Hidden GemsReizen

Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

rio de janeiro

Er zijn veel plekken op de wereld en men heeft het in deze context vaak ook over de zeven wereldwonderen. Een wereldwonder is simpelweg een naam voor een natuurlijk verschijnsel of een bouwwerk dat door de mens is gerealiseerd. De lijst met de zeven nieuwe wereldwonderen bestaat sinds 07-07-2007. Middels een wereldwijde stemming hebben méér dan 100 miljoen mensen gestemd en zo is deze lijst tot stand gekomen. De lijst bestaat uit zeven prachtige bouwwerken, maar eigenlijk weet bijna niemand wat nou precies de zeven nieuwe wereldwonderen zijn.

Ik heb alle zeven wereldwonderen voor je op een rij gezet.

1. Colosseum

De grootste trekpleister van Italië is het Colosseum en dit werd in 72 na Christus gebouwd. Een andere naam voor het Colosseum is het Amphitheatrum Flavium. Het Colosseum werd vroeger gebruikt voor gevechten tussen gladiatoren, paardenraces, toneelstukken, slavenspelen en executies. Na de val van het Romeinse Rijk raakte het Colosseum in verval en tevens is het beschadigd door een aardbeving. Je denkt wellicht dat dit gebouw zijn naam te danken heeft aan het feit dat dit kolossaal groot gebouw is, maar dat is niet waar! De naam is waarschijnlijk ontleend aan het 35 meter hoge beeld (Colossus van Nero) dat naast het amfitheater stond.

nieuwe wereldwonderen, Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

2. Machu Picchu

In 1911 ontdekte archeoloog Hiram Bingham Peru een oude stad van de Inca’s: Machu Picchu. Deze stad is in 15e eeuw gebouwd tijdens het hoogtepunt het Inca tijdperk. In die tijd hadden de Inca’s delen van Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia in handen. De stad bestaat uit een plein, een woongedeelte en tempels voor bijvoorbeeld de zonne- en de maangodin. De stad beslaat een gebied van ongeveer 13 vierkante kilometer. Machu Picchu is (waarschijnlijk) gebouwd als een provinciale bestuursstad of een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. Omdat de Spanjaarden bij de verovering van Zuid-Amerika deze stad niet hebben gevonden, is hij gespaard gebleven en is er nog veel van de Inca-beschaving te vinden.

nieuwe wereldwonderen, Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

3. Chinese Muur

De bouw van de Chinese Muur begon in de 7de eeuw voor Christus.  Aan de noordkant met Mongolië werd de Chinese Muur gebouwd om zo het land te beschermen. Echter werd pas in 200 voor Christus de basis gelegd voor de huidige Chinese Muur. De muur is in totaal 8.850 kilometer lang, maar tegenwoordig is de muur niet meer helemaal compleet doordat er delen zijn ingestort of afgebroken en daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden. De Muur zou het enige door mensen gemaakte bouwwerk zijn dat vanaf de maan te zien is. Maar dit is een fabeltje, want de muur is te smal om te kunnen zien.

nieuwe wereldwonderen, Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

4. Petra

De oude stad Petra is gedeeltelijk uitgehakt uit rode rotsen en ligt prachtig verborgen in een kloof. Diep verborgen in een kloof sta je oog in oog met één van de mooiste bouwwerken ter wereld! Petra was in het verleden een belangrijk knooppunt op diverse handelsroutes in de regio. Deze strategische positie heeft de stad groot, machtig en rijk gemaakt en het is voornamelijk de handel in wierook die daarvoor gezorgd heeft. Petra is bij veel mensen ook bekend door de Indiana Jones films die hier gemaakt zijn.

nieuwe wereldwonderen, Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

5. Taj Mahal

Dit meesterwerk de Taj Mahal in India is gebouwd in opdracht van de keizer Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal. Zij kwam te overlijden tijdens de geboorte van haar 15e kind in 1631. Op haar sterfbed belooft Sjah Jahan om voor haar het allermooiste gebouw ter wereld te bouwen. Sjah Jahan was de 5e Mogolkeizer en was één van de belangrijkste heersers van het Mogol rijk. De bouw van de Taj Mahal is voltooid in 1653, nadat er 22 jaar aan gebouwd is door meer dan 20.000 arbeiders.

nieuwe wereldwonderen, Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

6. Cristo Redentor

Het Christusbeeld in Rio di Janeiro is het jongste monument van alle nieuwe wereldwonderen. Het beeld van Christus de Verlosser (Cristo Redentor in het Portugees) is gebouwd in 1931. Het beeld is 38 meter hoog en ligt op een berg van 710 meter. Het standbeeld weegt in totaal 1.145 ton en de spanwijdte tussen de armen bedraagt 28 meter. Het beeld is gemaakt in Frankrijk en is verscheept naar Brazilië. Het idee voor het beeld is al ouder en kwam uit 1850 van een priester die de bouw door middel van particuliere investeringen gerealiseerd heeft.

nieuwe wereldwonderen, Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

7. Chichén Itzá

Dit is een zonnetempel in Mexico van de oude beschaving. Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s en is gesticht in de 10de eeuw. Volgens de legendes van Chichén Itzá werd de stad gebouwd door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl. De grootste bezienswaardigheid van Chichén Itza is de piramide van Kukulcán. De piramide diende in de periode van de Maya’s als tempel voor de god Kukulcán. In totaal heeft de tempel 365 treden, waarbij iedere trede symbool staat voor één dag in het jaar.

nieuwe wereldwonderen, Ontdek de zeven nieuwe wereldwonderen

Dit zijn de zeven nieuwe wereldwonderen! Hoeveel van deze nieuwe wereldwonderen heb jij al bezocht?


Lees meer

Geef een reactie