Hidden GemsReizen

Naqsh-e Jahan plein in Esfahan: het mooiste plein ter wereld

Esfahan

Het Naqsh-e Jahan plein in Esfahan (Iran) vind ik het mooiste plein ter wereld! Dit plein is ook bekend onder de beter uit te spreken naam: het Imam Plein. Dit plein ligt in de prachtige stad Esfahan in het mooie land Iran. Nooit zal ik het moment vergeten toen ik tijdens mijn reis door Iran voor het dit plein zag. Wat een schoonheid! Dit plein in Esfahan heeft mij verrast en ik ben overtuigd dat het iedere reiziger verrast, ook de reizigers die al veel van de wereld gezien hebben.

Benieuwd waarom het Nasqsh-e Jahan plein in Esfahan zo bijzonder mooi is?

Het Naqsh-e Jahan plein in Esfahan

De afmetingen van het plein zijn 560 meter bij 160 meter. Dit plein is jarenlang het grootste plein ter wereld geweest, maar nu is enkel het Tiananmen plein in Peking nog groter. Het Naqsh-e Jahan plein is momenteel dus het tweede grootste plein ter wereld. Sinds 1979 staat dit plein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

plein in Esfahan, Naqsh-e Jahan plein in Esfahan: het mooiste plein ter wereld

De geschiedenis van het Naqsh-e Jahan plein in Esfahan

Het plein werd gebouwd door Sjah Abbas in 1602 en dit plein heeft in de historie een zeer belangrijke plaats ingenomen. Het was dé ontmoetingsplaats waar de Shah, de mensen en de handelaren elkaar ontmoetten. Esfahan is altijd een belangrijke stopplaats geweest op de bekende zijderoute. Op het plein werd ook altijd veel polo gespeeld.

Naqsh-e Jahan is de originele naam van het plein en de meeste Iraniërs noemen het plein nog steeds zo. Naqsh-e Jahan betekend letterlijk “Ontwerp van de wereld”. Na de Iraanse revolutie is de officiële naam van het plein gewijzigd en heet het Imam Plein en deze naam verwijst naar ayatollah Khomeini.

plein in Esfahan, Naqsh-e Jahan plein in Esfahan: het mooiste plein ter wereld

Wat maakt dit plein in Esfahan zo bijzonder?

“Hij die Esfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien”. Dit is een bekend oud Perzisch gezegde en ik ben het er volledig mee eens. Esfahan is zonder twijfel de mooiste stad van Iran en ook een van de allermooiste steden ter wereld. Het Naqsh-e Jahan plein in Esfahan was mijn hoogtepunt van mijn bezoek aan de stad.

• Op het plein staan aan alle kanten diverse interessante islamitische gebouwen, namelijk het Ali Qapu paleis, de moskee Masjed-e Sheikh Lotfallah en de Vrijdagmoskee. Deze drie gebouwen zijn zo mooi van buiten en nog mooier van binnen en zorgt ervoor dat het plein er prachtig uitziet. ’s Avonds zijn deze gebouwen op een bijzonder mooie manier verlicht. Het meest indrukwekkende uitzicht over het plein heb je vanaf het Ali Qapu paleis!

• Er is enorm veel te doen op dit grote plein. Het hele plein is omringd door een dubbele galerij met diverse winkels en restaurants.

• In het midden van het plein staan fonteinen en dit zorgt ervoor dat de sfeer van het plein erg lijkt op de sfeer in een gezellig park.

plein in Esfahan, Naqsh-e Jahan plein in Esfahan: het mooiste plein ter wereld

Wat is de beste tijd om het plein in Esfahan te bezoeken?

Op alle tijdstippen van de dag vond ik het plein geweldig leuk om te bezoeken. Vooral overdag is het er erg druk met lokale mensen. Iraniërs zijn ontzettend vriendelijke mensen en hier kun je gemakkelijk een gesprek beginnen met hen. Zonder moeite loop je urenlang op dit plein rond en kijk je je ogen uit.

’s Avonds is het plein op haar mooist en dit komt door de fantastische verlichting en waan je je even in een duizend en een nacht sprookje.

plein in Esfahan, Naqsh-e Jahan plein in Esfahan: het mooiste plein ter wereld


Beste reistijd Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

plein in Esfahan, Naqsh-e Jahan plein in Esfahan: het mooiste plein ter wereld


Tips boeken Iran

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!


Esfahan

Wat je kunt doen in Iran

Iran

Geef een reactie