ReizenUnieke Belevenissen

5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de Galapagos

Santa Cruz

Santa Cruz is het hoofdeiland van de Galapagos eilanden. Veel reizigers beginnen de reis op de Galapagos eilanden op dit eiland. Dit eiland ligt dichtbij de grootste luchthaven Balta. Op Santa Cruz zijn diverse hotels en restaurants en het is ook het meest levendige eiland en het is ook het enige eiland met een pinautomaat. Het eiland Santa Cruz mag je niet overslaan tijdens jouw reis naar de Galapagos eilanden!

De 5 leukste dingen die je kunt doen op het eiland Santa Cruz op de Galapagos eilanden!

Santa Cruz, de Galapagos eilanden

De meest toeristische plaats op het eiland Santa Cruz is Puerto Ayora en deze plaats is het beginpunt voor veel van de cruises op de Galapagos eilanden. Ik vind Santa Cruz een fantastisch beginpunt van je trip op de Galapagos eilanden. Reis je wat meer low budget en is een cruise te duur voor je, dan kun je op Santa Cruz redelijk betaalbare hotels vinden en diverse excursies naar eilanden regelen. Dit is waar ik voor heb gekozen tijdens mijn verblijf op de Galapagos en ik vond het een prima manier om de Galapagos eilanden te ontdekken.

1. Las Grietas

Las Grietas ligt aan de rand van Puerto Ayora en de makkelijkste route om hier te komen is om met een watertaxi naar Hotel Finch Bay te gaan. Je hoeft hier zeker geen excursie voor te regelen. Deze watertaxi kost één dollar en als je zegt dat je naar Las Grietas gaat, dan wordt je op de juiste plek gedropt. Vanaf dat punt is het ongeveer 15 minuten lopen en deze wandeling gaat dwars door een groot cactus bos en halverwege loop je langs een gaaf zoutmeer.

Las Grietas is een zout en zoet water meertje dat verscholen ligt tussen de rotsen. Zwemmen, snorkelen, van de kant af springen en genieten van het mooie stukje natuur, zijn de dingen die ik hier met veel plezier heb gedaan! Het is hier prachtig en meestal ook niet druk. Ik ben vroeg in de ochtend gegaan en ik had Las Grietas helemaal voor mezelf. Vergeet niet om ergens in Puerto Ayora voor een paar dollar een snorkel te huren en deze mee te nemen.

Er zijn allerlei kleurige visjes te vinden en het water is super helder!

Santa Cruz Galapagos eilanden, 5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de Galapagos

2. Bezoek het schildpadden reservaat El Chato Tortoise Reserve

Schildpadden zijn beesten die mij altijd enorm gefascineerd hebben. Geen idee waarom, maar ik vind ze prachtig en interessant. Schildpadden waren voor mij de hoofdreden waarom ik naar de Galapagos eilanden ben gegaan. Ook al ben je niet zo’n grote schildpadliefhebber, dan nog moet je dit reservaat bezoeken. De grootste, mooiste en oudste schildpadden zijn namelijk op dit reservaat te zien. Ze leven hier in het wild en ze lopen lekker rustig rond. Dit is zo mooi om te zien! Ik heb hier een schildpad gezien die meer dan 150 jaar oud is. Kun je nagaan wat dit beest allemaal heeft meegemaakt! Zo bijzonder om dit te beseffen. Op deze ranch geven de medewerkers diverse informatie over de schildpadden.

Ik weet zeker dat je na een bezoekje aan dit reservaat ook verliefd wordt op de schildpadden.

Santa Cruz Galapagos eilanden, 5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de Galapagos

3. Tortuga Bay

Tortuga Bay is een mooi en wit zandstrand dat net buiten Puerto Ayora ligt. Dit strand is niet met een taxi of een fiets te bereiken. De enige manier om hier te komen, is een wandeltocht van 2,5 kilometer door een mangrove bos. Tortuga Bay heeft zijn naam te danken aan de zeeschildpadden die hier hun eieren leggen. Ik heb echter geen enkele schildpad gezien, maar wel erg veel leguanen. Deze liggen overal op het strand en het lijkt wel of ze ook aan het zonnebaden zijn.

Tortuga Bay is zeker leuk om te bezoeken, ook als het geen zonnig weer is. Zwemmen op Tortuga Bay wordt afgeraden vanwege de sterke stroming, maar het is wel een ideale plek om te surfen! Maar als je tien minuten verder loopt, dan kom je bij een verborgen plekje strand, waar je wel kunt zwemmen. Ben je op Tortuga Bay ga dan links af en loop door tot je een inham ziet aan de rechterkant. Hier ligt een klein strandje, waar je heerlijk kunt zwemmen en waar bijna geen andere mensen zijn.

Een onontdekt paradijsje!

Santa Cruz Galapagos eilanden, 5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de Galapagos

4. Het Charles Darwin centrum

Voor het behoud van de flora en fauna op de Galapagos eiland is dit een belangrijk centrum. Hier werken vrijwilligers en onderzoekers samen om de bijzondere diersoorten te behouden voor deze archipel. Er is een kweekprogramma voor schildpadden en deze worden later uitgezet op een van de eilanden. De hele ontwikkeling van de Galapagos wordt hier op een interessante manier uitgelegd en zo kom je meer te weten over Charles Darwin en zijn theorie. Dit centrum is een bezoek zeker waard!

Santa Cruz Galapagos eilanden, 5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de Galapagos

5. Bezoek het Red Mangrove Hotel

Het allerleukste hotel in Puerto Ayora is het Red Mangrove hotel. De locatie van dit hotel is bijzonder en ligt daadwerkelijk middenin een mangrove bos. Elke dag komen hier leguanen en zeehonden op het terras van het hotel. Dus mocht het hotel boven je budget zijn, dan ga je hier lekker een kopje koffie drinken, met de zeehonden naast je. Soms zijn de stoelen bezet en dan liggen er zeehonden op. Geweldig toch en dit kan alleen maar op de Galapagos.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties op Santa Cruz!

Santa Cruz Galapagos eilanden, 5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de Galapagos

Staan het eiland Santa Cruz en de Galapagos eilanden al op jouw bucket list?


Tip boeken Galapagos eilanden


De Galapagos eilanden

Zuid Amerika

Midden Amerika

Santa Cruz Galapagos eilanden, 5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de GalapagosSanta Cruz Galapagos eilanden, 5x ontdek Santa Cruz, het hoofdeiland van de Galapagos

Geef een reactie