Hidden GemsReizen

Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran

Nasir Al Molk moskee

De mooiste moskee in Iran vind ik de Nasir al Molk moskee in Shiraz. De foto’s die ik op Instagram zag van deze moskee waren voor mij een hele belangrijke reden waarom ik naar Iran op reis wilde. Dit fotogenieke gebouw moest ik met mijn eigen ogen zien! Deze moskee is het meest gefotografeerde gebouw van heel Iran en vormt tevens de trekpleister van de stad Shiraz. Van de buitenkant is de moskee niet eens zo heel erg bijzonder, maar het geheim en de schoonheid van deze moskee zit verborgen in de binnenkant. Iedere ochtend verandert de moskee in een magisch kleurenspektakel. Dit is iets wat je met je eigen ogen moet zien en meemaken!

Ben je benieuwd naar deze bijzondere moskee? Lees verder!

De geschiedenis van de Nasir Al Molk moskee

De Nasir Al Molk moskee is gebouwd in 1876 en in 1888 was de bouw uiteindelijk voltooid. De opdracht voor de bouw was afkomstig van de Kadjar leider Mirza Hasan Ali Nasir al Molk en dit verklaart de naam van de moskee. De moskee is tegenwoordig eigendom van een instelling. Deze moskee is zo anders dan alle andere moskeeën in Iran, niet zozeer door de bouwstijl, maar door de mooie tegeldecoratie die niet in blauw of turkoois is, zoals veel moskeeën in Iran wel zijn.

De bijnaam voor de Nasir al Molk moskee is de roze moskee, dit komt door het gebruik van de vele roze kleuren voor het interieur.

Nasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran

Waarom is de Nasir Al Molk moskee zo bijzonder?

In de ochtend komen de stralen van de zon door de vele gekleurde glas in lood ramen en dan zie je een uniek schouwspel van allerlei prachtige heldere kleuren. Ik vond het zo mooi en zo sprookjesachtig! De kleuren veranderen ook nog eens iedere minuut!

De Nasir Al Molk moskee is klein, elegant en dit heeft iets intiems en sfeervols. De tapijten op de grond zijn ook heel erg kleurrijk met geweldige patronen en de lichtstralen zorgen ook daar voor een bijzonder gezicht. Ga zitten op het zachte tapijt en bekijk hoe de lichtstralen van patroon wisselen en bewonder de veranderingen in kleurintensiteit en geniet van dit unieke wonder. Ik vond het lijken op een soort dans van licht en kleur. Ook de muren en de plafonds zijn indrukwekkend mooi en vol met allerlei geweldige bloemmotieven.

Nasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran

Wat is de beste tijd om deze moskee te bezoeken?

De moskee is de hele dag open, maar het magische lichtspel is alleen vroeg in de ochtend te beleven. De moskee gaat open op het moment dat de bewaarder van de moskee besluit de moskee open te doen en dit is meestal rond een uur of zeven in de ochtend. Zorg dat je echt hier als eerste bent, want later in de ochtend stroomt de moskee vol met toeristen en dit neemt veel weg van het magische gevoel. Vanaf zeven uur tot een uurtje of tien worden de zonnestralen steeds groter in de moskee en daarna is dit niet meer te zien.

Nasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran

Het bezoeken de Nasir Al Molk moskee

• Entree voor de moskee is 200.000 Rials, ongeveer €6,-
• Locatie: Lotf Ali Khan Zand St, Shiraz
• De moskee is geopend van 7:00 uur tot 12:30 uur en van 15:30 uur tot 18:30 uur.

Nasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran


Tips boeken Iran


Staat deze moskee op jouw bucket list?


Tip hotel Shiraz

Er zijn een aantal leuke hotels in Shiraz, maar ik heb zelf 3 nachten geslapen in het Niayesh Boutique Hotel en dit hotel wil ik je aanbevelen. De locatie is perfect en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Het hotel is een mooie mix van tussen oud en nieuw en heeft een heerlijk dakterras.

Nasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran
Niayesh Boutique hotel

Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

Nasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran


Shiraz

Iran

Nasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van IranNasir al Molk moskee, Nasir Al Molk, de mooiste moskee van Iran

Geef een reactie