ReizenUnieke Belevenissen

Hoe is het om met een camper op reis te gaan? En tips!

Paulcamper

Hoe is het om met een camper op reis te gaan? Is dat leuk? Ook als het dichtbij huis is en géén roadtrip door Amerika of Canada? Of is dat meer geschikt voor als ik ooit met pensioen ben? Hoe gaat het huren van een camper? Waar moet ik opletten? Voor alles is een eerste keer en zo heb ik onlangs een camper gehuurd en ben ik samen met een vriendin naar het Zwarte Woud in Duitsland op reis gegaan. Een paar dagen een roadtrip door Duitsland en slapen in de camper! Als kind heb ik gekampeerd met mijn ouders, maar de laatste keer dat ik een nacht op een camping heb doorgebracht was 15 jaar geleden. Geen idee wat ik kon verwachten van een camper tripje en wat er allemaal bij komt kijken. Met een camper op reis en tips!

Ik neem je mee hoe een reis met een camper eruit ziet en ik geef je tips voor camperhuur!

Tips hoe regel je de huur van de camper voor je reis?

Als eerste maak je de keuze wat voor camper je wilt huren en waar je dit wilt doen. Afhankelijk van jouw budget zijn er diverse mogelijkheden. Je belandt in een waar doolhof van opties! Ik heb gekozen om mijn camper via het bedrijf PaulCamper te huren. PaulCamper regelt camperverhuur tussen particulieren via een online platform. In Duitsland zijn ze zeer bekend, maar ook in Nederland is het een fijn online platform om een camper te huren. Of natuurlijk te verhuren, aangezien alle campers die zij aanbieden van particulieren zijn.

Via de site van PaulCamper heb ik gekeken welke campers bij mij in de omgeving beschikbaar waren gedurende de dagen dat ik weg wilde. Ondanks dat ik veel foto’s zag staan van allerlei campers in alle soorten en maten was voor mij de keuze makkelijk.

Op de site zag ik een groen Volkswagen busje genaamd “Green Westy” staan en ik was direct verliefd. De keuze was zo gemaakt!

camper op reis tips, Hoe is het om met een camper op reis te gaan? En tips!
De camper past perfect in het landschap!

Tips wat je moet controleren als je een camper kiest om mee op reis te gaan

De grootte van de camper: Ik ben samen met een vriendin op reis geweest en daardoor hebben we gekozen voor een kleine camper. Dit ook omdat we natuurlijk direct verliefd waren op het Volkswagen busje!

Wel of géén toilet: We hadden een camper zonder toilet en hier hebben we helemaal niet over nagedacht toen we de camper kozen. We waren dus aangewezen op toiletten bij restaurants etc. En dat was soms wel onhandig en ik moet eerlijk bekennen dat we ook een paar keer in het wild geplast hebben.

De verzekeringen: Controleer de verzekeringen die bij de huur inbegrepen zijn. In ons geval bij de huur bij PaulCamper waren alle verzekeringen al inbegrepen en dat vond ik wel makkelijk en scheelde wat geregel.

De afstand: Bedenk welke afstand je wilt rijden en welke camper daarbij past. Het gave Volkswagen busje van ons was achteraf gezien iets minder geschikt om een langere afstand mee te rijden. Op de snelweg konden we niet harder dan 90/100km per uur rijden en hierdoor duurde de reis een stuk langer dan we van te voren hadden gedacht. Daarbij komt dat een vintage Volkwagen busje zeker niet zuinig is qua benzine. We hebben in 5 dagen 1800km gereden en we kwamen in totaal rond de €500,- uit aan enkel benzine kosten.

Kilometers: Bekijk wat er in de voorwaarden staat met betrekking tot het aantal kilometers dat je mag rijden. Het kan voorkomen dat je boven een aantal kilometers, bijvoorbeeld 300km, een bedrag per kilometer extra moet gaan betalen.

De borg: Realiseer je dat je (meestal) een borg moet betalen bij het huren van een camper. Indien je een camper via PaulCamper huurt, dan huur je de camper van een particulier en daaraan betaal je dan ook de borg. Deze borg is voor het eigen risico en de eventuele schade aan de inventaris van de camper. Vergelijkbaar dus als je een auto huurt en je creditcard als borg afgeeft.

De uitrusting: De campers bij PaulCamper zijn voorzien van een ‘basisuitrusting’. Dat betekent dat de benodigde veiligheidsonderdelen in de camper aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een brandblusser, een extra wiel en een extra setje lampen. Ook inbegrepen in mijn geval was de kampeeruitrusting waaronder bestek, stoelen, tafel, een koelkast, een keukentje. Erg handig dat ik dit niet allemaal zelf mee hoeft te nemen!

camper op reis tips, Hoe is het om met een camper op reis te gaan? En tips!
Je kunt stoppen op de mooiste plekjes!

Tips wat neem je mee tijdens een reis met een camper?

In mijn geval bij de camper huur via PaulCamper waren er veel dingen inbegrepen en dat scheelde dat enorm in het aantal spullen dat ik mee heb genomen. Ik heb een aantal dingen meegenomen, maar ik was ook wat spullen vergeten.

Dit is een lijstje van wat je minimaal meeneemt (of in de camper aanwezig moet zijn):

 • Een dekbed, kussen en beddengoed
 • WC papier
 • Een waterkoker
 • Stekker voor stroom op camping inclusief verlengsnoer
 • Eten en drinken voor onderweg
 • Een Tom Tom
 • Verlengsnoer voor het opladen van mijn apparatuur. Aangezien een camper niet veel stopcontacten heeft.
 • Handdoek om te kunnen douchen
 • Zaklamp
 • Veiligheidsonderdelen: brandblusser, een extra wiel en een extra setje lampen.
 • Kampeeruitrusting: bestek, stoelen, tafel, een koelkast, een keukentje.
camper op reis tips, Hoe is het om met een camper op reis te gaan? En tips!
Onderweg met de camper in het zwarte
woud

Hoe gaat het met een camper onderweg op reis en tips!

Op campings waar je met een caravan kunt staan, kun je ook gewoon met een camper overnachten. Een plek vinden met je camper om te overnachten is niet moeilijk! We zijn twee keer op het einde van de dag bij een camping aangekomen, zonder dat we gereserveerd hadden, en dit vormde geen probleem.

In sommige landen (bijvoorbeeld Duitsland) is het toegestaan om op parkeerplaatsen te overnachten. Ofwel gratis of tegen betaling van bijvoorbeeld €10,- parkeer je tussen de vrachtwagens je camper. Aangezien je dan met weinig voorzieningen zit, hebben we dit niet gedaan. In ons geval was het ‘s nachts nog best fris (4 graden) en hadden wij (toch stiekem wel enorme koukleumen) behoefte aan een warme douche in de ochtend en voor het slapen gaan. Maar als de temperatuur beter was geweest dan hadden we zeker een keer op een mooi plekje in het wild overnacht!

Stroom is heel eenvoudig te regelen. Het is een kwestie van de snoer uitrollen en (vrijwel) iedere camping heeft plaatsen met elektra. Controleer of je de juiste stekkers in de uitrusting van de camper aanwezig zijn! Bij ons is dit op de campings waar we geslapen hebben, geen enkel probleem geweest.

camper op reis tips, Hoe is het om met een camper op reis te gaan? En tips!
Slapen in de camper met een tof uitzicht

Hou er rekening mee dat parkeren soms lastig kan zijn, omdat je een grotere plek nodig hebt. Je kunt ook in veel parkeergarages niet terecht door de hoogte van de camper. Grote steden zijn dus wat lastiger te bezoeken met een camper. Zo wilden wij de stad Baden Baden bezoeken, maar de parkeergarages konden we niet in en we konden ook geen plekje dichtbij het centrum vinden en dus zijn we uiteindelijk maar niet de stad ingegaan.

Zorg dat je altijd de spullen goed opbergt in de camper als je gaat rijden en doe alle deurtjes goed dicht, anders valt en rolt alles door de camper als je rijdt. In het begin, toen we nog wat onhandig waren, viel er regelmatig vanalles om en rolden de spullen door de camper.

Controleer goed wat de temperatuur op je bestemming is en of er een kachel of iets in de camper zit. In ons geval was het ’s nachts 4 graden en was er geen kacheltje ofzo in de camper en dus was het behoorlijk fris ’s nachts en heb ik met een paar lagen kleding geslapen.

camper op reis tips, Hoe is het om met een camper op reis te gaan? En tips!
Op de camping

Wat vond ik van mijn eerste roadtrip met een camper?

Ik kan er kort over zijn, want ik heb genoten van iedere seconde van mijn reis! Het was een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden en ik ben blij dat dit van mijn bucket list af is. Ik weet zeker dat het niet mijn laatste keer is geweest dat ik een camper heb gehuurd!

Wij hadden gekozen om een opvallend groen vintage Volkswagen busje te huren en hierdoor waren we een bezienswaardigheid. Onderweg werd er veel gezwaaid en getoeterd naar ons en overal waar we stopten wilden mensen onze camper bewonderen. Dit zorgde voor bijzondere gesprekken en ontmoetingen met boeiende mensen!

Het gaf mij een enorm gevoel van vrijheid en geluk om ergens te rijden en overal te stoppen waar we een mooi plekje zagen. Hup de stoelen uit de camper halen en lunchen of wat drinken of gewoon even pauzeren om te genieten van het gave uitzicht. Geweldig vond ik dat!

Ik vond het ook fijn om altijd al mijn spullen bij me te hebben. Geen gedoe in de ochtenden om na te denken wat je allemaal moet meenemen die dag. Het maakt je flexibel en dat vind ik een fijn gevoel! Je kunt er onverwacht voor kiezen om te gaan wandelen en de wandelschoenen aan te trekken of even te gaan zwemmen en je bikini te pakken. Zo kun je iedere dag precies indelen zoals het jou het beste uitkomt op dat moment! Een camper huren is flexibiliteit ten top!

camper op reis tips, Hoe is het om met een camper op reis te gaan? En tips!
Stoppen op de mooiste plekjes

Tips leuke bestemmingen voor een reis met een camper

Voor een reis met een camper zijn dit al mijn tips. Ik ben erg benieuwd of jij weleens met een camper op reis bent geweest en of je nog tips hebt?

Geef een reactie