Cultuur & NatuurReizen

Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!

ierland

De verrassende en mooie oostkust van Ierland is een regio vol met groene heuvels, adembenemende landschappen, mythen en legenden en een rijkdom aan historische schatten! De verhalen in deze regio zijn rijk aan geschiedenis, legende en magie. De oostkust is de regio die grofweg ligt tussen Dublin en Belfast en mag niet overgeslagen worden bij jouw bezoek aan Ierland!

Mijn tips voor het ontdekken van oostkust van Ierland!

De oostkust van Ierland

Deze regio in Ierland kent een uitgebreide geschiedenis meer dan 5.000 jaar. Het geeft je de kans om buiten de gebaande paden te gaan in een weelderig en groen landschap. Aan deze oostkust ligt de hoofdstad Dublin en dit is de grootste stad van Ierland. Maar het is zeker de moeite waard om deze stad te verlaten en je onder te dompelen in een mix van geschiedenis, cultuur en natuurschoon wat deze regio te bieden heeft. De oostkust van Ierland biedt je diverse mogelijkheden om de vele stadia van lerlands rijke erfgoed te ontdekken.

” In Ierland beleef je het nu, terwijl je van het verleden geniet. Ierland zorgt ervoor dat je vol bewondering naar zijn verhalenvertellers luistert. ” Lola Akinmade

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!


Bezoek het dorpje Carlingford

Het middeleeuwse dorp Carlingford ligt op het schiereiland Cooley en het ligt op een uur rijden vanaf de grote steden Dublin en Belfast. Carlingford kent een mooie mix van natuurlijke schoonheid en panorama’s, mythen en legenden. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer in het dorpje. Er wonen ongeveer 3.500 inwoners in Carlingford en er zijn een paar pubs, restaurants en winkeltjes. Carlingford is tevens de hoofdstad van de oesters van Ierland en ieder jaar in augustus vind het Oyster Festival plaatst en stroomt het dorpje vol met toeristen.

Wandelen in Carlingford

Het is erg leuk om te wandelen naar “het verlaten dorp” op de top van de heuvel net buiten Carlingford. Dit is een klein oud dorpje met een paar huizen waar voorheen boerenfamilies woonden, maar sinds 1950 is het verlaten. Nu lopen er enkel wat schapen rond, staan er wat vervallen huisjes en heerst er een serene rust.

Je hoort hier alleen de wind waaien en de vogels fluiten. Heerlijk!

Ik heb gekozen om deze wandeltocht van 5km te regelen via Wandelvakantie Ierland en dit was erg leuk. We hadden een Nederlandstalige gids die veel achtergrond informatie heeft verteld over de regio.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Carlingford

Fietsen in Carlingford

Wil je iets meer van de omgeving zien dan is het aan te raden om te gaan fietsen. Vooral de Greenway is een leuke route om te fietsen! Het pad volgt de route van de oude spoorlijn en onderweg heb je de beste uitzichten langs de schilderachtige kust van Carlingford. In totaal is deze route 8 km heen en weer 8 km terug en hij staat duidelijk aangegeven met bordjes. Je kunt ebikes huren via Carlingford Bike hire in het dorp en gezien de wind die er staat, is het fijn om op een ebike te fietsen.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Carlingford

Tip hotel Carlingford

Een fantastische locatie om te verblijven in Carlingford is het Ghan House. Het ontbijt en diner zijn van zeer hoge kwaliteit. De inrichting van het hotel is een rijke antieke stijl en het hotel is schilderachtig mooi. De kamers zijn huiselijk en zeer comfortabel.

  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Carlingford!
oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Ghan House

Bewonder de kastelen

Er zijn talloze mooie kastelen te vinden aan de oostkust van Ierland en mijn 3 favoriete kastelen heb ik hieronder staan. Drie totaal verschillende kastelen qua uiterlijk en historie, maar zeker een bezoek waard!

1. Slane Castle

Dit kasteel is gebouwd in 1785 en is eigendom van de familie Conyngham. Tegenwoordig wordt het kasteel beheerd door de oudste zoon van het huidige hoofd van de familie, Mount Charles. Het kasteel is nog steeds bewoond door hem en je kunt er een interessante rondleiding volgen. Bijzonder is dat er sinds 1981 regelmatig concerten worden gegeven op het terrein van Slane Castle. Zo hebben hier in de afgelopen jaren diverse grote artiesten opgetreden, waaronder Queen, The Rolling Stones, David Bowie, Guns N’ Roses, Robbie Williams, Bryan Adams, U2, Madonna en Oasis. En een deel van U2’s album “The Unforgettable Fire” is opgenomen in het kasteel. Sinds 2017 is er in de vroegere stallingen een eigen whiskey stokerij ondergebracht: Slane Whiskey. Deze stokerij kun je ook bezoeken en zo kom je meer te weten over het proces van het maken van whiskey. Ieder kwartier start er een rondleiding in de stokerij en die eindigt natuurlijk met een heerlijk glas Slane Whiskey!

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Slane Castle

2. Trim Castle

Trim Castle is een burcht uit de twaalfde eeuw en is Ierlands grootste Anglo-Normandische kasteel. Het ligt in de historisch rijke vallei Boyne in het dorpje Trim op een terrein van 30.000 m².  De bouw van het kasteel heeft in totaal 30 jaar geduurd. Het was toentertijd het grootste kasteel in Europa, maar momenteel zijn er nog slechts ruïnes over. Daarom heb je een beetje verbeeldingskracht nodig om de pracht van het kasteel te kunnen zien. De rondleiding die je er kunt volgen is erg leuk en geeft je informatie over de rijke geschiedenis.

Het uitzicht vanaf de top van het kasteel is erg mooi.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Trim Castle

3. Malahide Castle

Dit kasteel is erg druk bezocht en ligt op 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Dublin in het dorpje Malahide. Het kasteel stamt uit de twaalfde eeuw en is het meest authentieke middeleeuwse kasteel in Ierland. Het kasteel is bijzonder, want de inrichting van het kasteel is nog volledig intact en zo krijg je een goed idee hoe het er vroeger was. De tuinen zijn prachtig en staan vol met bijzondere planten.

De historie is bloederig en de legende gaat dat er 5 huisspoken rondzweven in dit kasteel.

Malahide Castle was 800 jaar in handen van de familie, maar in 1976 kwam het kasteel in handen van de Ierse staat. De bewoonster (Rose Talbot) was de laatste lijn van de familie Talbot en kon helaas het grote kasteel niet langer veroorloven.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Malahide Castle

New Grange Monument

Newgrange is een prehistorische monument in County Meath, gelegen op 8 kilometer van Drogheda. Het is gebouwd tijdens de neolithische periode, rond 3.200 voor Christus. Het is 8.000 jaar oud en hiermee is dit bouwwerk ouder dan Stonehenge en de Egyptische piramides! Newgrange is ontworpen als een graftombe of als een tempel, maar er is niemand die dit precies weet en de waarheid is een mysterie.

Zeker is dat Newgrange één van de belangrijkste megalithische structuren in Europa is!

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
New Grange

De ingang van New Grange

New Grange bestaat uit een grote ronde heuvel met een stenen doorgang en kamers. De heuvel heeft een muur van witte keien aan de voorzijde en veel van de grotere stenen van New Grange bevatten megalithische kunst. De heuvel is ook omringd door een stenen cirkel. Voor de ingang ligt een grote steen versierd met bijzondere cirkels en spiralen.

Dit is de meeste gefotografeerde steen van heel Ierland!

Men is het er niet over eens wat de betekenis van de versieringen op de steen zijn. Is het een oude taal? Zijn de spiralen symbool voor de zon? Is het gewoon kunst? Of is kunst gemaakt onder invloed van magische paddenstoelen? Ook dit blijft een mysterie!

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
New Grange

De binnenkant van New Grange

In de kamers binnen zijn menselijke botten, goederen en offers gevonden. Je kunt het monument betreden door al bukkend onder de stenen door te lopen om zo na 18 meter in een indrukwekkende kruisvormige kamer te komen. Het is imponerend om te beseffen dat er zo weinig schade is aan de binnenkant van dit monument. Het is nooit schoongemaakt of gerestaureerd en toch is het nog in perfecte staat en is er ook geen enkele waterschade te zien. Hoe ingenieus waren de bouwers 5.000 jaar geleden!

Bijzonder is dat jaarlijks een klein aantal mensen getuige kunnen zijn van de verlichting van deze kamer op midwinternacht.

Op dat moment is er een lichtbundel te zien die 19 meter omhoog klimt door de gang en uiteindelijk de hele kamer verlicht. Door middel van een loting worden ieder jaar een handvol gelukkigen gekozen die getuige mogen zijn van dit magische moment. Bezoek je New Grange dan je een briefje met jouw naam deponeren in een speciale box en zo neem je deel aan de loting.


Battle of Boyne

De Battle of Boyne is de slag aan de Boyne en vond plaats op 1 juli 1690. De slag aan de Boyne is één van de belangrijkste gebeurtenissen in de Ierse geschiedenis. De slag ging tussen koning William III en zijn schoonvader koning James II.

In totaal namen er meer dan 60.000 personen deel. Dit is het grootste aantal troepen ooit ingezet op een Ierse slagveld.

De inzet van deze veldslag was driedelig: de Britse troon, de Franse dominantie in Europa en de religieuze macht in Ierland. Het is interessant om het Boyne Visitor Centrum te bezoeken en zo meer informatie te krijgen over deze veldslag. Dit centrum bevindt zich in het 18e-eeuwse Oldbridge House en ligt op de locatie waar de veldslag plaatsvond. De slag komt tot leven in dit centrum met behulp van een laser model, een audio visuele film en (replica) wapens.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Battle of Boyne

Drogheba

Drogheda is één van de oudste steden in Ierland en ligt aan de oostkust van Ierland. De stad Dublin ligt op 49 km afstand. Drogheda heeft een lange traditie met het brouwen en distilleren met de internationale bedrijven zoals Jameson Whiskey, Coca-Cola en Guinness. Drogeheba is een ideale stad om te verblijven als je New Grange en Slane Castle wilt bezoeken.

De leukste bezienswaardigheden van Drogheba:

  • St Peter’s Church
  • Mellifont Abbey
  • Monasterboice Monastic Site
  • St. Laurence Gate
  • Beaulieu House and Gardens

Wat ik erg leuk vond om te doen in Drogheba is de “Whiskey walk” met Des Grant. Hij vertelt vol pasie over de rijke geschiedenis van Drogheba en laat je diverse mooie plekken van de stad zien en vertelt je alles over Whiskey. De tour eindigt in de leukste pub van de stad: Sarsfields.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!

Tip hotel Drogheba

Een leuk hotel in Drogheba is het D Hotel. Dit hotel is prachtig gelegen aan de rivier en aan de boulevard. De kamers zijn enorm ruim en hebben een geweldig uitzicht over de stad. In slechts een paar minuten lopen ben je in het centrum.

  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer hotels in Drogheba!
oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Drogheba

Tara Hill

Tara was ooit de hoofdstad van Ierland en het mythologische volk van de Tuatha Dé Danann zou zijn koningen op de heuvel gekroond hebben. Het was het politieke en spirituele centrum van Keltisch Ierland, maar inmiddels is alleen de heuvel van Tara overgebleven en zie je alleen oude ringforten. De Noormannen zijn hier verslagen en ook heeft er in 1843 de grootste massademonstratie in de Ierse geschiedenis plaatsgevonden. Inmiddels neemt de heuvel een belangrijke plek in in het Ierse bewustzijn.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!
Tara

De reisroute voor de oostkust van Ierland in 5 dagen

Vanaf de luchthaven in Dublin hebben we de huurauto opgehaald en zijn we direct naar Carlingford gereden. Dit is een autorit van ongeveer een uur. Dag 1 en dag 2 hebben we in Carlingford doorgebracht en dat was voldoende tijd om dit dorpje en de directe omgeving te verkennen. Dag 3 zijn we vanaf Carlingford naar Trim Castle gereden en dit kasteel hebben we in de ochtend bezocht. In het stadje Trim hebben we gelunched en daarna hebben we een korte stop gemaakt bij Tara. De middag hebben we doorgebracht bij Slane Castle en de bijbehorende stokerij. Van daaruit zijn we doorgereden naar Drogheda waar we in een hotel verbleven. Op dag 4 hebben we New Grange bezocht in de ochtend en in de middag hebben we een bezoek gebracht aan de Battle of Boyne. De dag hebben we afgesloten met een leuke whiskey wandeltocht in Drogheba en zijn we geëindigd in de plaatselijke pub. Op dag 5 hebben we Malahide Castle bezocht in de ochtend en zijn we vervolgens naar het vliegveld van Dublin gereden voor de terugvlucht naar Nederland.


Beste reistijd voor de oostkust van Ierland

Als je denkt aan een vakantie in Ierland dan denk je aan groene landschapen en schapen, maar ook aan veel regen. Ierland staat niet bekend om zonneschijn en tropische temperaturen. Maar de oostkust van Ierland is zonnig en droog vergeleken met de rest van Ierland. Aan de kust is het in de zomer redelijk warm, maar in het binnenland is het iets koeler.

oostkust van Ierland, Het ontdekken van de oostkust van Ierland! Tips!


Ierland

Lees meer 

Geef een reactie