestad ligt in het zuiden van Iran. Deze stad was twee eeuwen lang een symbool van macht, totdat Alexander de Grote de stad heeft verwoest in 330 jaar voor Christus. De prachtige stad verdween langzaam onder een dikke laag stof en zand en is pas in 1930 herontdekt. Hier zie je hoe groot en machtig het Perzische rijk is geweest en dat roept bij mij een gevoel op van het beleven hoe het is om een Perzische prinses te zijn geweest. In diverse buitenlandse musea, bijvoorbeeld het Nationaal Museum van Egypte, zijn kunstschatten van Persepolis in Iran tentoongesteld.

Een bezoek aan Persepolis mag niet ontbreken tijdens je reis door Iran! Ik neem je in deze blog mee naar deze oude ruïnestad.

De hoofdstad van het oude Perzië

Persepolis was niet zomaar een stad, maar het was de ceremoniële hoofdstad vol met geweldige gebouwen en paleizen, waar de sjahs feesten hielden om zo hun macht en rijkdom te tonen. Persepolis was het lente- en zomerpaleis en het bestaat in totaal uit twaalf gebouwen en paleizen. Het Perzische rijk werd officieel aangestuurd vanuit de steden Babylon en Susa. De naam Persepolis is niet de originele naam, want de naam van de stad was voorheen Parsa. Parsa betekent letterlijk de stad van de Perzen en de nieuwe naam Persepolis is de Griekse naam die dezelfde betekenis heeft. De belangrijkste plek in Persepolis is de audiëntiezaal waar tijdens het Perzische nieuwjaar de bevolking (de onderdanen) de belasting betaalden aan de Sjah. Deze belasting bestond uit het schenken van diverse dingen zoals geitjes, schaapjes en andere waardevolle objecten.

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk

De verwoesting van Persepolis in Iran

Persepolis is verwoest door Alexander de Grote rond 330 jaar voor Christus. Dit gebeurde tijdens zijn verovering van land in het oosten. Hij stak de stad in brand en plunderde de stad en nam zoveel mogelijk schatten mee. Volgens de verhalen heeft hij honderden lastdieren nodig gehad om al deze schatten mee te kunnen nemen. Persepolis heeft zich na de brand nooit meer in volle glorie hersteld en is in verval geraakt en komen te liggen onder een laag van stof en zand. Wat ook van invloed was, waren de vele aardbevingen in het gebied.

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk

Welke bezienswaardigheden zijn er bij Persepolis in Iran?

Persepolis is pas ontdekt in 1930 en sindsdien zijn er archeologen op ontdekking gegaan in Persepolis. De stad heeft erg lang onder het stof en zand gelegen en daardoor zijn veel sculpturen in goede staat bewaard gebleven en deze kun je allemaal bewonderen. Deze sculpturen bestaan uit geweldige beeldhouwwerken van paarden en andere mythische figuren. In de stenen zijn de diverse figuren en verhalen uitgehakt en deze zijn nog duidelijk herkenbaar. De voornaamste rol van Persepolis, het ontvangen van de giften, is op een indrukwekkende manier uitgehakt in de stenen en de vele details en het reliëf zijn bijzonder. Het museum van Persepolis vind ik een bezoek waard en dit ligt in de volledig gerestaureerde woning van de koningin. Het museum geeft je een prima idee hoe de stad er voor de verwoesting uit gezien heeft.

De mooiste plek van Persepolis is voor mij het uitzichtpunt over de hele ruïnestad. In tien minuten klim je de berg op en van bovenaf zie je pas echt goed hoe groot en machtig deze stad is geweest.

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk

Hoe kom je bij Persepolis in Iran?

De dichtstbijzijnde stad bij Persepolis is Shiraz en het is ongeveer een uurtje rijden naar Persepolis. In Shiraz kun je eenvoudig een halve dag tour naar Persepolis boeken. Deze tour kost je ongeveer 25 dollar en dan bezoek je Persepolis in een groep. Je brengt in totaal twee uur door in Persepolis en dit is genoeg tijd. Je krijgt een Engelssprekende gids die je veel achtergrondinformatie geeft over Persepolis en het Perzische rijk.

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk

Tips voor je bezoek aan Persepolis

• Er is geen schaduw in Persepolis en de stad ligt op een open vlakte.
• Neem zelf wat water mee, want er is maar één klein restaurantje in Persepolis.
• Gezien de grote hoeveelheid informatie die de gidsen melden, is het handig om alvast een beetje in te lezen, zodat je niet volledig overdonderd wordt door alles.
• Overweeg om zelf een taxi en gids te regelen, zodat je niet in een grote groep terecht komt en zo ook de tijd hebt om zelf vragen te stellen.
• Indien je zelf een privé tour regelt, zorg dan dat je eerder vertrekt, zodat je voor de massa toeristen aankomt in Persepolis.

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk

Mijn ervaring

Voordat ik naar Iran ging, dacht ik dat dat een bezoek aan Persepolis het hoogtepunt van mijn reis zou gaan worden. Eerlijk gezegd, Persepolis is zeker mooi en een historisch interessante plek om te bezoeken, maar ik was een klein beetje teleurgesteld. Ik denk dat het vooral kwam omdat mijn verwachtingen gewoon echt te hoog waren en de gids niet zo goed was en de hoeveelheid informatie die hij gaf echt duizelde in mijn hoofd. Het mooiste voor mij was bovenop de berg zitten en vandaar neerkijken op deze ooit zo machtige stad.


Tips boeken Iran

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!


Tip hotel Shiraz

Er zijn een aantal leuke hotels in Shiraz, maar ik heb zelf 3 nachten geslapen in het Niayesh Boutique Hotel en dit hotel wil ik je aanbevelen. De locatie is perfect en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Het hotel is een mooie mix van tussen oud en nieuw en heeft een heerlijk dakterras.

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk


Shiraz

Wat te doen in Iran

Algemeen over Iran

Persepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijkPersepolis Iran, Persepolis in Iran, de oude hoofdstad van het Perzische rijk

Geef een reactie