ReizenStedentripWeekendje Weg

5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

Nijmegen

Nijmegen is een van de leukste steden van Nederland! En ik kan het weten, want ik woon er al jaren. Niet ver buiten het centrum wemelt het van mooie natuurgebieden. Dit zijn prachtige plekken om te gaan wandelen of fietsen. Dit zijn alle tips met de mooiste plekken in de omgeving van Nijmegen!

De mooiste plekken in de omgeving Nijmegen.

De stad Nijmegen

Nijmegen is een hele leuke stad voor een dagje of een heerlijk weekendje weg in eigen land. Het Rijk van Nijmegen heeft enorm veel te bieden voor jong en oud. Ik woon zelf al jaren in deze bijzondere stad. Het is dé oudste stad van Nederland, maar de stad is vol leven! Nijmegen heeft een lange geschiedenis van meer dan 2.000 jaar. Nijmegen ligt in de provincie Gelderland en dichtbij de Duitse grens. De gemeente Nijmegen telt 176.162 inwoners (mei 2018) en is qua inwonertal de tiende stad van Nederland.

5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

1. De Hatertse en Overasseltse Vennen

Dit natuurreservaat ligt op 5km van de stad Nijmegen en is vrij toegankelijk voor iedereen. Het gebied is in totaal ongeveer 520 hectare groot en bestaat uit bestaat diverse vennen, bos, heide, akkers en weilanden. De Hatertse en Overasseltse Vennen is in ieder jaargetijde mooi. In de zomer wuiven de witte pluimen van wollegras en veenpluis en aan het einde van de zomer verbaas je je aan de bijzondere paarse heide. Hartje herfst overheerst er een gave rode gloed van planten. In de winter tref je er de statige groene dennen. En in de lente, met zon en een blauwe hemel, zie je het heldere venwater, groene flora en geel zand. Kortom De Hatertse en Overasseltse Vennen zijn prachtig om doorheen te wandelen.

 • Gratis parkeren bij Restaurant St. Walrick, St. Walrickweg 5, Overasselt
 • Tip: Kies een van de prachtige wandelroutes die Staatsbosbeheer heeft ontwikkeld.
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

2. De Ooijpolder

Dit is een populaire plek voor inwoners van Nijmegen om even de stad te ontvluchten. De Ooijpolder ligt namelijk maar een paar km vanaf het centrum van de stad. In de uiterwaarden van de Waal vind je de Ooijpolder. Het is genieten van de flora en fauna die hier te vinden zijn. Je komt hier wilde paarden, Galowayrunderen, bevers, otters, talloze vogelsoorten, grote ganzen of rode geuzen tegen. In het grote struingebied staat ook een mooie uitkijktoren. Bij mooi weer kun je zwemmen in de Waal of in de Bisonbaai! Aanrader is ook om het terras van hotel en restaurant Oortjeshekken niet over te slaan! In de Ooijpolder kan je een van de vele wandel- of fietsroutes volgen.

 • Gratis parkeren bij Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, Ooij
 • Tip: ga de Ooijroute fietsen. Dit is een route van 37 km en een combinatie van stad en natuur!
 • De Ooijroute, aanbevolen startpunt is knooppunt 94.
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

3. De wijnroute door Groesbeek

Dichtbij de stad Nijmegen ligt Groesbeek en door de heuvels en bijzondere grondsoort is de omgeving van Groesbeek zeer geschikt voor wijnbouw. Groesbeek mag zich met trots hét wijndorp van Nederland noemen. Regelmatig valt Groesbeekse wijn in de prijzen tijdens wijnkeuringen. Deze omgeving bestaat uit een schitterende bosrijk en heuvelachtig gebied met verschillende wijngaarden en wijnhoeves. Behalve al het moois vanaf de fiets te bewonderen kun je ook afstappen en een wijnhoeve of -gaard bezoeken. De wijngaarden zijn vrij toegankelijk, maar hebben soms wel vaste openingstijden.Het is het best te ontdekken op de fiets.

 • Tip: download de gratis ‘Wijndorp Groesbeek’ app met informatie over de soorten wijndruiven in Groesbeek en de wijngaarden.
 • Wijnroute Groesbeek, aanbevolen startpunt is knooppunt 88.
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

4. De N70 Wandelroute

De N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen is uniek. Dit komt door de afwisseling in route, afstand en startlocaties. De N70 wandelroute loopt door de glooiende bossen en het heuvelachtige landschap van Berg en Dal en omgeving. Je hebt onderweg geweldige vergezichten over de polders, uiterwaarden en het rivierenlandschap van de Waal en de Rijn. De N70 route is in totaal 16 kilometer en is een populaire wandelroute onder natuurliefhebbers, wandelaars en hardlopers. De route telt zo’n 500 traptreden!

 • Download hier de GPS Route of volg de groene paaltjes.
 • Tip: start bij Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359, Nijmegen
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

5. De Mookerheide

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je de Mookerheide. De Mookerheide is fantastisch! Dit natuurgebied dankt haar bijzondere landschap aan de ijstijd van ongeveer 160.000 jaar geleden. Voortstuwende gletsjers creëerden heuvels en dalen van zand, grind en keien. Je ziet er fraaie heide, machtige eiken, grazende galloway runderen en uitstekende vergezichten. Hier kun je lange wandelingen maken en helemaal tot rust komen. In de Tweede Wereldoorlog, maar ook al tijdens de 80-jarige oorlog, werd er bij de Mookerheide gevochten. Je vindt hier bovendien twee schansen, oude verdedigingswerken uit de 17e eeuw. Vanaf deze plekken heb je een prachtig uitzicht. Bekijk ook zeker even het Jachtslot Mookerheide!

 • Deze wandelroute laat je de hoogtepunten van de Mookerheide zien
 • Tip: start bij Landgoed Mookerheide, Heumensebaan 2, Molenhoek
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

Tip hotel Nijmegen

Er zijn een aantal leuke hotels in Nijmegen, maar mijn favoriete hotel in Nijmegen is Credible. De locatie is perfect in het centrum en de kamers zijn gaaf ingericht met oog voor detail. Er is een speels design door het gehele hotel aanwezig. Het idee achter Credible is om een plek te creëren waar mensen zich snel thuis voelen en dat is gelukt.

 • Check hier de actuele prijzen en de beschikbaarheid van dit hotel.
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Nijmegen!
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

De regio Nijmegen, Arnhem, Veluwe

Geef een reactie