Hidden GemsReizen

Koh Payam, de onbekende parel in Thailand

Koh-Phayam

Thailand is een land met ontzettend veel eilanden, maar de mooiste en nog onontdekte parel tussen deze eilanden vind ik het onbekende eiland Koy Payam. Het toerisme heeft ervoor gezorgd dat er op de meeste eilanden geen sprake meer is van rust. Koh Phi Phi, Koh Samui en Phuket waren ooit idyllische rustige eilanden, maar deze eilanden zijn nu volgebouwd met hotels, luchthavens, restaurants en winkels. Tegenwoordig moet je beter zoeken als je rust en een authentieke sfeer zoekt. Eén van deze niet druk bezochte eilanden is Koh Payam in Thailand. Niet te verwarren met het eiland Koh Phangan wat bekend staat als het eiland van de legendarische fullmoon feesten. Ik ben een weekje op Koh Payam in Thailand geweest en ik vond het er heerlijk en wilde er helemaal niet weg!

Ben je benieuwd naar Koh Payam in Thailand? Lees alles over deze onontdekte parel.

Het eiland Koh Payam in Thailand

Het eiland Koh Payam in Thailand is klein en op het breedste punt is het eiland slechts 5 kilometer breed. De vijfhonderd mensen die er wonen verdienen het geld voornamelijk met de visserij, het kweken van cashewnoten en de kokospalmbomen. De wegen zijn er onverhard en er rijden dan ook geen auto’s op het eiland, enkel een paar motoren en veel fietsen. Je vindt een paar kleine winkeltjes op Koh Payam, maar er zijn geen pinautomaten. Er is ook geen elektriciteit op het eiland en dit houdt in dat alles draait op generatoren en daarom heb je meestal maar een paar uur per dag stroom.

Koh Payam Thailand, Koh Payam, de onbekende parel in Thailand

De stranden van Koh Payam

Het eiland kent diverse mooie stranden, maar het hoofdstrand is Ao Yai en dit ligt aan de westkust van het eiland. Dit strand is lekker lang, namelijk ongeveer drie kilometer en tijdens eb is het zandstrand super breed en kun je hier zelfs fietsen of met je scooter rijden. Wat erg makkelijk is voor het verplaatsen naar een ander plekje op het eiland. Dit strand is tevens de plek waar je de mooiste zonsondergang van het eiland kunt bekijken en daarom is het aan te raden om een accommodatie aan deze kant van het eiland te boeken.

Koh Payam Thailand, Koh Payam, de onbekende parel in Thailand

Waarom is Koh Payam zo leuk?

Het leven op Koh Payam in Thailand is puur, rustig en relaxed. Hier wandel je, snorkel je, fiets je, lig je in een hangmat, zwem je in de zee en kom je weinig andere toeristen tegen. Op een afstand zie je zelfs Myanmar liggen en het lijkt alsof je daarheen kunt lopen bij laagwater. Myanmar ligt veel te ver weg, maar het spreekt wel tot de verbeelding. Het eiland verken je op de fiets of op een scooter. Maar hou er wel rekening mee dat het wel een beetje heuvelachtig is en daarom is een scooter de meer relaxte manier om het eiland te zien. De hele vibe op het eiland is chill en je leeft in het moment met weinig afleidingen. Niets moet en alles mag en kan. Hier ontdek je weer waarom Thailand het land van de glimlach heet. De mensen op dit eiland zijn vriendelijk en lachen de hele dag naar je.

Het motto is: ‘in the end it doesn’t really matter’. En dit vind ik een prima motto om te volgen tijdens jouw tijd op dit eiland!

Koh Payam Thailand, Koh Payam, de onbekende parel in Thailand

Hoe kom je op Koh Payam?

Met de bus: vanaf Bangkok neem je een nachtbus naar de stad Ranong. Ook kun je vanuit diverse steden in het zuiden een nachtbus naar Ranong nemen. Vanuit Ranong vertrekken er busjes en taxi’s naar het haventje waar de boten naar Koh Payam vertrekken.

Met het vliegtuig: vanuit Bangkok vlieg je naar Ranong en deze vluchten gaan een aantal keer per week. De beste en goedkoopste maatschappij om mee te vliegen is “Happy Air” en dit is alleen al leuk vanwege de naam. Vanaf het vliegveld van Ranong is het twintig minuten rijden naar het haventje om de boot te nemen.

Vanaf het haventje heb je twee opties om de boot te nemen naar Koh Payam. Er vertrekt een speedboot naar Koy Payam en deze boottocht duurt ongeveer een half uur. Deze speedboot vaart echter alleen in de maanden November tot en met April. De vertrektijden zijn 10:00 uur, 12:00 uur, 14:30 uur, 16:30 uur en 17:00 uur. De kosten voor de speedboot zijn circa 350 Baht. Je kunt ook de langzame boot nemen en deze doet er anderhalf uur over en vertrekt om 09:00 uur en 14:00 uur en kost circa 150 Baht.

Lijkt een paar dagen op Koh Payam jou heerlijk?

Bekijk hier mijn reisroute voor het noorden van Thailand 2 weken

Koh Payam Thailand, Koh Payam, de onbekende parel in Thailand


Tip hotel Koh Payam

Er zijn diverse leuke accommodaties op Koh Payam. Ik heb een paar nachten geslapen in een hutje van Hornbill Bungalow en dat vond ik fantastisch. De locatie is geweldig en het is dé beste plek om de zonsondergang te bekijken. Het personeel is super vriendelijk en het is er erg rustig en de hangmatten zijn heerlijk om te relaxen. Prijs vanaf €18,- per bungalow.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor deze bungalow.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties op Koh Payam!
Koh Payam Thailand, Koh Payam, de onbekende parel in Thailand
Hornbill Bungalow

Thailand

Bangkok

Bounty eilanden

Koh Payam Thailand, Koh Payam, de onbekende parel in ThailandKoh Payam Thailand, Koh Payam, de onbekende parel in Thailand

Geef een reactie