Lifestyle

Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

oikocredit

Ik reis sinds mijn 18de de hele wereld over en ik ben in méér dan 70 landen geweest. Tijdens mijn reizen probeer ik altijd zoveel mogelijk in contact te komen met de lokale bevolking. Zo ben ik bij veel mensen thuis geweest, heb ik bruiloften gevierd, urenlange gesprekken gevoerd, samen gegeten, gedronken en gelachen. Ik heb uit eerste hand ervaren hoe het dagelijkse leven voor mensen op totaal andere plekken in de wereld is. Al jaren is er in mij een stemmetje dat zegt dat ik iets constructiefs moet doen om deze lokale mensen te kunnen helpen.

Dé manier om deze mensen te helpen: het verstrekken van een microkrediet!

Het helpen van mensen in het buitenland

In veel landen waar ik geweest ben, is er een groot verschil met het leven wat wij in Nederland hebben en het leven wat zij hebben. Contact met de lokale bevolking opent iedere keer weer opnieuw mijn ogen en geeft mij het gevoel dat ik iets wil doen om deze mensen te helpen. Wat niet veel mensen weten, is dat ik jarenlang in de bankwereld heb gewerkt. Ik heb diverse ondernemers in Nederland geholpen met hun bankzaken, waaronder het vertrekken van financieringen aan (voornamelijk startende) ondernemers.

Eén van de dingen die mij (gezien mijn financiële achtergrond en de vele reizen die ik maak) altijd heeft geïnteresseerd, is het financieel helpen van mensen in het buitenland. Zodat zij een eigen bedrijf kunnen opzetten, met als uiteindelijke doel een financieel zorgeloos leven voor ze. Maar dé manier waarop ik ze hiermee wilde helpen, was lang voor mij niet helemaal duidelijk.

“Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime”.

Dit is een uitspraak die iemand mij al jaren geleden vertelde en wat altijd in mijn hoofd is blijven hangen.

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

Armoede in de wereld

Helaas leeft bijna 10% van de wereldbevolking onder de armoedegrens. Deze mensen leven vaak in afgelegen plattelandsgebieden. Werk vinden daar is ontzettend moeilijk en daarom is het leven voor de mensen zwaar. De landen die ik tijdens mijn reizen bezoek, zijn veelal landen waar veel mensen in armoede leven. Naast de toeristische trekpleisters, bezoek ik ook regelmatig plekken waar minder toeristen komen. Zo heb ik veel armoede van dichtbij gezien.

Ik ben veel in Azië geweest en de levensinstelling van de mensen daar is veelal zó positief.

Vaak hoor ik de locals zeggen dat ze vooruit kijken en niet achteruit. Ze kijken naar de dingen die ze wel hebben i.p.v. niet hebben. Deze instelling in het leven maakt de mensen enorm sterk, positief, creatief en weerbaar. Daar kunnen wij in het Westen soms nog wel iets van leren.

Wat ik veel op mijn reizen gezien heb, is dat er veel van deze arme mensen in de afgelegen gebieden een eigen bedrijfje hebben. Deze mensen proberen op deze manier wat moois van hun leven te maken. Ik heb alleen gemerkt dat deze mensen soms een klein (financieel) steuntje in de rug nodig hebben. En zo kwam ik op het idee, dat ik juist graag deze ondernemende mensen wil helpen.

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

Het helpen van mensen met een microkrediet

Zoals ik al zei, ben ik lang zoekende geweest hoe ik iets kan doen en deze mensen (voor mijn gevoel) goed kan helpen, ook op de langere termijn. Op mijn reizen koop ik regelmatig pennen of andere kleinigheden die ik uitdeel. De glimlach op het gezicht van de kinderen geeft mij natuurlijk voldoening. Maar het knaagde altijd aan mij, want dit is niet de manier om constructief iemand te helpen.

Vorig jaar ben ik na mijn reis naar Thailand op internet informatie gaan zoeken over microkredieten. Ik ben gaan praten met diverse mensen over deze vorm van ontwikkelingshulp. Ik ben tot de conclusie gekomen dat microkredieten een manier van hulp is, waar ik 100% achtersta.

In veel ontwikkelingslanden is het moeilijk om een lening te krijgen bij een gewone bank, omdat ze geen onderpand of een vast inkomen hebben. Voor vrouwen is het al helemaal lastig, omdat zij vaak achtergesteld zijn. Zij kunnen hierdoor moeilijk een eigen bedrijfje op zetten, terwijl zij ook goede ondernemersplannen hebben! Ze kunnen dan met het geleende geld investeren om bijvoorbeeld een koe, een naaimachine, of een winkeltje te kopen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen het verdiende geld vaak uitgeven aan gezonde voeding, gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen.

Naar mijn mening is er een groot verschil tussen een microkrediet verstrekken en het enkel geven van geld aan ontwikkelingslanden. Door geld uit te lenen geef je mensen zelfvertrouwen en benader je ze op een gelijkwaardige manier.

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

Hoe werkt dat nou een microkrediet?

Microkrediet is een kleine lening voor mensen in landen met veel armoede. Met behulp van microkrediet kunnen mensen in het buitenland bijvoorbeeld een bedrijf of winkel opstarten. Het mooie is dat in de landen waar ondernemers een bedrijfje beginnen met behulp van het microkrediet, tevens de lokale economie gestimuleerd wordt. Het doel van een microkrediet is om mensen een vast inkomen te geven, zodat ze meer sociale zekerheid hebben.

Microfinancieringsinstituten willen (over het algemeen) geen verlies maken, maar ze maken ook geen hoge winst. Echter is het rente percentage wel vaak hoog, maar dit komt door de kosten die gemaakt worden. Het verstrekken van een lening in bijvoorbeeld Azië kost meer tijd. Het kost tijd om alle klanten persoonlijk te bezoeken en te begeleiden met het opstarten van het bedrijf.

Wat ik erg mooi vind, is dat onderzoek uitwijst dat ongeveer 97% tot 99% van de mensen het geleende geld van het microkrediet terugbetaald! Uit eigen ervaring kan ik melden dat dit percentage veel hoger is dan bij gewone banken.

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

De organisatie Oikocredit

Er zijn diverse organisaties die microkredieten verstrekken, maar ik ben bij de organisatie Oikocredit terecht gekomen. Zij doen naar mijn mening erg goed werk en het is een organisatie die ik dus graag ondersteun.

Oikocredit is één van de grootste sociaal investeerders in microkrediet ter wereld. Oikocredit werkt samen met meer dan 700 lokale partnerorganisaties. Het grootste deel van hun investeringen gaat naar microfinancieringspartners. Door ook te investeren in duurzame-energie-partners helpen ze mensen in regio’s die geen toegang hebben tot elektriciteit. Op een duurzame economische, sociale en milieuvriendelijke manier. Hoe mooi is dat?

Ze zijn gericht op de lange termijn en ze verhogen de zelfredzaamheid van deze mensen!

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

Mijn nieuwe inzicht in mensen helpen dankzij Oikocredit

In het begin van deze blog staat de quote: “Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime”.

Ik ben in gesprek gegaan met Oikocredit aangezien deze quote voor mij een super belangrijk uitgangspunt was in mijn zoektocht hoe ik mensen in het buitenland kon helpen. Mensen helpen op een manier die hierbij goed aansloot, dat was wat ik wilde doen. Maar na een interessante discussie met een medewerker van Oikocredit heb ik mijn mening veranderd. Deze medewerker heeft mij uitgelegd dat je een man niet moet leren vissen. Oikocredit gelooft namelijk dat die man zelf beter weet hoe hij een vis kan vangen in zijn eigen land. Oftewel leer die man niets, maar ondersteun hem in wat hij wil doen. En door een lening te verstrekken kan hij zijn eigen plan uitvoeren.

Oikocredit kijk dus iets anders tegen ontwikkelingshulp aan. Leer een man niet vissen, want die man weet zelf beter hoe dat moet. Steun hem liever met zijn plan om een viswinkeltje te openen als hij daar zelf geen geld voor kan lenen!

Tja, tegen dit standpunt heb ik helemaal niets in te brengen!

Mooie voorbeelden van microkrediet

Dit zijn twee verhalen van twee ondernemende vrouwen die een microkrediet hebben ontvangen van Oikocredit. Twee vrouwen wiens leven voor hen en voor hun gezinnen enorm verbeterd is na het ontvangen van dit microkrediet.

Nona in Indonesië

Vorig jaar ben ik een maand naar Indonesië geweest. Op de website van Oikocredit las ik hele mooie verhalen van ondernemers. Oikocredit ondersteunt ook ondernemers in Indonesië, zoals Nona.” Nona (41) heeft dankzij een microkrediet een eigen naaiatelier geopend! Haar man kwam zonder werk te zitten en ze moest ook haar schoonmoeder in huis nemen, omdat ze zorg nodig had. Nona heeft momenteel vijf naaimachines en zes medewerkers in dienst. Eén daarvan is haar man: hij brengt de producten naar de klant. Het gaat zelfs zo goed dat ze knuffels mag maken van een kat uit een populaire Japanse cartoonserie (Doraemon). Samen met haar medewerkers maakt ze nu 100 knuffels per dag. Haar eigen naaiatelier is zeker een succes!

Sinds kort kan Nona voor het eerst in haar leven geld sparen: “Ik wil een auto kopen en ik zou heel graag ooit een vliegreis willen maken”.

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

Emilia in de Filipijnen

Een ander mooi verhaal is dat van Emilia uit de Filipijnen. Zij is gescheiden van haar man en moet in haar eentje zorgen voor haar zes kinderen. Ze heeft al jaren een eigen houtsnijwerkbedrijf en verdient geld met de verkoop van haar houtsnijwerk op markten en tentoonstellingen. Onlangs heeft Emilia een microkrediet ontvangen via Oikocredit om haar bedrijfje uit te kunnen breiden.

“De lening heeft mijn bedrijfje enorm geholpen. Nu heb ik geld om medewerkers te betalen en om meer materialen te kopen”.

Haar inkomen is veel stabieler geworden en zo heeft ze meer zekerheid en kan ze beter inschatten hoeveel ze kan uitgeven. Haar grootste droom is om haar bedrijf nog verder te professionaliseren en meer geld te verdienen. Met dat geld wil ze haar kinderen helpen met het opstarten van hun eigen bedrijfjes.

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

microkrediet, Iets doen aan armoede? Denk ook eens aan een microkrediet!

Ook jij kunt dit soort actieve locals tegen komen tijdens jouw reis door Afrika, Azië en/of Latijns-Amerika. Ik hoop dat je dan denkt aan mijn verhaal over microkredieten via Oikocredit!


Lees meer

Geef een reactie