Cultuur & NatuurReizen

Dagtrip naar Mount Popa, bedevaartsoord in Myanmar

Mount Popa

Mount Popa is een oude en gedoofde vulkaan waarop op de top een tempel staat. Deze plek is al sinds mensenheugenis een belangrijk pelgrimsoord in Myanmar. De officiële naam van Mount Popa is Popa Taung Kalat en het is een vulkaan die 1.518 meter boven de zeespiegel uittorent. Mount Popa ligt ongeveer 60 km ten zuidoosten van de tempels van Bagan. Het is een bedevaartsoord voor mensen die de nats vereren. De locatie is geweldig en is een wat vreemde berg op een uitgedoofde vulkaan. Hoe is het om een dagtrip te maken naar Mount Popa?

Ik heb Mount Popa bezocht met een dagtrip vanuit Bagan. Lees alles over mijn bezoek!

Een dagtrip naar Mount Popa en het vereren van de Nats

Het geloof in geesten is in Myanmar diep geworteld en wel op een manier dat het prima naast het Boeddhistische geloof bestaat. Mount Popa is de plek waar de geesten (nats) vereerd worden. In totaal vereert men hier 37 nats en zo is er een nat aanwezig voor gezondheid, huwelijk, vruchtbaarheid en water. Deze plek is het heiligdom voor het vereren van deze Nats en wordt daarom druk bezocht door de Birmezen voor wie het een belangrijk bedevaartsoord is.

dagtrip Mount Popa, Dagtrip naar Mount Popa, bedevaartsoord in Myanmar

Wat is Mount Popa?

Het is een vulkaan die 250.000 jaar geleden voor het laatst uitbarstte. Van een afstand is de berg Mount Popa sprookjesachtig mooi! Het lijkt wel op een kasteel uit een Disney film! Vanuit het niets zie je ineens een wat gekke hoge berg met op de top een vreemd ogend heiligdom gebouwd. Je bereikt de top van Mount Popa door 777 traptreden te beklimmen. In het begin wandel je op de trap en zie je links en rechts van je langs allemaal kleine kraampjes. Op een gegeven moment houden de winkels op en dat is het officiële beginpunt van het heiligdom.

Aangezien de trap vanaf dit punt als een heilige plek beschouwd wordt, moet je op blote voeten verder de trap op lopen.

Gelukkig zijn er mensen aanwezig die de trap zo nu en dan schoonmaken, want het is een vieze route. De trap is ontzettend smerig en er ligt veel vuilnis. Ook zie je overal rode vlekken van het spugen van die noot die men kauwt en overal ligt ook apenpoep. Onderweg kom je namelijk veel apen tegen en deze apen zijn behoorlijk agressief en erg druk op zoek naar eten. Dit eten kun je onderweg kopen en veel Birmezen delen eten uit voor deze apen. Alhoewel de apen brutaal zijn, vond ik de aanwezigheid van de apen prettig, omdat ze zorgden voor afleiding tijdens de anders wat saaie en zware klim.

Tijdens de wandeling zie je diverse beelden van alle nats die op deze berg aanwezig zijn. Onderweg naar de top heb je af en toe een prachtig uitzicht. Deze plek betekent veel voor de Birmezen en dat merk je aan alles. Het heiligdom op de top vond ik niet zo veel voorstellen en was nogal teleurstellend, maar gelukkig is het uitzicht op de top is fenomenaal mooi.

dagtrip Mount Popa, Dagtrip naar Mount Popa, bedevaartsoord in Myanmar

Hoe maak je een dagtrip naar Mount Popa?

Mount Popa is vanuit Bagan goed te bereiken, want het is maar een uurtje rijden. Het is een welkome afwisseling na het zien van al die tempels. Deze plek is alleen bereikbaar met een auto of bus en dit is goed te regelen in Bagan. De kosten zijn ongeveer €30, – voor een taxi en €10,- voor de bus. Als je voor de bus kiest dan bezoek je Mount Popa met een groep toeristen en daarom heb ik ervoor gekozen om met een privé taxi te gaan.

dagtrip Mount Popa, Dagtrip naar Mount Popa, bedevaartsoord in Myanmar

Aandachtspunt voor een dagtrip naar Mount Popa

Vanuit de spiritualiteit van dit geloof gezien is het beter om geen rode of zwarte kleding te dragen als je deze plek bezoekt. Deze kleuren brengen namelijk ongeluk. Tevens gelooft men ook dat kwaad worden of schelden tijdens het traplopen omhoog ook ongeluk brengt.

dagtrip Mount Popa, Dagtrip naar Mount Popa, bedevaartsoord in Myanmar

Wat is mijn ervaring?

Ik vond het bezoeken van deze plek een leuke activiteit. Het beklimmen van de berg is wel wat zwaar en dit komt voornamelijk door het warme weer. Ik raad daarom aan om de berg in de ochtend te bezoeken. Het heiligdom bovenop de berg vond ik heel erg tegenvallen, maar gelukkig is het uitzicht fantastisch. De trap naar de top toe is vooral vies, omdat je er op blote voeten op moet lopen. Ondanks dit is mijn advies om zeker Mount Popa te bezoeken!

Zoek je een leuke accommodatie in Bagan? Kijk dan hier!

Lijkt het jou leuk om Mount Popa met een dagtrip te bezoeken?


Tips boeken Myanmar


Myanmar

Geef een reactie