ReizenZon, Zee & Strand

De kust van Slovenië: Piran en omgeving

Pinar

Bij Slovenië denk je waarschijnlijk niet als eerste aan een strandvakantie. Het meer van Bled, de hoofdstad Ljubljana, maar vooral de prachtige natuur met de mooie meren en bruisende rivieren zijn de dingen die in je hoofd opkomen. Slovenië heeft 46 kilometer aan kust, maar een deel daarvan wordt in beslag genomen door havens. Maar toch kun je aan de kust van Slovenië volop genieten van zon, zee en strand.

De kust van Slovenië! Waar moet je heen?

De kust van Slovenië

Aan de Adriatische kust van Slovenië liggen een aantal kustplaatsjes en ik heb ze bijna allemaal bezocht. Er zijn twee havenplaatsjes die ik de allerleukste vind: Piran en Izola. Deze twee plaatsjes liggen op een schiereiland in de zee. Hoewel je in alle twee de plaatsen in de Adriatische zee kunt zwemmen, zijn er geen enorme zandstanden. De kustlijn in Slovenië is nu eenmaal overal rotsig en de keien maken het lastig om in zee te komen en waterschoenen zijn dan ook zeker aan te raden. Deze kustplaatsjes zijn totaal anders dan de rest van het land, want alles heeft hier door de historie nog veel Italiaanse invloeden. Dit zie je terug aan de namen op de bordjes, de bouwstijl van de huizen, de menukaarten in de restaurants.

kust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgeving
Piran

Piran

Mijn favoriete plaats aan de Sloveense kust is de oude havenstad Piran. Het stadje wordt door velen gezien als het mooiste stadje van Slovenië en heeft als bijnaam ‘de parel aan de Adriatische Zee’. En dit beaam ik helemaal! De stad is bekend geworden door de zouthandel, maar tegenwoordig wordt zout nog maar op kleine schaal gewonnen.

Piran behoorde voorheen tot de stadstaat Venetië en daarom is het plaatsje tweetalig. Dit zie je terug op de vele straatnaambordjes, want deze zijn in het Italiaans en Sloveens. De straatjes in dit stadje zijn smal, de huisjes zijn klein en kleurrijk, de oude kerk is prachtig en het Piazza Tartini (het centrale plein) is sfeervol en vol met restaurantjes! Er zijn géén zandstranden in dit stadje, maar je kunt op de rotsblokken of op plateaus liggen en vanaf daar de zee induiken. Je kunt ook helemaal omhoog lopen naar de oude stadsmuur en naar een klein kasteel en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. Als je goed kijkt, zie je vier landen tegelijk: Kroatië, Oostenrijk, Italië en Slovenië.

Ik heb genoten van iedere seconde dat ik door dit stad dwaalde!

kust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgeving
Piran

Izola

Een kwartiertje rijden vanaf Pinar ligt het stadje Izola. Ook Izola ligt op een schiereiland in zee en dit stadje heeft een grote jachthaven. Het stadje is een soort van kleine en rustigere versie van Piran. Izola is ooit een eiland geweest en daarom is het relaxte eilandsfeertje hier aanwezig. Alle huizen zijn geverfd in een pasteltint en aan de haven ligt een mooie boulevard met gezellige restaurants. Er is ook een groot grasveld aanwezig aan de zee waar je heerlijk kunt liggen.

kust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgeving
Izola

Wat maakt de kust van Slovenië bijzonder?

  • De Sloveense kust is authentiek en bestaat uit een aantal kleine dorpjes. Er zijn géén grote hotelcomplexen en het is er een stuk minder toeristisch dan in de buurlanden Kroatië en Italië. De meeste toeristen die hier komen zijn Sloveens.
  • De Sloveense kust is ook minder druk dan sommige andere plekken in het land, zoals het meer van Bled. De reden is simpel, Slovenië staat nu eenmaal niet bekend als strandbestemming.
  • De Sloveense kust ligt op een prima locatie, want alle bezienswaardigheden van Slovenië liggen op minder dan twee uur autorijden.
  • De Sloveense kust kent een heerlijk mediterraan klimaat.
  • De Sloveense kust is betaalbaar, want de prijzen voor hotels en restaurantjes liggen een stuk lager dan in de buurlanden Kroatië en Italië.

kust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgeving

Hoe kom je aan de kust van Slovenië?

Alle plaatsjes liggen dicht bij elkaar en vanaf de hoofdstad Ljubljana is het ongeveer een uur rijden. Beide stadjes hebben duidelijk aangegeven betaalde parkeerplaatsen waar je makkelijk de auto kunt parkeren.


Huur een auto in Slovenië

Slovenië kent een grote verscheidenheid aan landschappen op korte afstand. Daarom is het leuk om er een rondreis te maken! De gave plekken liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar en met een auto kun je heel gemakkelijk meerdere dingen op een dag doen. De Sloveense snelwegen zijn veilig en goed onderhouden. Ik heb zelf een auto gehuurd via Sunnycars en dit is erg goed bevallen!

kust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgeving


Tip hotel Piran

Ik heb zelf een nacht geslapen in Hotel Piran en dit hotel kan ik je aanraden! Het hotel ligt om een centrale locatie en je hebt een fantastisch uitzicht op de stad en de zee vanaf het dakterras. Ze hebben een gratis shuttle service van en naar de openbare parkeerplaats. De omgeving is gezellig en het ontbijt is er uitgebreid en heerlijk!

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Piran!
kust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgeving
Hotel Piran

Top 4 boeken Slovenië


Slovenië

Oost Europa

kust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgevingkust van Slovenië, De kust van Slovenië: Piran en omgeving

Geef een reactie