ReizenUnieke Belevenissen

Must-do in Peru: Machu Picchu bezoeken!

machu picchu bezoeken

Machu Picchu in Peru is een van de zeven wereldwonderen. Dat is niet voor niets! Open een willekeurige reisgids van Peru en je kunt niet om de oude Inca-stad heen. Tijdens mijn reis door Peru word ik al lekker gemaakt met het ene na het andere mooie plaatje van Machu Picchu. Maar dit Peruaanse pareltje wil je gewoon met eigen ogen zien, toch? In deze blog staat alles wat je wilt weten wanneer je Machu Picchu gaat bezoeken!

Must-do in Peru: Machu Picchu bezoeken

Geschiedenis Machu Picchu: de verlaten stad

De Inca’s bouwden de oude stad Machu Picchu op maar liefst 2.340 meter hoogte. Dat gebeurde rond het jaar 1450. Ze bleven er niet lang, want na 100 jaar moesten de Inca’s waarschijnlijk op de vlucht voor de Spaanse invasie. Maar de Spanjaarden hebben de stad tijdens hun verovering nooit gevonden. Machu Picchu veranderde dus in een verlaten stad en verdween onder de dichtbegroeide jungle. Tot 1911. Toen ontdekte de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham de Inca ruïnes. Tot blijdschap van vele toeristen die de berg tot op de dag van vandaag in grote getalen bewonderen.

Een zonnetempel, verblijven voor edelen, een paar woningen… Wat was de functie van Machu Picchu eigenlijk? Wetenschappers speculeren daar nog altijd over. Was het een buitenverblijf voor koningen? Of diende het als fort?

De hoogste tijd voor mij om deze mysterieuze trekpleister te
bezoeken!

Machu Picchu bezoeken, Must-do in Peru: Machu Picchu bezoeken!

Boek je ticket voor de Inca Trail op tijd

Al snel ontdek ik dat een bezoek aan Machu Picchu niet is geregeld met het kopen van een kaartje bij de kassa. De 4-daagse Inca Trail, waarbij je op de laatste dag Machu Picchu bezoekt, reserveer ik al 6 maanden van tevoren. Per dag mogen er namelijk slechts 500 bezoekers over het pad lopen. Aangezien toeristen over de hele wereld hier naartoe komen, kun je dus maar beter op tijd je ticket reserveren.

Tip reisorganisatie voor Machu Picchu

Ik heb gekozen om mijn Inca trail te regelen via Machu Picchu Travel. Dit is een Nederlandse reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar Peru. Zij hebben tickets voor de Inca Trail of een alternatieve Trail. Omdat Jorge (de mede eigenaar) 6 jaar als gids van alle trails heeft gewerkt, weet hij echt alles over Machu Picchu en de Inca Trail. Ideaal voor alle vragen die ik had en vanwege zijn advies heb ik gekozen om de klassieke 4-daagse Inca Trail: ‘In de voetsporen van de Inca’s’ te gaan wandelen. Dit was een goede keuze!

Voorbereiding Machu Picchu: trap op, trap af

Zodra ik mijn ticket heb bemachtigd, begin ik in Nederland alvast met een training. Handig, want de klim tijdens de Inca Trail is soms behoorlijk pittig. Bovendien ligt de hoogste top die je passeert op 4.200 meter hoogte, dus de lucht is behoorlijk ijl. Traplopen is mij geadviseerd, dus het komende halfjaar zie je mij niet meer in een lift.

In de voetsporen van de Inca’s

De Inca’s hadden vroeger maar één optie om Machu Picchu te bereiken: het oude Incapad. Dit voetpad is niet alleen lang, maar op sommige punten ook behoorlijk steil. De Inca’s waren dus wel even onderweg in die tijd. Breng je nu een bezoek aan Machu Picchu, dan is het ook handig om even wat tijd uit te trekken.

Ik kies voor de klassieke 4-daagse Inca Trail. ‘In de voetsporen van de Inca’s’, blijkt geen misplaatste quote, want ik loop hier écht over het pad waar de Inca’s eeuwen geleden ook liepen. Mijn startpunt is Cusco, de voormalige hoofdstad van het Incarijk. Een fantastische stad waar ik graag nog eens terugkom. Per minibus vertrek ik samen met mijn medereizigers de Heilige Vallei in. We worden afgezet bij het startpunt van de Inca Trail, op 82 kilometer van Cusco. Met toch wel wat gezonde spanning besef ik me dat het gaat beginnen. Vier dagen lang duik ik diep de Andes in; over steile trappetjes, naar hoge bergtoppen en door een overweldigende natuur.

Machu Picchu here I come!

Machu Picchu bezoeken, Must-do in Peru: Machu Picchu bezoeken!

De Inca Trail naar Machu Picchu

Vanaf het moment dat we gestart zijn, ben ik aan het genieten. Gelukkig wordt mijn slaapmatje en slaapzak door de porters gedragen. Die doen trouwens alsof het niks is, de Inca Trail. Ongelooflijk hoe ze de berg oprennen met kilo’s bagage op hun rug. Ik ben ze nog meer gaan waarderen toen aan het eind van de dag mijn tent alweer klaar stond en er een heerlijke warme maaltijd werd bereid. Ik vind het heerlijk om in de onbewoonde wereld te zijn. Geen elektriciteit, telefoon of drukte hier, alleen maar natuur, overweldigende uitzichten en hier en daar een interessante Inca ruïne. Onze gids Efra weet de spanning tot Machu Picchu goed op te bouwen met zijn verhalen. Hij vertelt gepassioneerd over de Inca’s en neemt me mee terug in de tijd. Op de laatste dag is het dan zover: ’s morgens vroeg komen we via de Zonnetempel aan bij Machu Picchu. Half in de wolken, maar zo mooi! Vier dagen hiken door de Andes zitten erop. Wat ben ik blij met Machu Picchu als beloning!

Machu Picchu bezoeken, Must-do in Peru: Machu Picchu bezoeken!

Wil jij ook Machu Picchu bezoeken?

Je hebt verschillende opties om Machu Picchu te bezoeken. Je kunt, net als ik, kiezen voor de klassieke 4-daagse Inca Trail die je over het oude voetpad van de Inca’s voert. Heb je minder tijd of doe je het liever iets rustiger aan, dan kun je ook kiezen voor de 2-daagse Inca Trail. Wie écht voor gemak gaat, kiest voor een dagbezoek. Je reist dan vanaf Ollantaytambo met de trein naar Aguas Calientes, ook wel Machu Picchu Town genoemd. Hier neem je lekker relaxed de bus die je voor de ingang van Machu Picchu afzet. Een andere beleving dan de Inca Trail, maar het uitzicht op Machu Picchu blijft even adembenemend! Kijk voor alle opties van trails op de website van Machu Picchu Travel.

Machu Picchu bezoeken, Must-do in Peru: Machu Picchu bezoeken!

Wat is de beste reistijd voor Machu Picchu?

De beste reistijd om Machu Picchu te bezoeken is van april tot en met september. Dit is de droge periode, wat overigens niet betekent dat het er dan altijd droog is. De temperatuur is overdag gemiddeld zo’n 21˚C. ’s Avonds koelt het af in de bergen, soms wel tot het vriespunt. Het regenseizoen is van oktober tot en met maart. Ondanks de regen zijn er dan wel een stuk minder toeristen. Ieder jaar in de maand februari is de Inca Trail gesloten in verband met onderhoud.


Peru

Geef een reactie