ReizenStedentripWeekendje Weg

5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

Nijmegen

Nijmegen is een van de leukste steden van Nederland! En ik kan het weten, want ik woon er al jaren. Niet ver buiten het centrum wemelt het van mooie natuurgebieden. Dit zijn prachtige plekken om te gaan wandelen of fietsen. Dit zijn alle tips met de mooiste plekken in de omgeving van Nijmegen!

De mooiste plekken in de omgeving Nijmegen.

De stad Nijmegen

Nijmegen is een hele leuke stad voor een dagje of een heerlijk weekendje weg in eigen land. Het Rijk van Nijmegen heeft enorm veel te bieden voor jong en oud. Ik woon zelf al jaren in deze bijzondere stad. Het is dé oudste stad van Nederland, maar de stad is vol leven! Nijmegen heeft een lange geschiedenis van meer dan 2.000 jaar. Nijmegen ligt in de provincie Gelderland en dichtbij de Duitse grens. De gemeente Nijmegen telt 176.162 inwoners (mei 2018) en is qua inwonertal de tiende stad van Nederland.

5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

1. De Hatertse en Overasseltse Vennen

Dit natuurreservaat ligt op 5 kilometer van de stad Nijmegen en is vrij toegankelijk voor iedereen. Het gebied is in totaal ongeveer 520 hectare groot en bestaat uit bestaat diverse vennen, bos, heide, akkers en weilanden. De Hatertse en Overasseltse Vennen is in ieder jaargetijde mooi. In de zomer wuiven de witte pluimen van wollegras en veenpluis en aan het einde van de zomer verbaas je je aan de bijzondere paarse heide. Hartje herfst overheerst er een gave rode gloed van planten. In de winter tref je er de statige groene dennen. En in de lente, met zon en een blauwe hemel, zie je het heldere venwater, groene flora en geel zand. Kortom De Hatertse en Overasseltse Vennen zijn prachtig om doorheen te wandelen.

 • Je kunt de Hatertse en Overasseltse Vennen bereiken te voet, per fiets en met de auto. Vanaf het centrum van Nijmegen is het ongeveer 10 kilometer.
 • Je kunt gratis parkeren bij Restaurant St. Walrick, St. Walrickweg 5, Overasselt
 • Tip: Kies een van de prachtige wandelroutes die Staatsbosbeheer heeft ontwikkeld.
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

2. De Ooijpolder

In de uiterwaarden van de Waal vind je de Ooijpolder. Dit is een populaire plek voor inwoners van Nijmegen om even de drukte van de stad te ontvluchten. De Ooijpolder ligt namelijk maar een paar kilometer vanaf het centrum van de stad. Via een speciale voetgangersbrug over wandel je ineens in de natuur. Je ziet het Waalstrand waar je lekker kunt relaxen en kunt zwemmen in de Waal. Het is genieten van de flora en fauna die hier te vinden zijn. Je komt hier oog in oog met wilde paarden, Galowayrunderen, bevers, otters, talloze vogelsoorten, grote ganzen of rode geuzen. Besef wel dat het wilde dieren zijn en geef ze de ruimte. In het grote struingebied staat ook een mooie uitkijktoren. De Bizonbaai is een van de mooiste plekken in de Ooijpolder en de beste plek om de konikpaarden en Gallowayrunderen te zien grazen. De Bizonbaai is een plas die is ontstaan door zandwinning. Aanrader is ook om het terras van hotel en restaurant Oortjeshekken niet over te slaan. In de Ooijpolder zijn talloze mogelijkheden on te wandelen en te fietsen. Je kunt een vastgestelde route gaan wandelen of lekker zelf gaan ronddwalen, want de kans dat je verdwaald is minimaal. 

 • Je kunt de Ooijpolder bereiken te voet, per fiets en met de auto. Vanaf het centrum van Nijmegen loop je onder de Waalbrug door en de Ooijpolder in.
 • Gratis parkeren bij Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, Ooij. Hotel Oortjeshekken ligt op de dijk en is een mooie uitvalsbasis om het gebied te ontdekken. Je kunt hier ook heerlijk eten, vooral het ontbijt is een aanrader, of genieten van een drankje op het sfeervolle terras. Adres: Erlecomsedam 4, Ooij.
 • Mijn tip: ga de Ooijroute fietsen. Dit is een route van 37 km en een prima combinatie van stad en natuur. Je fietst langs de uiterwaarden, kleiputten en moerassen en toont je de diversiteit in dit gebeid.
 • De Ooijroute, aanbevolen startpunt is knooppunt 94.
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

3. De Wijn Route Groesbeek

Dichtbij de stad Nijmegen ligt Groesbeek en door de heuvels en bijzondere grondsoort (de lössbodem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Groesbeek is hét wijndorp van Nederland! Regelmatig valt de Groesbeekse wijn in de prijzen tijdens wijnkeuringen. De Wijn Route Groesbeek gaat langs diverse wijngaarden en is 14 kilometer lang. De omgeving van Groesbeek bestaat uit een schitterende bosrijk en heuvelachtig gebied met verschillende wijngaarden. Je kunt al het moois vanaf de fiets bewonderen, maar leuker is natuurlijk om af te stappen en een wijnhoeve of wijngaard te bezoeken. Zo kun je de lokale wijn proeven en informatie krijgen over de wijnen die hier worden geproduceerd. De wijngaarden zijn vrij toegankelijk, maar hebben soms wel vaste openingstijden.

 • Tip: download de gratis ‘Wijndorp Groesbeek’ app met informatie over de soorten wijndruiven in Groesbeek en de wijngaarden. Je kunt ook een gids ophalen bij de VVV in Groesbeek.
 • Wijngaard de Colonjes is een van de grootste wijngaarden in Nederland. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Adres: Bredeweg 2, Groesbeek
 • Wijngaard Klein-Amerika is klein, maar ook een aanrader. In het weekend kun hier de eigen wijnen proeven en een rondleiding krijgen naar de wijnvelden. Adres: Klein Amerika 3b, Groesbeek.
 • Wijngaard de Plack ligt aan de grens met Duitsland en sinds 2006 is er een wijngaard aangelegd. Hier kun je een wijnproeverij doen op afspraak en er is een wijnwinkel met terras. Adres: Ketelstraat 36, Groesbeek.
 • Wijn Route Groesbeek, aanbevolen startpunt is knooppunt 88.
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

4. De N70 Wandelroute

De N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen is uniek en een van de mooiste wandelroutes in Nederland. Bij de N70 Wandelroute wandel je 16 kilometer over 8 heuvels. De N70 wandelroute loopt door de glooiende bossen en het heuvelachtige landschap van Berg en Dal en omgeving. Je hebt onderweg geweldige vergezichten over de polders, uiterwaarden en het rivierenlandschap van de Waal en de Rijn. Onderweg kom je diverse restaurants tegen waar je op je gemak wat kunt drinken en eten. De Duivelsberg is de meest bekende berg in de route. Deze berg behoorde tot 1949 toe aan Duitsland. De top is de Burchtheuvel en vanaf hier is een mooi uitkijkpunt. Onderweg kom je ook diverse oude grenspalen tegen waarvan sommige met inscripties. De mooiste is een houten paal met daarop wegwijzers “Nederland” en “Duitschland”. De route telt zo’n 500 traptreden, maar hij is goed te doen, als je maar een beetje fit bent. De N70 route is een populaire vanwege de afwisseling in route, afstand en startlocaties. Er zijn 6 startlocaties en vanaf deze punten kun je de groene paaltjes gaan volgen.

 • Download hier de GPS Route of volg de groene paaltjes
 • Mijn tip: start bij Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359, Nijmegen
 • Andere startpunten: Pannenkoekhuis De Heksendans en Fletcher Hotel Val Monte in Berg en Dal, Restaurant ’t Spijker en de Rijksstraatweg in Beek-Ubbergen en Parkeerplaats Holdeurn bij de Duivelsberg.
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

5. De Mookerheide

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je de Mookerheide. De Mookerheide is fantastisch! Dit natuurgebied dankt haar bijzondere landschap aan de ijstijd van ongeveer 160.000 jaar geleden. Voortstuwende gletsjers creëerden heuvels en dalen van zand, grind en keien. Je ziet er fraaie heide, machtige eiken, grazende galloway runderen en uitstekende vergezichten. Hier kun je lange wandelingen maken en helemaal tot rust komen. In de Tweede Wereldoorlog, maar ook al tijdens de 80-jarige oorlog, werd er bij de Mookerheide gevochten. Je vindt hier bovendien twee schansen, oude verdedigingswerken uit de 17e eeuw. Vanaf deze plekken heb je een prachtig uitzicht. Bekijk ook zeker even het Jachtslot Mookerheide!

 • Deze wandelroute laat je de hoogtepunten van de Mookerheide zien
 • Tip: start bij Landgoed Mookerheide, Heumensebaan 2, Molenhoek
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen

Tip hotel Nijmegen

Er zijn een aantal leuke hotels in Nijmegen, maar mijn favoriete hotel in Nijmegen is Credible. De locatie is perfect in het centrum en de kamers zijn gaaf ingericht met oog voor detail. Er is een speels design door het gehele hotel aanwezig. Het idee achter Credible is om een plek te creëren waar mensen zich snel thuis voelen en dat is gelukt.

 • Check hier de actuele prijzen en de beschikbaarheid van dit hotel.
 • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Nijmegen!
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen
Hotel Credible
mooiste plekken Nijmegen, 5x de mooiste plekken in de omgeving Nijmegen
Hotel Credible

De regio Nijmegen, Arnhem, Veluwe

Geef een reactie