Hidden GemsReizen

Informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen Museum

landmijnen museum

Het Cambodja landmijnen museum is een must visit. Een bezoek aan dit museum heeft op mij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Dit is één van die plekken waar je heel erg stil wordt en een enorm ellendig gevoel krijgt als je er bent. Wist je dat landmijnen nog steeds iedere dag slachtoffers maken in Cambodja? Landmijnen die meer dan veertig jaar geleden tijdens het Rode Khmer regime geplaatst zijn en waarvan men weet waar ze liggen, maar er simpelweg niet voldoende geld is om ze te ontmantelen. Ben je op zoek naar informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen museum?

Alle informatie voor een bezoek aan dit indrukwekkende Cambodja Landmijnen museum.

Achtergrond informatie

Een beetje kennis van de gruwelijke geschiedenis van Cambodja is noodzakelijk wanneer je het museum bezoekt. Maar ook om het land Cambodja en de Cambodjanen beter te begrijpen. Het bewind van Pol Pot van 1975 tot 1978 vormt een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van het land. Dit bewind leidde tot dwangarbeid, executies en ondervoeding onder de bevolking.

In totaal stierven er drie miljoen Cambodjanen tijdens dit regime en dit was 21% van de Cambodjaanse bevolking. Hiermee is het één van de allergrootste massamoorden in de hele wereld!

Een reis door Cambodja kan niet compleet zijn zonder de historie te kennen. Ik vind het van belang dat iedereen beseft wat de impact van het Rode Khmer regime tegenwoordig nog steeds heeft op de levens van de Cambodjanen.

informatie Cambodja Landmijnen museum, Informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen Museum

De landmijnen en het Rode Khmer regime

Pol Pot was van mening dat landmijnen de perfecte soldaten zijn en heeft ze ook veelvuldig gebruikt. Landmijnen hoeven immers geen eten en drinken, doen altijd hun werk goed en zijn relatief goedkoop. Gedurende zijn bewind zijn er 4 tot 5 miljoen landmijnen verspreid over heel Cambodja. De regering van Cambodja doet al jaren zijn best om alle landmijnen te ontmantelen, maar het probleem is dat er niet voldoende geld is voor de ontmanteling.

Helaas veroorzaken deze landmijnen nog steeds iedere dag nieuwe slachtoffers in Cambodja.

Men schat dat er gemiddeld 800 mensen per jaar slachtoffer van een mijn worden, doordat ze er op stappen met de afschuwelijke gevolgen. Dit is een zeer schrijnende situatie die veel mensen niet kennen en vaak verborgen blijft voor de toeristen.

Ik moet bekennen dat ik hiervan ook niet op de hoogte was voordat ik dit museum bezocht. Het is zo ontzettend triest om te weten dat er nog dagelijks mensen zich verwonden aan deze landmijnen die zo lang geleden geplaatst zijn en waarvan het bekend is waar ze liggen, maar het simpelweg aan geld ontbreekt om ze te ontmantelen.

informatie Cambodja Landmijnen museum, Informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen Museum

Informatie bezoek Cambodja Landmijnen museum

Het landmijnen museum geeft veel informatie over landmijnen en de vreselijke effecten van deze landmijnen in Cambodja. Er is een grote verzameling van gedemonteerde landmijnen aanwezig. Het museum is best wel klein, maar het is zo interessant doordat de rondleidingen gegeven worden door de slachtoffers van de landmijnen of vrijwilligers van het museum. De verhalen die je te horen krijgt, zijn ontzettend tragisch en zorgen ervoor dat je stil wordt.

Ik heb het hele bezoek rondgelopen met kippenvel terwijl het toch echt 30 graden was.

Het museum is opgericht door Aki Ra en hij was een kindsoldaat tijdens het Pol Pot regime. Hij heeft duizenden mijnen ontmanteld en dit hij doet nog steeds. Aki Ra is zelf ook regelmatig in het museum aanwezig. Het museum heeft tevens een weeshuis, voor alle kinderen die wees zijn geworden doordat de ouders overleden zijn door een ongeluk met een landmijn. De entree van het museum is vijf dollar en dit geld wordt gebruikt voor het museum en het weeshuis.

Hoe kom je bij het Cambodja Landmijnen museum?

Het Cambodja Landmijnen museum ligt 25 kilometer van de stad Siem Reap. Siem Reap is een stad die je zeker moeten bezoeken, aangezien dit een erg leuke stad is, maar het is ook de stad van de beroemde tempels van Angkor. De makkelijkste manier om bij het museum te komen is door een tuk tuk of brommer taxi te regelen. Je kunt ook een fiets huren en er zelf heen fietsen.

Vlakbij het museum ligt de prachtige tempel Banteay Srei en het is leuk om een bezoek aan deze tempel te combineren met het museum.

Dit is de informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen museum. Ben je er geweest en wat vond je ervan?


Tips boeken Cambodja


Hotel tip Siem Reap

Hillocks Hotel and Spa is een erg fijne plek om te verblijven. Het personeel is enorm behulpzaam en vriendelijk. De kamers zijn zeer ruim, heel verzorgd en mooi. Aanrader: de gids voor het bezoeken van Angkor door het hotel. Hij geeft heel wat interessante info en leuke weetjes.

  • Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen voor dit hotel.
  • Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Siem Reap!
informatie Cambodja Landmijnen museum, Informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen Museum
Hillocks Hotel

Cambodja

informatie Cambodja Landmijnen museum, Informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen Museuminformatie Cambodja Landmijnen museum, Informatie voor een bezoek aan het Cambodja Landmijnen Museum

Geef een reactie