Weetjes Bestemmingen

24 leuke weetjes over Zweden

leuke weetjes Zweden

Zweden is een mooi land en een land waar nog volop ruimte is en waar je geniet van de ongerept natuur, de vele meren, nationale parken, de bossen met elanden, lynxen, beren en wolven. Maar Zweden is ook bekend vanwege andere dingen zoals de IKEA, ABBA, Pippi Langkous en Nils Holgersson. In Zweden ligt Lapland dat je vast kent van de vele sneeuw en rendieren en de natuurverschijnselen middernachtzon en het noorderlicht. Maar er is nog veel meer, en daarom heb ik 24 leuke weetjes over Zweden voor je!

24 leuke weetjes over Zweden

1. Zweden heeft al meer dan twee eeuwen niet deelgenomen aan een oorlog, ook niet aan de twee wereldoorlogen.

2. Ongeveer 2.000 jaar geleden heeft Zweden zijn huidige naam gekregen.

3. Met een belastingtarief van 51,4% van het BBP zijn de inwoners van Zweden één van de hoogst belaste mensen in de wereld.

4. Zweedse ouders hebben recht op 480 dagen betaald ouderschapsverlof, waarvan 60 dagen zijn gereserveerd voor de vader.

5. Zweden heeft zeven Nobelprijswinnaars in de literatuur, waaronder Selma Lagerlöf. Zij was de eerste vrouw die deze prijs won in 1909. Haar geboorteplaats op Mårbacka is een nationaal heiligdom.

leuke weetjes Zweden, 24 leuke weetjes over Zweden

6. Dagelijks worden er wereldwijd gemiddeld 1.836.000 gehaktballen gegeten in winkels van IKEA. IKEA is in Zweden opgericht in 1943 door Ingvar Kamprad.

7. Met de Zweedse drie-punts-veiligheidsgordel zijn meer dan een miljoen levens gered. Deze gordel werd gelanceerd door Volvo in 1959.

8. Er zijn tussen de 300.000 en 400.000 elanden in de Zweedse bossen. Jaarlijks worden er meer dan 100.000 elanden geschoten tijdens de jaarlijkse jacht waaraan ongeveer 250.000 mensen deelnemen. De eland wordt ook beschouwd als de meest gevaarlijke dier in Zweden. Ieder jaar veroorzaken ze ongeveer 6.000 verkeersongevallen.

9. De pacemaker, de astronomische lens, de propeller, de koelkast en de computermuis zijn alle beroemde items die zijn uitgevonden in Zweden.

10. Zweden is qua oppervlakte het derde grootste land in de Europese Unie, maar heeft de twee na laagste bevolkingsdichtheid (23.5 mensen per vierkante kilometer).

leuke weetjes Zweden, 24 leuke weetjes over Zweden

11. Er zingen ongeveer 600.000 Zweden in een koor en er zijn meer dan 500 koren in het land. Dit zorgt ervoor dat Zweden het hoogste aantal koren per hoofd van de bevolking heeft in de wereld.

12. ABBA is de vierde-beste verkopende-muziek act in de geschiedenis, na Elvis Presley, de Beatles en Michael Jackson. De groep heeft meer dan 375 miljoen albums wereldwijd verkocht. De groep brak in 1983.

13. Zweden was in 1972 werd het eerste land in de wereld wat in de wet wijziging van genderidentiteit toestond.

14. Er zijn 260.000 rendieren in Zweden. Ze eten paddenstoelen, korstmossen, gras en kruiden. Suovas is een woord in de taal van de inheemse Sámi en verwijst naar gerookte rendierenvlees filets. Rendieren melk smaakt zoet en lijkt op gesmolten ijs.

15. Zweden heeft in totaal 95.700 meren die groter zijn dan 100 meter bij 100 meter. Dit is gelijk aan 9% van de totale oppervlakte van het land Zweden.

leuke weetjes Zweden, 24 leuke weetjes over Zweden

16. Het Zweedse bedrijf “Koning” zit achter de app Candy Crush. Deze app is bijna 500 miljoen keer gedownload.

17. Zweden heeft één van de hoogste levensverwachting in de wereld: 74 jaar voor mannen en 80 jaar voor vrouwen. Tevens heeft Zweden één van de laagste geboortecijfers met 1.7 kinderen per vrouw.

18. Zweden heeft het hoogste aantal McDonald’s per hoofd van de bevolking in Europa met 227 restaurants. In de wereld heeft alleen de Verenigde Staten meer McDonald’s per hoofd van de bevolking.

19. Stockholm, de hoofdstad van Zweden, heeft als bijnaam het “Venetië van het noorden”, omdat de stad gebouwd is rondom het water met 12 eilanden en 42 bruggen.

20. De Zweedse Astrid Lindgren schreef ongeveer 100 kinderboeken en die zijn vertaald in 74 talen. Zij is hierdoor de 9e meest gelezen kinderboekenschrijfster in de wereld. Pippi Langkous heeft de harten van vele kinderen wereldwijd veroverd.

leuke weetjes Zweden, 24 leuke weetjes over Zweden

21. Het eerste ijshotel in de wereld is gebouwd in Jukkasjärvi in Zweden. Dit is gebouwd in de jaren 1980 door architect Yngve Bergqvist. Het hotel heeft 60 kamers en is gesneden uit 4.000 ton ijs en is open tussen December en April.

22. Het Zweedse paspoort is één van de beste paspoorten in de wereld.  Zonder visum kunnen Zweden 124 landen bezoeken en met een visum on arrival nog eens 33 landen. Op dit moment is het Zweedse paspoort gerangschikt op nummer 3 in de wereld.

23. Zweden was het eerste land in de wereld dat in de wet het slaan van kinderen verbood in 1979.  Na Zweden hebben nog eens 35 landen over de hele wereld hetzelfde gedaan.

24. Voetbal is veruit de meest populaire sport in Zweden. Op de tweede plaats staat innebandy en dit is een soort hockey wat binnen gespeeld wordt en meer dan 200.000 personen nemen deel aan deze sport.

Dit zijn mijn leuke weetjes over Zweden! Heb jij nog leuke weetjes over Zweden?

Zweden


Weetjes

Geef een reactie