Cultuur & NatuurReizen

Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

Nusa penida

Nusa Penida is een groot paradijselijk eiland in het zuiden van Bali. Ik vind dit eiland momenteel nog het best bewaarde geheim van Bali, want toeristen komen hier amper. Het buureiland Nusa Lembognan is een stuk kleiner en een stuk toeristischer. De toeristen weten Nusa Penida nog niet massaal te vinden en dat is één van de dingen wat dit eiland zo mooi en authentiek maakt. Er zijn veel bezienswaardigheden op Nusa Penida en het eiland is nog puur. Het eiland is groen, ruig en onontdekt. Ik ben vijf dagen op dit eiland geweest en dit eiland heb voor altijd in mijn hart gesloten!

Lees alles over de bezienswaardigheden van Nusa Penida!

Algemene informatie over Nusa Penida

Helemaal in het zuid oosten van Bali ligt Nusa Penida en dit eiland is ongeveer 200 vierkante kilometer groot, 20 kilometer lang en 12 kilometer breed. Er wonen ongeveer 50.000 mensen op Nusa Penida en zij leven voornamelijk van de landbouw. Het eiland is ongerept en de wegen zijn vaak hobbelig en slecht. Maar gelukkig is er niet heel veel verkeer, waardoor je rustig op je scooter kunt rijden. Het toerisme is een beetje in opkomst en het eiland zal de komende jaren denk ik wel enorm gaan veranderen. Zo zijn er steeds meer hotels en zijn er tegenwoordig ook pinautomaten.

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

Hoe kom je op Nusa Penida?

Elke ochtend om 8:15 uur en elke middag om 16:15 uur vertrekt er een boot vanaf Sanur naar Nusa Penida. De haven in Nusa Penida heet Sampalan. Deze bootreis duurt ongeveer 45 minuten en kost Rp. 125.000 (omgerekend circa €7,50) voor een enkele reis. Je komt dan aan op het oosten van het eiland in een klein haventje. Vanaf hier kun je vervolgens een taxi nemen naar je hotel.

Je kunt ook vanaf Lombok en de Gili Eilanden met een rechtstreekse boot naar Nusa Penida. De prijs voor deze boottocht is ongeveer Rp. 500.000 en voor deze boottocht zit je een aantal uur op de boot.

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

Hoeveel dagen moet je naar Nusa Penida?

Zoals ik al aangaf is het eiland groot en daarom moet je echt een paar dagen inplannen om alle mooie plekken van Nusa Penida te kunnen ontdekken. Zo duurt het verkennen van bijvoorbeeld de westkant van het eiland al een hele dag. Zelf verbleef ik vijf dagen op het eiland en dit was genoeg. Het eiland verken je het beste op een scooter en die huur je voor Rp. 80.000 per dag.

Let op, de wegen zijn op sommige gedeeltes echt heel erg slecht en ben je geen goede scooterrijder dan kun je beter iemand regelen die rijdt en dat je achterop de scooter gaat zitten.


Wat zijn leukste bezienswaardigheden op Nusa Penida?

1. Duiken en snorkelen op Nusa Penida

De onderwaterwereld rondom Nusa Penida is super mooi en duiken en snorkelen is iets wat je hier moet doen. Dit regel je allemaal via een tour op het eiland. Het eiland is bekend om de zeeschildpadden, de mantaroggen en de walvishaaien. Via je hotel op Nusa Penida kun je dit gemakkelijk regelen! Bij Manta Point kun je zwemmen tussen de mantaroggen en dit is een hele gave ervaring! De kans is zeer groot dat je manta rays spot op Nusa Penida. En meestal zie je er dan meerdere tegelijkertijd! Gamat Bay is een toffe plek om te snorkelen. Dit is zeker één van de leukste bezienswaardigheden op Nusa Penida!

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

2. Broken Beach en Angels Billabong

Via een hobbelig weg kun je bij Broken Beach komen. In tegenstelling dat wat de naam doet vermoeden is het geen strand waar je kunt zwemmen. De zee is er simpelweg meestal veel te ruig. Het ligt helemaal in het westen van het eiland en dit is een soort boog in de zee. Het was een grot die in de loop van de jaren gebroken is door de zee. De golven zijn groot en machtig als ze hier tegen de kust aanslaan. Het uitzicht op zee en de kustlijn is indrukwekkend. In de zee zie je hier de manta’s in de ruige zee, want het water is zo helderblauw. De weg hiernaar toe is een ramp en het is zeker de laatste twintig minuten hobbelen en stuiteren. Maar dit vormt wel zeker één van de leukste bezienswaardigheden van Nusa Penida!

Naast Broken Beach ligt Angel’s Billabong en dit is een natuurlijke infinity pool in de zee die ook de moeite waard is om te bekijken. De entree is Rp.5.000 per scooter. Deze lagune is omringd door kraterlandschap en wordt van water voorzien door de ruige zee. Dit is een spot waar iedereen stil van wordt. Zo indrukwekkend om de enorme kracht van de zee te bewonderen. De golven zijn soms zo enorm en slaan over de hoogste rotsblokken heen.

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

3. KlingKing Beach

Dit is het mooiste uitzichtpunt en één van de bekendste bezienswaardigheden van Nusa Penida (zie ook de foto boven artikel). De kliffen zijn reusachtig en het water is zo mooi blauw! Deze plek is bijna té mooi om waar te zijn! De trap naar beneden is wat lastig en gaat langs de klif en is (een beetje) gevaarlijk. Je gaat steil omlaag via (gladde) zandweggetjes en er is wel een reling van bamboe, maar deze is niet heel erg stevig. Een wandeltocht naar beneden duurt ongeveer 30 minuten. De kustlijn is prachtig en ruig en het water is helderblauw en dat zie je geweldig vanaf dit punt. De entree is Rp. 5.000 per scooter.

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

4. Crystal Bay

Het mooiste zandstrand van Nusa Penida ligt in het noord westen en het staat er vol met palmbomen. Hier kun je neerploffen op de zitzakken en heerlijk zwemmen in de zee. De zee kan nogal wild zijn op diverse plekken op het eiland, maar hier is het veilig zwemmen. Aan te raden is om je snorkel mee te nemen, omdat het een erg mooie plek is om te snorkelen.

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

5. Atuh Beach

Helemaal aan de zuidoost kant van het eiland is een schitterend strand te vinden waar het ook mogelijk is om te zwemmen. Hou er wel rekening mee dat je ook hiervoor wel weer een tijdje over een hele hobbelige weg moet rijden! Vanaf de klif zie je beneden al een prachtig droomstrand liggen. Het strand is in de meeste gevallen bijna helemaal verlaten, waardoor je in alle rust van dit prachtige strand kunt genieten. Dit komt omdat dit strand lastig te bereiken is, vanwege de eerder genoemde slechte weg. Hier komen is een regelrechte ramp, maar het is het waard. Vergeet niet voordat je naar beneden loopt om even goed om je heen te kijken, want de kliffen zijn betoverend mooi! Je loopt via een goede trap in een kwartier naar beneden en dit is prima te doen. Er zijn een paar kleine barretjes waar je een drankje, bijvoorbeeld een heerlijke kokosnoot, kunt halen om daarna in een zitzak te ploffen. Dit is voornamelijk leuk om in de ochtend te bezoeken, want in de middag is de zee er behoorlijk wild.

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali

6. Verken het eiland op de scooter

Het eiland is groot en prachtig en er zijn zoveel bezienswaardigheden op Nusa Penida. Heerlijk is het dan ook om gewoon met je scooter rond te rijden en te stoppen op de vele mooie plekken die je tegen gaat komen. Neem af en toe een zijweg en rij zo naar de kust en dan wordt je iedere keer weer verrast door fantastische uitzichten. De wegen zijn slecht op veel plekken, maar het mooie aan Nusa Penida is dat je na iedere grote inspanning beloond wordt met ongekende schoonheid. Tip is om de ene dag bijvoorbeeld de westkust van het eiland te verkennen en de volgende dag de oostkust!

Nog meer leuke plekken om te bezoeken op Nusa Penida:

  • De Guyangan waterval
  • Woon een ondergrondse ceremonie bij in Goa Giri Putri
  • Bezoek de Tembeling Natural Pools

Wat vind jij de leukste bezienswaardigheden op Nusa Penida?

Bekijk hier mijn reisroute voor Bali en Lombok 2 weken

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali


De wegen op Nusa Penida

Ik heb het al een paar keer gezegd: de wegen op Nusa Penida zijn slecht. En hier krijg je mee te maken als je de bezienswaardigheden van Nusa Penida gaat ontdekken. Echter is de hoofdweg op het eiland uitstekend en er is niet zo heel veel verkeer. De wegen worden slecht als je van de hoofdweg verlaat om een van de bezienswaardigheden te bezoeken. Ik ben geen ervaren scooter rijder en ik heb me soms wel onveilig gevoeld. Je moet rustig rijden en de remmen op de juiste manier gebruiken. De wegen zijn vaak van zand en vol met gaten e de bezienswaardigheden op Nusa Penida zijn lastig te bezoeken hierdoor.


Tip hotel

Er is maar een beperkt een aantal erg leuke hotels op Nusa Penida! Ik heb 3 nachten geslapen in het hotel Bataran Garden Cottage en dit hotel is een aanrader! De bungalows zijn erg ruim en schoon en het is een kleinschalig complex met 6 bungalows. Het zwembad is heerlijk en het uitzicht is fantastisch. Het hotel is in 2017 geopend!

  • Controleer hier of dit gave hotel nog beschikbaar is in de door jouw gewenste periode!
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties op Nusa Penida!
bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali
Bataran Garden Cottage

Boomhut Nusa Penida

Voor de avonturiers onder ons: op Nusa Penida staat de gaafste boomhut van Indonesië waar je kunt slapen! Deze indrukwekkende boomhut is het Rumah Poohon Treehouse. Slapen in deze boomhut was een unieke en hele toffe ervaring. Urenlang heb ik vanaf de veranda van mijn boomhutje zitten genieten van het imponerende uitzicht en van het niets doen, niets kunnen en niets moeten. De locatie van de drie boomhutten is fenomenaal en perfect, doordat je uitzicht hebt op een helderblauwe zee met bijzonder gave kliffen en een ruige zee. Als je geluk hebt, zie je zelfs mantaroggen zwemmen in de zee. Deze boomhut vormt één van de bijzondere bezienswaardigheden op Nusa Penida!

Kijk hier of de boomhut beschikbaar is in de door jouw gewenste periode!

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali
Rumah Pohoon Treehouse

De beste reistijd voor Bali

Bali heeft twee seizoenen: het natte seizoen en het droge seizoen. Op Bali valt vanaf oktober tot april de meeste regen en de piek van dit regenseizoen ligt in december en januari. De buien zijn vooral kort en heftig en vallen aan het einde van de dag. In het droge seizoen regent het ook zo nu en dan, maar de hoeveelheden en de frequentie van de buien is een stuk lager.

De ligging van Bali vlak bij de evenaar zorgt ervoor dat het aan de kust van Bali het hele jaar warm is met temperaturen rond de 30 graden. Maar de temperaturen in het hoger gelegen binnenland zijn koeler door de hoogteverschillen. Overdag is het vrijwel altijd rond de 30 graden en ‘s nachts koelt het bijna altijd af naar 24 graden. Hou er rekening mee dat in het natte seizoen de luchtvochtigheid hoger is, waardoor het klammer en benauwder aanvoelt.

De beste reistijd voor Bali is tussen mei en september en de natuur is op zijn mooist aan het begin van deze maanden. Wanneer je voor de zon komt en op het strand gaat liggen zijn augustus en september de beste maanden.

  • Kijk hier voor leuke hotels op Bali!

bezienswaardigheden Nusa Penida, Ontdek de bezienswaardigheden van Nusa Penida, Bali


Nusa Penida

Bali

Indonesië

Bounty eilanden

Tips boeken Bali

1 Comment

Geef een reactie