ReizenStedentripWeekendje Weg

11x leuke dingen doen in Luxemburg stad

Luxemburg stad

Luxemburg stad is leuk en kent veel bezienswaardigheden! Het fijne is dat ze allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Er zijn diverse prachtige historische gebouwen, kastelen en burchten, maar je kunt in Luxemburg stad ook genieten van de natuur. Het is een heerlijke diverse stad voor een paar dagen en je bent er zo met de auto! Wat zijn leuke dingen om te doen in Luxemburg stad?

11x leuke dingen doen in Luxemburg stad

Luxemburg stad

De hoofdstad van het Groothertogdom is een ontzettend leuke stad. Het is een kleine stad met een oppervlakte van 2568 km2 en ongeveer 100.000 inwoners. Luxemburg stad is dus qua omvang een kleine hoofdstad, maar dat wil niet zeggen dat er in deze stad niets te beleven valt. Je kunt gemakkelijk alle bezienswaardigheden te voet of op de fiets bekijken. De meeste bezienswaardigheden van Luxemburg stad liggen in het gedeelte Centre, Grund en in het dal. Centre is het centrum van Luxemburg stad en daar vind je gezellige winkels en restaurantjes. Grund is het oudste deel van de stad en ligt aan de Alzette rivier en is de plek waar je de historische bezienswaardigheden vindt. Er zijn ook uitstekende restaurants en musea in de stad! Dit maakt Luxemburg stad een leuke bestemming voor een stedentrip.

Luxemburg stad is een mooie stad waar geschiedenis, moderne architectuur en natuur hand in hand gaan.

leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
De straatjes in het centrum

11x leuke dingen om te doen in Luxemburg stad

1. Kazematten

De Kazematten staan sinds 1944 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn de populairste bezienswaardigheid van de stad. Kazematten betekent kloof en is een versterkte ruimte in een vesting die tegen bomaanslagen bestand is. De Kazematten is een ondergrondse vestigingsgordel en dateert uit 1644. Dit was gedurende de periode dat de Spanjaarden de scepter zwaaide. Ze boden onderdak aan soldaten, paarden, wapenwerkplaatsen, slagerijen en bakkerijen. In totaal bestond het complex uit gangen van 23 km lang, maar er is nu nog maar 17 km van over. Deze verdedigingswerken liggen in de rotsen aan de rand van de stad.

Vanuit de Kazematten heb je een prachtig uitzicht over Luxemburg Stad.

 • Ik heb de Kazematten bezocht via de ingang Bock. Deze is te vinden op de Montée de Clausen.
 • De entree van de Kazamatten is € 7,- per persoon, € 3,50 per kind.
 • Met de Luxembourg kaart zijn ze gratis te bezoeken.
 • De openingstijden zijn dagelijks van 10:00 uur tot 17:30 uur.
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Uitzicht vanuit de Kazematten

2. Chemin de la Corniche

Chemin de la Corniche is de oude vestingmuur gelegen aan de Rue de Luxemburg. Deze muur moest de stad beschermen tegen invallen tijdens onder andere de Spaanse en Franse tijd. Je hebt vanaf hier een prachtig zicht op het oude gedeelte van de stad en de vallei. Dit stukje wordt het mooiste balkon van Europa genoemd. Zeker een bezoekje waard dus! Vlakbij de Chemin de la Corniche is tevens de ingang van de Kazematten.

leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Chemin de la Corniche

3. Pont Adolphe

De Pont Adolphe is gebouwd van 1900 tot 1903 en heet ook wel de Pont Neuf. Deze prachtige brug heeft een spanwijdte van 85 meter en was bij de bouw de grootste spanbrug in Europa. In totaal is de brug meer dan 150 meter lang en heeft een hoogte van 42 meter. Deze brug is een prachtig plaatje om te zien! Vanaf het Place de la Constitution heb je het beste uitzicht op de Pont Adolphe.

leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Pont Adolphe

4. De Kathedraal

De Kathedraal is een 17de eeuwse Jezuïetenkerk en is in het begin van de 20ste eeuw uitgebreid. Het wordt ook wel de Cathedrale Notre Dame genoemd. Dit is de mooiste kerk van Luxemburg Stad! In deze kathedraal bevindt zich een 17e eeuws beeld van Maria Consolatrix Afflictorum. Oorspronkelijk stond dit beeld in een kapel buiten de stad, maar men gelooft dat dit beeld de stad heeft geholpen tijdens een pestepidemie. Tijdens de Oktaafprocessie (2 weken voor Pinksteren) wordt dit beeld nog ieder jaar meegedragen. In de kathedraal liggen de leden van de Groothertogelijke familie begraven liggen. Deze crypte is geopend van april tot oktober.

 • De kathedraal is te bezoeken van 8:00 uur tot 18:30 uur (behalve op zondagmiddag).
 • Locatie: Rue Notre-Dame
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
De kathedraal

5. Place D’Armes & Place Guillaume II

Het leukste en centrale plein in de stad is het Place d’Armes en dit plein beschikt over gezellige terrasjes, cafés en restaurants. Rondom het plein liggen diverse winkelstraten. Iedere tweede zaterdag van de maand is op dit plein een druk bezochte rommelmarkt. Tijdens de feestdagen is er een sfeervolle kerstmarkt op Place d’Armes.

Via een kleine passage kom je op Place Guillaume II met een standbeeld van Willem II (de Nederlandse Koning en tegelijkertijd Luxemburgs groothertog). Hij is de grondlegger van de moderne staat Luxemburg. Op het plein Place Guillaume II is op woensdag- en zaterdagochtend de groentemarkt. Op het plein Place Guillaume II bevindt zich het toeristenbureau en daar hebben ze ontzettend veel informatie en kun je kaartjes reserveren voor diverse attracties in de stad.

leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Place D’Armes

6. Het stadspark

Het stadspark loopt dwars door de stad en ligt in een diepe kloof. Dit maakt het park erg bijzonder. Het ligt midden in de stad, maar het is er heerlijk rustig, doordat de stad enkele honderden meters hoger ligt.

7. De Hop on – Hop off bus

Zoals in veel grote steden, rijft er in Luxemburg stad ook een hop on – hop off bus. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk de verschillende musea en bezienswaardigheden zien. In totaal zijn er zeven verschillende haltes waar je 24-uur lang onbeperkt kunt op- en afstappen en je ontvangt tijdens de busrit informatie over de stad.

leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad

8. Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM)

In 2006 is dit geweldige museum geopend en het is prachtig van de buitenkant. De architect is de beroemde Chinees-Amerikaans architect Ieoh Ming Pei en hij is bekend van de piramide van het Louvre. Het museum bevat hedendaagse kunstcollecties en tentoonstellingen.

 • Openingstijden: woensdag – maandag : 10.00 uur tot 18.00 uur.
 • Locatie: 3 Park Drai Eechelen.
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad

9. Grand Ducal Palace

Het mooie Gand Ducal paleis in Luxemburg stad is de officiële residentie van de Groothertog van Luxemburg. Dit gebouw werd in 1572 gebouwd en deed dienst als stadhuis. Pas vanaf 1817 ging het fungeren als residentie van het staatshoofd. Op kerstavond wordt er vanuit de ‘yellow room’ een kerstboodschap uitgezonden van de Groothertog. Het paleis is een echt bewoond paleis en wanneer de vlag op het gebouw wappert dan is de familie thuis. In de maanden juli en augustus verlaten ze de stad en dan kan je met een verplichte rondleiding een kijkje nemen in dit stadspaleis.

 • Prijs: € 14,- per volwassenen en € 7,- per kind
 • Voor kaartjes kun je terecht bij het toeristenbureau op het plein Place Guillaume.
 • Locatie: 17, rue du Marché-aux-Herbes
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Grand Ducal Palace

10. Winkelen

Het fijne aan Luxemburg stad is dat een groot deel van het centrum autovrij is. De grootste winkelstraat is Rue des Capucins en hier vind je exclusieve winkels zoals Hugo Boss en La Coste. Ook zijn hier de winkels van de bekende ketens zoals de H&M. De winkelpanden zijn veelal prachtige historische panden met de daarbij horende fijne sfeer. Het grootste winkelcentrum is La Belle Etiole en dit ligt net iets buiten het centrum van de stad. Zoals eerder gezegd zijn er op de diverse pleinen een aantal keer per week gezellige (week)markten te vinden.

De vlooienmarkt op zaterdag op Place d’Armes is vooral een aanrader!

leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad

11. Abdij van Neumünster

Vanuit de kazematten zie je de Abdij van Neumünster (Neimënster op z’n Luxenburgs) goed liggen. Dit Benedictijnse klooster is gebouwd in de 17de eeuw. Rondom hem klooster zie je unieke sculpturen van Lucien Wercollier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gevangen gezet in dit klooster, omdat hij weigerde om in opdracht van de Nazi’s Arische kunst te maken. In de zalen in het klooster zijn interessante tentoonstellingen te bewonderen. Tegenwoordig is het een cultureel centrum en zijn er op de grote binnenplaats van het klooster regelmatig optredens.

 • Locatie: 28, Rue Muster
 • Entree is gratis
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad

Informatie voor jouw bezoek

Je kunt veel meer informatie vinden voor jouw bezoek aan Luxemburg op de uitgebreide website van Visit Luxembourg.

Het Luxembourg City Tourist Office (het VVV kantoor) is gevestigd aan het plein Place Guillaume II en dit is in het centrum van de stad. In de Luxembourg City Tourist Office kun je terecht voor informatie over bijvoorbeeld de wandelroutes, diverse bezienswaardigheden plattegrond etc. Je kunt hier ook entreekaarten kopen voor de diverse attracties en de Luxembourg kaart.

Het openbaar vervoer is in het weekend volledig gratis in de stad. Dit maakt het makkelijk om eens de bus of tram te nemen als je een stukje verder moet. Doordeweeks betaal je € 2,00 voor een “courte distance” kaartje en hiermee kun je twee uur reizen.

De Luxembourg kaart is verkrijgbaar bij het Luxembourg City Tourist Office en hiermee reis je ook gratis met het openbaar vervoer. Meer dan 60 musea en diverse andere bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken of je ontvangt korting. De kaart is er voor een, twee of drie dagen. De prijs voor deze kaart is voor 1 dag: € 13,- , voor 2 dagen €20,- en voor 3 dagen € 28,- per persoon.

Het weer in Luxemburg Stad wijkt niet veel af van het weer in Nederland. Wel valt er in Luxemburg Stad meer sneeuw als in Nederland vanwege de hogere ligging. Er valt gemiddeld in Luxemburg Stad tussen 61 en 100 millimeter regen per maand. Maar de zomers zijn lekker zonnig met een een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius.

leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad

Hoe kom je in Luxemburg stad?

Auto. Je rijdt in een paar uur vanaf Nederland naar Luxemburg stad. De afstand Utrecht – Luxemburg-stad per auto is ongeveer 375 km.

Trein. Vanuit verschillende steden in Nederland kun je met één keer overstappen in Luxemburg stad komen via Brussel of via Maastricht/Luik. Vanuit Rotterdam ben je bijvoorbeeld inclusief een overstap op Brussel ongeveer 5,5 uur onderweg.

Vliegtuig. Je kunt er ook voor kiezen om te vliegen naar Luxemburg. Maar de afstand is kort en de tickets relatief te duur. Luchthaven Findel Airport ligt vlakbij Luxemburg-stad.


Tip hotel Luxemburg stad

Sofitel is voor mij een keten waarbij het personeel enorm vriendelijk en mega behulpzaam is. Ze doen er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. De minibar is inbegrepen in je kamer en dat is fijn! De bedden zijn zo heerlijk. Ik heb zelf in twee verschillende Sofitel hotels in Luxemburg stad geslapen en dit zijn aanraders!

Sofitel Luxemburg Europe is een geweldig mooi hotel dat net iets buiten het centrum ligt. Maar met de tram die pracktisch voor de deur stopt, ben je in 2 haltes in het oude centrum. Het is een sfeervol en stijlvol hotel met 100 kamers en 9 suites. Maar het voelt zeker niet aan als een standaard groot hotel. De lobby is groot en mooi ingericht. Er is een gastronomisch Italiaans restaurant met een top chef! Het hotel is in 2018 volledig gerenoveerd.

 • Kijk hier voor de prijzen en beschikbaarheid voor Sofitel Luxembourg Europe.
 • Niet wat je zoekt? Kijk hier voor meer leuke accommodaties Luxemburg stad.
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Sofitel Luxembourg Europe
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Sofitel Luxembourg Europe

Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal is ook een ontzettend mooi hotel wat op een mooie plek in het centrum ligt. Dit hotel is geopend in 2008 en vanuit het hotel heb je het beste uitzicht op de oude binnenstad. Het hotel is zo stijlvol, met een gaaf gebruik van kleuren wat je overal terugziet in de details, vloerbedekking, lampen, liften en waar je ook maar kijkt. Op de 8ste verdieping is een bar en een restaurant waar je heerlijk kunt eten.

 • Kijk hier voor prijzen en beschikbaarheid voor Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal.
 • Niet wat je zoekt? Kijk hier voor meer leuke accommodaties in Luxemburg stad.
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal
leuke dingen Luxemburg stad, 11x leuke dingen doen in Luxemburg stad
Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal

Leuke dingen doen in Luxemburg stad

Dit vind ik leuke dingen om te doen in Luxemburg stad. Ik heb erg genoten van mijn lange weekend in deze veelzijdige stad. Een stedentrip naar Luxemburg Stad is zeker de moeite waard en is heel divers. Luxemburg Stad is overzichtelijk en niet zo groot en daardoor kun je het centrum in één tot twee dagen bekijken. Bovendien ligt de stad op slechts 3 tot 4 uur met de auto rijden.

Heb jij nog tips voor dit lijstje met leuke dingen om te doen in Luxemburg stad?


Stedentrips Europa

Geef een reactie