ReizenWeekendje Weg

Kinderdijk bezoeken, een leuk dagje weg in Nederland

kinderdijk

Kinderdijk is een hele gave bezienswaardigheid in Nederland die iedere Nederlander een keertje een dagje moet gaan bezoeken! Immers denk je aan Nederland, dan denk je direct aan molens en de beste plek om de molens te bezoeken is Kinderdijk. Hier staan 19 oude molens prachtig bij elkaar in een typisch Nederlands polderlandschap. Wist je dat Kinderdijk de grootste concentratie van oude windmolens ter wereld heeft? Het gebied Kinderdijk lijkt op een prachtige ansichtkaart en daarom is het gaaf om Kinderdijk te bezoeken!

Wil je ook een keertje een dagje Kinderdijk bezoeken? Lees snel verder!

Wat is Kinderdijk?

Kinderdijk is een klein dorpje gelegen in de provincie Zuid-Holland vlakbij Rotterdam. Net buiten dit pittoreske dorpje liggen de 19 beroemde molens in de polder. Kinderdijk ligt net zoals een groot deel van Nederland beneden zeeniveau en zonder beheer van water zou de hele regio onder water komen te staan. Deze molens en de aanwezige pompen reguleren al meer dan 1200 jaar de waterstand. Alle negentien molens van het complex zijn eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en ze staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De molens bij Kinderdijk zijn gebouwd vanaf de vijftiende eeuw, maar de huidige molens dateren uit 1738 en 1740. De molens van Kinderdijk zijn gebouwd om het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen. Tegenwoordig is de functie van de molens overgenomen door de volautomatische gemalen.

Kinderdijk bezoeken, Kinderdijk bezoeken, een leuk dagje weg in Nederland

Wat is de herkomst van de naam Kinderdijk?

Er zijn een aantal verhalen die de herkomst van de aparte naam verklaren, maar het bekendste en meest gehoorde verhaal over die bijzondere naam komt uit 1421. Tijdens een enorme storm werd een groot deel van de regio verwoest en na de storm ging men de dijk op om te kijken of er nog iets of iemand te redden viel. Men zag toen in de verte een wiegje drijven met daarin een baby en een kat. De kat was druk bezig om het wiegje in evenwicht te houden door het de hele tijd heen en weer te bewegen. Tot ieders verbazing lag in het wiegje een baby rustig en droog te slapen.

Kinderdijk bezoeken

Kinderdijk is geen groot gebied en alle molens zijn te voet of per fiets goed te bewonderen. Ook vaart er tegen betaling een kleine hop on en hop off boot die je overal in het gebied brengt. Er zijn twee molens die geopend zijn voor publiek en deze kun je van binnen bezichtigen. Zo krijg je meer inzicht hoe het leven van de molenaars eruit gezien heeft. In het bezoekerscentrum Wisboomgemaal kun je een Multi-screen film bekijken over de geschiedenis van Kinderdijk en de molens.

Wanneer kun je Kinderdijk het beste bezoeken?

Kinderdijk is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland en daarom kan het er erg druk zijn met toeristen. Voornamelijk in de zomermaanden worden de molens overspoeld met toeristen. Ik heb zelf Kinderdijk bezocht in November en er was maar één bus vol met Japanners aanwezig en voor de rest een handvol andere toeristen. Ideaal dus en het meest ideale is zeker om Kinderdijk in de herfst- en wintermaanden te bezoeken, want dat zijn de minst drukke maanden. Of zoals altijd geldt, ga vroeg op de dag om zo de grootste drukte voor te zijn.

Kinderdijk bezoeken, Kinderdijk bezoeken, een leuk dagje weg in Nederland

Hoe kom je bij Kinderdijk?

De molens zijn erg gemakkelijk met de auto te bereiken. Je kunt dicht bij de molens betaald parkeren en door betaald te parkeren draag je bij aan het beheer en onderhoud van de molens. Het tarief voor betaald parkeren is € 5,- voor een auto. Je kunt ook iets verderop gratis parkeren.

Adres:
Nederwaard 1a
2961 AS Kinderdijk

Ook kun je gemakkelijk met de bus Kinderdijk bereiken. Vanaf het Station in Dordrecht, Rotterdam Zuidplein of Utrecht Jaarbeurs kun je met bus 90 en 93 naar Kinderdijk.

Wat is de entree voor het bezoeken van Kinderdijk?

Een bezoek  is gratis, dus het hele gebied is voor iedereen vrij toegankelijk. Maar als je de twee molens wilt bezoeken, dan moet je een kaartje kopen. Dit kan ter plekke of via de website van Kinderdijk. De molens staan langs de dijken en openbare wegen en het park is dus niet afgesloten en altijd te bezoeken.

Heb jij de molens van Kinderdijk al eens bewonderd?


Nederland

Regio Veluwe, Arnhem en Nijmegen

Geef een reactie