ReizenUnieke Belevenissen

Vier het Loi Krathong festival in Thailand

chiang Mai

Loi Krathong is het “Festival van de lichtjes” in Thailand en het is heel erg leuk om dit feestje te vieren samen met de Thaise bevolking. Na het Thaise Nieuwjaar is dit het meest bekende feest van Thailand. Het is het festival van de bootjes, de krathongs. De Thaise bevolking verzamelt zich massaal aan de waterkant van de rivieren en meren om zo de bootjes met lampionnen te water te laten gaan. De wegdrijvende lampionnen nemen volgens het geloof het ongeluk mee. Ik heb het Loi Krathong festival gevierd in Thailand en ik vond het geweldig.

Lees hier mee hoe het vieren van dit leuke festival gaat!

De betekenis van Loi Krathong

Loi Krathong kent zijn oorsprong zo’n 700 jaar geleden ten tijde van koning Sukhothai. De letterlijke vertaling van de naam van het festival is ‘wegdrijvende bootjes’.

Een “krathong” is een bootje in een lotusvorm gemaakt van bananenbladeren. Dit bootje is uitgebreid versierd met bloemetjes, een kaars, wierookstokjes, wat groente of fruit en een beetje muntgeld. Loi betekent “drijven” en dit staat voor het laten wegdrijven van de bootjes.

De Thaise bevolking heeft een sterkte connectie met het water en zij vragen dan ook tijdens het te water laten van de bootjes om de tegenspoed weg te laten varen. De bootjes nemen letterlijk de ellende mee en zorgen voor voorspoed. De krathong is een offer voor ‘Mae Khongkha’, moeder van het water.

Loi Krathong Thailand, Vier het Loi Krathong festival in Thailand

Wat kun je als toerist doen tijdens Loi Krathong?

Als toerist kun je volledig deelnemen aan dit festival en ook een krathong te water laten gaan. Je kunt het een beetje vergelijken met het opsteken van een kaars in de kerk. Je kunt een kant en klare krathong kopen voor ongeveer 150 Baht. Veel Thaise mensen maken zelf ook geen krathong en kopen er ook gewoon eentje. Dit heeft ook te maken met de Thaise wetgeving, want deze verplicht dat de bootjes gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. Mocht je dus een krathong willen maken, onthoudt dit dus goed!

Loi Krathong Thailand, Vier het Loi Krathong festival in Thailand

Wat is er zo leuk aan Loi Krathong?

Wanneer de volle maan opkomt, gaat de Thaise bevolking richting een van de rivieren. Het hele festival speelt zich in de avonduren en in het donker af. Alle bootjes met de kaarsjes zorgen voor een super mooi en sprookjesachtig aanzicht. Ook steekt men overal in het land vuurwerk af en laat men een wensballon op. Een wensballon laat je nooit alleen op, maar samen met andere mensen en dit zorgt voor een bijzondere sfeer. De lucht geeft een prachtig schouwspel weer van het vuurwerk en de vele wens ballonnen en het lijkt alsof er duizenden sterren aan de hemel staan.

Loi Krathong Thailand, Vier het Loi Krathong festival in Thailand

Waar in Thailand kun je het beste Loi Krathong vieren?

Chiang Mai: Loi Krathong wordt hier uitgebreid gevierd en het is de meest populaire plek in Thailand voor dit festival
Sukhothai: Voor de mooiste licht- en geluidshow moet je in Sukhothai Historical Park zijn.
Bangkok: In de hoofdstad van Thailand wordt het festival uitgebreid gevierd aan de Chao Phraya-rivier.
Ayutthaya: Hier vindt het festival plaats op Beung Phra Ram. Dit is het grootste meer tussen Wat Phra Ram en Wat Mahathat.
Overig: In alle andere plaatsen in Thailand viert men dit festival ook. Ik heb het zelf in Krabi gevierd en dat was hartstikke leuk.

Loi Krathong Thailand, Vier het Loi Krathong festival in Thailand

De data van het Loi Krathong festival

Dit feest wordt gevierd op de avond van de volle maan in November.

• 23 November 2018
• 13 november 2019

Wil jij dit festival ook een keertje vieren?

Bekijk hier mijn reisroute voor het noorden van Thailand 2 weken

Tips boeken Thailand


Thailand

Noord Thailand

Bangkok

Geef een reactie