Cultuur & NatuurReizen

De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran

Iran

Je hebt het idee om op reis naar Iran te gaan! Een super leuk plan, maar hoe ga je deze reis plannen en het allemaal regelen? Hoe boek je de hotels? En hoe is het openbaar vervoer geregeld in Iran? Is Iran eigenlijk een duur land? Hoe zit het met de kledingvoorschriften? Wat moet je allemaal regelen voor je visum? Hoe zit het met pinnen in Iran? Ik heb zelf in Iran gereisd en dit land heeft mijn hart gestolen! Zo fascinerend, zo bijzonder en met als hoogtepunt de ongekende gastvrijheid van de bevolking.

Ik deel al mijn informatie over de kosten, vervoer, hotels, visum en kledingvoorschriften, zodat jij goed voorbereid op reis naar Iran kunt.

Hoe regel je een visum voor Iran?

Voor een reis naar Iran heb je een toeristenvisum nodig. Dit kun je regelen bij de ambassade van Iran in Den Haag of je regelt een visum bij aankomst in Iran. Hier staat alle informatie beschreven over het regelen van een visum.

Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran


Hoe regel je de hotels in Iran?

Er zijn een aantal verschillende opties voor het regelen van je accommodatie in Iran. Zo is er voor iedereen en voor iedere prijsklasse wel een optie die goed past.

Couchsurfing in Iran

Tijdens mijn reis in Iran ben ik erg veel backpackers tegengekomen die de overnachtingen via Couchsurfing geregeld hadden. Dit houdt in dat je bij mensen thuis slaapt tegen betaling van een kleine vergoeding. Couchsurfing is vrij populair in Iran en de voordelen zijn natuurlijk de lagere prijzen en het feit dat de gastheer/vrouw ook vaak je de leuke plekken van de stad laat zien.

Hotels in Iran

Ik heb gedurende mijn reis in Iran in hotels geslapen. Het boeken van hotels in Iran is wel net iets ingewikkelder dan in veel andere landen. Kijk je bijvoorbeeld op booking.com dan heb je een leuke opties voor hotels in Shiraz of voor leuke hotels in Esfahan. Ik via booking.com mijn hotel in Shiraz geboekt en mijn verblijf in het Niayesh Boutique hotel was perfect en dit hotel kan ik zeker aanraden! Er is zeker géén enorme keuze aan hotels op de gebruikelijke websites, maar je kun er wel enkele boeken.

Als je meer keuze wilt, dan is het ook mogelijk om hotels via speciale sites voor hotels in Iran te boeken. Een site die ik gebruikt heb is www.hostelsiniran.com. Hier heb je meer keuze, zo zijn er 9 keuzes voor Shiraz en 7 opties voor de stad Esfahan. De prijsklasse van hotels op deze site ligt ook lager dan via bijvoorbeeld booking.com. De prijs die wij betaald hebben voor hotels in Iran was gemiddeld 15 dollar per persoon per nacht en dit was inclusief ontbijt. Voor dit bedrag hadden we een redelijke kamer in een middenklasse hotel. Let op, dit is de laagste prijsklasse voor hotels in Iran, want echte hostels kennen ze niet.

Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran


Wat kost een vliegticket naar Iran?

Voor jouw reis naar Iran heb je waarschijnlijk een vliegticket nodig. Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die van Amsterdam naar Teheran vliegen. Een vliegticket kost gemiddeld rond de €225,-. Je kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks met de KLM naar Teheran te vliegen, maar dan is jouw ticketprijs wat hoger. Ik heb zelf € 225, – betaald voor een reis naar Iran vanaf Amsterdam met een tussenstop van een paar uur in Italië. Ik had dit vliegticket ongeveer twee maanden voor vertrek geboekt. Wil je meer weten over hoe je goedkope vliegtickets boekt, lees dan deze blog met tips!


Hoe is het openbaar vervoer geregeld in Iran?

Iran is een erg groot land en daardoor ben je wel aardig wat tijd kwijt met het reizen van de ene plek naar de andere plek.

Trein in Iran

Reizen per trein is in Iran een erg fijne manier. Ik ben met de nachttrein van Teheran naar Shiraz gegaan en deze treinreis duurt in totaal 13 uur. Vanuit Nederland had ik op internet een treinkaartje gekocht rechtstreeks bij de Iraanse Spoorwegen. De kosten voor deze treinreis waren ongeveer €20,- per persoon, inclusief diner en ontbijt. Deze route is erg populair en mijn advies is om dit van te voren te regelen.

Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran

Bussen in Iran

Ook is het reizen met de bus erg goed geregeld in Iran en tussen de grote steden gaan regelmatig bussen. Bijvoorbeeld tussen de steden Shiraz en Esfahan rijdt er ieder half uur een bus. Het regelen van een buskaartje is makkelijk te regelen via het hotel of gewoon last minute op het busstation. Ik schat dat de kosten van een buskaartje ongeveer €1,50 zijn per uur dat je in de bus zit. De bussen zijn een comfortabele en prettige manier van reizen in Iran.

Taxi in Iran

Overal waar je kijkt in Iran zie je taxi’s rijden en ik heb regelmatig een taxi genomen voor de kleinere afstanden in Iran. Taxichauffeurs zijn vaak erg gezellige mensen en een ritje in de taxi was eigenlijk altijd erg gezellig. Je kunt er ook voor kiezen om met een taxi te reizen op de langere afstanden tussen twee steden, want taxi’s zijn goed betaalbaar in Iran. Zo heb ik een taxi genomen vanaf Kashan naar de luchthaven van Teheran (met een tussenstop in Qom) en dit ritje duurt ongeveer 3,5 uur en de prijs was €20,-.

Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran

Vliegen in Iran

Er zijn diverse vliegvelden in Iran en daardoor is het mogelijk om bepaalde reisroutes per vliegtuig af te leggen. Sommige vluchten zijn echter niet te reserveren vanuit Nederland, omdat er alleen gevlogen wordt met Iraanse maatschappijen en daardoor moet je ter plekke boeken. Er zijn enkele Iraanse reisbureaus in Nederland die dit voor je kunnen regelen.


Hoe zijn de kledingvoorschriften in Iran?

Iran is een land wat een aantal specifieke kledingvoorschriften voor vrouwen, maar ook voor mannen kent. Lees hier alle tips voor het inpakken van de juiste kleding.


Hoe is het geregeld met pinnen in Iran?

Heel belangrijk is om te weten dat het momenteel niet mogelijk is om te pinnen in Iran. Pas in de toekomst als alle sancties zijn opgeheven en Iran is aangesloten op het wereldwijde bankensysteem, dan pas kun je pinnen. Ik heb geen idee wanneer dat zal zijn. Ook werken creditcards niet in Iran. Je hebt geen andere keuze dan contant geld mee nemen. Euro’s of Dollars maakt niet zoveel uit. Het makkelijkst is om kleinere coupures mee te nemen, aangezien het wisselen hiervan makkelijker gaat. Tevens is de koers voor kleinere coupures beter dan van de grotere. Wisselen kan bij banken, geldwisselkantoren of op straat.

Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran


Hoe zit het met het internet in Iran?

Wifi heb je in de meeste hotels en zo nu en dan ook in een restaurant. Maar hou er rekening mee dat het internet traag is en dat diverse sites geblokkeerd zijn, bijvoorbeeld Facebook. Je kunt hiervoor overwegen om VNP aan te schaffen zodat je wel overal op kunt.


Reisroute Iran

Ben je op zoek naar een leuke route door Iran dan is de route die Jenny gemaakt heeft een aanrader. Bekijk haar route van 12 dagen door Iran.


Beste reistijd voor jouw reis naar Iran

Iran is groot land met een oppervlakte van 40 keer zo groot is als dat van Nederland. Door de grootte van het land kent Iran een divers klimaat. In het Noordwesten van Iran is het koud in de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. De lente en herfst in deze regio zijn mild en de zomers zijn droog en heet. In het zuiden van Iran is zijn de winters zijn mild, maar in de zomer komen de temperaturen boven de 40 graden. Over het algemeen valt er weinig regen in Iran, maar tussen oktober en april valt er regen in een groot deel van Iran met gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar. Echter valt er in het Zagrosgebergte en aan de Caspische zee gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen.

Het hoogseizoen in Iran is in de maanden maart tot en met mei. De temperatuur is ideaal en mild, maar ook in juni en oktober is de temperatuur ook draaglijk. Tussen november en februari wordt het koud in Iran en dan vooral in het noordoosten en noordwesten. De Iraanse winter biedt wel veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten.

Houdt ook rekening met de Ramadanmaand en bedenk of je tijdens de Ramadan wilt reizen in een islamitisch land. Het is ook voor toeristen verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. In de toeristische gebieden kun je echter wil plekjes vinden met kleine eettentjes waar de gordijnen gesloten zijn en waar je dan wel een maaltijd kunt eten.

Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran


Tips boeken Iran

De Lonely Planet van Iran is in september 2017 uitgekomen is up to date! Klik hier!

Het boek “Stiekem kan hier alles” van Eefje Blankenvoort biedt je een boeiende kijk in het dagelijks leven in Iran, vol met alle tegenstellingen. Een hele leuke manier om de cultuur van Iran zo iets beter te leren kennen! Klik hier om dit leuke boek te bestellen!

Wanneer je meer over Iran wiltweten moet je beslist het boek “Onze man in Teheran” van Thomas Erdbrink lezen. Klik hier om dit interessante boek te bestellen!

Tip: Ik neem altijd een e-reader mee op reis. De kobo modellen bij Coolblue zijn goed geprijst en super handig!


Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran


Algemeen Iran

Wat te doen in Iran

Reis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar IranReis naar Iran, De Iran Guide, alles wat je moet weten over een reis naar Iran

5 Comments

Geef een reactie