ReizenWeekendje Weg

Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

fietsroute Arnhem

Hoe fijn is het om een stukje te gaan fietsen? Lekker actief bezig zijn in de buitenlucht, genieten van de omgeving en onderweg ergens stoppen voor een heerlijk hapje en een drankje. Heerlijk vind ik dat! Ik ben gaan fietsen in de omgeving van Arnhem en heb een erg leuke route fietsroute in en om Arnhem gevolgd, afwisselend door de stad en door de natuur. Zin om een dagje te gaan fietsen in de regio Arnhem? Dan is deze route van 40km een dikke aanrader!

Leuke fietsroute in de omgeving van Arnhem: stad en natuur!

De omgeving van Arnhem

Ik woon zelf in Nijmegen en wellicht ben ik daarom een beetje bevooroordeeld, maar Gelderland is naar mijn mening één van de mooiste regio’s van heel Nederland. Vooral de regio Arnhem is bijzonder mooi door al het weelderige groen en de variëteit aan natuur wat er te vinden is. Denk hierbij aan de Veluwezoom met haar prachtige landschap, de uitgestrekte heidevelden van de Posbank, de diverse beekjes die naar de Rijn stromen, de vele bossen, de ruimte die er in deze omgeving te vinden is, de kastelen en de gezellige steden. Maar ook vind je er prachtige schilderachtige kleine dorpjes met de enorme grote huizen en riante buitenplaatsen. De stad Arnhem is ook een bezoekje meer dan waard door de sfeervolle binnenstad en de vele winkels en restaurants.

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

De fietsroute in omgeving Arnhem

De fietsroute die ik gekozen heb is de route “Door stad en land” van in totaal ongeveer 41 km. Deze fietsroute is een mooie combinatie van stad en natuur en dat vind ik altijd leuk! Ik ben begonnen bij het startpunt van deze fietsroute: kasteel Doorwerth. Kasteel Doorwerth is gaaf en ligt op een prachtige plek middenin de natuur en er zijn maar liefst drie musea in dit kasteel. Je vindt er het Kasteelmuseum, het Museum Veluwezoom en het Nederlands Jachtmuseum. Ik heb het Kasteel Doorwerth op eigen gelegenheid bezocht, maar je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding met een gids te volgen. In het natuurgebied rondom Kasteel Doorwerth kun je ook heel mooi wandelen, maar ja, ik kom er deze keer natuurlijk om de fietsroute te gaan fietsen.

  • Locatie: Fonteinallee 2b 6865 ND Doorwerth.
  • Het museum in Kasteel Doorwerth is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.
  • Entreeprijzen: Volwassenen € 11,50, Kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,25, CJP € 8,60, CJP t/m 18 jaar € 3,95

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

Na Kasteel Doorwerth begint mijn fietstocht met een route dwars door het dorpje Doorwerth en niet veel later zie ik de geweldige heide bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de verte in het zicht komen. Er ligt een fijn betonnen fietspad en uitzicht is veranderd van huizen in uitgestrekte velden zo ver als ik kan kijken. Hier een daar zie ik een boerderij en wat koeien. Wat een rust en wat fijn om hier te fietsen! Een kwartier later fiets ik in de uitgestrekte bossen van het landgoed Warnsborn. Het landschap is weer totaal anders. Landgoed Warnsborn is een bezoekje waard vanwege de prachtige terrassentuin en de uitnodigende wandelpaden.

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

Na een kort bezoek aan het landgoed fiets ik weer verder en ik kom ineens terecht in de stad Arnhem. Park Sonsbeek is het eerste wat ik tegenkom en ik besluit om daar lekker doorheen te gaan fietsen. Ik zie direct waarom dit park ook wel het mooiste stadspark van Nederland genoemd wordt! Het park is voor een groot deel beplant met een oud beukenbos, het is heuvelachtig en uitgestrekt. Er zijn een aantal vijvers, fonteinen, twee watervallen en je vindt er diverse restaurants met heerlijke terrassen. De perfecte plek om even een pauze in te lassen. Vergeet vooral niet om daar even de Witte Villa te bewonderen!

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

Het park grenst aan het centrum van Arnhem en ik fiets dan ook na mijn pauze verder dwars door het centrum van de stad. Ik zie gezellige barretjes en winkeltjes, maar ik besluit om toch maar gewoon door te fietsen. Ik fiets de iconische John Frost brug op en verlaat zo weer het centrum. Arnhem is één van de zwaarst getroffen steden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de beroemde film “A bridge too far” speelt zich hier af. Altijd bijzonder om je te realiseren dat je op zo’n iconische plek bent.

De brug fiets ik af en ik duik vervolgens het groen van Uiterwaardpark Meijnerswijk in. Er is van alles te zien in dit natuurgebied en je kunt hier op zoek gaan naar de loslopende Gallowway-runderen en Konik-paarden. Heerlijk om na de drukte van het centrum van Arnhem ineens weer in de rust te belanden. Na dit park fiets ik verder op de dijk naar het pontje (de Drielse Veer). De fiets gaat op het pondje en zo kom ik aan de overkant van rivier de Nederrijn. Nog 3 km fietsen en ik zie kasteel Doorwerth alweer verschijnen en zit de fietstocht er voor mij helaas alweer op. Maar wat heb ik genoten! Ik ben in totaal een zes uur bezig geweest met deze route van 41 km en met een aantal stops die ik gemaakt hebt.

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

Tip voor de lunch of een drankje tijdens de fietsroute

Een echte aanrader voor een heerlijk drankje, lunch of diner tijdens deze fietsroute is Roadhouse Arnhem. Dit gloednieuwe steakhouse ademt Amerika. Neem plaats en waan je even in Amerika! Je vindt dit restaurant tussen knooppunt 97 en 45, en dat is ongeveer na 25 km fietsen.

  • locatie: Amsterdamseweg 467, 6816 VK Arnhem

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

De knooppunten van deze fietsroute

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur

Fietsroute regio Arnhem

Lijkt de bovenstaande route je toch niet leuk? Of heb je hem al gefietst en wil je een andere route in de regio
Arnhem gaan fietsen? Er is zoveel keuze! In totaal zijn er 37 verschillende knooppunten fietsroutes variërend van 25 km tot en met 67 km. Voor iedereen is er wel een leuke fietsroute te vinden. Zo kun je “de Tour culinair de Liemers”, “de Veluwezoom route”, “rondje Betuwe”, “de rijnroute, “Giro etappe Arnhem” etc. fietsen. Allemaal erg leuke routes volgens mij en ik ga ze zeker deze lente en zomer allemaal fietsen!

Wil je meer weten over de omgeving van Arnhem? Kijk dan ook eens op Visit Arnhem

fietsroute Arnhem, Leuke fietsroute omgeving Arnhem: stad en natuur


De regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Nederland

Geef een reactie